Hur hanterar man flera barn samtidigt?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Barn är det finaste vi har och det finns ingen som inte saknar sina barn när man är borta från dem. Vi vill vara nära dem så mycket det går och vi vill att de ska må så bra som möjligt hela tiden.

Trots detta kan det ju vara så att man tycker att det är jobbigt att handskas med flera barn på samma gång, speciellt om man kanske inte klarar av stress så bra. Vissa familjer är mer stabila än vad andra är och det beror på många olika saker.

Om man har ett väldigt tryggt och stabilt förhållande när man blir föräldrar är det såklart så att det kommer att ge en mer stabil känsla när bebisen kommer. Detta gäller kanske ännu mer när det kommer till barn nummer två.

När ni blir fler än tre i familjen krävs det att ni som redan är en liten familj har det bra och relativt bekymmerslöst.

När det kommer in en ny liten människa i familjen kommer det inte funka om det inte är lugn och ro. Detta kanske låter helt självklart, men det tål ändå att sägas.

Förbered ditt barn på att det snart kommer ett syskon

Att låta ditt barn prata med magen och vara allmänt gullig är bra. Det är lätt att förbereda barnet på allt det trevliga och mysiga, men det är svårare att förklara att det snart kommer en ny liten människa som kommer att vara gullig och mysig, men också väldigt påfrestande.

Om man inte förbereder barnet på vad som komma skall blir det lite av en chock när bebisen kommer. Det kan lätt bli så att barnet visar både svartsjuka, oro, och vrede.

Hur hanterar man flera barn samtidigt

Det är dock också så att ett barn snabbt kan glömma hur det var innan bebisen kom. I sådana fall är det betydligt lättare att få det att funka med alla medlemmar i familjen.

Saker som är ytterst svårt att förbereda barnet på är att bebisen kommer stjäla uppmärksamhet på ett sätt som barnet inte kan föreställa sig.

Att gå från att vara den person som får all uppmärksamhet till att bli storasyskon är allt annat än lätt och det måste man komma ihåg.

Mamma – barn – bebis

Det är inte bara allt skrikande och gråtande som är jobbigt för storasyskonet, utan det är även de stunder när man som mamma är ensam med dem båda och bebisen behöver matas eller liknande. Det är ju ganska självklart att detta är svårt för barnet.

I de stunder när det är bara mamma–barn–bebis är det mer troligt att det blir svårt. Om det finns fler personer i närheten kan man alltid ge storasyskonet den uppmärksamhet som hen behöver.

Det är så lätt att hamna i en situation där man får dåligt samvete och det påverkar sedan hela familjen negativt.

Att hitta en balans för att få det att fungera kommer efter ett tag. Det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om denna situation.

Det är svårt för alla familjer med barn när det kommer en ny liten bebis. Få inte panik och känn dig dålig som förälder, utan försök testa olika slags lösningar på problemet.

Engagera ditt barn

Det låter kanske lite högtravande, men det är faktiskt bevisat att saker och ting blir väldigt mycket enklare om man är bra på att engagera barnet i graviditeten.

Här är det inte bara gullande med magen, som nämndes ovan, utan det krävs att man får barnet att förstå vad det är som händer.

Hur hanterar man flera barn samtidigt

Kom ihåg att få saker och ting att bli så konkret som möjligt då det är svårt för barnet att själv visualisera något som de inte vet vad det är.

Låt storasyskonet känna sparkar, lyssna på hjärtljud, och så vidare. Ni kan engagera barnet med diskussioner om namn också, då det gör att barnet känner sig delaktig.

Kom ihåg att det är en balansgång för det får inte bli för mycket tal om just bebisen hela tiden samtidigt som det krävs att ni tar upp det ofta.

Du känner ditt barn bäst så du kan troligtvis avgöra hur mycket ni ska engagera barnet och förbereda det på vad som komma skall.

Vad är en bebis?

Ni vet de där första små mötena mellan ett barn och ett nyfött syskon? De är redan införstådda med att man måste ”klappa fint” för det har ni redan berättat.

Det är också så att det är bra att barnet vet att detta är en människa och inte en docka som man kan göra vad som helst med.

Hur hanterar man flera barn samtidigt

Hur kul det än hade varit att få en bebis som en docka att leka med lite hur man vill är det inte möjligt.

Det här med att barnet inte kan leka med bebisen blir ofta en besvikelse, så det är bra om ni kan förbereda barnet på det. En bebis är ju inte så himla kul att leka med, utan det kan snarare bli mer ett irriterande inslag i barnets vardag.

Man kan förklara vad en bebis är genom att visa bilder på barnet när hen var bebis, låta barnet träffa andra bebisar som ni har i er närhet. Detta är en av de bästa sakerna, faktiskt. Det blir inte mycket mer konkret än när de ser och ”umgås” med en bebis.

Ge plats för barnet på bra villkor

Ett bra tips är att förbereda saker och ting hemma innan bebisen kommer. Dessa saker behöver man dock inte säga handlar om just bebisen.

Man kan istället göra smarta förändringar som kommer att göra det lättare för storasyskonet när bebisen väl kommer.

Om man ändrar lite i rutinerna redan innan känner barnet inte att det är på grund av bebisen, utan att det är så vi gör, helt enkelt. Detta är bland det absolut viktigaste för om barnet blir undanskuffat kommer det att bli stora problem.

Kom också ihåg att bege er iväg på spännande utflykter utan bebisen. Om ni kan göra så att ni åker allihop utan bebisen blir det extra kul eftersom det då blir kul för syskonet att få en heldag med båda sina föräldrar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals