Hur länge kommer jag behöva amma på natten?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyshop.se och  Clasohlson.com

När amningen löpt på ett tag och vardagen fungerar med din lilla bebis börjar du kanske efter några månader att fundera på när du ska sluta med nattamningen. Innan det gäller det att ha ett så smidigt och bra system som möjligt där du enkelt kan amma barnet nattetid och sedan fortsätta sova.

Det bästa är till exempel om du kan ha ditt barn sovande i närheten av dig, till exempel i en bed-by-bed-lösning som i princip är en spjälsäng med nedfällbar sida, så du kan ha bebisen liggande alldeles intill dig utan att ha hen med dig i sängen.

Det finns också smarta lösningar med speciella ligginsatser att ha i sängen som har en kant som gör att du kan vi ha barnet hos dig. Kanten skyddar bebisen så att även om den ligger tryggt hos er och inte riskerar hamna under något till exempel ett täcke eller en kudde.

Hur lange ammar man pa natten

Använder du dig av den här lösningen ska du givetvis komma ihåg att alltid ha bädden intill ditt huvudet och inte för långt ner med risk för att bebisen hamnar under något. Bebisar ska också alltid ha ett eget täcke eftersom det kan vara förenat med risker om ni delar.

Praktiska råd på vägen när man bestämt sig för att sluta nattamma är alltid skönt och googlar du får du massor av tips på nätet. Vill vill också ge dig några råd som gör att det kommer att bli lättare för dig att fasa ut nattamningen.

Det viktigaste här är att man har tålamod och inte stressar upp sig för mycket över detta och försöker ta saker och ting som de är. En dag i taget gäller när man har en liten bebis. Passa också på att sova på dagarna när bebisen gör det.

När ska man sluta nattamma?

Det finns inga rätt eller fel här och det är dags när ni som familj helt enkelt är redo. Ibland är det också så att barnet bestämmer sig själv för att sluta amma och helt enkelt börja sova längre och längre perioder under natten.

Då kan du hålla på det och låta timmarna gå och till sist så har du en hel natts lucka på 6-8 timmar genom natten. Anledningen till att sluta med nattamningen kan ju naturligtvis vara flera.

Kanske vill du trappa ner på amningen som helhet för barnet och börja fokusera på lite fast föda om barnet är i ca 6 månaders ålder. Eller så börjar nattamningen påverka din sömn alltför mycket och du börjar känna dig väldigt sliten.

Hur lange ammar man pa natten

Små bebisar vaknar på natten för att de behöver någonting. När de är små är det ofta av hunger de vaknar, men det kan också vara dags för ett blöjbyte. Det är också möjligt att de helt enkelt känner sig ensamma och behöver tröst och närhet.

Det gäller att ha någorlunda koll på vad barnet behöver. Det är ju naturligtvis inte så lätt alla gånger, särskilt om det är första barnet, men det är något man lär sig på vägen.

Om din bebis vaknar och gråter på natten och du puffar och vaggar bebisen i sin korg eller säng, men den ändå inte lugnar sig, så är det sannolikt att bebisen helt enkelt är hungrig och behöver mat.

Börja med att välja en lugn period för familjen

Att sluta med nattamningen kan gå mycket smidigare än vad man tror, men man måste också vara förberedd på att det faktiskt blir en del arbete med det under den här perioden.

Välj därför en period som du vet att ni inte har det stressigt hemma och om det går även när eventuella storasyskon är lediga och ni har ett lugnare tempo i vardagen.

Välj inte att börja fasa ut nattamningen under en förskolestart, en flytt, eller en jobbig utvecklingsfas för bebisen, till exempel när den börjar få tänder och liknande.

Sömnrutiner under dagen

Om barnet sover väldigt länge på dagen blir det naturligtvis mindre nattsömn. Sover barnet väldigt mycket under dagen kan det bero på att den söker trygghet och närhet under natten när den vaknar, snarare än att bebisen är hungrig.

Hur lange ammar man pa natten

Det finns gott om information om sömnschema för bebisar att ta del av på nätet, men kom också ihåg att man inte ska styra små bebisars sömn den första tiden. När bebisen är större kan man börja jobba på den här saken.

Amning under dagen

Så har vi det mycket väl fungerande och väl beprövade knepet att amma så mycket du kan om dagen och framförallt på kvällen. Försök också sätta i system så tidigt som möjligt att varva ner och mata det sista du gör för att skapa en avslappnande och lugnande miljö.

Skilj också strikt på nattamning och dagamning från allra första början. Låt nattamningen ske så snabbt det går och ha även mörkt och prata inte med bebisen i någon större utsträckning.

Det här hjälper bebisen att förstå sig på dygnsrytmen snabbare och gör så att den har lättare att slappna av på natten eftersom den tidigt lär sig att inget särskilt kul händer vid den tiden.

Hur lange ammar man pa natten

Kom ihåg att vänja av ditt barn med nattamningen lite i taget och ta det verkligen lugnt. Ta hjälp av din partner om det behövs. Hen kan ta bebisen på natten och sätta den till din bröst och sedan lägga tillbaka bebisen igen så att du bara behöver amma utan att stiga upp.

Det här kan hjälpa mycket och göra så att det blir mindre stress med att sluta med nattamningen om bebisen inte alls är mogen för det än.

Övergångsfasen blir för många vid ca 6 månaders ålder, när det är dags att börja introducera små matportioner. Det blir då helt enkelt lättare att se till att barnet är mätt och således kan sova längre.

En korg på hjul

Något som många använder sig av och som är väldigt smart i en massa sammanhang, men inte minst för att hjälpa barnet att sluta nattamma, är att ha en trevlig korg med hjul.

De finns att köpa i babybutikerna och är du riktigt avancerad byter du ut orginalhjulen mot stora gummihjul som du kan hitta på till exempel Clas Ohlson. Du får då en korg som rör sig ljudlöst och som du lätt kan rulla över trösklar bland annat.

När bebisen sover i korgen bredvid sängen på natten och vaknar till och inte är direkt hungrig utan bara vill ha närhet och trygghet är det supersmidigt att putta och rulla barnet försiktigt fram och tillbaka med hjulens hjälp.

Den mjuka gungande rörelsen kan hjälpa barnet att komma till ro igen, om den som sagt inte är hungrig. Bor ni i flerfamiljshus och korgen har de här tysta, stora hjulen, så stör du heller inte grannarna med några skrangliga små hjul över golvet.

Hur lange ammar man pa natten

Den här korgen är också praktisk att ha som sovplats under dagarna eller som en trygg och säker plats att ha barnet på när du behöver pyssla med annat. När du vill duscha är det bara att rulla in korgen i badrummet och låta bebisen ligga intill dig medan du duschar.

Samma sak om du ska fixa till något att äta. Det här är en verkligt smidig lösning som vi varmt kan rekommendera och den som en gång börjat med att ha en korg på hjul hemma, vill sällan sluta använda den, så praktisk är den!

Det finns också en bra andrahandsmarknad för de här produkterna och du har goda möjligheter att hitta en på till exempel Blocket och du har definitivt möjlighet att sälja den vidare när du inte behöver den längre.

Samarbeta med din partner

Det är givetvis också individuellt hur du som förälder klarar av att få nattsömnen störd och kanske väldigt minimerad. Vissa påverkas inte jättemycket av detta medan andra lider väldigt mycket och känner sig helt ur balans om de inte får sova.

Det här är något som du ska diskutera med din partner,  så att ni kan hjälpas åt om du tycker att det här är väldigt jobbigt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals