Hur länge ska man använda bilbarnstol?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Något av det mest förvirrande när första barnet väntas är det där med bilbarnstol. Och det kan vara jättesvårt att veta vad som egentligen gäller. Därför rekommenderar vi er att först läsa vår stora guide om bilstolar.

Nu behöver du inte undra längre. Om du bara undrar hur länge bilbarnstolen eller bältesstolen ska användas, så är det korta svaret: tills barnet är minst 135 cm.

Förmodligen har du också andra frågor och funderingar. För det är trots allt en hel del att hålla koll på när det gäller bilbarnstolar - till exempel hur du vet att barnet har vuxit ur bilbarnstolen, och vad barnet ska sitta i när stolen är urvuxen.

Vad säger lagen om bilbarnstolar?

Lagen syftar till barnets längd, och ålder är faktiskt inte viktigt. Barn som är kortare än 135 cm ska använda någon form av speciell skyddsanordning i bilen. En speciell skyddsanordning kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

Hur lange ska man anvanda bilbarnstol

Mer än så säger faktiskt inte lagen. Det innebär att det är lagligt att använda bältesstol till en treåring, eller bälteskudde från fyra år. Men det är ändå rekommenderat, och du bör även följa rekommendationerna eftersom säkerheten såklart är minst lika viktig som lagen.

Skillnaden mellan babyskydd, bilbarnstol och bältesstol

Många tänker på samtliga skyddsanordningar för bilen när de säger bilbarnstol, men egentligen är det bara en av dessa som heter just bilbarnstol.

Det som i själva verket är bilbarnstol är steg två, alltså det som används efter babyskyddet. Om bilbarnstolen kan användas både bakåt- och framåtvänd, och dessutom har förlängningsbar rygg, så kan den även användas när barnet är äldre och sitter framåtvänd.

Bilbarnstolen används från att barnet kan sitta stadigt och utan stöd, och tills dess att bilbarnstolen är urvuxen. Barn bör dock inte sitta framåtvänt innan fyra års ålder.

Bältesstol - den sista stolen

Bältesstolen kan alltså användas som tidigast när barnet är fyra år, men vänta gärna längre om det är möjligt. De flesta bältesstolar kan sedan användas under en lång tid, räkna med iallafall tills barnet är 9 år.

När barnet har vuxit ur bältesstolen så är det alltså en bälteskudde som gäller. De flesta bältesstolar är dock gjorda så att det går att ta bort ryggstödet på stolen, och använda den som en bälteskudde istället. Därför blir bältesstolen ofta det allra sista steget.

Läkare och forskare rekommenderar dock att barn ska använda antingen bältesstol eller bälteskudde längre än minimum, tills de är 10-12 år.

Hur länge håller en bilbarnstol?

Bilbarnstolar och bältesstolar har en livslängd på ungefär tio år, medan babyskydd har en kortare livslängd - ungefär fem till sju år. Livslängden varierar också mellan olika märken, men de flesta har en livslängd på tio år.

På undersidan av babyskydd, bilbarnstol och bältesstol finns det datumstämplar som visar när den tillverkades.

Vilket babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol ska man välja?

Att välja babyskydd, bilbarnstol och bältesstol är egentligen främst en fråga om tycke och smak. De som säljs i Sverige är godkända och säkra, så egentligen kan du välja vilken du vill. Utgå istället från vad ni tycker är viktigt och vilken ni tycker ser bra ut.

Tänk på att det är mycket bättre att köpa en helt ny än en begagnad, eftersom du aldrig ska använda en krockad bilbarnstol (eller babyskydd eller bältesstol) och det inte alltid går att se huruvida den är krockad eller inte.

Hur lange ska man anvanda bilbarnstol

Att återanvända ett babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol som ni har använt till ett annat barn går givetvis bra eftersom ni då vet att den är okrockad. Men tänk då på att ingen av stolarna får gå ut i datum under tiden den används. Bilbarnstolen har en livslängd på ungefär tio år, men används under fyra till sex år.

När det gäller bilbarnstolen, som vanligtvis används under längst tid, kan det vara en bra idé att välja en med förlängningsbart ryggstöd. På så sätt kan den växa med barnet och användas under väldigt lång tid.

Det kan också vara en bra idé att välja en vändbar bilbarnstol med lång användningstid, för då kan du vända den framåt när barnet är mellan fyra och sex år istället för att köpa en bältesstol. På så sätt behövs det bara babyskydd, och därefter bilbarnstol.

Här kan du läsa mer om vilka babyskydd som är bäst just nu.

Vi tipsar om de bästa bilbarnstolarna för alla budgetar här. 

På jakt efter en bältesstol? Då hittar du våra rekommendationer här.

Sammanfattning

Det viktigaste att tänka på när det gäller babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar är vilken av dem som är säkrast för respektive ålder. Det är också viktigt att komma ihåg att inte sätta stolen i framsätet om det finns en airbag där, och att inte använda en stol som är krockad eller har gått ut i datum.

            I korthet är detta det du bör tänka på:

  • Babyskyddet bör bytas till bilbarnstol när barnet sitter stadigt och utan stöd.
  • En bakåtvänd bilbarnstol bör användas tills barnet är minst fyra år, men gärna längre.
  • Om barnet har vuxit ur bilbarnstolen i vikt eller längd så är den inte lika säker längre.
  • När barnets huvud sticker upp mer än en tredjedel över kanten är stolen urvuxen.
  • Sätt aldrig någonsin ett babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol i framsätet om det finns en airbag där. Se i så fall till att ta bort airbagen innan.
  • Undvik att köpa begagnade bilbarnstolar eftersom du inte vet om den är okrockad.
  • Använd aldrig en krockad eller för gammal stol, även om den ser hel ut.

Tänk på att säkerheten i bilen är extremt viktig. Babyskydd, bilbarnstol och bältesstol är bland det viktigaste du kommer att köpa till ditt barn. Köp hellre en billig än en begagnad, och se till att byta den när den är urvuxen.

Visst kan det kännas surt att till exempel behöva köpa en ny bilbarnstol om barnet vuxit ur den gamla på längden vid 3-års ålder, eller att du kan behöva köpa flera stolar under barnets första år. Men tänk på att du kan köpa bättre begagnade sängar, skötbord och barnvagnar istället. Fokusera på att ha säkra babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals