När det kommer till sömn är det otroligt viktigt för alla små barn och naturligtvis är det också väldigt viktigt även för nyblivna föräldrar.
Om det är en sak som alla nyblivna föräldrar har gemensamt är det att de lider av sömnbrist och så är det i ganska många år, men det är man ju förberedd på! Bebisen, däremot, är inte förberedd, men barn behöver vila både fysiskt och psykiskt för att må bra.
Alla barn är olika och där vissa har barn som sover på ett sätt som passar ihop med föräldrarnas liv perfekt är det så att andra barn istället sover på ett sätt som vänder upp och ner på tillvaron.
Det sistnämnda är det vanliga och att gå upp flera gånger varje natt för att mata och trösta kan göra att man blir trött.
Det bästa med det är att man kan ta igen sig tillsammans med sitt barn när det är dags för en-efter-en-annan tupplur, så det brukar funka bra ändå.
Tänk utanför boxen
Så länge saker och ting är någorlunda som de ska är det på det viset att man kan räkna med att barnet sover bra, men vaknar när de blir hungriga. Är det så att man ammar hittar man en bra rutin för detta, även om det kan kännas jobbigt i början.
Det är dock mysigt med den där närheten och en bra sak är att tänka utanför boxen när man blivit förälder. Detta inbegriper i princip allting, men kanske är det som mest viktigt när det gäller just sömn och mat för bebisen.
Kanske är det så att ditt barn sover bäst under bilfärder? Ta bilen, då! Vill bebisen bli buren? Då är det bara att bära! Detta är inga konstigheter, men ibland är vi lite fyrkantiga när det kommer till hur saker och ting ska vara.
Detta gör att det blir svårare att hitta bra lösningar för ens barn om barnet har svårt att sova. Testa allt du kan komma på, läs om andras tips, lyssna på närståendes tips med mera och sedan ska du se att du kommer att hitta en bra rutin för sömnen.
Lite att hålla sig efter
Beroende på vem man frågar ska barn sova mer eller mindre och det är alltid nya rön som kommer om det mesta som har att göra med bebisar.
Ska man lyssna på allting blir man tokig tillslut, så mitt tips är att istället lyssna på ditt barn. Du kommer att känna av hur bebisen vill ha det med saker och ting, även om det är ditt första barn och du känner dig osäker.
Vad gäller bebisar som är helt nyfödda är det mest sömn som gäller och de sover runt 16-19 timmar om dygnet, om allting är som det ska.
Det låter mycket och du kanske undrar hur det kan komma sig att nyblivna föräldrar lider av sömnbrist?
Svaret på det är naturligtvis att bebisen vaknar mest hela tiden och gnyr och då är det svårt att somna om, medan bebisen själv somnar på ett kick.
När barnet blir lite större och är cirka 3 månader blir det lite mer vaken tid och det normala för ett barn i den här åldern är att sova runt 13-15 timmar om dygnet. Barnet sover största delen av tiden under natten, medan de sover runt 5 timmar på dagen.
Vid åldern 6-12 månader är det cirka 12-14 timmar som gäller och här är det så att de ofta sover färre timmar på dagen än tidigare. De brukar sova runt 3 timmar på dagen och resten under natten.
Svårt att veta när barnet behöver sova?
Precis som med allting annat när man blir förälder är det också svårt att veta om barnet behöver sova eller inte. Det är mycket man ska lära sig för det är ju en helt ny liten människa man ska lära känna.
Man lär sig dock ganska snabbt att tolka sitt barns beteende och att förstå vad barnet behöver, men precis i början är det, som sagt, svårt.
Det är ingen fara om ditt barn sover mycket, för så länge du och barnet rör er runt så att barnet inte bara ligger på en och samma plats hela tiden kan bebisen sova hur mycket den själv vill.
Som jag precis var inne på är det så att ni kommer att lära er att förstå vad ert barn vill, vare sig det har att göra med sömn eller mat.
Lär dig att snabbt lita på dig själv när det kommer till bebisens behov, för då kan du snabbare hitta en bra och lämplig rutin för er allihop så gott det går.
Du kommer att märka att barnet bli trött igen efter att ha varit vaken 1-2 timmar och då är det bara att låta bebisen somna igen.
Behovet av sömn är väldigt stort för en nyfödd och då de blir trötta igen efter redan 1-2 timmar förstår ni nog hur mycket sömn som krävs jämfört med oss vuxna!
Orolig sömn
Kom ihåg att det är smart att ha barnet i ett ganska trångt utrymme i början då detta är vad de är vana vid från att ha varit i magen.
Detta är endast en av de saker man kan göra för att få barnet att sova bättre och mitt tips är att ni ska testa allt om det är så att bebisen sover oroligt.
Det är värt mycket att bebisen får bra sömn då det även kommer att ge er bättre sömn. Detta är viktigt för att saker och ting ska fungera i den lilla nyblivna familjen, för är alla utmattade hela tiden blir det svårt.
Bebisen har, precis som vuxna, sömn uppdelad i olika sömnfaser. Detta innebär att det är lugn sömn emellanåt och mer orolig sömn i andra fall.
Om du bara tänker på att det är som det ska vara behöver du alltså inte bli orolig om ditt barn sover lite oroligt, utan det är helt normalt.
De oroliga faserna kan vara ganska många när det handlar om ett nyfött barn, så det är bra att vara förberedd på.