Hur svårt ska det vara att somna?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Precis som det är med oss vuxna behöver olika barn olika mycket sömn. Hur vi föräldrar tacklar detta är också väldigt olika beroende på vad för typ av personer vi är. 

Vissa är väldigt upptagna med att saker och ting måste ha en ordning och blir väldigt störda när rutinerna ruckas, medan andra är duktiga på att ”go with the flow”. 

Jag har alltid varit ganska mycket ”go with the flow”, så jag har inte tyckt att det varit särskilt jobbigt att vända på dygnet lite och att saker och ting blir upp och ner med barn i huset. Jag tycker snarare att det är kul! 

Barn ska märkas, enligt mig, så oavsett om de är pigga och glada och rusar runt, eller om de är små missnöjda bebisar som skriker ska de få göra sina röster hörda, det är inget snack om den saken! 

Vilken typ av person är du?

Du som läser här nu vet nog vilken typ av person du är, hur din personlighet och ditt sömnbehov ser ut. Tillhör du den skara som enkelt och smidig kan somna direkt när som helst under dygnet? 

Är du den typen av person som bara säger ”nu är jag trött, så godnatt” och sedan somnar inom 5 minuter, oavsett vad som sker runt omkring dig? Då är det troligtvis också så att det är ganska lätt för dig att få in minstingarna i familjen. 

Hur svart ska det vara att somna Bild 2

Är det istället på det viset att du är väldigt krävande när det kommer till sömn och har en lång lista som måste kryssas av innan du kan slappna av och sova? 

Då kommer det nog bli svårare för dig efter det att du får barn, då du kommer att tvingas kompromissa.

Min man tillhör denna kategori och det var svårt för honom i början, men han har definitivt blivit bättre på att hitta sätt att njuta av lite kaos än att bli panikslagen för att han får för lite sömn eller dylikt.

Lite att hålla sig efter

Enligt Vårdguiden behöver barn i olika åldrar så här mycket sömn:

  • 0-3 månader: 15-18 timmars sömn per dygn
  • 3-12 månader: Upp till 17 timmars sömn per dygn, varav 9-12 timmar är för natten och 2-5 timmar är för dagen
  • 1-3 år: 12-13 timmars sömn per dygn
  • 3-6 år: 11-12 timmars sömn per dygn
  • 6-12 år: 10-11 timmars sömn per dygn
  • 12 år och uppåt: 8-9 timmars sömn per dygn. Tänk på att många barn behöver mer sömn när de kommer in i puberteten och kom ihåg att låta dem sova! 

Detta är naturligtvis endast något ni kan ha att hålla er efter, men jag har märkt på båda mina barn att de faktiskt hållit sig ganska mycket exakt efter det här, så det är nog ganska allmängällande och bra. 

Kom dock ihåg att INTE stirra er blinda på denna typ av information, utan precis som jag sa ”lite att hålla sig efter” är vad du ska tänka på när du ser denna typ av information.

Vart går gränserna?

Vi har nog alla haft vissa nätter med barnen då vi tänkt att nu måste det väl ändå vara nog! Det är ju i många fall obegripligt hur ett litet knytt kan vara uppe och vara pigg, alternativt missnöjd, timme efter timme trots att man gjort allt i sin makt. 

Hur svart ska det vara att somna Bild 1

De flesta har nog också varit med om att få se hur något som man inte alls trodde skulle hjälpa faktiskt gjorde det. Jag fick uppleva det när vår minsting var uppe hela natten för ett tag sedan. 

Det spelade ingen roll vad jag gjorde, utan allting var bara fel. Tillslut ”tröttnade” jag och satte mig i soffan med henne i famnen och satte på min ljudbok för att höra något annat en stund. 

Det tog inte ens 30 sekunder innan hon tittade upp på mig och log lite och blev tyst. Hon somnade inom 5 minuter medan hon lyssnade på en thriller på engelska, så som ni ser kan lite vad som helst fungerar i dessa lägen! 

Släpp tankarna på hur det ”ska” vara

Jag vet att det är svårt att helt släppa vad andra säger och att det också kan vara så att man ibland är så trött att man bara tar första bästa tips i ren desperation

Så behöver det inte vara, men om man känner att man försökt allt man kan och ingenting hjälper kanske man tar mormors gamla knep, eller liknande, trots att man vill visa sig självständig och att man kan allt på egen hand. 

Bort med prestigen och ta hjälp! Det är det enda rätta, det är allt jag har att säga om den saken! 

Om man redan från början, långt före förlossningen bestämmer sig för att man inte ska ha några föreställningar om hur det kommer att bli eller hur det kommer att vara kommer man också att möta sitt barn på ett mer ”rättvist” sätt. 

Ska man jämföra det andra barnet med det första barnet kan det exempelvis bli så att det andra barnet får orättvist mycket irritation om det var så att det första barnet var väldigt lugn. 

Kom ihåg att ”alla barn är olika” som ett mantra då det är det mest rättvisa sättet att ta sig an varje enskild individ! 

Tips för att få barn att sova

Att komma med bra tips för att få barn att sova är såklart väldigt svårt och det förstår alla ni som läst vad jag just skrivit, men det finns ett par stycken tips som alla kan dra nytta av! 

Här kommer en snabb liten lista på sådant som funkat på båda mina barn, trots att de är olika varandra vad gäller det mesta annat! 

  • Låt din bebis somna där hen somnar. Håll inte på att alltid lägga hen i sin säng då det kan göra att bebisen vaknar. Sover hen skönt i en famn kan bebisen också få stanna kvar där! 
  • Strunta i att införa rutiner som ska passa senare i livet! Om en bebis somnar vid mammans bröst är det ju inte så konstigt och man behöver knappast bli orolig över att ett stort barn kommer göra detsamma, så låt det vara! 
Hur svart ska det vara att somna Bild 3


  • Testa ljudböcker, det finns många bra ljudböcker med lugna och sköna röster man kan lyssna på tillsammans med sitt barn. Det behöver ju inte vara en barnbok när det är en bebis som ska lyssna, utan då är det mer rösten som avgör om hen trivs eller inte.
  • Se till att alla grundläggande behov är fixade. Det finns inga genvägar där man tänker ”jaja, det gör ingenting om blöjan inte är helt torr, allting annat är ju som det ska”. Nej, här behövs det att barnet både är mätt, har torr blöja, att rummet är mörkt, och att det är lagom temperatur där barnet sover. 
  • Stressa inte fram förändringar, utan låt barnet ha en chans att komma in i det.

God natt

Jag hoppas att ovanstående tips har gett dig lite inspiration och även om dessa tricks inte fungerar kanske det har öppnat dina ögon för något annat och att du och ditt barn äntligen ska komma till ro när natten krymper in. Hur svårt ska det vara att somna? Det kanske inte behöver vara allt så svårt trots allt!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals