Inspiration till gravidfotografering – Svaren till frågorna när, var, och hur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det är vanligt att man vill föreviga graviditeten på olika sätt – genom att föra dagbok eller att helt enkelt anteckna viktiga händelser, göra en gipsavgjutning av magen, eller genom att göra en gravidfotografering.

Gravidfotograferingar har blivit väldigt populärt och vanligtvis görs det mot slutet av graviditeten då magen är större. Man kan även göra flera fotograferingar i olika månader, till exempel lite tidigare i graviditeten och i slutet av graviditeten, eller en gång i månaden. Om man väljer att bara göra en fotografering så görs den dock oftast i slutet, då gravidmagen är lite mer framträdande.

Men vad behöver man tänka på när man ska göra en gravidfotografering? Vem ska fota - en riktig fotograf eller en vän eller partner? Vart fotar man någonstans och vad ska man ha för kläder? Ja, det finns mycket att tänka på inför en gravidfotografering och många beslut man behöver ta. Det är du som bestämmer hur du vill att fotograferingen ska vara, men här kan du förhoppningsvis få lite inspiration.

När gör man gravidfotograferingen?

Detta har vi varit inne på tidigare och vanligast är som sagt att man gör det sent i graviditeten eftersom man fokuserar på magen och gärna vill att den ska synas tydligt på bilderna. Om man fotar allt för tidigt så syns det kanske inte ens att man är gravid, så det kan vara en bra idé att vänta tills magen börjat synas lite åtminstone.

Man bör dock tänka på att det inte alltid är ultimat att göra fotografering väldigt sent heller, av flera anledningar. Dels för att man ofta är trött mot slutet av graviditeten och kanske inte riktigt orkar då, åtminstone inte om man har tänkt att fota någon annanstans än hemma. Dessutom är det många som inte känner sig så vackra mot slutet, utan mest känner sig sliten och klumpig.

Inspiration till gravidfotografering

Å andra sidan kan det förstås kännas lockande att snygga till sig inför en fotografering, men det är inte säkert att det finns energi till det. Detta varierar förstås väldigt mycket, men det kan ändå vara bra att tänka på. Kanske kan man ta fotograferingen lite tidigare, och om man känner för det även mot slutet av graviditeten så kan man göra en till fotografering.

Om man gillar att fotas och vill ha många bilder från graviditeten kan man även göra flera fotograferingar; kanske en i varje trimester eller en gång i månaden. Då behöver alla såklart inte vara så avancerade, kanske lägger man allt krut på den sista eller så gör man alla fotograferingar lite enklare.

Professionell fotograf, hobbyfotograf, eller bekant?

När det kommer till vem som ska ta bilderna finns det många alternativ. Antingen väljer man en professionell fotograf, kanske någon som inriktat sig på bland annat gravidfotograferingar. Då får man dock vara beredd på att betala en del.

Hur många bilder man får och hur man får dem kan också variera; ibland får man bara ett fåtal bilder, ibland får man alla bilder, ibland ingår framkallade bilder, ibland ingår digitala bilder – och ibland både och. Det gäller alltså att kolla upp vad som ingår, samt jämföra priser. Det kan också vara bra att hitta en fotograf i närheten, inte minst i slutet av graviditeten då man kanske inte vill behöva åka så långt. Se också till att kolla på fotografens tidigare bilder, så välj någon vars bilder du verkligen gillar.

Ett annat alternativ är att välja en hobbyfotograf. Det är helt enkelt någon som gillar att fota och ofta har en hel del erfarenhet av det, men som inte jobbar med det. Fördelen med hobbyfotografer är att de ofta är väldigt duktiga, men inte lika dyra som professionella fotografer. Ibland tar de inte betalt överhuvudtaget, om de till exempel vill utöka sin portfolio eller öva på en viss typ av bilder.

Men självklart kan man även välja att be sin partner, en vän, eller någon annan i bekantskapskretsen. Det finns många fördelar med att låta någon man känner agera fotograf. Det är ofta betydligt lättare att anpassa datum och tid efter när man har ork och lust – eller efter väder, om man vill fota utomhus.

Dessutom känner man sig ofta bekvämare när det är någon man känner som står bakom kameran. Det kan också bli lättare att lägga fram sina egna önskemål – eller att helt enkelt bestämma hur man vill ha det. Bilderna blir kanske inte fullt lika bra, men de kan bli väldigt fina ändå.

Miljöer

Vart ska man ta bilderna någonstans? Ja, det finns förstås väldigt många alternativ. Dock är det viktigt att tänka på annat än just hur det ser ut på platsen. Är man bekväm med att bli fotad där? Funkar kläderna man har tänkt ha, eller kan man tänka sig att välja andra kläder? Att fota utomhus under vintern i minusgrader, och i endast underkläder, är förstås ingen jättebra idé.

Exempel på platser:

 • I en fotostudio eller hemma.
 • På en strand, på en brygga, i vattnet (på sommaren).
 • I skogen eller på en äng.
 • I en vacker trädgård eller park.
 • I eller utanför ett slott.
 • Vid en fyr.
 • Vid någon sevärdhet; en lokal sevärdhet till exempel.
 • En plats som är speciell för dig och din partner; platsen där ni träffades första gången, platsen där ni förlovade/gifte er, eller liknande.
 • I en hembygdspark.
 • På ett berg med vacker utsikt i bakgrunden.

Vilka ska vara med på bilderna?

Ofta är man själv på bilderna när man tar denna typ av bilder; eller det är man förstås inte, den lilla i magen är ju med. Men om man vill kan man till exempel ta bilder tillsammans med sin partner, tidigare barn, eller såväl partner som barn.

Inspiration till gravidfotografering

Vilka man vill ha med på bilderna bestämmer man helt själv. Kanske har man en nära vän som också väntar barn som man kan ta bilder med? Eller kanske vill man ha med den blivande mormodern eller någon annan nära släkting? Sedan kan man givetvis variera lite; några bilder själv, några bilder med sin partner och/eller barn, och så vidare.

Kläder

Det finns två ”klassiska” outfits för en gravidfotografering; en vacker klänning, eller underkläder. Men egentligen kan man ha precis vad som helst – från flera lager av vinterkläder till precis ingenting. Ofta vill man väl dock att magen ska synas tydligt, det är ju trots allt för den man har en fotografering.

Och då brukar till exempel en vacker klänning passa bra. Vill man att magen ska framhävas ännu mer kan man givetvis välja att endast ha underkläder eller inga kläder alls, eller ha byxor eller kjol, men bara en BH – eller ingenting – på överkroppen.

Det är svårt att ge några tips när det kommer till kläderna eftersom man trots allt kan ha vad som helst – man måste helt enkelt välja efter sin egen smak och tycke. Det är dock viktigt att man är bekväm.

Visst kanske det är vackert att ha så lite kläder som möjligt och låta magen synas, och det är kanske just det man vill göra, men känner man sig väldigt obekväm med det så kommer det förmodligen att synas på bilderna. Välj hellre lite mer kläder i så fall, men kanske något som ändå framhäver magen och känn dig bekväm och avslappnad – det är trots allt det viktigaste!

Rekvisita, behövs det?

Nej, rekvisita är verkligen inget måste – magen är det enda som behövs! Men sedan kan man givetvis ha med rekvisita om man vill det. Om inte annat så för att få variation på bilderna eller göra dem lite roligare.

Om man väljer att ha rekvisita så räcker det oftast med små detaljer – ett band som knyts som en rosett runt magen, ett litet hjärta att hålla framför, en bild från ultraljudet, blommor, en nalle, bebiskläder, och så vidare.

Inspiration till gravidfotografering

Men självklart väljer man helt själv vad man vill ha med – kanske en barnvagn som man kan titta längtande på, eller andra bebissaker som man kanske förbereder inför ankomsten på bilderna – kanske i barnrummet eller i babyhörnan.

Tänk dock på att fokuset ska ligga på magen, så undvik föremål som drar uppmärksamhet till sig och stjäl fokuset från magen. Mindre detaljer och andra föremål som skapar stämning och fyller en funktion kan dock vara väldigt fint.

Andra saker att tänka på

 • Vänta inte för länge bara för att magen ska vara så stor som möjligt. Mot slutet av graviditeten har man inte alltid så mycket ork och känner sig inte alltid särskilt vacker. Ta det hellre lite tidigare, så du vet att det blir av.
 • Tänk också på att ankomsten kan bli tidigare än beräknat. Med andra ord, planera gärna in fotograferingen några veckor innan.
 • Det måste inte vara så avancerat. Som gravid har man sällan samma energi och kondition som innan, så planera inte in en flera timmars lång fotografering och undvik platser som man måste gå långt för att komma till. Försök hålla det lite enklare och känn efter vad du orkar.
 • Ta med vatten och någonting att äta om ni inte ska fota hemma eller nära hemmet. Även om ni inte blir borta länge kan man behöva vätska och någonting att äta, vilket är extra viktigt när man är gravid.
 • Såväl humöret som energin kan gå upp och ned mycket under olika delar av graviditeten, så undvik att planera in fotograferingen allt för långt innan.
 • Bli inte besviken om det inte blir exakt som du hade tänkt; säkerligen blev bilderna bättre än vad du kanske tycker just då, och skulle du vara allt för missnöjd så kan man alltid testa en annan dag.
 • Om det finns möjlighet så ta gärna bilder med olika outfits. Är man utomhus och det inte finns någonstans att byta om, eller är mitt i vintern, kan det givetvis bli svårt. Men då kan man istället variera med olika jackor, att ha kläderna på olika sätt, och så vidare.
 • Variera även med olika smycken, accessoarer, och liknande. Och kanske helt utan sådant på vissa bilder. Variation är bra!
 • Skriv eller rita någonting på magen – en smiley, ett hjärta, bebisens smeknamn eller namn, en fin (men kort) text eller liknande.
 • Har ni husdjur kan ni låta dessa vara med på bilderna också. De är ju trots allt också en del av familjen.

Sammanfattning

En gravidfotografering kan göras på många olika sätt; på olika platser, med olika kläder och tillsammans med olika personer. Egentligen spelar det ingen roll hur eller vart man tar bilderna eller vem som tar dem. Det viktigaste är att magen är där – och det är den ju, oavsett om den hunnit växa massor eller knappt något alls – och att du känner dig bekväm och avslappnad.

Med alla beslut kan det känns omöjligt att bestämma sig för hur man vill ha det, eller också så har man redan en klar bild över hur man vill att bilderna ska bli och hur fotograferingen ska gå till. Oavsett vilket så blir det med största sannolikhet ändå bra i slutet och det kommer att bli ett fint minne – det är ju trots allt bebisens första foton. Men kom ihåg att det bara är du som kan bestämma hur du vill att din fotografering ska gå till och hur du vill att dina bilder ska bli.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals