Koka nappar och flaskor? – Allt du behöver veta om rengöring och sterilisering

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det finns flera sätt att att sterilisera nappflaskor och nappar på. Det enklaste är att göra det med kokande vatten. Men det finns också andra sätt, som kräver specialutrustning eller ytterligare produkter. Vissa varumärken har också medföljande steriliseringskit du kan komplettera med, när du köper deras nappflaskor. 

Att ha god hygien när det gäller hantering barnets matutrustning är väldigt viktigt. Bakterier sprider sig snabbt och det är inte bara nappar och nappflaskor du ska hålla rena, utan även leksaker. Plastleksaker som till exempel duplolego kan du lätt diska för hand och smålego kan du sätta i en tvättpåse och lägga i diskmaskinen.

God hygien är något som de flesta föräldrar är medvetna om idag. Föräldrar vill också göra allt de kan för att barnen ska hålla sig friska och krya. Att se till att kontinuerligt sköta rengöring kontinuerligt och systematiskt är också praktiskt, så att de finns till hands när du behöver dem.

Är det nödvändigt att koka nappar och nappflaskor?

Innan vi går närmare in på hur du går tillväga, vill vi inflika att åsikterna numera går isär om huruvida du ska sterilisera nappflaskor och nappar eller inte. Vissa anser att det är absolut nödvändigt medan andra anser att vattnet i Sverige är så pass rent att det räcker med att diska dem.

Att sterilisera nappflaskor och nappar

För några år sedan var det självklart att du skulle koka nappar och nappflaskor om inte varje dag, så alla fall regelbundet och efter varje användning. Idag anser inte alla att det är nödvändigt. 

Många tycker att det räcker med att du diskar dem för hand eller i diskmaskinen och därefter låter dem lufttorka. Vattnet i Sverige är ju rent i jämförelse med många andra länder och därför anser många, såsom läkare och barnmorskor, att det räcker med att diska och lufttorka. 

Koka nappar och flaskor

Men för att vara på den säkra sidan är det många föräldrar som ändå väljer att sterilisera nappflaskor, i alla fall så länge barnet är nyfött. Det första halvåret eller så, när bebisen är så liten så hen inte ännu utvecklat immunförsvaret fullt ut, anser många att det ändå är bra att sterilisera nappar och nappflaskor. 

Efter ett halvårs ålder har immunförsvaret utvecklats och barnet kan skydda sig bättre mot skadliga bakterier. Det är också då som du vanligtvis börjar prova på att ge barnet fast föda och du kanske inte använder nappflaskor i precis lika stor utsträckning längre.

Viktiga tillfällen att sterilisera flaskor

Om du är en av dem som bestämt dig för att det är fullt tillräckligt att använda diskmaskinen för flaskorna, så finns det några tillfällen när det är trots allt kan vara bra att för säkerhets skull sterilisera dem. Dessa tillfällen är:

1. Efter att du köpt nappflaskan och innan du ska använda den för första gången

2. Efter att barnet har varit sjukt

3. Regelbundet efter att att flaskorna använts längre perioder

Så kokar du flaskor och nappar

Det gör du helt enkelt genom att koka upp vatten i en rymlig och ren kastrull. När vattnet kokar lägger du i det som ska steriliseras och låter det koka i 5 minuter. Det behöver alltså absolut inte stormkoka, utan det räcker om det kokar lite grann.

I övrigt underhåll och hygien av nappflaskor och redskap ska du alltid se till att händerna är rena. Tvätta dem med tvål och vatten innan du börjar. Ska du diska, använd en flaskborste som rengör effektiv och se också rengöra diskhon ordentligt innan om du diskar för hand.

Everyday Baby Flaskborste 360

Gnuggning med grovsalt kan hjälpa om du har svårt att få bort mjölk från nappflaskan, vilket kan vara fallet ibland. Alla alla delarna måste sköljas mycket ordentligt. Lufttorka utrustningen efteråt. Det gäller även efter sterilisering. 

Det är alltid bäst att använda en separat torkställning till bebisens flaskor och tillbehör, som det här praktiska torkträdet från NUK:

NUK Multi Dry

Andra sätt att sterilisera nappflaskor

Det finns också andra sätt att sterilisera nappflaskor. Till exempel ångbehandling är ett annat sätt och till detta har du specialutrustning. Vissa tycker att det här är enklare eftersom att du får ett förinställt steriliseringsprogram som du kan vara säker på rengör och dödar alla bakterier. 

Om ni flaskmatar er bebis är detta ett smidigt alternativ.

Tommee Tippee Elektrisk Sterilisator

Du kan också sterilisera i mikrovågsugn genom att mikra utrustningen en viss tid. Det finns också vissa medel du använder i kombination med kallt vatten.

Milton Cold Water Sterilising

Mikropåsar är ett smidigt alternativ, där du enkelt lägger i flaskorna och napparna i en speciell påse med lite vatten som sedan körs i mikron.

Mendela Quick Clean Microwave Bag

Men, kokande vatten anses vara det allra enklaste och inte minst är det ett billigt sätt. Kräver dessutom inga konstiga tillsatser eller annat.

Du behöver inte sterilisera så ofta

Låt oss titta på den andra sidan av saken, när vi ändå diskuterar ämnet. Hur är det med de barnläkare som anser att vi överdriver hygienen för våra barn och anser att vi föräldrar ägnar en massa onödig tid åt att undvika sådant som inte är farligt?

De anser att du inte ska stressa upp sig för mycket eftersom vattnet i Sverige är så rent att det räcker alldeles utmärkt att diska allt

Rådet att koka och sterilisera härstammar från samma råd som ges till alla föräldrar världen över. I många länder finns det sjukdomsframkallande bakterier i vattnet som du måste akta sig för. Då är det befogat att dagligen sterilisera utrustningen. 

Som nyblivna föräldrar är det otroligt mycket att hålla koll på och vi har inte mycket motståndskraft alla gånger att gå till botten med vad som är rätt och fel egentligen, utan vi lyssna på de råd vi får.

Sammanfattningsvis - fatta själv beslutet kring hur eller om du ska sterilisera dina nappar och nappflaskor

När du nu har lite mer information kring det här med hur du steriliserar, vet du att det är enklast och billigast att göra det med kokande vatten eller diska dem i diskmaskinen, om du tycker att det är tillräckligt. Det går naturligtvis också bra att kombinera dem båda. 

Sterilisering är inte alltid nödvändigt, men vid sjukdom eller för riktigt små barn är det att rekommendera. Nappflaskor i användning ska åtminstone diskas ordentligt en gång per dygn.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals