Libero eller pampers – Vilken blöja tar hem kampen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Blöjor är givetvis en naturlig del av vardagen för småbarnsföräldrar. Idag finns en uppsjö med blöjor på marknaden även om våra vanligaste märken heter Libero och Pampers.

Men det finns väldigt många fler märken än så och inte minst så har de största livsmedelskedjorna börjat med sina egna blöjor från det egna varumärket och de brukar även ha sina egna ekologiska varianter utöver detta.

Där tillkommer också tygblöjor som används av många, men som trots allt är en trend som kommer och går i cirklar. Vad du än väljer för blöja är det viktigast att du byter blöja regelbundet och ofta.

Byter du för sällan är risken överhängande att barnet får blöjeksem och drabbas av rodnader på huden. Hur ofta du ska göra det på natten är naturligtvis en balansgång och beror på flera olika faktorer som du helt enkelt måste ta i beaktande.

Har ditt barn väldigt lös mage är det viktigt att du byter ofta eftersom det kan ha en frätande effekt på huden. Däremot vill du inte byta för ofta eftersom det stör barnet och kan göra så att barnet får svårt att komma till ro igen.

Libero eller pampers

Så stör det även din välbehövliga lite vila. Till en början som nybliven förälder får man improvisera sig fram en del och så småningom kommer du att själv känna av hur saker och ting bäst ska vara.

Blöjor är en ganska omfattande utgift för en småbarnsfamilj. Ett spädbarn använder minst 5 blöjor per dygn i genomsnitt och till och med fler än så i början.

Det här gäller hela det första levnadsåret. Därför är det verkligen värt att kontrollera vilka blöjor som fungerar bäst för dig eftersom det också är viss prisskillnad mellan märken och modeller.

Är Libero eller Pampers bäst?

Svaret blir olika beroende på vilken förälder man frågar. Ser man på forskningsresultat som kommer från laboratorium där man undersökt hur tätt blöjorna håller, hur de håller barnets hud torrt på natten, hur bra de andas, om tejp och fästen fungerar bra och hur mjuka och följsamma de är, så är resultaten faktiskt ganska likvärdiga.

Det är alltså rent teoretiskt inte jätteskillnad mellan Libero och Pampers, men många föräldrar föredrar den ena sorten framför den andra.

Det beror sannolikt på vilka blöjor man själv tycker är smidigast att använda, hur barnblöjan anpassar sig efter just ens eget barn på grund av anatomi med mera. Det bästa är om man kan prova sig fram på egen hand och därefter fatta beslutet.

Men vissa specifika egenskaper har naturligtvis Libero och Pampers och därför ska vi titta närmare på dem här, så att du kan få en bild av vad som möjligtvis kan passa dig bäst.

Kvaliteten hos Libero och Pampers blöjor

Både Pampers och Libero får genomgående bra resultat i tester. Båda märkena har en utmärkt förmåga att hålla barnet torrt på natten.

Både Libero och Pampers håller avföring och urin separat och det är sannolikt tack vare den höga absorberingsförmågan som gör att urinen snabbt sugs upp och miljön blir mer hygienisk och inte frätande för huden i blöjan.

Byt blöja och lufta ofta

Det är alltså viktigt att byta blöja ofta för att huden ska hållas torr och inte bli irriterad. Däremot är det precis lika viktigt att låta barnets stjärt luftas så mycket som det går. Att mellan varje blöjbyte låta bebisen torka upp ordentligt är viktigt.

Man ska komma ihåg att om området blir torrt eller irriterat kommer det att svida väldigt mycket på barnet och det blir en besvärlig och ond cirkel. Luftningen är viktig att komma ihåg, precis som att tvätta barnets stjärt ordentligt.

Libero eller pampers

Notera att det heller inte ska göras med överdriven användning av rengöringstvål eftersom man då riskerar att spola bort hudens naturliga och fuktgivande ämnen och barnets hud blir ännu mer utsatt.

Skyddande salvor

Det är alltid bra att ha en skyddande och vårdande salva hemma att ha redo så fort du upptäcker en liten rodnad på barnets hud. Det finns många utmärkta salvor på marknaden.

Zinksalva är en gammal klassiker som fortfarande kan köpas och det finns också andra salvor som bildar en andra hud på barnet och hjälper det att läka snabbare.

Vi ska heller inte glömma bort babypuder som är ett utmärkt sätt att hålla barnets stjärt torrt eftersom det är effektivt på att suga upp fukt och hålla barnets hud torrt och rent. Och vanligt potatispulver fungerar alldeles utmärkt.

Fördröjer effektiva blöjor potträningen?

Vissa kritiker menar att dagens utveckling till att göra blöjor högteknologiska har bidragit till att potträningen blir allt senare för barnen.

Det skulle helt enkelt bero på att det blir för bekvämt för barnen att använda blöjor, och kanske också för de vuxna, som då inte satsar på potträning i lika tidig ålder för barnet.

De som menar att den här kritiken är helt obefogad hävdar istället att det enbart är en positiv sak att vi har bra blöjor och utrustning till våra minsta och att det sedan är vårt ansvar att på effektivast möjliga sätt potträna barnet i alla fall, när barnet blivit moget för det.

Det går alldeles utmärkt att potträna även om man har bra blöjor så att säga. Så är det säkert så för de flesta föräldrar, att man blir rätt trött på blöjorna till sist och att träna barnet på att bli torrt är nog något som ligger i de flesta föräldrars intresse.

Om Libero

Libero är ett företag som har tillverkat engångsblöjor i ungefär 60 års tid. Företagets strävan har från första början varit att förse barnen med blöjor som är funktionella och bekväma att bära.

Alla blöjorna som tas fram på Liberos forsknings- och utvecklingslaboratorium genomgår stenhårda kvalitetskontroller och tester innan de säljs vidare i affärerna.

Libero utvecklar alltid produkterna för att de ska vara så skonsamma och snälla mot huden som möjligt och deras produkter rekommenderas av astma- och allergiförbundet. De passar allergiker och även barn som har känslig hud av andra orsaker.

Libero eller pampers

Idag har Libero hela fem modeller på marknaden och det är både byxblöjor och vanliga blöjor som passar från det nyfödda barnet till de större barnen som fortfarande behöver blöjor, till exempel på natten.

Vid sidan av det så tar också Libero fram kringprodukter till blöjor såsom babyolja, babyshampoo, och zinkpasta. Flera av deras produkter är också svanenmärkta, vilket innebär att de är oparfymerade.

Libero ägs idag av Essity, som är ett globalt hälso- och hygienbolag som tar fram olika produkter och lösningar i genren. De har sin försäljning i hela 150 länder och där ingår både Tena och Libresse. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Pampers

Pampers är den andra giganten och det som utmärker företaget är att de har tagit fram marknadens allra minsta blöjor för prematurbarn.

Det här gjorde man i samarbete med neonatalsjuksköterskor och man utvecklade en blöja som är avsedd för de allra minsta, för tidigt födda barnen som är mycket känsliga.

Blöjorna är anpassade efter den livsviktiga vården av prematurbarn och är framtagen för att underlätta arbetet för vårdpersonalen.

Företaget bidrar med stöd för forskning till prematura barn och deras föräldrar donerar en del av sin vinst till de icke vinstdrivande organisationerna Prem’up och SOS Prema. Pampers samarbetar även med UNICEF.

Alla deras blöjor är dermatologiskt och kliniskt testade och man har hela tiden örat mot marken för att hålla koll på vad forskningen säger för att kunna utveckla blöjorna på allra bästa sätt.

Libero eller pampers

De har gjort omfattande allergi- och hudtester för att vara helt säkra på att blöjorna är speciellt lämpade för att hålla barnen torra och inte riskerar att drabbas av allergiska reaktioner.

En innovation som Pampers är särskilt stolt över är deras utveckling av speciella luftkanaler i blöjorna som gör att blöjan andas på ett särskilt effektivt sätt och även bidrar till att skapa ett luftskikt som hjälper till att hålla barnet torrt.

Det bästa är att testa sig fram

Som du märker i den här artikeln har både Libero och Pampers sina specifika fördelar och båda har jobbat intensivt med att utveckla och ta fram de allra bästa blöjorna för våra barn ända sedan de startade sin verksamhet.

Nu när du vet mer om företagen och vilken utgångspunkt de har i sin produktion, till exempel när det gäller att bidra till prematurforskning eller att ta fram de mest allergivänliga blöjorna, så kan du bättre fatta ett beslut om vilket företag som tilltalar dig mest.

Det andra är att helt enkelt prova vilka blöjor som du tycker är bäst och vilka som sitter bäst på barnet och håller barnet torrt längst.

Det är svårt att komma ifrån det faktum att du som nybliven förälder helt enkelt är tvungen att prova dig fram en del innan du kan vara säker på vilken som passar dig allra bäst.

Men vi hoppas att den här artikeln ska ha gjort dig lite klokare och och vara till hjälp på vägen samt bilda en utgångspunkt för ditt val av blöja.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals