Recension: L.O.L Surprise – Allt du behöver veta om det populära samlarobjektet med roliga tillbehör

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
7/10
DESIGN
8/10
KVALITET

Kanske har du hittat den här artikeln för att ditt barn önskar sig något som du aldrig hört talas om förut: en L.O.L Surprise, eller L.O.L-docka. Då är du inte ensam! LOL’sen är omåttligt populära hos barn, och lika mycket ett mysterium för föräldrar. 

I texten här nedan kommer du att få lära dig allt om LOL-dockan och vad hela konceptet går ut på. Vi kommer att lära dig vad som följer med i köpet av en L.O.L Surprise, och hur många dockor det finns ute på marknaden.

L.O.L Surprise är alltså ett amerikansk koncept som slagit stort hela västvärlden över - tack vare Youtube och dess omåttligt populära unboxing-videos. 

Det är inte bara en docka, utan även ett samlarobjekt där barn kan kan försöka samla på dig alla modeller. Den som ha dubbletter kan försöka komma överens med en kompis att byta den mot någon annan modell, precis som när du samlar pokémonkort kort och liknande.

För dig som förälder kan det vara ganska förvirrande först med alla dockor och tillbehör, men var bara lugn: Vi kommer att bringa reda i det hela, så att du kan delta i ditt barns samlande och känna att du har koll. I konceptet ingår också sådant som appar, filmer och quiz på företagets officiella hemsida för barn.

Vad är L.O.L-dockor och L.O.L Surprise?

LOL-dockor har blivit en hajp på den svenska leksaksmarknaden. Den amerikanska dockan har tagit världen en med storm och i Sverige har vi inte varit sena att hoppa på trenden med de roliga dockorna och alla tillbehör. 

Men vad är en LOL-docka egentligen? Dina barn vet det säkert, men låt oss förklara för dig som inte riktigt hänger med så bra när det gäller trendiga leksaker.  

LOL Surprise

En L.O.L Surprise kan till sin grundläggande idé liknas vid ett kinderägg. Dockan förpackas i en rund kula och med dockan får du också sju stycken olika överraskningar, i form av tillbehör till dockan.

Kulan öppnas del för del, med ett tillbehör i varje lager. Längst in i kulan ligger sedan dockan. Tillbehören fungerar som en ledtråd till vilken docka det handlar om. Kulan som dockan köps i kan användas som en liten väska till grejerna eller som ett stativ att ställa dockan på.

L.O.L Surprise - en överraskning!

Det som alla dockorna har gemensamt är att köpet är en överraskning - du vet aldrig vilken docka som ligger i förpackningen innan det är öppnat!

Det små tillbehören kan vara allt från accessoarer, klistermärken och hemliga koder. När dockan kommit fram ur kulan gäller det att väcka den till liv, enligt instruktioner. Kanske ska den matas, badas eller så får vi vänta på att hon byter färg!

Dockorna finns med flera olika teman. Det går som sagt inte att veta vilken docka som ligger inuti förpackningen, utan ni väljer istället vilken serie ni vill ha. Dockan ni får är sedan del av den specifika kollektionen.

L.O.L Surprise kategorier att välja mellan är bland annat:

O.M.G L.O.L Surprise!

Sortimentet på dockorna utökas hela tiden och numer finns också en mer exklusiv dockserie, som förutom dockan längst in innehåller hela 12 överraskningar.

LOL Surprise

Dockorna har också en annan stil och består av lite tuffare karaktärer, som popstjärnor, modelejon och liknande. Originaldockan har ett barnsligare utseende, medan O.M.G-dockorna är för lite större barn.

Tillbehör och merchandise

Det finns en uppsjö med tillbehör till dockorna i övrigt. Klistermärken, extrakläder, bilar och små husdjur. Det finns också muggar och tallrikar så att den entusiastiska samlaren till och med kan äta frukost på en tallrik med L.O.L-motiv.

För barn som är riktiga LOL-entusiaster finns allt ifrån L.O.L Surprise ryggsäckar, hårspännen, sparkcyklar, sängkläder, och en hel uppsjö av andra prylar.

L.O.L-dockans utseende

LOL-dockan har ett utseende som följer trenden på hur många dockor i leksaksindustrin och figurer i barnkulturen ser ut idag. De är inspirerade av den japanska mangakulturen, med ett stort huvud och stora, blanka ögon.

Det klassiska utseendet är det som alla LOL-figurer har som utgångspunkt, oavsett om det är pojk-, flickdockor eller små djur. LOL-dockan står också för glamour, glitter och fest. Det är festkläder, paljetter och lyxiga accessoarer som gäller här. Det är fest alla dagar i veckan!

Att samla på L.O.L-dockor

Samlandet har en ofta en speciell plats i barns hjärtan. På sjuttiotalet gillade många att samla på fotbollskort och glansbilder. Idag idag är det istället pokémonkort och dockor. LOL-dockan tillfredsställer definitivt behovet av att samla och byta för att utöka och göra sin samling så perfekt som möjligt. 

Som förälder är det kanske inte alltid helt lätt att ha en inblick i våra barns samlande. Men faktum är att det är en bra idé att du som förälder deltar i ditt barns intresse! Du kan också hjälpa till att göra samlandet till ett verktyg, för att bygga upp barnets förmåga att strukturera och organisera saker. En förmåga som alla har nytta av i livet.

Fördelar med L.O.L-dockan

Barn älskar att samla på saker och ofta samlar barn åtminstone under en period på någonting specifikt. Det kan vara kort, kulor eller som i det här fallet; LOL-dockor. 

LOL Surprise

Samlandet på LOL-dockor är mer komplext än att bara samla på en enda typ av sak. Fördelen med LOL-dockorna är att de inbjuder till lek och kreativitet och har i det närmaste och oändliga möjligheter att stylas och göras om. Det blir verkligen en leksak, lika mycket som ett samlarobjekt.

Nackdelar med L.O.L-dockan

En aspekt som kan bli en nackdel med LOL-dockan är kostnaden. Det här är inga billiga samlarobjekt och en enda docka kan säkerligen äta upp månadspengen för det mindre barnet. Så att samla på LOL-dockor och alla deras tillbehör kräver definitivt ett visst kapital och tålamod. Grejerna är rätt dyra, om du jämför med andra motsvarande leksaker.

En annan nackdel är att både dockan och tillbehören är väldigt små, och därför lätta att tappa bort. 

Överaskningsmomentet är väldigt omtyckt och säkerligen en av anledningarna till att L.O.L Surprise blivit ett så framgångsrikt koncept. Men det kan också vara en nackdel då ni aldrig kan planera vilken docka ni ska köpa. Det kan leda till missnöje om barnet har sparat ihop pengar och råkar få dubbletter.

Produktfakta

  • 45 modeller
  • Lämplig från 6 år
  • Mått: ca 8 cm i diameter
  • Ingår i köpet: Klistermärken, skor, outfit, moderiktiga tillbehör, LOL-docka

Sammanfattning: L.O.L-dockan är den stora trenden bland barn just nu

Det vi kan konstatera med säkerhet är att LOL-dockan är här för att stanna ett tag till. TIllbehören och dockmodellerna blir allt fler i takt med populariteten möjligheten att samla på olika tillbehör är i det närmaste oändligt. 

Dessutom har appen och en populär hemsida också tillkommit, som en del av konceptet. Dockans största målgrupp är 6-10 åringar, även om det säkerligen finns lite äldre barn som också leker med och samlar på dockorna. Så har du ett barn i det åldersspannet, ska du nog förbereda dig på att att en LOL-docka snart hamnar på önskelistan, om den inte redan gjort det.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals