Recension: Maxi Cosi Citi – En säker biltur för den nyfödda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Att ha ett bra babyskydd redo redan innan barnet är fött är en ganska given sak för de flesta föräldrar. Även om du inte ens har en egen bil är det viktigt att ändå ha ett babyskydd till hands för de gånger som du ska åka bil.

Du kommer säkert någon gång att behöva åka taxi med ditt spädbarn och kanske följa med släkt och vänner på bilturer. Då är det skönt att veta att du har ett babyskydd av hög kvalitet som gör att både komfort och säkerhet är den allra högsta möjliga för ditt barn.

Maxi Cosis babyskydd spänner över hela spektrumet från de allra lyxigaste med en massa extra tillbehör och finesser till babyskyddet för dig som vill ha högsta möjliga säkerhetsstandard, men kanske inte är intresserad av att betala för de mer extraordinära funktionerna. På det här sättet vill Maxi Cosi bidra till att precis alla föräldrar, oavsett ekonomiskt utgångspunkt, inte ska behöva tumma på säkerheten för sitt barn. Maxi Cosi Citi är ett babyskydd av enkel modell som inte har gjort avkall på säkerheten och funktionen det minsta. Du får precis samma säkerhetsstandard och kvalitet även om modellen är lite enklare än många andra.

Komplett resesystem

Maxi Cosi Citi är väldigt enkel att använda. Att spänna fast den med bilens trepunktsbälte är hur enkelt som helst, plus att den också passar med många barnvagnschassin. Då klickar du enkelt på den på ett par adaptrar placerade på chassit, så kan du rulla iväg med ditt babyskydd som om det vore det en barnvagn i miniformat.

Maxi Cosi Citi
Maxi Cosi Citi

Maxi Cosi tillverkar även barnvagnar och vill du ha ett helt resesystem, så är det här en av de babyskydd du kan komplettera en duovagn med. Maxi Cosi Citi passar även på chassin av många andra märken på barnvagnar. I ett barnvagnsresesystem ingår det alltid adaptrar som du kan använda för att fästa babyskyddet på chassit. Kontrollera med bruksanvisningen eller barnvagnstillverkaren att Maxi Cosi Citi passar på det barnvagnspaket som du tittar på. Maxi Cosi Citi är även godkänd för att använda på flygresor.

Enkel användning

Maxi Cosi Citi är konstruerad för att vara enkelt att använda och dessutom väger den inte mycket. Det gör det enkelt för dig att bära barnet i babyskyddet och det blir smidigt att stuva undan den när den inte är i användning. Allt som kan vara krångligt på ett babyskydd har plockats bort, utan att man för den sakens skull har kompromissat med säkerheten. Precis som alla andra babyskydd och barnprodukter från Maxi Cosi har även den här genomgått rigorösa säkerhetstester och den är även tillverkad i Europa och enligt europeisk säkerhetsstandard.

Säkerhet och komfort på topp

Komfort för både dig och barnet är av hög prioritet för Maxi Cosi och den uppgraderade sitsen gör det mjukt och bekvämt i stolen. Den är ergonomiskt utformad och har ett särskilt stöd för de allra minsta barnen. Maxi Cosi har en integrerad sidoskyddslösning som gör att babyskyddet klarar av tryck från sidan särskilt bra. Sidovingarna är höga och välvadderade och fördelar trycket så skonsamt som möjligt.

Maxi Cosi Citi

Lutningen på babyskyddet är noggrant uträknad för att barnets kropp ska utsättas för så lite tryck som möjligt vid en eventuell krock. Trycket fördelas över barnets rygg och kropp på skonsammast möjliga sätt när lutningen är i ett optimerat läge.

Babyskyddet är avsett att användas under barnets första tid. Du kan använda den här modellen från nyfödd upp till ca 13 kg. Det är en ganska vanlig standard för många babyskydd. Det är inte möjligt att köpa en bilbarnstol och använda den till ett nyfött barn eftersom den kommer att vara alldeles för stor. För att spädbarnet ska kunna åka bil säkert är det viktigt att du använder just ett babyskydd.

Avtagbart tyg

Tyget går att dra av utan några problem och det är väldigt praktiskt eftersom det är skönt att kunna tvätta babyskyddet då och då. Barnet är för litet för att äta medan det sitter i bilen, men det är ändå lätt att babyskyddet blir smutsigt om diverse olyckor händer.

Babyskydd med bas

Maxi Cosi Citi kan användas både med och utan bas. Babyskyddsbasen är en enhet som gör att du inte kan spänna fast stolen på fel sätt. Man spänner fast basen i bilsätet på bilen med hjälp av trepunktsbältet och därutöver finns ett stödben som man monterar mot bilens golv. Att komplettera köpet av babyskydd med en bas är ett sätt att öka säkerheten betydligt. En bas som detta följer den internationella säkerhetsstandarden ISOFIX. Isofix-standard är en funktion som många nyare bilmodeller har. Så kontrollera om Isofix är kompatibelt med din bilmodell för att kunna använda basen.

Maxi Cosi Citi

Många föräldrar väljer att ha basen fastmonterad i sin egen bil permanent och sedan vid behov åka utan basen när man kör eller åker med andra. Det är smidigt om man åker taxi eller med släktingar. Det är en alldeles utmärkt lösning. Basen till babyskyddet kräver en del att montera fast också på rätt ställe, så det är ingenting man byter plats på hur som helst, utan när man väl har monterat den, så låter man den sitta där. Men som sagt, babyskyddet kan du alltid använda i andra bilar i alla fall, genom att fästa det i bilens trepunktsbälte.

Om Maxi Cosi

Maxi Cosi är ett internationellt företag som säljer barnsäkerhetsprodukter över hela världen. Designers och utvecklare på företaget utgår från sina egna roller som föräldrar och vad de själva vill ha ut av ett maximalt tryggt och säkert babyskydd. Vet du att ditt barn sitter säkert, vara det sig en bilbarnstol, ett babyskydd, eller i en vagn, så känner du dig mycket tryggare som förälder och slipper lägga ner en massa energi på att oroa dig.

Det här vet Maxi Cosi och jobbar ständigt för att utveckla sina produkter. Allting Maxi Cosi utvecklar och producerar genomgår rigorösa säkerhetstester och tillverkas dessutom i Europa, där kraven är mycket höga för den här typen av tillverkning.

Maxi Cosi Citi

Maxi Cosi vill också föra en ständig dialog med sina kunder för att kunna utvecklas i den riktning som konsumenten vill. Maxi Cosi vill ha både positiv och negativ kritik från sina kunder, så att de kan vidareutveckla och förbättra sina produkter kontinuerligt. De duckar aldrig för negativ kritik, utan tar allting på högsta allvar - allt för att göra det så bra för deras kunder som möjligt och inte minst för barnen, givetvis.

Handtaget

Handtaget är ergonomiskt utvecklat och gör det enkelt för dig att bära babyskyddet. När du bär babyskyddet är barnet även här perfekt tillbakalutad, så att trygghet och komfort blir maximal även i den här situationen. När babyskyddet är placerad i bilen kan du fälla tillbaka handtaget. Designmässigt bidrar det också till att Maxi Cosi Citi ser väldesignad och genomtänkt ut.

Sele

Maxi Cosi Citi har en fempunktssele som står för högsta möjliga säkerhet för ditt barn. Du kan ställa in den så att det passar spädbarnet perfekt utan att det skaver eller sitter åt någonstans. Banden är väl vadderade och mjuka och sköna. Vadderingen kan du även ta loss och tvätta vid behov.

Sufflett och regnskydd

Vid köpet av Maxi Cosi Citi får du en jättesmidig sufflett som du spänner från baksidan av ryggstödet och över handtaget. Även om du har suffletten på kan du använda handtaget att bära i eftersom mittdelen av suffletten har en öppning med tanke på just detta. Suffletten är solskyddande på 50+ SPF, så du kan vara säker på att ditt barn inte utsätts för sol när ni är ute och åker bil. Suffletten kan du fälla bakåt eller så tar du bort den helt och hållet om du inte vill använda den.

Maxi Cosi Citi

Nackdelar

För den förälder som gillar en massa extra finesser och alla möjliga roliga designdetaljer är det här kanske inte rätt babyskydd. Men för den som vill ha ett prisvärt babyskydd som lever upp till vår absolut högsta säkerhetsstandard i Sverige är den här stolen verkligen att rekommendera. Användningsmässigt finns det inga nackdelar med den. Det kan inte vara enklare att installera ett babyskydd i en bil än så här.

Produktfakta

  • Mått: 38 x 44 x 67 cm 
  • Vikt: 2,8 kg
  • Vikt på barn: 13 kg (ca 12 månader)

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals