Recension: Maxi Cosi Mobi XP – Den bakåtvända bilbarnstolen du kan ha länge

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Maxi Cosi Mobi XP är en bakåtvänd bilbarnstol som fungerar för barn upp till 25 kg. Det gör alltså att du kan ha den här bilbarnstolen även för större barn. Du kan ta den i bruk från det att din bebis har vuxit ur babyskyddet. Maxi Cosi lägger stort krut på att utveckla sina produkter kontinuerligt och en av den här babystolens behållningar är att den går att luta bakåt under bilfärd utan att det påverkar bilstolens behov av utrymme framåt. Detta tack vare ett sinnrikt fäste undertill som så att säga är skålformat.

Underredet på babystolen fungerar som en kula i det här fästet, så att man kan tippa stolen bakat, utan att utrymmet påverkas. En helt suverän funktion som gör att även det större barnet kan ha det mycket bekvämare under långa bilfärder och man slipper det ständiga besväret med att palla upp barnets huvud mot tröjor och kuddar för att det inte ska sitta så väldigt snett under sovstunden. Det kan faktiskt vara värt att titta på Maxi Cosi Mobi XP endast av den anledningen. Bilbarnstolen har fyra lägen för vila och sömn.

Maxi Cosi Mobi XP

Den nya uppdateringen av stolen har man konstruerat aningen smalare, vilket inte påverkar sitsen och utrymmet för barnet nämnvärt, men däremot tar den upp mindre plats i bilen och du kan därmed placera flera stolar bredvid varandra om det behövs. Stolen har ett nackstöd i tyg som är inbyggt och selen kan du höja och sänka utan att du behöver lossa stolen helt och hållet. Det sistnämnda är otroligt smidigt för du slipper nu hålla på att krångla med selen på baksidan av bilbarnstolen och justera den under tyget på stolen. Maxi Cosi är i grunden ett holländskt företag, men distribuerar sina produkter över hela världen. Bilbarnstolarna är tillverkade i Europa och håller den tekniska EU-standard som krävs för att den ska vara godkänd hos oss.

Enkel montering

Monteringen är intuitiv och inte svår att få på plats. Du fäster den med hjälp av bilens bälte och tillsammans med särskilda förankringsband som går ner mot golvet och fästs med stödbenet. Du kan dock även använda bilbarnstolen utan stödbenet om du till exempel vill ha stolen i passagerarsätet istället. Kom ihåg att du inte får ha krockkudde installerad då. Det kan utgöra livsfara för barnen och en sådan måste avinstalleras om du har bilstolen i framsätet. Eftersom du kan montera fast stolen även med ett tvåpunktsbälte kan du använda stolen även i baksätets mittensits.

Stolen har markeringar var du ska placera den i relation till bilsäteskanten. På så vis får barnet också gott om benutrymme i den här stolen. Det är något som annars kan bli ett problem för äldre barn och som gör att de tycker att det är obekvämt att åka bil, just för att de inte får plats med benen. Men i den här bilstolen har de alltså mycket bättre plats än många andra märken på bilbarnstolar.

Att montera en barnstol i bilen tar en del tid och är ingenting man flyttar på i onödan. Det här är ingenting för Maxi Cosis bilbarnstolar, utan gäller alla tillverkare. Maxi Cosi Mobi XP har skyddande vingar vid barnets huvud, vilket ger ett extra skydd vid en sidokrock. Nackkudden bidrar också till stöd och stötdämpning för barnets huvud. Det finns också extra fästpunkter i bilbarnstolen om du vill montera fast den ännu mer för att vara absolut säker på en trygg bilkörning.

Maxi Cosi Mobi XP

Men som sagt, stolen är en väl utprovad testvinnare och följer du anvisningarna har du en väldigt säker stol efter att du har monterat den. Maxi Cosi har gjort ständiga uppdateringar på den här modellen och man kan lugnt säga att de har förädlat stolen väl. Den 25 kilos vikt som stolen tar gör att den dessutom är kompatibel på barn upp till fem, sex års ålder, vilket är väldigt högt.

Vissa tillbehör finns att köpa till, bland annat solskydd. Vi kan varmt rekommendera en mugghållare, vilket inte bara är uppskattat av barnet, som tycker det är lite extra roligt att få placera sin dryck i den, det är även oerhört praktiskt för dig som förälder eftersom det förebygger spill, något som det ändå garanterat blir mycket av i en bilbarnstol. Stolen är utrustad med speciella hållare som gör att bälten och remmar inte är i vägen när barnet ska ta sig i och ur stolen på egen hand.

Tvättbar klädsel

Något vi vill omnämna lite extra är att tyget är väldigt smidigt att montera loss och tvätta. Tyget gör också att stolen känns mjuk och behaglig att sitta i. Tyget känns luftigt och lätt, vilket vi anser enbart vara en fördel. Att barn fryser i bilbarnstolen brukar inte vara ett problem, utan snarare att det är alldeles för varmt och svettigt. Det här tyget förebygger det och gör stolen svalare och skönare på sommaren. Vintertid kan man alltid ha en extra filt med om barnet fryser i overallen. Det som ändå bidrar till att stolen känns ombonad och mysig är det inbyggda nackstödet.

Vad vill du ha ut av en bilbarnstol?

Varje förälder har egna krav på barnsäkerhetsprodukter och barnprodukter överlag. Det är i stort sett omöjligt för en tillverkare att producera en bilbarnstol som varje konsument tycker är perfekt. Det som den ena personen kan tycka är en fantastisk funktion, kanske någon annan tycker är mindre eller helt oviktigt.

Några saker för alla föräldrar att ha i beaktande när de väljer sin bilbarnstol: Du måste för det första se till att du väljer rätt storlek. Vikt och åldersangivelser finns alltid med, men det är inte säkert att bilbarnstolen är perfekt för just ditt barn i alla fall. Det är därför alltid smidigt om det finns måttangivelser angivna, så att du kan kontrollera om stolens mått stämmer överens med måtten på ditt barn. Längd på ryggen, benen samt barnets totala längd, är sådant som spelar stor roll.

Maxi Cosi Mobi XP

Det är också bra för dig att ta en titt på hur bilbarnstolen monteras. Din bil kanske ser ut på ett specifikt sätt eller så har du särskilda krav på hur stolen ska sitta, på lutningslägen, och på stolens placering i bilen. Då är det något som du måste kontrollera innan du gör ditt köp för att du ska veta att du får en bilstol som uppfyller just dina krav.

Av säkerhetsskäl ska du låta ditt barn åka bakåtvänt så länge det är möjligt. Du ska ha bilstolen bakåtvänd helst upp till 5-årsåldern. Det utgör utan tvivel den absolut allra största säkerheten om olyckan skulle vara framme när du är ute och kör bil.

Om Maxi Cosi

Maxi Cosi är ett företag som lägger ner otroligt stor del av sina resurser på att både testa sina produkter rigoröst och kontinuerligt utveckla dem för att få fram de allra bästa produkterna marknaden har att erbjuda till ett vettigt pris. De utför mycket kundundersökningar och låter konsumenter själva prova ut produkterna och på resultatet av informationen som kommer därifrån utvecklar de sina bilbarnstolar och barnsäkerhetsprodukter vidare. De är mycket öppna för kritik och vill alltid känna till även de negativa sakerna, så att produkterna kan utvecklas vidare och bli just de produkterna som föräldrar saknar på marknaden.

Deras ambition är att lösa problem som föräldrar kan stöta på i vardagen och att förenkla livet för oss, så att vi sparar tid och helt enkelt får en smidigare vardag. Men Maxi Cosi vet också att moderna föräldrar och konsumenter är kräsna även när det gäller design och utseende. Därför har man satsat på att ta fram produkter som är väldigt tilltalande för ögat och som även den mest design medvetne gillar och kan tänka sig använda. De har också ett miljötänk i sin produktion och använder endast högkvalitativa material och giftfria plaster.

Selen

Fempunktsselen som finns i bilbarnstolen från Maxi Cosi kan justeras i tre olika höjdlägen på ett smidigt sätt utan att du behöver ta loss stolen eller justera något på stolens baksida. Axelbanden är bekvämt vadderade och gör dem sköna för barnet att ha på sig. Bakom låsspännet och grenens del finns ytterligare ett vadderat stycke som gör att komforten för barnet ökar.

Nackdelar

Den nya modellen är smalare på bredden, men den tar fortfarande upp en del plats på längden eftersom den ger extra mycket benutrymme till det äldre barnet. Det kan göra att en storvuxen person som ska sitta i bilsätet framför bilbarnstolen kan få mindre utrymme för benen.

Produktfakta

  • Bredd upptill: 47 cm 
  • Bredd nertill: 30 cm
  • Höjd: 75 cm
  • Djup: 53 cm
  • Vikt: 11,5 kg
  • Ålder på barn: 9 mån-5 år/9-25 kg
  • Position: Bakåtvänd
  • Säkerhetstestad: ECE R44/04
  • Installation: Två- eller trepunktsbälte

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals