Recension: Maxi Cosi Rodifix – En bilbarnstol för alla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Nu ska vi kolla närmare på bältesstolar, eller åtminstone en specifik sådan – Maxi Cosi Rodifix. En bältesstol är den tredje bilbarnstolen man använder; först babyskydd, följt av bilbarnstol och därefter bältesstol.

Om man har en vändbar bilbarnstol så kan man ofta fortsätta att använda den länge och då blir det inte alltid aktuellt med bältesstol. Då väljer man kanske att byta till bälteskudde när barnet har vuxit ur bilbarnstolen, men detta varierar förstås.

En skillnad mellan bilbarnstolar och bältesstolar är alltså att en bältesstol är bakåtvänd, medan en bilbarnstol är bakåtvänd eller kan användas åt båda håll. När barnet är minst 4 år kan man vända på bilbarnstolen eller byta till en bältesstol.

Det finns många olika typer av bältesstolar, till exempel med och utan integrerat bälte, och om det inte finns något integrerat bälte så använder man istället bilbältet.

Men nu ska vi alltså fokusera på Maxi Cosi Rodifix. Maxi Cosi tillverkar såväl babyskydd som bilbarnstolar och bältesstolar, så deras produkter kan alltså användas från nyfödd och tills barnet inte behöver någon bältesstol längre.

Överlag är Maxi Cosis produkter väldigt populära och håller hög kvalitet, men är Rodifix ett undantag? Eller är den ett bra val när man behöver en bältesstol? Det har vi tagit reda på och här får du veta det och mycket mer.

Vi ska svara på den stora frågan direkt. Ja, Rodifix är en väldigt bra bältesstol. På väldigt många sätt. Den enda nackdelen vi har lyckats hitta är faktiskt avsaknaden av ett integrerat bälte – vilket inte ens är en nackdel för alla.

Men detta innebär att man måste sätta fast stolen och barnet tillsammans, om man inte har möjlighet att använda isofix.

Maxi Cosi Rodifix

Det gör att det blir lite mindre stadigt, men det fungerar förstås att använda den så också. Om man däremot kan använda isofix och föredrar att använda bilbältet istället för integrerat bälte, då ser vi bara fördelar.

Stolen är enkel att flytta mellan olika bilar, lätt att sätta in och ta ur, och den står stadigt och säkert i bilen. Och den har väldigt hög säkerhet, med bland annat sidokrockskydd.

Det finns möjlighet att luta stolen lite bakåt, inte särskilt mycket, men tillräckligt för att barnet ska sitta bekvämt även om den somnar.

Stolen växer dessutom med barnet och kan användas väldigt länge. Nackstödet kan förlängas och dessutom kan ryggstödet breddas, perfekt när barnet blir större.

Maxi Cosi Rodifix
Maxi Cosi Rodifix

Det här är alltså en stabil och säker bältesstol som kan användas länge. Och nej, vi hittar faktiskt inga egentliga nackdelar. Huruvida det vi nämnde tidigare, att det inte finns något integrerat bälte, är en nackdel eller inte är svårt att säga.

Det beror helt enkelt på om man känner att det är något man vill ha eller inte. Priset är relativt högt, men inte överdrivet, det finns betydligt dyrare bältesstolar – och även betydligt billigare, förstås. Men vi vill ändå påstå att denna helt klart är värd sitt pris.

Vad är viktigt att tänka på vid inköpet?

När man köper en bältesstol är det viktigt att tänka på att den bör ha de funktioner man verkligen behöver. Behöver man ha möjlighet att fälla ned ryggstödet något, är det troligt att barnet kommer att somna i bilen vid flera tillfällen?

Vill man ha ett integrerat bälte eller vill man spänna fast barnet med bilbältet? Ska det finnas möjlighet att använda isofix? Utgå helt enkelt från det som känns viktigt för just er.

Vem passar Maxi Cosi Rodifix för?

Maxi Cosi Rodifix passar egentligen de flesta. Här finns både möjlighet att använda isofix och bilbälte för att fästa bältesstolen, men det finns inte något integrerat bälte.

Det innebär att om man inte kan använda isofix så är det bilbältet som håller både bälteskudden och barnet på plats. Men det sagt så passar den inte om man föredrar ett integrerat bälte och vill fästa enbart stolen med bilbältet.

Maxi Cosi Rodifix
Maxi Cosi Rodifix

Men föredrar man isofix och helst inte vill ha använda integrerat bälte och dessutom vill ha en bältesstol som är både säker och bekväm, då passar Maxi Cosi Rodifix alldeles utmärkt.

När ska man byta till bältesstol?

Tidigast när barnet är 4 år eftersom bältesstolar är framåtvända. Barn under 4 år löper betydligt större risk att bli allvarligt skadade vid bilolycka om de sitter framåtvända.

Om möjligt kan man gärna låta barnet sitta bakåtvänt upp till 5 eller 6 år, förutsatt att huvudet inte går över stolens kant med mer än en tredjedel.

Om man använder en bilbarnstol som kan användas både framåt- och bakåtvänd så kan man givetvis vända den framåt istället. Men även då gäller förstås tidigast vid 4-års ålder.

Maxi Cosi Rodifix
Maxi Cosi Rodifix

Ofta växer barnet ur bilbarnstolen runt den åldern och då är det en bältesstol som är aktuellt – eller en bälteskudde, men det förstnämnda är att föredra.

Det finns dock bilbarnstolar som är både rymliga och kan förlängas så att den passar under väldigt lång tid och då går det förstås bra att fortsätta med den.

I annat fall byter man till bältesstol när det är dags att vända barnet framåt eller när bilbarnstolen är urvuxen, men tidigast när barnet är 4 år gammal.

Kan man använda bälteskudde istället för bältesstol?

Ja, det kan man oftast göra. Men en bältesstol har många fördelar och om barnet är runt 4-5 år så är en bältesstol att föredra. Lite äldre barn kan använda kudde, men det finns som sagt många fördelar med bältesstol.

Om barnet ibland somnar i bilen så är det helt klart bättre med bältesstol, då den håller barnet upprätt och i en sittande position även om barnet somnar.

Något som dock är viktigt att tänka på är vart bältet hamnar någonstans. NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhet, förklarar varför på sin hemsida: ”Om man ska välja en bältesstol eller en bälteskudde beror i första hand på var bilens bälte hamnar på barnet. Bältet ska ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på barnet. Hamnar bältet för långt ut på axeln är det bättre att välja en bältesstol som har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet.”

Fördelar

 • Har isofix, vilket är en stor fördel om man har en bil där sådana fästen kan användas
 • Står stadigt och säkert
 • Enkel att sätta in och ta ur. Perfekt om den ska användas i flera olika bilar
 • Utdragbart nackstöd och ryggstöd som kan breddas och stolen fungerar därför att använda länge
 • Möjlighet att luta ryggen lite grann
 • Sidokrockskydd med AirProtect
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Bekväm och rymlig
 • Lätt för barnet att sätta sig själv

Nackdelar

 • Inget integrerat bälte, vilket inte alltid är en nackdel, men det kan vara det för en del
 • Möjligtvis en något dyr bältesstol, men ändå prisvärd

Produktfakta

 • Bredd: 54 cm 
 • Djup: 51 cm
 • Höjd: 84,5 cm
 • Vikt: 6,15 kg
 • Passar för (vikt): 15–36 kg
 • Passar för (ålder): 3,5–12 år
 • Internt bälte: Nej
 • Färdriktning: Framåtvänd
 • Funktioner: Justerbart ryggstöd, tvättbar klädsel 
 • Fästanordning: Inbyggd isofix, 3-punktsbälte
 • Finns i färgerna: Svart, Vit, Grå, Turkos, Brun, Blå, Röd, Grön, Beige, Rosa
 • Godkännanden: ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)

Sammanfattning

Maxi Cosi Rodifix är en bältesstol med många fördelar och väldigt få nackdelar. Att priset är relativt högt är ändå acceptabelt, med tanke på att det är en väldigt bra stol. Det finns inget integrerat bälte, men just det är en smaksak – en del vill hellre använda bilbältet.

Om man dessutom använder isofix så spelar det förstås ingen större roll, då kan man lika gärna använda bilbältet – och det gör dessutom att stolen blir extra stadig och sitter fast även när det inte sitter något barn i den.

Och där tar nackdelarna slut. Ja, trots att det kanske inte ens anses vara en nackdel för alla, så är det bara den nackdelen vi kunde hitta. Men fördelarna är som sagt desto fler.

Den är enkel att sätta in och ta ut, och kan lätt flyttas mellan olika bilar. Den är säker och har bland annat ett sidokrockskydd. Det går att luta ryggstödet än aning, om barnet skulle somna eller bara vill vila lite.

Stolen kan även användas länge, tack vare att nackstödet kan dras ut och ryggstödet dessutom kan breddas. Ja, listan kan göras lång, men sammanfattningsvis så är detta en väldigt bra och prisvärd bältesstol som passar de allra flesta.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals