Recension: Mimos kudde – Den enda medicinska kudden för platt huvud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

6/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
10/10
DESIGN
9/10
KVALITET

“Vilken kudde ska vi välja till bebisen?” Nej, det är kanske inte det första man tänker på när man väntar barn. Och förmodligen inte det andra eller tredje heller. Ofta kommer tanken på kuddar och täcken långt efter tanken på barnvagn, babyskydd, eller spjälsäng.

Men förr eller senare så blir det förmodligen dags att köpa även en babykudde, och då inser de allra flesta att man faktiskt inte har en aning om vilken kudde man ska välja. Är det ens någon skillnad på de olika modellerna?

Ja, det är det faktiskt. Det finns många olika babykuddar. Det självklara valet för de flesta är en helt vanliga kudde, liknande den man själv använder, men betydligt plattare. Och självklart kan man använda en sådan.

Mimos kudde

En del väljer att inte använda någon kudde alls den första tiden. Hur man gör är helt enkelt upp till var och en, men om man har tankar på att köpa en babykudde så kan det förstås vara bra att veta vad det är för skillnad mellan olika kuddar och vilka alternativ som finns.

Därför tänkte vi nu kolla lite närmare på just babykuddar, och vi kommer framför allt att fokusera på Mimos kudde. Det som gör just den här kudden intressant är att den är unik, och har en egenskap som ingen annan kudde har - åtminstone ingen annan babykudde som kan köpas i Sverige.

Den rekommenderas av fler än 1000 barnläkare, neurokirurger, sjukgymnaster, och barnmorskor världen över. Ja, det är minst sagt en intressant babykudde - och här får du veta allt du behöver veta.

Köpguide

Först och främst så ska vi nämna att det här är den enda medicinska babykudden som finns att köpa, åtminstone i Sverige. Det är alltså en unik produkt som egentligen inte kan jämföras med någon annan babykudde, eftersom den har en egenskap som ingen annan babykudde har.

Egenskapen är alltså att motverka att bebisens huvud blir platt, men också att behandla skallasymmetri - det vill säga platt huvud.

Därav går det inte riktigt att jämföra kudden med likvärdiga kuddar, då det helt enkelt inte finns några andra babykuddar som behandlar detta.

Mimos kudde

Men andra babykuddar finns det, förstås. Det finns även andra babykuddar som ska kunna motverka skallasymmetri, men som inte behandlar det och som inte bör användas om barnet har detta.

Vi kommer till viss del att jämföra med sådana kuddar, men främst kommer vi att fokusera på Mimos kudde och hur väl den fungerar, hur prisvärd den är, och så vidare. Det handlar alltså inte om någon direkt jämförelse, utan en recension av den aktuella produkten.

Priset

När det gäller priset så blir det förstås svårt att anmärka på det, egentligen. Det finns som sagt inga andra babykuddar som behandlar skallasymmetri, så vi kan inte påstå att det finns billigare alternativ som är lika bra.

Visst finns det billigare babykuddar, men det finns som sagt inga andra som kan behandla skallasymmetri. Därav blir kudden prisvärd, om barnets huvud har blivit platt och man behöver behandla detta.

De kan även användas i förebyggande syfte, men här finns det betydligt billigare alternativ. Dock inte lika bra alternativ, men med tanke på att priset på Mimos kudde är relativt högt så kan det kanske ändå kännas värt att köpa en billigare. Det är trots allt inte alla barn som får platt huvud, oavsett vilken kudde de använder.

Olika storlekar

Priset känns ändå en aning väl tilltaget, speciellt med tanke på att kudden finns i flera olika storlekar - närmare bestämt fyra stycken, samt en modell som är anpassad för babyskydd och babysitter.

När man väljer storlek så utgår man från bebisens huvudomfång, och det är viktigt att använda en kudde som varken är för stor eller för liten. Den första storleken är för prematura, alltså för tidigt födda barn.

Den används i ungefär 3 månader och efterföljande storlek används i ungefär 4 månader. Storleken efter det kan användas längre, ungefär ett år. Den sista storleken ingår egentligen inte i behandlingen mot platt huvud, utan ger främst extra stöd till nacken.

Mimos kudde

Det är alltså kort användningstid för varje kudde, så man kommer behöva köpa fler än en. Om bebisen dessutom är prematur och man börjar med Mimos kudde direkt så blir det ytterligare en storlek.

Det blir helt enkelt ganska många kuddar som behöver köpas, och även om man bara använder en eller två storlekar så behöver man sedan ytterligare en ny kudde - antingen en Mimos eller en annan kudde. I slutändan blir det många kuddar, och väldigt mycket pengar.

Därav skulle vi vilja påstå att den här kudden är som mest prisvärd för den som verkligen behöver den; alltså om bebisen har fått platt huvud. För den fungerar trots allt för de allra flesta, och det är en bra kudde.

Den fungerar även bra för att motverka platt huvud, men som sagt så är det långt ifrån alla barn som får detta och därför är det inte alltid det behövs.

Så om man inte vill behöva köpa nya kuddar varje tredje månad och spendera tusentals kronor, då är det bästa helt enkelt att köpa den om den behövs, och inte innan dess.

Vill man verkligen motverka platt huvud, och vill ha det bästa alternativet för att göra det, då är Mimos kudde också ett bra val. Men där finns det som sagt andra, betydligt billigare, alternativ.

Livslängd och kvalitet

När det gäller livslängd och kvalitet så är det också lite svårt att ge en rättvis bedömning, eftersom de trots allt används så kort tid. Första kudden - eller kuddarna, om man räknar med den för prematur - används bara under några månader.

Och den tiden håller kudden, det kan vi nästan lova. Men det säger egentligen inte så mycket, speciellt inte med tanke på att det finns babykuddar och barnkuddar som används betydligt längre och som håller lika bra.

Mimos kudde

Överlag så är inte babykuddar en sådan produkt som brukar ha dålig kvalitet eller kort livslängd, men det finns såklart undantag.

Men visst känns det som om Mimos kudde håller en hög kvalitet, och livslängden är förmodligen väldigt lång med tanke på den korta användningstiden. Den håller nästan garanterat till många barn.

Mimos kudde

I övrigt finns det inte så mycket att säga om Mimos kudde, och framför allt ingenting negativt. Den rekommenderas av fler än 1000 barnläkare, neurokirurger, sjukgymnaster, och barnmorskor i hela världen.

Den är fri från kemikalier och allergiskyddad. Den stödjer huvud och nacke och minskar belastningen med 400 procent. En annan stor fördel med kudden är att den är fri från kvävningsrisk, då den är tillverkad i ett material som går att andas igenom.

Detta är förstås väldigt positivt och en stor trygghet för föräldrarna, och förmodligen är även detta unikt. Mimos kudde finns i fem olika storlekar, varav fyra av storlekarna kan behandla skallasymmetri - och tre av dem motverkar det även.

Den minsta storleken, XS, är anpassad för bebisar som är för tidigt födda. Den förebygger och behandlar, och passar för bebisar med ett huvudomfång under 37 centimeter.

Storlek S passar för bebisar med huvudomfång på 36-46 centimeter, och även den förebygger och behandlar. Den tredje storleken, M, passar för huvudomfång mellan 42 och 49 centimeter och den behandlar enbart.

Storlek L är för huvudomfång över 49 centimeter, och den kan varken förebygga eller behandla. Den förbättrar dock sovmiljön och har i övrigt samma egenskaper som övriga kuddar. Den kan även användas av vuxna.

Den sista storleken heter P och är anpassad för babyskydd, framför allt, men även för babysitters och barnvagn. Den förebygger och behandlar och passar för huvudomfång från 36 till 46 centimeter.

Vad ska man tänka på när man köper en babykudde?

När man ska köpa en babykudde är det viktigt att tänka på vad man vill ha för kudde. Många tänker kanske att alla kuddar är likadana, men så är det verkligen inte.

Även kuddar för vuxna kan ha många olika egenskaper, men när det gäller babykuddar så finns det minst lika stor variation - och många andra egenskaper.

Mimos kudde är ett bra exempel på det, med sin unika egenskap som behandlar platt huvud. Och det finns som sagt andra babykuddar som motverkar, men inte behandlar, platt huvud.

Så om det är någonting man är ute efter, en kudde som motverkar platt huvud, så är det förstås en sådan man ska kolla efter. Det finns även babykuddar som minskar kvävningsrisken, eller som är fria från kvävningsrisk precis som Mimos kudde.

Mimos kudde

Dessa kuddar fungerar på samma sätt som Mimos kudde, de är tillverkade i ett material som barnet kan andas genom.

Så om man är orolig över kvävningsrisken så är det en bra idé att välja en sådan kudde, dels för säkerheten, men också för att man ska kunna slappna av lite mer och själv kunna få lite sömn när bebisen sover.

Vem passar Mimos kudde för?

Mimos kudde passar egentligen alla bebisar, men vi rekommenderar den främst om bebisen har fått platt huvud och man vill behandla det. Men det är en väldigt bra kudde, och den kan förstås användas även om barnet inte har platt huvud.

Den nackdel vi ser med kudden är egentligen bara priset i kombination med den korta användningstiden för en del av storlekarna. Därav kan den kännas lite väl dyr, om barnet inte har skallasymmetri.

Men som sagt, det är en väldigt bra kudde, och om man vill motverka skallasymmetri och samtidigt ha en babykudde som är fri från kvävningsrisk - då är Mimos kudde ett bra val.

Fördelar

 • Behandlar skallasymmetri (och är den enda babykudden som gör det).
 • Motverkar även skallasymmetri.
 • Fri från kvävningsrisk då den är tillverkad i ett material som går att andas igenom.
 • Fri från kemikalier.
 • Allergiskyddad.
 • Stabiliserar nacken och huvudet.
 • Minskar belastningen med 400 procent.
 • Motverkar torr sovmiljö.
 • Resistent mot kvalster och svampar.
 • Kan tvättas i tvättmaskin och torkar snabbt.

Nackdelar

 • Kort användningstid på en del storlekar.
 • Ganska dyr, med tanke på den korta användningstiden.

Produktfakta

 • Färg: Vit
 • Material: Polyester
 • Form: Oval
 • Egenskaper: Behandlar skallasymmetri, motverkar skallasymmetri, fri från kvävningsrisk, allergiskyddad, kan tvättas i tvättmaskin
 • Storlekar: XS, S, M, L, P (för babyskydd och babysitters)

Sammanfattning

Mimos kudde är den enda babykudden som inte bara motverkar skallasymmetri, utan även behandlar det. Den har även många andra bra egenskaper, framför allt att den är fri från kvävningsrisk då det går att andas igenom den.

Det är en väldigt bra kudde, inte minst vid skallasymmetri. Den är också ett bra val om man både vill motverka detta, och samtidigt ha en kudde som är fri från kvävningsrisk - och som även kan behandla skallasymmetri, om det ändå skulle uppstå.

Den enda nackdelen vi kan se är att priset är något högt, med tanke på att en del storlekar används under väldigt kort tid. Det är viktigt att använda rätt storlek, utifrån bebisens huvudomfång, och inte en för liten eller för stor.

Det innebär att man behöver byta kudde ofta och dessutom blir det lite dyrt i längden. Men om man inte tycker att det är någon större nackdel så är Mimos kudde ett väldigt bra val för den som vill ha en bra, säker, och effektiv kudde.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals