Att börja med framåtvänd bilbarnstol är lämpligt för barn från tidigast cirka 4 till 5 och uppåt. Som förälder ska man absolut inte ha för bråttom med det här, eftersom det är det är ett mycket större skydd för barnet att åka bakåt om det inträffar krockar eller andra bilolyckor.
Av gravitationen trycks barnet då in i stolen med ryggen före och undviker på så vis rygg- och nackskador. Den moderna bilbarnstolarna och babyskydden har också sidokrockskydd och det är därför det tryggaste och säkraste sättet för barnet att resa.
Men när är det då dags att byta håll på bilbarnstolen egentligen? Det är helt enkelt dags att byta riktning på bilbarnstolen när det blir för trångt för barnet att sitta bakåtvänd.
Tänk dock på att det ur säkerhetssynpunkt inte gör något att barnet sitter med benen hopkrupna under bilfärden med en bakåtvänd bilbarnstol. Oftast är det vi vuxna som tycker att det ser obekvämt ut.
Framåtvända bilbarnstolar finns i olika utföranden. Vissa är separata stolar som blir som ett extra bilsäte i bilens eget säte. Sedan har vi också givetvis den klassiska bilkudden, som gör att barnet blir mer anpassat för bilens eget bilbälte.
Dags att börja använda framåtvänd bilbarnstol
I första hand har det alltså med barnets längd att göra, när det är dags att börja använda en framåtvänd bilbarnstol.
Enligt en undersökning som ett företag som tillverkar bilbarnstolar gjort, är det det åtta av tio fyraåringar som sitter fel fastspända i bilen. Vid en bilkrock uppstår våldsamma krafter och redan i en så låg hastighet som 40 km i timmen, kan passagerarna i bilen skada sig ordentligt.
Ett barns huvud är dessutom större och tyngre relation till resten av kroppen, än hos oss vuxna. Skelett och muskler är inte fullt utvecklade, vilket gör barnet ännu mera utsatt för skador vid en krock.
Barn som är kortare än 135 centimeter ska ha en bilbarnstol av något slag
Den första tiden används ett babyskydd för spädbarnet. Det är en speciell bilstol som är anpassad för nyfödda och kan användas några månader framåt. Därefter ska en bilbarnstol, fortfarande bakåtvänd, tas i bruk.
Den vänder ni sedan framåt, eller så införskaffar ni en ny inför ändamålet. Lagstiftningen säger att barnet ska vara 135 cm och blir ni stoppade i en kontroll blir det dryga böter, om ni inte har följt regelverket.
Lagstiftningen säger också att att barn under 3 år inte får åka personbil eller någon annan typ av fordon, utan att sitta i en en lämplig bilbarnstol. Ni bör också notera att risken för dödsfall minskar med hela 90 % för ett barn som sitter bakåtvänt i en bilbarnstol.
Att ha barnet bakåtvänt i en bilbarnstol i framsätet är också en praktisk lösning, eftersom ni kan ha ögonkontakt och hålla koll på barnet på ett mycket enklare sätt, än om barnet skulle sitta framåtvänt.
Särskilt för det lilla spädbarnet i babyskyddet är det praktiskt att ha barnet på det viset. föräldern kan hålla en lugnande och betryggande hand över bröstet på barnet och se till att barnet har allt hen behöver.
Välja bilbarnstol
Vänd er till någon någon som säljer godkända bilbarnstolar och har mycket information på sin hemsida om varje bilbarnstol. Om ni inte köper bilbarnstolen på nätet utan vänder er till en fysisk butik, bör personalen vara utbildad i ämnet.
Alla typer av bilbarnstolar ska vara godkända och märkta enligt direktiven som finns. Detta kan du kontrollera genom att bilbarnstolarna har märkningarna E och T ingraverade väl synligt i plasten.
Här hittar du vår stora köpguide till framåtvända bilbarnstolar.
Viktigt att tänka på:
- Följ anvisningarna på bilbarnstolen noga
- Kontrollera att bilbältet sitter rätt på bilbarnstolen innan ni kör iväg
- Koppla alltid ur krockkudden på passagerarsidan
- När ni beställer taxi, säg till att ni vill ha en bältesstol eller bälteskudde
- Tänk på att bilbarnstolen ska passa både bilen och barnet
Bältesstol eller bälteskudde efter fyra år
Som tidigare nämndes är det alltså mycket bra ur säkerhetssynpunkt att låta barnet sitta i bilbarnstolen bakåtvänd så länge det går. Ofta byter vi alldeles för tidigt, eftersom vi tror att det blir väldigt obekvämt för barnet att sitta med benen vinklade.
Men så brukar faktiskt inte vara fallet, utan det är något som vi föräldrar inbillar oss. Så beror det ju naturligtvis också på hur länge du kör åt gången och hur mycket barnen sitter i bilen varje dag. Ju längre sträckor desto större krav på bekvämlighet blir det naturligtvis.
Som tidigare nämndes är det lagstadgat på att barnet ska vara minst 135 cm innan hen får får sitta direkt i bilsätet. Helst ska bilstol användas ännu längre och låta barnet sitta i en bältesstol eller bälteskudde ända upp till ca 150 centimeters ålder; alltså upp till cirka 12 års ålder.
Fortfarande gäller regeln att barn inte ska sitta där det finns en krockkudde. Låt aldrig barnet ha säkerhetsbältet under armen eller över magen. Höftbältesdelen ska löpa över barnets slår och inte sitta över magen.
Var alltid noggrann med bilbarnstolen och dess funktion
Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att det är bra att vänta så länge som möjligt, innan ni vänder bilbarnstolen. Vi vet också nu att föräldrar oftast har alltför bråttom med att vända stolen framåt.
Fördelen i Sverige är att bilbarnstolarna som säljs i auktoriserade affärer är EU märkta och levereras med detaljerade instruktioner. Personal i butiker som säljer barnprylar är ofta välutbildade i ämnet.