När är det dags att byta från babyskydd till bilbarnstol?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Här kommer du att få veta när du ska byta från babyskydd till bilbarnstol. Du kommer få veta varför det är viktigt att du byter från babyskydd så tidigt som möjligt (men inte för tidigt) och från bilbarnstol till bältesstol så sent som möjligt. 

Du kommer också att få veta vad du ska tänka på när du väljer bilbarnstol, och få förslag på några olika bilbarnstolar som är bra, i olika prisklasser.

Bilbarnstolen är säkrare än babyskyddet när barnet kan sitta

Det här är lite olika från barn till barn, men när barnet kan sitta själv utan stöd så är det dags att byta till bilbarnstol. Det brukar vara när barnet är omkring ett halvår, men det är förstås olika och kan vara både tidigare och senare.

Nar ar det dags att byta fran babyskydd till bilbarnstol

Här är det faktiskt viktigt att byta så tidigt som möjligt, eftersom bilbarnstolar är säkrare än babyskydd. Men om barnet inte sitter själv så är det däremot inte säkrare, då är babyskydd ett bättre alternativ. Så byt gärna så fort barnet sitter stadigt utan stöd, men inte tidigare.

Vilken bilbarnstol ska jag välja?

Här kan du tycka att det är väldigt mycket som du behöver tänka på, men egentligen är det bara ett fåtal saker som är viktiga. 

För det första så måste bilbarnstolen vara godkänd enligt ECE R44/04, den vanligaste märkningen på bilbarnstolar - och den viktigaste. Den här finns även på babyskydd och bältesstolar, och den visar helt enkelt att produkten är godkänd. 

Du bör även tänka på att bilbarnstolen kommer att användas längre än babyskyddet, så det är viktigt att du är nöjd med den länge. Det här är såklart svårt att veta innan, men gör ordentlig research och ta god tid på dig innan du bestämmer dig. 

Tänk på vilka funktioner ni vill ha och behöver, och vilka ni kommer att behöva. Även om någonting känns oviktigt just nu så kanske det kommer vara viktigt om ett par år. Tänk helt enkelt på att ni kommer att använda bilbarnstolen länge.

Något annat som är bra att tänka på är att välja en bilbarnstol som kan användas länge. Det här tänker du tyvärr sällan på, och du vet ju heller inte innan hur mycket barnet kommer att växa under kommande år. Men välj gärna en modell som är förlängningsbar, så att den “växer med barnet” och kan användas så länge som möjligt. 

Barnet bör nämligen sitta bakåtvänt så länge som möjligt, eftersom det är säkrast, men om barnet blir för långt för bilbarnstolen så är det inte det säkraste längre. Och om det händer tidigare än du hade väntat dig, ja, då kommer du förmodligen att önska att du hade köpt en annan modell. 

Det kan också vara bra att tänka på maxvikten. Det är vanligt att den är 18 kg, men välj gärna en som har 25 kg som maxvikt för att vara säker på att den kan användas länge. Det kan dock vara lite svårt att hitta en som både har långt ryggstöd eller är förlängningsbar, och har en högre maxvikt. 

Men om det är möjligt så bör du välja en som såväl har långt ryggstöd eller är förlängningsbar, och dessutom har den högre maxvikten på 25 kg.

Här kan du läsa Barnlandets omfattande guide till bilbarnsstolar.

Undvik begagnat

Undvik helst att köpa bilbarnstol, och även babyskydd och bältesstol, begagnat. Om du gör det måste du vara helt säker på att den är okrockad, vilket du aldrig kan vara hundra procent säker på. 

Det är inte alltid det finns några synbara skador, men har den varit med om en krock så ska den inte användas. 

Dessutom måste bilbarnstolen vara godkänd under hela perioden den används. Det finns en stämpel som visar när den är tillverkad, men eftersom den kommer att användas under flera år så bör du - om du tänker köpa en begagnad - tänka på att den inte får passera bäst före datum under tiden den används.

Det går att hitta riktigt budgetvänliga alternativ som i många fall är billigare - och säkrare - än begagnade bilbarnstolar. Exempelvis bilbarnstolar från Biltema som du kan läsa mer om här.

Hur länge ska barnet sitta i bilbarnstol?

Så länge som möjligt, men åtminstone tills barnet är 4 år och gärna längre än så. Om barnet växer ur bilbarnstolen är det dock dags att byta. Stolen är urvuxen när barnet har passerat maxvikten, eller när barnets huvud är ovanför bilbarnstolens kant med en tredjedel - när den är ungefär vid ovandelen av barnets öron.

Nar ar det dags att byta fran babyskydd till bilbarnstol

Detta är alltså anledningen till att det är bra att välja en bilbarnstol med lång rygg, alternativt en som är förlängningsbar - en som kan användas länge, helt enkelt. Längden är ofta det som blir anledningen till att du måste byta bilbarnstol.

Det är som sagt säkrast för barnet att åka bakåtvänt, och en bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än både babyskydd och bältesstol. 

Så vi kan säga att samma sak gäller när du byter från bilbarnstol som när du byter till den, fast tvärtom. Ni bör börja använda bilbarnstol så tidigt som möjligt, men inte för tidigt. Och du bör även fortsätta använda bilbarnstol så länge som möjligt, men inte fortsätta använda en bilbarnstol som är urvuxen. 

Försök dock satsa på att använda bilbarnstol tills barnet är minst 4 år, men byt till annan bilbarnstol som är bakåtvänd om barnet växer ur den för tidigt. Och om barnet är 4 år och har vuxit ur bilbarnstolen så är det bättre att byta till en bältesstol, än att fortsätta använda den urvuxna bilbarnstolen.

Några förslag på bilbarnstolar

När er bebis lärt sig sitta upp utan stöd är det alltså dags att byta till bilbarnsstol. Här är några riktigt bra bilbarnstolar som kan vara värt att kika på.

Joie Every Stage Bilbarnstol

Den här bilbarnstolen är lite speciell, den kan nämligen användas från födseln och upp till 36 kg. Den ersätter alltså även babyskydd och bältesstol. Hur bra den gör det låter vi vara osagt, barnstolar som kan användas från födseln fungerar nämligen inte alltid så bra som babyskydd, men denna har dock fått bra recensioner. 

Den är förstås vändbar, och används bakåtvänd upp till 18 kg, och därefter framåtvänd. Den har ett sidokollisionsskydd som ökar säkerheten genom att ge huvud, kropp och höfter extra skydd vid en kollision. 

Nackstödet kan ställas in i 10 olika lägen, den har ett 5-punktsbälte och är såklart godkänd (ECE R44/04). Även om du inte behöver något babyskydd så kan det här vara ett bra alternativ, som kan användas såväl bakåt- som framåtvänd.


Britax Römer Two-Way Bilbarnstol

Britax är ett populärt märke när det gäller bilbarnstolar, och just den här modellen har fördelen att den kan användas både bakåt- och framåtvänd. Den är rymlig och kan användas upp till 25 kg, så även denna ersätter bältesstolen (som du annars använder efter bilbarnstolen). 

Römer är kompakt och har låg vikt, så den är även perfekt för den som ibland kommer att flytta bilbarnstolen mellan olika bilar.

Om du vill veta mer kan du kolla in vår genomgående recension av Britax Römer Two-Way.


Maxi-Cosi Mobi XP

Maxi-Cosi är ett väldigt populärt märke när det kommer till babyskydd och bilbarnstolar, tack vare sin höga säkerhet och komfort. Just Mobi är också väldigt populär, och här är en uppdatering av den - Mobi XP. 

Den har hög säkerhet, flera lutningslägen, är enkel att använda, ger barnet bra benutrymme, hållare för bilbältet, 5-punktssele och så vidare. Och den kan användas upp till 25 kg.

Om du vill veta mer kan du kolla in vår genomgående recension av Maxi-Cosi Mobi XP.

Sammanfattning

Det är mycket att tänka på när du ska köpa och använda babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Men för att göra det lite enklare så ska vi kort sammanfatta det allra viktigaste: 

  • Bilbarnstol säkrare än både babyskydd och bältesstol. 
  • Byt gärna till bilbarnstol så fort som möjligt, men inte innan barnet sitter stadigt utan stöd. 
  • Använd bilbarnstol så länge som möjligt, minst tills barnet är 4 år men gärna längre än så.

Har ni fler funderingar angående bilstolar så har vi skrivit en stor guide om vad bör tänka på här.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals