När bör man köpa barnvagn?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att köpa en barnvagn är en utav många roliga saker man gör som gravid och kanske det som flest blivande mammor – och en del blivande pappor – ser fram emot. Men när är det egentligen läge att köpa barnvagn?

Måste man verkligen vänta in i det sista? Eller är det tvärtom bättre att köpa barnvagn så tidigt som möjligt, så att man har det klart? Finns det någon tid under graviditeten som är ”rätt” tid att köpa vagn?

Det korta svaret är förstås nej. Självklart kan man köpa barnvagn precis när man vill. När man har hittat rätt barnvagn, när man själv känner att det är dags, eller när man har turen att hitta den man vill ha på rea – när man vill, kort sagt. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller just ”när”.

Efter vecka 12

Du har hört det förut och här kommer det igen – det kan vara bra att vänta med större och dyrare barnartiklar, som till exempel barnvagn, till efter vecka 12. För att risken för missfall minskar drastiskt då.

Som sagt så väljer man själv när man vill köpa barnvagn, men det kan ändå vara bra att tänka på risken för missfall. Inte för att den ökar om du köper en barnvagn tidigt i graviditeten, utan för att det kan kännas ganska jobbigt att ha föremål hemma som påminner om det.

Nar bor man kopa barnvagn

En annan fördel med att vänta några månader är att det slipper bli platsbrist hemma, om man inte har en väldigt stor bostad. Eller nåja, det dröjer åtminstone längre tid innan man har babyprylar överallt och knappt kommer fram.

Det kan faktiskt också vara bra att tänka på eftersom det kan kännas lite jobbigt om det blir allt för trångt och rörigt flera månader innan bebisen kommer. Det är en anledning till att många väljer att vänta så länge som möjligt med att köpa större saker.

Sprid ut dyra inköp

Du kommer förmodligen att köpa en hel del till bebisen redan innan den är född. Kanske väljer ni att vänta med en del saker, och kanske väljer ni att köpa en del begagnat eller har möjlighet att ärva.

Men om ni planerar flera dyra inköp, till exempel barnvagn och babyskydd samt möbler, då kan det vara bra att sprida ut dessa.

Antingen genom att köpa det lite varefter, en gång i månaden eller varannan månad, eller genom att helt enkelt planera in inköpen och när ni ska köpa det. Man tänker sällan på det när man väl köper saker till bebisen i magen, men sammanlagt blir det oftast väldigt dyrt.

Och visst kanske det är enklast att ta många inköp samtidigt – man kanske köper spjälsäng och skötbord på samma ställe och barnvagn och babyskydd på ett annat.

Men om ni nyligen har klickat hem det förstnämnda så kan kanske det andra vänta någon månad. Dessutom blir det ju roligare att sprida ut inköpen, då får man ju handla saker till bebisen flera gånger!

Leveranstider

Det är viktigt att tänka på att det ibland förekommer leveranstider på barnvagnen, även om man köper i en fysisk butik.

Det här är förstås extra viktigt att tänka på för den som inte är otålig, utan snarare tycker det känns lite onödigt att köpa barnvagn flera månader i förväg och gärna väntar in i det sista.

Börja gärna kolla på vagnar i god tid åtminstone, så att du har koll på vad du vill ha och vet vart du ska köpa den – och när det är läge att köpa den, framför allt.

Leveranstiden kan vara allt från några veckor till flera månader. Tänk också på att bebisen kan komma tidigare än beräknat, så se gärna till att ni hinner få barnvagnen någon månad innan beräknad förlossning.

Köp barnvagn när det är dags att köpa barnvagn

Ja, vi har påpekat att det inte finns någon perfekt tid att köpa barnvagn utan att det är upp till var och en. Men det kan faktiskt finnas en rätt tidpunkt – när ni känner för det. Då är det helt enkelt dags att köpa.

Oftast är det när man har hittat en som man verkligen vill ha efter att ha letat som en galning efter rätt vagn i evigheter. Eller så är det rätt tid när ni hittar den ni vill ha till nedsatt pris. Eller när ni har gjort plats för alla bebissaker hemma.

Nar bor man kopa barnvagn

Ja, det är helt enkelt olika för alla, men vid något läge känner man oftast att det är dags. Men även om man har tänkt att vänta på grund av platsbrist, för att man vill sprida ut dyra inköp, eller vad det än beror på, så kan man förstås börja kolla runt.

Det är det nämligen aldrig för tidigt! Och det är faktiskt jättebra för då har man möjlighet att fundera ordentligt och ta reda på vad det är man letar efter för vagn. Och när man sedan har bestämt sig så är risken inte lika stor att man ångrar sig senare.

Så besök butiker som säljer barnvagnar och provkör några olika modeller, kolla runt på nätet, läs på om barnvagnarna, läs recensioner, och fråga vänner och bekanta vilken barnvagn de skulle rekommendera – eller avråda dig från att köpa.

Vad ska man tänka på när man köper barnvagn?

Ta reda på vilken barnvagn du vill ha, vilka funktioner du behöver och hur du vill att den ska se ut – ja, allting. Om du inte har barn sedan innan så kan det vara svårt att veta exakt vad man söker, så försök att kolla så mycket som möjligt på olika barnvagnar innan du bestämmer dig.

Ha inte för bråttom. Fundera på vad som är viktigast för er och vad som är mindre viktigt och utgå från det. Och försök att inte välja bort något som du verkligen tycker är viktigt eftersom du förmodligen kommer att ångra det i efterhand.

Om du köper en begagnad barnvagn så bör du förstås kolla den noggrant så att den verkligen ser okej ut, att den inte är skadad på något sätt och så vidare.

Ofta kan begagnade barnvagnar vara i väldigt fint skick, nästintill nyskick, och då är det förstås betydligt mer prisvärt att köpa en begagnad. Men som sagt, var extra noggrann med att kolla igenom vagnen om du köper en begagnad.

Något som många funderar mest över när de väljer barnvagn är liggdelen. Men utgå inte från hur liggdelen är, fokusera mer på sittdelen. Liggdelen kommer visserligen att användas först, men den kommer inte att användas särskilt länge.

Ofta börjar man med sittdel efter något halvår och därefter använder man sittdelen i två–tre år. Eftersom sittdelen används betydligt längre tid så är det förstås bättre att fokusera på den.

Tänk också på att det är ganska vanligt att bebisar inte är särskilt förtjusta i just liggvagnen, det finns förstås många bebisar som älskar den också, men det finns ändå en risk att du kommer att använda bärsele mer än liggvagnen – eller babyskyddet i barnvagnen.

Läs gärna vår stora guide med allt som du bör tänka på innan du köper en barnvagn här.

Vilken barnvagn ska man välja?

Precis som frågan om när man bör köpa barnvagn, så är den här frågan omöjligt att svara på. Även här är det bara du själv som vet vilken barnvagn som är rätt för er.

Idag finns ett enormt utbud med barnvagnar – smidiga, rejäla, lättkörda, tre- och fyrhjuliga och så vidare. Så här handlar det helt och hållet om vad man själv föredrar och vad man behöver för barnvagn.

Fundera över vilka behov ni har. Var kommer barnvagnen att användas, kommer ni att ta med den i bilen ofta, kommer ni att behöva fälla ihop den även hemma och – framför allt – vad föredrar ni för barnvagn?

Om den ofta kommer att fällas ihop eller tas med i bilen så föredrar ni kanske en som är lätt att fälla ihop och som inte väger så mycket. Om ni bor på landsbygden eller ofta promenerar i skogen så kanske ni behöver en lite rejälare barnvagn, med rejäla hjul.

Nar bor man kopa barnvagn

Om du ofta kommer att gå och handla med barnvagnen eller ofta kommer att behöva ta med mycket saker, då kanske det är viktigt att det finns en stor förvaringskorg under vagnen.

Ja, det är helt enkelt bara ni själva som vet vilken barnvagn som är rätt för er och det är förstås det ni ska utgå ifrån. Kolla gärna på många olika barnvagnar innan ni bestämmer er, läs så mycket som möjligt om dem och ta reda på vad andra tycker.

Självklart är det inte säkert att ni tycker att en vagn är dålig för att andra tycker det, eller tvärtom, och ni ska som sagt utgå från vad ni själva känner, men det kan ändå vara ett bra sätt att lära sig mer om olika vagnar.

Här hittar du vår artikel om de bästa duovagnarna.

Sammanfattning

Det går inte att svara på när man bör köpa barnvagn för det finns helt enkelt inget rätt och fel. En del föredrar att köpa tidigt för att ha det klart och vara säker på att allting hinner komma innan förlossningen, medan andra hellre väntar och tycker att det är onödigt att köpa för tidigt.

Man bör dock tänka på leveranstid och att ändå köpa barnvagn i relativt god tid. Eftersom bebisen kan bestämma sig för att komma tidigare så kan det vara bra om barnvagnen är på plats någon månad innan.

I övrigt handlar det mer om när man själv känner att det är rätt tid. Om man ska flytta så vill man kanske vänta till efter flytten, om man bor trångt så vill man kanske vänta så länge som möjligt för att den mest kommer vara i vägen tills den ska användas, eller så vill man hinna göra klart barnrummet innan.

Det kan också vara bra att sprida ut alla dyra inköp, men om barnvagnen är det man är mest sugen på att köpa och man vet vilken man vill ha så kan man förstås börja med den.

Oavsett hur man gör så är det bara man själv som vet när det är rätt tid att köpa barnvagn. Vill man göra det tidigt så gör man det, vill man vänta så länge som möjligt så gör man det – man gör det när man känner att det är dags, helt enkelt.

Det viktigaste är att man vet vilken barnvagn man vill köpa och tar sig tid att kolla runt lite innan man bestämmer sig – om man inte hittar rätt direkt, vill säga. För det är som sagt bara man själv som vet när det är rätt.

Missa inte vår stora barnvagnsguide där vi går igenom allt ni bör tänka på innan ni köper barnvagn.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals