När börjar bebisar sova längre på natten?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det är helt normalt för ett nyfött spädbarn att vakna upp flera gånger per natt under sina första månader. Hur långa eller korta sovperioder din bebis har är helt individuellt. Men de flesta småbarnsföräldrar funderar ändå över när bebisen kan börja sova längre på natten, och vi ska försöka svara på det här.

Barn kan börja sova natten igenom redan när de är ca 6 månader gamla. Detta betyder inte att det kommer att ske - utan det betyder endast att barnet kan vara utan mat så pass länge att det räknas som “hela natten”. Detta är något ni diskuterar med BVC, eftersom de har koll på barnets tillväxtkurva.

Bebisens sömn

Från födseln har bebisen två olika sömnfaser. Det här betyder att de vaknar ofta, eftersom barnet instinktivt vaknar upp för att vilja äta och för att få känna närhet och trygghet. Efter ca ett halvår börjar barnets sömncykel förändras och det är ofta då det kan vara enklare att  förbereda för längre sömnfaser.

När din bebis börjar sova längre på natten

Några månader efter att bebisen är född, kan ni börja fundera på om det är möjligt för bebisen att börja sova längre på natten. Det finns flera bra tillvägagångssätt att använda sig av och i den här här artikeln kan du lära dig mer om hur du kan tänka kring sömnen.

Nar borjar bebisar sova langre pa natten

Observera sömnfaserna

Börja med att ta en ordentlig titt på hur din bebis sover. Hur många gånger äter bebisen på natten, hur många gånger sover bebisen på dagen, och hur är vakentiden däremellan? Halvårsbebisen har så smått börjat upptäcka världen och har behov av rätt sorts stimulans och uppmärksamhet under sin vakna tid för att lättare kunna slappna och och komma till ro. 

Det är inte så att ni behöver bege er iväg på spännande äventyr till lekparken eller djurparken, absolut inte. Men att läsa böcker, låta barnet gripa efter saker, flytta klossar och leka på ett passande sätt, är en bra och nödvändig stimulans. På samma gång som du dokumenterar sömnfaserna, så håll också koll på hur ofta och hur mycket du matar bebisen.

Sömncykeln förändras

Vi vuxna har fem olika sömnfaser och vid cirka ett halvår ålder så brukar de flesta bebisar börja utveckla dessa. Det som händer då är inte att barnet sover länge i sträck, utan precis som vi pendlar mellan djupsömn och ytligare sömn. Skillnaden nu är att bebisen kan somna om på egen hand istället för nödvändigt behöva äta eller bli vaggad.

Att sova över sex timmar räknas som “hela natten” för bebisar, och det kan många barn klara av vid 9 månaders ålder och vissa redan vid 6 månaders ålder. Men ni ska komma ihåg att för andra barn tar det ända upp till ett år eller två år, så ni måste verkligen tänka på de individuella skillnaderna och bara ha tålamod.

Släpp förväntningarna och ha tålamod!

Vart femte barn i ca tvåårsåldern vaknar fortfarande upp nästan varje natt. Det här är ytterligare ett bevis på att barn är olika och att personlighet och genetik påverkar de här sakerna.

Vissa fyramånadersbebisar sover 8 timmar varje natt, medan 10-månaders fortfarande vaknar varannan timma för att äta. En treåring kan behöva tröst på natten, medan ettåringen sover 13 timmar utan avbrott.

Nar borjar bebisar sova langre pa natten

Det går inte att förutse hur länge bebisar sover på natten. Det enda du kan göra är att finnas där för barnet, erbjuda en trygg sovmiljö och behålla lugnet.

Myter kring barns sömn

Om du ventilerar sömnproblem hos sitt barn eller en önskan om att få din bebis att sova längre, så kommer du knappast att lida brist på goda råd och åsikter om saken. 

Till detta hör att barn som äter fast föda somnar lättare, men det finns forskning som visar att det inte stämmer. Det hela handlar om barnets ålder helt enkelt, samt individuella mognad. 

Naturligtvis är det en förutsättning att barnet är mätt och belåtet, men så länge ert barn är minst ett halvår eller yngre, så räcker gott och väl bröstmjölk eller bröstmjölksersättning för att täcka upp de här behoven. Så stressa inte med annan mat enbart för den här sakens skull. 

Ett spädbarns matsmältningssystem är absolut inte redo att processa någon annan mat än bröstmjölk och mjölkersättning de första månaderna.

Egna behov under perioden

Om ni föräldrar går upp flera gånger varje natt och och mamman dessutom ammar så kommer ni att känna er utmattade under dagen. Men det är viktigt att försöka få till tupplurer under dagen tillsammans när barnet, eller lämna över bebisen till en annan vuxen och vila när tillfälle ges.

Att låta barnet sova intill sig eller inte

Ni ska också vara beredda på att få många olika råd när det gäller huruvida barnet ska sova hos er i sängen eller inte. Barnmorskor, släktingar och bekanta kommer att ha åsikter om det här. Det viktigaste är inte vad de tycker utan vad ni själva som föräldrar anser att är bäst för barnet och er. 

Många bebisar sover bättre bredvid en förälder, oavsett om det ammas eller ej. Att lyssna på förälderns andning, hjärtslag och känna kroppsvärme är en stor trygghet.

För den som vill att barnet ska sova i egen vagga eller korg vid sidan av sängen, finns det en massa bra och smarta lösningar för det också, som gör det enkelt att att lyfta över och mata barnet på natten och sedan lägga tillbaka barnet.

Det finns inga garantier för bra nattsömn

Tänk på att varje natt när bebisen sover mer sammanhållande är en bonus men ingenting ni kan ta för givet. Det första året med en bebis är helt enkelt påfrestande och det gäller att hålla näsan ovanför vattenytan och bara tänka på att det här kommer att gå över och passera. Gör ni det, klarar ni den här perioden mycket bättre.

Börja jobba med att barnet ska sova själv längre om natten

Till att börja med, se till att matningarna är så effektiva som möjligt och att du ammar barnet länge. Se till att barnet blir mätt vid måltiderna. Om ni ger flaska är det här lättare för att du kan ge barnet lite extra bröstmjölksersättning vid behov.

Fundera på vad ni kan göra när bebisen vaknar på natten som inte innebär att ni matar hen direkt. Kanske behöver inte barnet få bröstet eller flaskan längre, när hen vaknar efter ett par tre timmar? Kanske räcker det med att du buffar bebisen i rumpan lite grann eller att korgen på hjul rullas fram och tillbaka över en tröskeln? 

Nar borjar bebisar sova langre pa natten

Kan låta guppigt, men det är faktiskt ett klassiskt knep som många småbarnsföräldrar använder sig av. Förbered er på några nätter där det här kan bli lite jobbigt, men om det funkar efter några nätter så har ni uppnått det ni ville, det vill säga att barnet sover längre om natten. 

När bebisen verkar vara mogen för det, kan ni prova att plocka bort nästa nattamning. Var lyhörda för bebisens behov och backa om det inte verkar funka alls.

Ett extra kvällsmål

Ett annat knep som kan funka, som många använder sig av, är att helt enkelt ge barnet en amning innan man själv går och lägger sig. Det vill säga att barnet somnar på kvällen och när ni själva är på väg i säng, så tar ni upp barnet och ammar eller ger flaskan. Det är nämligen den största orsaken till att barn vaknar, förutom att cyklarna har sin rytm, att barn vaknar på grund av hunger. 

Se till att allting är släckt och att det är lugnt och tyst i sovrummet vid det här målet. Sätt dig alltså absolut inte framför tv:n eller något sådant.

Er bebis kommer så småningom att börja sova längre på natten

Att sakta men säkert börja jobba för att bebisen ska börja sova längre om natten, ett halvår efter att hen fötts eller så, är en utmärkt idé. Inte minst för att det skapar system och rutiner som gör barnet tryggt och som gör att bebisen vet vad hen förvänta sig av dagen. Bara en sådan sak är mycket värt.

Sedan kan tillvänjningen med längre sömnperioder gå både upp och ner. Det gäller som sagt att ha tålamod och påminna sig om att det här är endast under en ytterst begränsad tid i ert liv som det pågår.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals