När kan barn börja sova i eget rum?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Som småbarnsförälder är det mycket att tänka på, speciellt med första barnet. Funderar du på om det är dags för ditt barn att sova i eget rum? Oavsett ålder på barnet kan den här artikeln hjälpa dig att fundera ut när det kan vara dags för just ditt barn.

För vem är det viktigt?

Är ert barn fixerat av att sova med er föräldrar, så håll i minnet att det kommer att upphöra i något skede. Det finns så att säga inga tonåringar som vill sova med sina föräldrar längre, om du ska se det från den humoristiska sidan. Senast i sexårsåldern brukar barnen tycka att det är skönt att sova i egen säng och ha ett eget rum, men det är naturligtvis högst individuellt. 

Föräldrar är förstås också känsliga för sömn och har olika sömnbehov. Många kan uppleva att det är störande att ha barnet med sig i sängen och att det rubbar deras egen nattsömn. Det är alltså många faktorer att ta hänsyn till. 

Nar ska barn sova i eget rum

Som förälder gäller det att ha en balanserad syn på det här, vilket naturligtvis inte alltid är det lättaste. Rubbad sömn kan visserligen leda till sömnstörningar efter längre perioder. Samtidigt är det inte heller sunt att fixera sig alltför mycket vid barnens sömnbesvär, utan försöka ta det med ro och ta det som en period som är övergående. 

Som småbarnsförälder gäller det att hela tiden hålla huvudet kallt och ha näsan ovanför vattenytan under perioder som är tuffa. Saker och ting förändras och allt reglerar sig och normaliseras så småningom.

Så när kan barnet egentligen sova i eget rum?

När det är dags för barnet att sova i eget rum beror på barnets läggning och mognad. Det underlättar för föräldrarna att ha barnet hos sig under spädbarnsperioden, eftersom nattligt tillsyn, eventuella blöjbyten och kanske matning är nödvändig. Har det äldre barnet ett eget rum att leka i om dagarna, så kan hen själv bestämma när det är dags att prova på att sova i det egna rummet.

Hur du får barnet att känna sig trygg på natten i sitt eget rum

För att barn ska sova gott i sin egen säng i sitt eget rum är det bra att ta det steg för steg, så att att övergången blir mer naturlig.

Lek och mys i det egna rummet

Kanske det egna rummet i början är ett ställe att leka och mysa på. Du kan sedan periodvis fasa in förberedelserna för sänggåendet i barnens rum.

Skippa nattmaten

Är ni inne på att barnet ska sova i egen säng så tidigt som möjligt, är det bra att få barnen att sova natten igenom så tidigt som möjligt.

Många vill ha nattvälling ända upp till treårsåldern och det här är naturligtvis helt upp till var och en hur du gör. Men just när det gäller för förmågan att sova i egen säng, är det bra att kontinuerlig nattsömn uppnås så fort som möjligt.

Se till att helst ha samma rutiner varje kväll

Det skapar trygghet och är ett effektivt sätt att varva ner på och skapa lugn. Hur rutinerna ser ut är naturligtvis individuellt, men gemensamt för dem bör vara att det är en lugn och harmonisk och mysig stund. 

Kanske lyssnar ni på musik medan ni byter om till pyjamas. Sedan är det dags för tandborstning och efter det dags att läsa en saga med någon av föräldrarna.

Gosa och varva ner tillsammans

Barn njuter också av samvaron med sina föräldrar och att sänggåendet är förknippat med en mysig stund med dem, är något som skapar goda kvällsrutiner. 

Ni kan ha som rutin att gå runt i familjen och säga godnatt till de övriga i familjen och kanske till och med till favoritleksakerna. Ni kan släcka ner i hemmet och där barnet vistas. Det skapar en rofylld känsla och är en signal om att det är dags att varva ner och så småningom gå och lägga sig.

Skapa trygghet genom att gradvis vänja barnet vid den egna sängen

Om barnet absolut inte vill försöka somna i egen säng så kan du börja med en period av sagoläsning i barnets egen säng. Efter ett tag med kvällsläsning i barnets egen säng kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att barnet får somna i egen säng och sedan komma över till er föräldrar om hen vaknar under natten. 

Du kan ordna med en mysig nattlampa så att barnet enkelt kan ta sig till ert sovrum om det behövs. 

Nar ska barn sova i eget rum

Fungerar infasningen utan några problem, så brukar det sedan inte vara några svårigheter alls att få barnen att övergå till att sova i egen säng. Men kom ihåg att det kan ta allt ifrån några dagar till några månader - eller ännu längre. Vissa barn vill gärna sova själva i eget rum, medan andra helt enkelt behöver mer tid innan de är redo.

Se till att barnsängen är inbjudande och avslappnande

För att skapa extra stor trygghet i barnrummet är det också bra att låta rummet se likadant ut hela tiden. Samma lakan, gosedjur i sängen och så vidare, gör att rummet blir förknippat med trygghet för barnet och gör det lättare för hen att koppla av och komma till ro.

Vilostund under dagen

Att låta barnet ta det lugnt och vila i sitt eget rum under dagen är också något som skapar förutsättningar för att barnet ska kunna sova i sin egen säng sedan. På lediga dagar kan ni sova middag och läsa sagor i sängen i barnets rum. Då förknippar barnet det egna rummet och den egna sängen med något positivt, som det blir enklare att vänja sig vid.

Varför är det svårt för många barn att sova hela natten i eget rum?

Mindre barn har kortare sömncykler än vuxna. Från cirka 2 års ålder har barnet ungefär lika långa som cyklar som oss. En cykel är på ca 90 minuter och det gör att barnet sover längre och mer sammanhängande. 

Dock är det inte helt lätt för alla barn att självständigt hitta ett sätt att somna om igen på, när hen vaknar till ur sömnen. Men det gäller att på ett balanserat sätt fasa ut den egna hjälpen och få barnet att självständigt somna om. Bra och vanliga hjälpmedel brukar vara en napp eller en snuttefilt som barnet har till hands.

Tips vid stora sömnproblem

Barn under fem år kan ha svårt att somna på kvällen eller sova natten igenom. Som förälder bör du vara medveten om det här och inte ta det alltför allvarligt. Det är naturligtvis jättejobbigt och ni föräldrar bör du stötta varandra och också ta hjälp av släkt och vänner när det går. 

Det finns många faktorer som stör nattsömnen. Verkar det vara av allvarligare art och du som förälder blir orolig, är det viktigt att du går till botten med det. Det kan vara stress, allergier, infektioner eller spädbarnskolik. 

Barnmorskorna på BVC har stor erfarenhet av barn med sömnproblem och och du ska alltid ta råd av dem om situationen är svår. Därifrån kan du också få kontakt med barnpsykolog eller barnläkare om så skulle behövas.

Sömn är ett basbehov för oss människor och under småbarnsåren påverkas vi ofta hela familjen. det gäller som tidigare nämnts att alltid påminna sig om att det här är ett övergående tillstånd.

Slutligen: avgör själva när det är dags för barnet att sova i eget rum

Det finns alltså många parametrar och saker att ta hänsyn till när det gäller att få barnet att sova i sitt eget rum, att det inte går att säga några specifika åldrar när det är lämpligast. Däremot hoppas vi att vi kunnat ge matnyttiga tips som kommer att underlätta när barnet ska  sova i sitt egna rum. 

Den grundläggande principen som kan vara bra att ha, är som sagt att du försöker skapa goda kvällsrutiner, även när du har ett spädbarn, och sedan fortsätta hålla på rutinerna. 

Att ha en korg eller vagga intill sängen kan vara ett sätt att lära barnet sova mer självständigt från tidig ålder. Den kan du ha precis intill sängen och vagga mjukt när barnet vaknar till. En sådan rutin kan skapa förutsättningar för att barnet ska tycka om att sova i sin egen säng i det egna rummet i framtiden. 

Men du måste också komma ihåg att det finns vissa barn som har mycket större behov av trygghet och kroppskontakt än andra och du bör alltid erbjuda ditt barn precis så mycket trygghet, närhet och tid som hen behöver.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals