När ska jag sluta amma?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att amma sitt barn är ett första naturligt steg i resan som nybliven förälder. Redan som gravid börjar kroppen förbereda sig för att kunna ge föda åt barnet.

Det är också genom amningen som den första riktiga kontakten mellan en mamma och hennes bebis skapas – det är den mest genuina kontakt som går att få. Det känns fantastiskt, och i de stunderna kretsar världen endast kring er två.

Inte nog med att amningen ger föda åt barnet, det skapar även närhet och trygghet. Kontakten mellan hud och hud är viktigt för barnet då det gör att den känner sig i säkra händer.

I början kanske du önskar att amningsperioden aldrig ska ta slut, och du kanske ställer dig frågan om när du ska sluta amma. Egentligen finns det inget svar på när exakt amningen ska sluta, utan det får mamman och bebisen känna av vad som passar bäst.

I denna artikel kommer du få veta mer om varför vi ammar, hur amningen går till, när man ska sluta amma, och frågorna du kan tänkas tänka däremellan.

Oavsett om du är nybliven förälder, blivande förälder, eller om du bara är nyfiken på att veta mer så kommer du lära dig om processen fram till att det är dags att sluta, och framförallt när det är dags.

Vad är amning?

Amning är den process där mamman matar barnet med hennes bröst. Genom att barnet börjar suga på bröstet frisätts två typer av amningshormoner hos mamman – oxytocin och prolaktin.

Nar ska jag sluta amma

Det är oxytocinet som stimulerar utdrivningen av bröstmjölk, alltså det som gör att bröstmjölken kan rinna ut och ner i barnets mun. Prolaktinet står för själva produktionen av bröstmjölken, så att mamman kan fortsätta amma sitt barn ett tag.

Alla kan inte amma

I vissa fall kan mamman inte amma sin bebis. Det kan bero på att mamman intar någon typ av medicin som gör att mjölken inte går att använda, eller att bebisen inte tål mjölken.

Att bebisen inte skulle tåla bröstmjölken beror oftast på att den har en medfödd ämnesomsättningssjukdom eller är multifödoallergisk.

Varför ammar vi?

Barnet behöver få i sig någon form av näring. Därför är bröstmjölk och amning ett av de bästa sätten att föda barnet på då bröstmjölken innehåller en rad olika näringsämnen. Här listar Barnhälsovårdens Rikshandbok vad bröstmjölk innehåller.

Att mata barnet genom amning är en naturlig process i vår biologiska utveckling. Trots att barnet precis är nyfött kan det ofta börja leta efter bröstet av sig själv, för att sen börja suga.

Hudkontakten är viktig

Genom att hålla barnet hud mot hud med mamman ökar både bröstmjölksproduktionen och barnets sök- och sugreflexer.

Nar ska jag sluta amma

Genom kroppskontakten får barnet en snabbare instinkt av att börja suga på bröstet, samtidigt som det blir lugnare och håller sig varm.  Värmen mellan hud till hud stärker även kontakten mellan de två individerna och skapar trygghet.

Finns det ersättning?

Svaret på den frågan är ja. Med tanke på att det är ganska vanligt att amningen krånglar eller inte alls är möjlig att utföra, så finns det idag en hel del ersättningar som går att använda.

Också med tanke på att det idag är vanligt förekommande att föräldrarna till barnet inte har de biologiska förutsättningarna som krävs. Enligt 1177 Vårdguiden bör du kolla med BB eller BVC innan du byter till någon ersättning.

Vad händer när vi ammar?

Som tidigare nämnt kommer bröstmjölksproduktionen igång redan när en kvinna är gravid. Detta för att kroppen ska vara förberedd på att kunna ge mat åt barnet när det väl föds.

Rent fysiskt ändras kroppen på det sättet att brösten växer och kan ibland bli ömma, vårtgårdarna blir mörkare, och blodådrorna på brösten kan bli tydligare.

Kommer amningen igång naturligt?

När det väl är dags att amma barnet brukar det komma igång naturligt. Ibland kan det dock ta längre tid och ibland funkar det inte alls.

Viktigt att komma ihåg är att oavsett hur barnet suger på bröstet finns det inget som är rätt eller fel, somliga suger lite, somliga mycket, somliga suger snabbt, och somliga långsamt. Däremot kan det göra lite ont i bröstet första gångerna.

Hur länge ska man amma?

Frågan om hur länge man ska amma är vanligt förekommande bland föräldrar. Finns det en viss bestämd period av barnets liv som det bör ammas? Kan man amma för länge? Tar bröstmjölken slut?

Det riktiga svaret är att det inte finns något rätt svar på dessa frågor. Hur länge amningen ska hålla igång får du som mamma känna av mellan barnet och dig själv. Däremot finns det en del rekommendationer som man kan välja att få inspiration av.

Rekommenderad period

Du som förälder avgör själv hur du vill lägga upp din amning. Är du intresserad av att följa några rekommendationer säger Livsmedelsverket bland många andra att man bör ”helamma” i minst sex månader.

Detta innebär att bröstmjölken är barnets enda födokälla. Efter det kan man börja ge portioner av fast föda parallellt med amningen.

Nar ska jag sluta amma

Ju äldre barnet blir desto större kan portionerna bli, och när barnet är 1 år gammalt kan man sluta med amningen och bara ge barnmat.

1-årsgränsen är inte ristad i sten, och känner man för att fortsätta amningen även efter 1 år är det helt upp till dig. Att bröstmjölken inte skulle ge någon näring i slutet av amningsperioden är bara en myt.

Kan bröstmjölken ta slut?

Ju längre du ammar desto tunnare och vattnigare blir bröstmjölken. Detta innebär dock inte att näringsämnena har tagit slut. Att mjölken är annorlunda mot den tjocka och fylliga som är precis i början beror på att bebisen behöver extra mycket näring de första dagarna.

Däremot kan bröstmjölken inte ta slut – produktionen styrs av efterfrågan. Känns det som att mjölken inte räcker till kan produktionen komma igång igen genom att låta barnet amma oftare.

När ska man sluta amma?

Det är en sak att avgöra hur länge man vill amma sitt barn. Men att bestämma när och hur tvärt man ska sluta kan vara svårare. Det finns vissa saker man bör fundera på innan man slutar.

Viktigast att tänka på är att det ska kännas bra för båda, alltså mamman och barnet. Om amningen inte skulle fungera bra behöver man självklart inte känna sig tvingad att ”amma färdigt”, det finns andra sätt som fungerar, enligt 1177 Vårdguiden.

Barnet får behov av fler näringsämnen

När barnet är ungefär ett halvår börjar det få behov av fler näringsämnen än de som finns i bröstmjölken. Därför kan den åldern vara en bra riktlinje för att sakta men säkert börja med avvänjningsperioden.

Med detta menas att man då kan börja komplettera med fast föda för att garantera att barnet får i sig tillräckligt med näring. Hur länge den så kallade ”del-amningen” ska fortsätta brukar mamman och barnet känna av.

Avvänjningsperiod när amningen ska sluta

Om både barnet och mamman känner att det är dags att sluta med amningen ska det inte ske tvärt. En avvänjningsperiod är nödvändigt för att barnet ska lära sig tycka om något annat.

Nar ska jag sluta amma

Börja med att ge barnet tid för att vänja sig bort från bröstmjölken. Detta kan göras smidigast genom att utöka mängden fast föda. Inom sinom tid kommer barnet att vänja sig av från bröstmjölken, kanske till och med neka den.

Konsekvenser för mamman

Det är inte bara barnet som behöver vänja sig av från bröstmjölken. Även mamman behöver vänja sig av från att amma. Om amningen avbryts tvärt kan mjölkstockning bildas.

Mjölkstockning innebär att en eller flera mjölkgångar i bröstet täpps igen, vilket gör att mjölken ”stockar” sig eftersom den inte släpps ut. Genom att sakta minska på amningen, och på så sätt minska efterfrågan, kommer mjölkproduktionen reduceras.

Barnet vill sluta men inte jag!?

I vissa fall kan barnet känna sig färdig med amning långt innan mamman känner samma. Det kan bero på att barnet tycker det är svårt att lära sig sugtekniken. Då kan de uppleva amningen som svår eller obehaglig, eller känna att den inte får i sig tillräckligt med mat.

Skulle barnet vilja sluta, men mamman fortfarande vill amma kan man försöka skapa positiva associationer till amningen, exempelvis genom att bara amma innan sovdags.

På så sätt kan bebisen börja uppskatta det igen och på sikt kanske börja amma mer. Försök att inte kämpa emot för mycket, det kommer bara göra att barnet ratar bröstet ännu mer.

Sammanfattning

För en mamma och dess barn kan amning vara en otroligt viktig del av relationen. Amningen innebär närhet och trygghet, vilket både bebisen och mamman behöver.

Att amma är dock inte alltid det lättaste, och hur det går till är olika beroende på hur situationen ser ut. Skulle amning av någon anledning inte vara ett möjligt alternativ finns det ett flertal sätt att ge barnet föda ändå.

Inom sinom tid kommer det kännas dags att sluta med amningen. När detta sker är upp till mamman och barnet att avgöra, beroende på vad som känns bra. Rekommenderat är helamning till och med att barnet är ett halvår, följt av delamning fram till att barnet är minst 1 år.

När amningen väl ska upphöra är det bra att ha en avvänjningsperiod. Dels för att bebisen ska lära sig äta annan mat, dels för att mjölkstockning inte ska ske i brösten. Tänk på att detta är en omställning både för barnet och mamman. Låt det ta sin tid.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals