När ska man börja med napp? Vi reder ut när din bebis är redo

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Som nybliven förälder är det lätt att känna sig förvirrad huruvida det är dags för napp eller inte. Inte minst för att folk har väldigt mycket åsikter om huruvida bebisar ska använda napp eller inte.

Många föräldrar tycker att det är praktiskt att att fasa in nappen så snabbt som om möjligt så att barnet inte börjar suga på tummen, vilket kan vara svårare att sluta med. Men de flesta barnmorskor och barnläkare är överens om att det är bra att se till att amningen kommit igång ordentligt, innan du låter barnet börja med napp.

Är det okej att börja med napp på BB?

Socialstyrelsen har sedan några år tillbaka konstaterat att det är okej att ge en napp till nyfödda barn. Det är dock viktigt att amningen kommer igång först. Det kan du läsa mer om nedan.

Börja ge napp när amningen kommit igång

När bebisen förstått att hen ska ta bröstet och amningen fungerar bra, kan ni börja att ge napp om ni vill. Om barnets läppar inte får tag om bröstvårtan, gråter och är orolig vid amning, betyder det sannolikt att amningen behöver mer träning. Om ni är på BB kan sköterskor och barnmorskor hjälpa er och konsultera om bebisen är redo för napp.

Det är också viktigt att komma igång med amningen först för att det annars kan hända att bebisen nöjer sig med nappen, när hen egentligen behöver äta och därför inte får tillräckligt med mat i sig. 

Nar ska man borja med napp

Du kan också fokusera på bebisens vikt, det är ett bra riktmärke på om barnet får den mjölk hen behöver. Ökar bebisen stadigt i vikt är allt bra med amningen. Bebisen ska också kissa och vara pigg mellan sovstunderna. Kom också ihåg att det är bra att ge bebisen bröstet istället för en napp, så att mjölkproduktionen hålls igång.

Som sagt är barnmorskor, sjuksköterskor och BVC-sköterskorna riktigt bra på att rådgöra när bebisen är redo för napp!

Sugreflexen hos spädbarnet 

Alla spädbarn föds med en automatisk sugreflex. Den finns för att barnet ska få i sig mat och att suga är också tröstande och lugnande för bebisen. Därför kan kan nappen också bli ett välkommet komplement till amningen. Särskilt om bebisen har ett extra stort sugbehov.

Om bebisen har en tendens att bara känna sig nöjd vid bröstet, kan det vara skönt att ge sina ömma bröstvårtor en paus med hjälp av napp. Vill bebisen inte ha nappen först, kan du låta hen ligga vid bröstet och suga på ett lillfinger istället. Det kan ge det som behövs för att bebisen senare ska vilja ta nappen.

Att vänja bebisen vid napp kan ta tid, och ofta föredrar bebisar olika typer av nappar. Så det gäller att prova sig fram mellan olika modeller. Prova alltid med nappar av rätt storlek, dvs för nyfödd. 

Här kan du hitta vår stora köpguide till de bästa napparna.

Vilka är fördelarna med napp till spädbarn?

De föräldrar som väljer att ge napp till sina barn, upplever sällan att det för med sig några nackdelar. Förr i världen var det många välmenande vuxna som ansåg att napp är något negativt som inte ska ges till barnet. Men idag har vi åtminstone den fördelen att forskning har visat att vid användning av napp när bebisen sover, minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. 

Än så länge är det inte helt klarlagt varför nappen skulle ha den här effekten, men att den kan bidra till att hålla luftvägarna öppna och sugreflexen håller barnet allert.

Fördelarna med att använda napp

Att använda napp har också många andra fördelar. Till exempel kan någon annan än den ammande mamman trösta barnet och lugna hen. Den som ammar har då möjlighet att få vara för sig själv en stund och få lite välbehövlig vila. 

Det kan också vara lättare att få bebisen att somna i sin egen vagga eller spjälsäng, om hen får ha en napp i munnen som lugnar och hjälper barnet att få komma till ro.

Det kan också vara lättare för bebisen att somna om igen med en napp. När bebisar är små behöver de hjälp att få upp nappen tillbaka i munnen igen, men när de blir lite äldre så kan de själv grabba tag i nappen och föra tillbaka den till munnen.

Nackdelar med användning av napp 

Barn kan ha lättare att vakna på natten om nappen åker ut ur munnen. Det kräver att du hjälper till om bebisen inte kan somna om utan att få tillbaka den. Det här kan alltså bli mer jobb för dig. 

Napp använder barnet vanligtvis i flera år, vilket många tycker kan vara en nackdel. Tummen kan barnet inte ha i munnen när hen leker, vilket lätt kan bli fallet med napp. Om ni glömmer att ta med nappen eller tappar bort den, blir det svårt att trösta barnet.

Nappen påverkar tänderna

Om nappen fortfarande är i användning när de permanenta tänderna är på gång, ökar risken för att barnet behöver använda tandställning senare. Vissa ljud uttalas fel om hen har nappen i munnen ofta när hen pratar. På det viset kan språkutvecklingen påverkas negativt.   

Nar ska man borja med napp

Om barnet suger på nappen intensivt så syns det på tänderna ställning. Barnet kan få ett så kallat öppet bett vilket innebär att framtänderna inte kommer i kontakt med varandra då barnet biter ihop. 

Det kan också resultera i att tänderna i överkäkens sidor biter ihop fel mot underkäkens sidor. Det beror på att överkäken smalnat av i och med användningen av nappen.

Talutvecklingen

Som tidigare nämndes kort, är det alltså bra om barnet vänt sig av med napp när talutvecklingen sätter igång på allvar. Nappen hindrar tungans rörlighet och barnens förmåga att härma ljud. Det här försvårar talutvecklingen och det kan också göra att barnet börjar uttala vissa ljud fel.

Att sluta suga på napp

Det finns alltså ingen generell ålder som är absolut rätt när alla barn ska sluta använda napp. Men ni kan kan ha ovan nämnda saker som utgångspunkt när det gäller användningen av napp. Ni kan ha ett ungefärligt riktmärke på cirka 3-4 års ålder eller senast strax innan de permanenta tänderna har kommit fram.

Sammanfattning

Vänta alltså några dagar med att börja med napp tills du själv känner dig trygg med att amningen fungerar. Är du förstagångsmamma så kan det här vara lite klurigt. Andra gången kommer du att ha bättre rutin på det hela. Rådfråga på BB och BVC, de har jättebra råd gällande amning och nappanvändning. 

Alla bebisar vill heller inte ha napp, utan spottar helt enkelt ut den. Ett bra knep som också togs upp tidigare i artikeln är att låta bebisen suga på ditt lillfingret först, alldeles intill bröstet. Det kan vara något som kan trigga igång nappsugandet och göra det lättare med tillvänjningen av den.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals