När ska man sluta med napp?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Nappen är för många barn en högt älskad ägodel som betyder mysiga stunder, stor trygghet, och inte minst tröst. Det är ganska självklart att det är traumatiskt att ge upp känslan av trygghet och att det blir en stor förlust i barnets liv när det är dags att sluta med nappen.

Det här är något vi föräldrar bör ha i beaktande och låta barnet förbereda sig på detta i god tid samt få känna sig ideellt aktiv i processen. Ett naturligt sätt kan vara att låta barnet prova med att sluta med napp medan hen är vaken och uppe och endast använder nappen vid vilan och läggdags.

Mycket motivation är jättebra här, men man måste också vara medveten om att små barn inte har har samma tidsperspektiv som vi och definitivt inte samma konsekvenstänk, vilket gör att det är väldigt svårt att till exempel föreslå belöningar som ligger långt fram i tiden.

Enklast är det givetvis om man kan få barnet att även vilja det själv. En naturlig nedtrappning brukar oftast ske på förskolan där barnen vanligtvis inte får använda nappar annat än vid vila. Har de inga sådana regler kan du själv be personalen att inte ge nappen förutom vid vilostunderna.

När barnet är sysselsatt och leker är det rätt opraktiskt med napp och det är något som oftast barnet själv märker av och man kan poängtera att du till exempel inte hör vad barnet säger när hen har nappen i munnen och så vidare.

Fördelen med småbarn är att de kan vara väldigt ivriga att bli peppade av nya saker så om man bara försöker göra avvänjningen till ett helt stort projekt kan det gå alldeles strålande bra, det vet man aldrig.

Går det däremot mindre bra är det viktigt att man inte är för hård mot sig själv eller givetvis mot barnet. Om du tänker efter har du sällan sett skolbarn eller tonåringar med napp i munnen, att ditt barn kommer att sluta med napp, det kan du vara helt säker på.

Om du ger efter vid något tillfälle där du inte tänkt göra det från början, var inte för hård mot dig själv, utan ta bara nya tag och fortsätt jobba på det.

Finns det någon ålder som är lämpligast att sluta med napp?

Det finns inte någon speciell tidpunkt då det är dags att sluta med nappen rent generellt. Rekommendationerna brukar vara av rent fysiologiska orsaker, som med tänderna exempelvis.

Nar ska man sluta med napp

Vid treårsåldern brukar mjölktänderna ha vuxit ut och mycket sugande därefter kan påverka bettet och käken på ett negativt sätt. Ännu viktigare är det givetvis när de permanenta tänderna kommer fram, men då brukar de allra flesta barn ha slutat med napp för länge sedan.

Här gäller det alltså att inte gå för hårt fram utan tillsammans med barnet komma överens om hur man kan använda nappen istället. Till exempel att den bara får vara i sängen och ingen annanstans.

Spädbarn och napp

Alla barn föds med en sugreflex. Sugreflexen är nödvändigt för att barnet ska få i sig den mat som behövs, men att suga fungerar också som en tröst. Barn tycker därför ofta om att suga på tummen eller på en napp.

Sugreflexen är i början stark hos barnet och avtar sedan successivt och långsamt. Det är också väldigt individuellt hur mycket barn vill suga. Vissa barn vill suga på något hela tiden medan andra är nöjda efter att de har ätit klart.

Precis som sugbehovet är olika stort hos olika barn har de också väldigt varierande behov av tröst och närhet. Vissa spädbarn är endast nöjda när de får ligga intill mammas bröst vare sig det är hungrigt eller inte och gråter så fort man lägger ned bebisen. Då kan det vara ett effektivt sätt att trösta och lugna barnet genom att erbjuda napp.

Är napp bra eller inte?

Huruvida napp är bra eller ej är det många som funderar på och åsikterna är väldigt många. Först och främst gäller det att lyssna till sig själv och sina egna behov och, givetvis viktigast, bebisens behov.

Kom också ihåg att alla barn faktiskt inte vill ha napp till en början och klarar sig bra ändå. Känner du att du i alla fall vill ha napp som en slags avlastning, är det också bra att komma ihåg att vissa bebisar behöver lite tid innan de lär sig tekniken.

Du ska som sagt vara förberedd på att familjemedlemmar, släktingar, bekanta, och så vidare säkert kommer att ha åsikter om huruvida bebisar ska ha napp eller inte. Kom ihåg att det här beslutet är helt och hållet ert och ingenting ni behöver redovisa för någon.

Vad man kan konstatera bland de föräldrar som använder napp är att dessa föräldrar mycket sällan upplever nappen som ett problem.

Det som då kan vara bra att tänka på med en nyfödd bebis är att det är viktigt att barnet kan suga och äta från bröstet ordentligt innan du introducerar napp.

Annars kan det lätt bli så att barnet är nöjd med nappen när ni ger den, trots att barnet behöver äta och den får därmed inte i sig tillräckligt med mat.

När sugtekniken fungerar ökar barnet mycket i vikt och kissar som den ska. Då vet du att amningen fungerar och du kan då introducera nappen.

I det här skedet är det också ganska mycket upp till dig hur mycket du vill att barnet ska använda sig av napp. Om du har framförhållning och tänker på hur det blir när bebisen blir äldre och kan ta nappen själv, så kan du till exempel utgå ifrån att nappen ska användas i första hand vid vila.

Vänj barnet vid att också klara sig utan napp och sätt inte nappen i barnets mun per automatik utan använd nappen när barnet är trött eller möjligtvis ledset.

Fördelar med napp

Fördelarna med napp är exempelvis att någon annan än mamman själv kan trösta bebisen när den är mätt, men vill suga. Man behöver inte ha barnet vid bröstet hela tiden utan kan låta någon annan familjemedlem ha bebisen.

Fördelen är också när du vill öka mellanrummen mellan amningsstunderna. Nattetid kan nappen också vara ett sätt att få barnet att somna i sängen istället för i famnen.

Nar ska man sluta med napp

Om bebisen vaknar ofta på nätterna kan det vara lättare att somna på nytt tack vare nappen. Små bebisar behöver såklart hjälp med att få tillbaka nappen i munnen igen.

Undersökningar har visat att plötslig spädbarnsdöd minskar om bebisen använder napp. Det här sambandet är inte helt klart, men man tror att det kan ha att göra med att barnet sväljer och får bort slem som annars kan stocka sig i halsen.

Men man ska komma ihåg att det här händer, men är dock extremt ovanligt. En annan anledning till att det här tror man även kan vara att barn som sover med napp vaknar lättare.

Nackdelar med napp

En nackdel med nappen kan givetvis vara att användningen av den fortsätter och barnet har napp i flera år framöver. En annan nackdel kan vara att ett barn som är van att sova med napp vaknar lättare och inte kan somna om förrän någon sätter nappen i munnen på bebisen igen.

En annan nackdel kan vara att du hela tiden måste ha en napp tillgänglig och att det kan bli besvärligt om du till exempel har glömt nappen hemma när ni är ute.

Så till den givna nackdelen. Vi talade i början av den här artikeln om att bett och tänder kan påverkas av att nappen används för ofta.

De flesta brukar ha slutat använda napp när de permanenta tänderna har kommit upp och det är ytterst ovanligt att barn i den åldern fortfarande har napp.

Barn som använder napp mycket kan också börja utveckla vissa talljud på fel sätt och även talförmågan överhuvudtaget kan hämmas om barnet använder napp konstant.

De flesta föräldrar är duktiga på att reglera nappanvändningen och de här sakerna brukar inte vara ett problem om man tar ansvar för det och håller koll på läget. Det är då ingen större fara eller risk att det skulle kunna bli fel på bettet eller på talförmågan.

När det är dags att sluta med napp så finns det olika metoder att ta till. Givetvis kan du gå tillväga på ditt helt egna sätt, men vill man ha några konkreta råd och steg att följa så finns det några populära metoder.

Tredagarsmetoden

Barnpsykologen Marcal Brenner har utformat en speciell trestegsmetod som ska få ditt barn att sluta med nappen på 3 dagar.

På nätet finns det detaljerade beskrivningar av det här, men i stort sett går det ut på att du börjar den första dagen med att på morgonen prata med barnet om att barnet ofta vill göra sådant som stora barn gör och det innebär bland annat att sluta med nappen.

Berätta för barnet att det är dags att sluta med nappen om tre dagar. För samma diskussion på kvällen innan barnet går och lägger sig. Var noga med att förklara att du tror att barnet klarar det och att vi ska göra det här tillsammans.

Spegla barnets reaktioner och poängtera att du förstår att barnet inte vill om det blir starka protester, men släpp det sedan och fortsätt prata om att ni ska sluta använda nappen.

Nar ska man sluta med napp

Dag två diskuterar du saken precis på samma sätt och förbereder er inför dag tre. På dag tre har du hittat något smart sätt att göra dig av med napparna tillsammans.

Kanske slänger du dem i återvinningen och förklarar för barnet att nu kommer napparna att kunna bli nya leksaker. Man kan också slå in napparna i ett fint paket och lämna dem i skogen till djurungarna.

Utfasningsmetoden

Den andra metoden är en utfasningsmetod. Utgångspunkten är densamma som metoden innan. Att du diskuterar med barnet om att det är dags att sluta och att nappen bara ska användas vid vissa tillfällen, till exempel endast hemma och i sängen.

Det här kan du själv fasa in genom att helt enkelt plocka bort nappen när barnet är nöjt och sysselsätter sig med annat. Den blir då automatiskt inte beroende av att konstant använda sig av nappen eller ha den i närheten.

När ni kommit så långt att detta fungerar i vardagen är det dags att börja diskutera tillfället då den helt och hållet ska plockas bort.

En passande metod eller ritual för det här väljer ni förstås själva och man kan använda sig av de två exemplen från metoden ovan eller hitta på något alldeles eget sätt.

Oavsett metod får du räkna med att ditt barn någon gång kommer att sakna sin napp och vara väldigt upprörd över situationen.

När det är dags att sluta med napp är individuellt

Nu vet du att det inte finns några direkta regler kring det här med nappanvändning och när det är dags att sluta, annat än de direkt fysiologiska orsakerna.

Därutöver är det upp till dig att ta ditt föräldraansvar och se till att användningen sker på ett sådant sätt som om är bra för er alla.

Att nappen kan vara ett ovärderligt och välbehövligt verktyg för alla med spädbarn är ingen underdrift och kan den underlätta vardagen finns det alltså inga direkta kända nackdelar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals