Nya förmågor du kan se fram emot som nybliven förälder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att bli förälder är en ynnest som är omöjlig att inte vara tacksam för. Allt det där jobbiga som gravidkroppen och förlossningen ställer till med är värt varenda sekund och det vet alla ni som har barn. 

Man får en alldeles ny liten människa att få vara med och att känna så mycket kärlek från första stund som man gör är en känsla som är omöjlig att beskriva. Det måste helt enkelt upplevas! 

En ny syn på livet

Förutom att man får uppleva känslan av att älska på detta sätt är det också så att man får lära sig en massa saker som nybliven förälder.

Man lär sig nya saker både om sig själv och om livet i stort. Inte minst lär man sig att sätta sig själv i andra rummet och barnet framför allt annat. 

Nya förmågor du kan se fram emot som nybliven förälder

Många av de saker man är van vid sedan tidigare kommer att kännas mindre viktiga och det märker man faktiskt av direkt efter det att den lilla krabaten ser dagens ljus! 

Att tänka tillbaka på hur livet såg ut innan man fick barn är helt galet, för det var då värst vad man var självupptagen! På alla sätt och vis! 

Inte mycket mer av att ”unna sig”

Herregud, vem behöver en massa varma bad och vem behöver shoppa till sig själv? Vem behöver mat som smakar något? Vem behöver duscha längre än några minuter? 

Hmm, ja det är mycket som plötsligt ter sig helt onödigt och det är ju så mycket roligare att ge barnet av sin tid och att shoppa till dem, eller hur?

Allt det där man gjorde tidigare där man just ”unnade sig” en massa saker upphör att kännas viktigt väldigt fort efter att man blir förälder. 

Då barnet i sig är en sådan trevlig present som man får på nytt varje gång man vaknar behöver man inte så mycket mer! 

Men, hur går det då till med allting? Man får ju räkna med att det mesta blir lite upp och ner i tillvaron och det är bara att gilla läget och komma på sätt att få det att funka. 

Snabba ryck!

Om det är en sak som alla nyblivna föräldrar lär sig så är det att vara snabb som blixten! Med i princip allting, faktiskt. 

Kanske märks det främst på sådana saker som att man börjar duscha på några minuter, att man blir ursnabb på att tvätta och städa upp på kvällen, att sminkningen som tidigare tog 15 minuter nu snabbt fixas på ett par minuter, och en massa annat. 

Nya förmågor du kan se fram emot som nybliven förälder

Det är just de här sakerna som man har tid att ta sig tid till när man är utan barn som speedas upp ordentligt, medan andra saker kan vara svårare att börja göra snabbt.

Är man exempelvis en person som alltid varit långsam med matlagning av en eller annan anledning kommer det såklart att bli svårt att helt plötsligt laga mat på ett kick. 

Kanske är man inte van vid snabba rätter, helt enkelt? Man är kanske van vid att alltid laga god och bra mat från grunden utan genvägar? Då blir det svårt i början att laga mat som är lite snabbare. 

I början äter ju bebisen ingen vanlig mat, men det betyder inte att man tar sig samma tid att laga en Boeuf Bourguignon som man gjorde förr. Varför? För att man är ganska så utkörd hela tiden. 

En pizza är väldigt välkommet då man är så ”hög” på lyckan av att vara förälder att man inte behöver samma tillfredsställelse med mat och annat, utan det lever man gärna utan så länge man kan vara med sitt barn så mycket som möjligt. 

Interagera med främlingar

När man sätter sig på en buss, ett tåg, ett flyg, eller vad det nu kan vara är det också så att man får vara beredd på att det plötsligt kommer vara personer som interagerar med dig genom ditt barn

De kanske kommer sitta och vinka och göra lite konstiga miner och sådant för att få ditt barn att skratta och sedan kommer de även att titta på dig lite med ett leende. Detta är de dagar då ditt barn bestämt sig för att vara på gott humör när ni går ut, kom ihåg det!

När det är en dålig dag där bebisen är på dåligt humör kommer det också att bli interagerande från främlingar, men då ofta med mindre glimt i ögat. 

Nya förmågor du kan se fram emot som nybliven förälder

Är det så att ditt barn skriker och gråter kommer du att få räkna med irriterade blickar och irriterade ord. I vissa fall kommer det fram personer som börjar fråga sig vad som kan vara fel. 

Detta är, enligt min erfarenhet, ALLTID kvinnor över 40 år som ger sig själva rollen av att veta allt som har med barn att göra. Män har aldrig gett mig några tips på bussen, men de har gett mig irriterade blickar, men det gör ju många.

Att lära sig att vara stolt för det lilla

När man blir förälder är det så att man kommer att se att hemmet blir kaos och sådana saker som exempelvis tvätten som man tidigare hade koll på blir till ett projekt som känns som att bestiga berg.

Här är det viktigt att komma ihåg att be om hjälp! Det kan vara så små saker som att be någon handla mat, att be sina föräldrar laga lite mat, att be om hjälp med tvätten, eller städningen etcetera. 

Ingenting är för smått att få hjälp med som nybliven förälder, så det kommer du att lära dig att bli bra på, att be om hjälp alltså! 

Är det så att du tvättar en tvättmaskin är det dags att ge dig en guldstjärna istället för att vara irriterad för att du inte tvättade fyra maskiner. Stoppar du in all disk i maskinen är det ännu en guldstjärna! 

Kanske du dammsuger ett rum. Bra! Guldstjärna! Det är såhär du ska tänka och du måste lära dig att vara stolt över det lilla för annars blir du en trist förälder som har dåligt samvete hur du än gör och det vill man ju inte! 

Slutord

Ovanstående fakta är nya förmågor du kan se fram emot som nybliven förälder och det kanske verkar jobbigt i början, men du ska se att snart nog kommer du vara glad och stolt över dina nya förmågor.

Det är inte bara så att du lär dig hur mycket som helst under graviditeten och som mamma, du kommer även snart komma in i en rutin. Så länge det är en bra rutin från början kommer allting gå tipp topp!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals