Olika typer av bebisutslag

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att en liten bebis är känslig på många olika sätt kommer väl knappast som en överraskning och det här med små utslag både här och där är någonting man får räkna med att bebisen kommer att få.

Ofta är det så att utslagen kommer av att det är fuktigt och då bebisar ofta har ganska mycket hull kan det dyka upp utslag i armveck, halsveck, ljumskarna, knäveck, och under armhålorna.

Det är inte någonting man behöver blir rädd för eftersom att det som sagt är väldigt vanligt, utan det handlar om att se till att hålla huden ren och torr.

Tänk på vad för typ av kläder du har på bebisen så att du inte klär på bebisen annat än ren bomull och detsamma gäller för gosedjur med mera.

Om det är plastiga material är det större risk att det blir utslag och det kan man ju lukta sig till om man inte förstår det på en gång.

Billiga saker som fraktats långt som är av dåliga material luktar inte rent och bra, utan man förstår snabbt vad man inte ska ha nära barnet.

Olika typer av bebisutslag

Det finns massor av fina och bra kläder och leksaker som barnet kan använda, så det är ingen fara. Vill du ta på bebisen en tyllkjol ska du såklart göra det, men låt den vara på i typ en kvart och sedan är det dags för en body i bomull igen!

Bebisens hud – inte som vår

Man kan inte tänka på bebisens hud så som vi tänker på vår egen utan det är på det viset att den skiljer sig från vår hud på ett flertal olika sätt. Dels så är det som så att deras hud är hälften så tjock som en vuxen persons, vilket gör att den är mer känslig.

Vidare så är det också så att den inte är fullt utvecklad och de har svårare att reglera kroppstemperatur på grund av att deras svettkörtlar är inaktiva samt att deras hud har högre vätskehalt, vilket leder till att det är svårare för dem att hålla en bra vätskebalans.

Blöjutslag

Att en bebis får blöjutslag är ganska självklart då de små stackarna har på sig blöja hela tiden varje dag. Så ofta som möjligt ska man låta dem få lufta sin hud och man ska självklart byta blöja ofta!

Det är en ganska naturlig sak som kommer av sig självt att man låter dem lufta lite vid varje blöjbyte, så det är knappast något man behöver påminna sig själv om!

Det finns en hel massa bra produkter man kan använda för att få babyns röda stjärt att bli mindre irriterad, så se till att alltid ha sådana saker hemma.

Torr hud

En nyfödd bebis har ofta torr hud på kroppen och skorv i hårbotten, men detta är ofarligt och kräver ingen speciell vård. Man kan låta det vara och det är oftast det bästa.

Man ska inte hålla på för mycket med barnets hud då den fortfarande håller på att komma igång och stabiliseras.

Det du ska tänka på är att hålla barnets hud ren, att kläderna är rena och fräscha hela tiden, att både handdukar och sängkläder hela tiden är nytvättade och att du, självklart, använder parfymfritt tvättmedel och sköljmedel.

Olika typer av bebisutslag

Här kan vi även ta upp det som kallas atopiskt eksem eftersom det ofta börjar som torr hud på kinderna och sedan sprider sig till andra delar av kroppen.

Om det är så att detta inträffar ska man gå till läkare och oftast så krävs det att man använder en fet kräm eller kortisonkräm.

Bebisakne och milier

Bebisakne är helt enkelt hormonutslag och de ser ut som små finnar eftersom de är röda med en liten gul topp. Dessa utslag försvinner av sig själv så var inte på dem och pilla!

Detta gäller för alla små utslag på babyn, för det är inte bra att hålla på för mycket för det kan göra så att det bara blir ännu värre och det vill man ju inte!

Milier är talgprickar som brukar finnas på kinder och näsa och även dessa försvinner av sig själva, så återigen är det viktigt att du inte är framme och pillar på din bebis små utslag, oavsett vad det är för någonting.

Allergi

När det kommer till den typen av utslag som kommer av att barnet är överkänsligt mot någon typ av mat brukar det handla om att det antingen är proteinerna i bröstmjölksersättningen eller att mamman har ätit något innan hon ammar som bebisen är allergisk mot.

När ett barn reagerar mot mat är det så att man kan räkna ut det snabbt på egen hand då barnet vid dessa tillfällen får röda områden på huden.

Olika typer av bebisutslag

Det är oftast lätt att räkna ut vad det kan vara för någonting som skapade allergin om det är så att man ammar och är det bröstmjölksersättning så är det ännu lättare, eftersom det då har att göra med en allergi mot de proteiner som vi finner i den typen av bröstmjölksersättning som är baserad på komjölk.

Svamp

I vissa fall kan barnet få en svampinfektion och detta visar sig genom att stjärten antingen är väldigt röd eller att det finns en vit beläggning i barnets hudveck. Då de har en massa små veck på sin lilla rultiga kropp är det ganska lätt att se.

Även här är det så att det viktiga är att låta huden få luft, så tänk på att det är ett allmänt gällande tips för att barnets hud ska klara sig så bra som möjligt.

Vid svampangrepp är det bra att kontakta BVC så att infektionen kan behandlas på rätt sätt. Det är lite av en avvägningsfråga det här med när man ska kontakta BVC eller läkare och ofta vill man inte springa där hela tiden.

Men var noga med att kolla upp lite själv vad det kan tänkas vara för fel och är det så att det är mer än några små röda fläckar är det viktigt att du tar det på allvar så att bebisen inte behöver lida i onödan.

Några hormonutslag påverkar inte välmåendet, men en svampinfektion är, av förklarliga skäl, mindre rolig att ha att göra med.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals