Att döpa ett barn eller välkomna det med namngivningsceremoni är en fantastisk upplevelse. Men visst är det mycket att tänka på - därför har vi satt ihop den här guiden till alla nyblivna föräldrar. Här kan du läsa om allt du behöver tänka på inför planeringen. Varmt välkommen!
Även om dopet känns självklart för de allra flesta, så är det inte alltid lika självklart hur det ska genomföras. Vilka ska ni bjuda, vad ska ni göra efter själva ceremonin, vad ska ni bjuda på och måste dopet vara i kyrkan?
Det är en hel del att tänka på när dopet ska planeras. Samtidigt behöver det faktiskt inte vara så avancerat egentligen; det är trots allt upp till föräldrarna att bestämma hur dopet ska vara. Kanske vill ni ha ett ordentligt firande med roliga aktiviteter, god mat och många gäster - eller också så vill ni ha en mindre och enklare tillställning.
Det spelar egentligen ingen roll hur ni väljer att göra, för syftet är ändå - för det mesta - att släkt och vänner ska få en chans att träffa barnet. Och oavsett hur dagen ser ut så lär den ändå bli ett minne för livet.
Men för att göra det enklare så har vi satt ihop denna lilla guide. Här får du veta allt du behöver veta, får tips på hur dopet kan se ut och vi kommer också gå igenom skillnaden mellan dop och namngivning - och hur du väljer vilket du vill ha.
Dop eller namngivning - vad är skillnaden?
Vi ska förstås börja med att reda ut skillnaden mellan dop om namngivning. Dopet är, som bekant, en gammal tradition medan namngivning är nyare. Från början handlar dopet om kristna värderingar, men i dag är det förstås inte alltid så. Men något som alla inte känner till är att barnet blir medlem i Svenska Kyrkan när det döps.
En anledning till att välja bort dopet kan alltså vara att föräldrarna inte vill att barnet ska bli medlem i Svenska Kyrkan, utan själv få ta det beslutet senare i livet. Kanske är föräldrarna själva inte medlemmar i kyrkan, och ser då ingen anledning att ha ett dop.
Men det finns förstås flera anledningar att välja namngivning, ibland kan det handla om att du vill planera dagen med friare händer. Kanske vill ni ha ceremonin på en särskild plats, till exempel.
En anledning till att många idag väljer att ha ett dop, trots att de själva inte är troende, kan vara att det är en tradition eller att det är enkelt. Väljer ni en namngivning så får ni själva planera allting och ordna med lokal, bestämma hur ceremonin ska se ut och vem som ska hålla i den etc.
Ett dop, däremot, hålls i kyrkan och efteråt finns ofta möjlighet att låna en lokal utan kostnad i församlingshemmet. Prästen håller i dopceremonin, och föräldrarna ordnar med fika, mat och bjuder in gäster. Många tycker helt enkelt att det är smidigt och trevligt.
Det finns helt enkelt flera skillnader mellan dop och namngivning, men den stora skillnaden är att namngivningen inte hör ihop med någon religion och att den inte innebär att barnet blir medlem i Svenska Kyrkan. Kort sagt så är det en neutral motsvarighet till dopet.
Varför har man ett dop eller en namngivning?
Dopet är betydelsefullt för många, oavsett om det är av religiösa eller traditionella skäl. En vanlig anledning är också att det är ett bra tillfälle att låta nära och kära träffa barnet. Barnet presenteras helt enkelt för familj och vänner, och blir firad med tårta och presenter.
Detsamma gäller namngivningen, många ser det som ett utmärkt tillfälle att låta släkt och vänner träffa nykomlingen. Det är även en symbolisk handling som för många handlar om att barnet ska få sitt namn. Även om barnet redan fått sina namn på pappret så ser man ceremonien som ett sätt att ge barnet namnen offentligt.
Sätt en budget - och håll den!
Något som kan vara ganska klurigt, inte minst vid namngivning, är budgeten. Om ni planerar ett dop så är det mesta redan ordnat, och det hela kan bli relativt billigt. Väljer ni att baka någonting att bjuda på så behöver det inte kosta mycket alls, faktiskt. Men det beror förstås helt och hållet på hur ni vill ha dopet.
En namngivning behöver inte heller kosta särskilt mycket. Även här beror det helt på hur ni vill lägga upp det hela. Om ni kan och vill hålla namngivningen hemma, eller hemma hos någon ni känner, så behöver inte lokalen kosta någonting.
När det gäller officiant, den som håller i namngivningen, så kan ni välja någon ni känner eller hålla i det själva. Det måste inte ens vara någon som håller i ceremonin, utan ni kan bara bjuda in era gäster på fika och berätta om namnen.
Vill ni ha det lite mer högtidligt så kan ni utse någon i bekantskapskretsen till officiant, eller helt enkelt ta kontakt med en officiant. De som har vigselrätt håller ofta även i namngivningar, dock kostar det en slant. Arvodet kan variera en hel del, från några hundra och upp till flera tusen. Det gäller även att hitta någon som inte bor alltför långt bort.
Det som oftast kostar mest, och ibland är det enda som kostar, är det ni väljer att bjuda på. Väljer ni en enklare fika så blir det förstås inte särskilt dyrt, medan en buffé, smörgåstårta eller annan mat blir betydligt dyrare. Hur många ni bjuder har förstås också stor betydelse.
Det kan vara en väldigt bra idé att fundera på den ekonomiska biten så tidigt som möjligt i planeringen. Fundera över vad det hela kan komma att kosta, och vad ni tycker känns rimligt. Sätt upp en budget och försök sedan hålla er till den. Kanske måste ni minska ned på antalet gäster, eller välja att servera någonting billigare, för att kunna hålla budgeten.
Hur mycket ni vill spendera på dopet eller namngivningen kan bara ni bestämma. Vill ni slå på stort så ska ni givetvis göra det, barnet kommer förmodligen inte att ha flera dop eller namngivningar. Men om ni vill, eller måste, göra det så billigt som möjligt så är det trots allt inte budgeten som avgör hur fint dopet eller namngivningen blir.
Vart, när och hur?
Andra saker som är viktigt att fundera över redan i början av planeringen är vart, när och hur. Om ni ska ha ett dop så behöver ni förmodligen inte fundera så mycket över platsen, mer än att bestämma vilken kyrka ni vill ha dopet i.
Om ni ska ha en namngivning så kan ni välja att ha den hemma hos er, hos någon ni känner, i trädgården eller att hyra en lokal. Självklart kan ni även välja en annan plats ni tycker om, bara fantasin sätter gränser. Om namngivningen ska hållas under sommaren och ni vågar lita på vädret så kan ni givetvis vara utomhus.
Sedan ska ni avgöra när dopet eller namngivningen ska äga rum. Det är vanligt att barnet är omkring tre eller fyra månader vid tillfället, men det finns inga regler. Ni kan döpa barnet när det är två månader, två år eller ännu äldre. Tänk på att vara ute i god tid, så att du hinner boka kyrka eller lokal och skicka ut inbjudningskort.
Kanske har ni ett speciellt datum ni vill att dopet eller namngivningen ska äga rum på, till exempel den dagen barnet fyller tre eller fyra månader eller något annat speciellt datum.
När ni vet ungefär vilket datum ni vill ha, kontaktar ni er församling för att boka kyrkan och församlingshemmet. Tänk på att det kan vara uppbokat så ni får vara beredda på att vara lite flexibla.
Hur ska ceremonin se ut?
När ni har bestämt vart ni ska vara och när, då är det dags att börja fundera på hur ni vill att det hela ska se ut. Såväl ceremonien, som allting annat.
Dopceremoni i kyrkan
Om ni ska ha ett dop så går ni igenom allting med prästen. Det finns delar av dopet som är obligatoriska, och så finns det delar av ceremonin där ni själva kan bestämma innehållet. Ni får välja psalmer och eventuella texter som ska läsas. Kanske har ni en släkting som vill sjunga en sång för barnet? Faktum är att dopceremonin är mer flexibel än vad många tror.
Namngivningsceremoni
Om ni ska ha en namngivningsceremoni så är det däremot helt och hållet upp till er att utforma den. Om ni ska ha en officiant så har han eller hon förmodligen hållit i några namngivningsceremonier innan, och kan komma med tips och råd, men det är fortfarande ni som bestämmer hur ceremonin ska utformas och vad som ska sägas.
Ceremonin kan vara precis så lång eller kort som ni vill, men försök att inte göra den allt för långdragen. Det vanligaste är att officianten hälsar alla välkomna och berättar om namngivningen och dess syfte - alla gäster vet kanske inte vad det är.
Därefter kan man presentera eventuella faddrar, berätta vilka namn barnet har fått och varför och ibland görs även något symboliskt som motsvarar vattnet i kyrkan - kanske får barnet ett smycke, ni planterar ett träd som ska växa med barnet eller liknande. Därefter kanske någon sjunger en låt för barnet eller läser en dikt eller något annat.
Ni bestämmer!
Exakt hur ceremonin ser ut och i vilken ordning allting görs är mindre viktigt, det är som sagt upp till föräldrarna att utforma själva ceremonin och det finns inga rätt eller fel. Kanske vill man låta gästerna delta i ceremonin genom att till exempel turas om att komma fram och skriva något till barnet i en unik gästbok, eller säga några ord om barnet, till exempel.
När dopceremonin eller namngivningsceremonin är över så fortsätter tillställningen. Ibland bara med en enkel fika eller lättare mat, och ibland med festligheter - eller någonting däremellan. Återigen är det helt upp till föräldrarna att avgöra hur man vill göra.
Att välja faddrar eller gudfar och gudmor
En del väljer ut en eller ett par faddrar till sina barn, eller gudfar och gudmor som det tidigare kallades inom dopet. Idag är en fadders roll att vara en stödperson till barnet, i vilken utsträckning är upp till er.
Det är inget måste att välja ut faddrar, men det är något du kan göra om du vill. Ofta väljs en eller två faddrar, men det väljer du helt själv. Det är ganska vanligt att välja en från vardera sida av släkten, eller att föräldrarna väljer ut en varsin person. Det måste inte vara släktingar, utan kan även vara vänner.
Vid såväl dop som namngivning presenteras faddrarna, men inte mycket mer än att gästerna får veta vilka som har valts ut. Faddrarna brukar dock tillfrågas innan själva dopet eller namngivningen, så att det inte kommer som en överraskning. Vid ett dop får faddrarna fadderbrev, och det är vanligt något liknande överlämnas vid namngivning.
En fin fadderpresent, som den här tavlan, blir ett minne för livet:
NSRJDSYT Godparents Poem Print Gift for Godmother
Hur många gäster, och vilka ska vi bjuda?
Ett dop eller en namngivning kan ha en gäst eller flera hundra. Det är helt och hållet upp till er som föräldrar att avgöra hur många ni vill bjuda, och vilka. Det vanligaste är att bjuda nära vänner och den närmaste släkten.
Förmodligen kan du dra ned gästlistan ganska rejält om du vill, men även få upp den rätt ordentligt också. De flesta av oss har bara ett fåtal personer som känns helt självklara, ytterligare några som vi också gärna har där och en hel drös med människor som vi kan bjuda. Den stora frågan är alltså; litet, stort eller någonting mittemellan?
Det viktigaste är att fundera på hur ni vill ha det. Vill ni ha en stor tillställning, med mycket människor och stoj och stim? Eller föredrar ni något mindre och lugnare med ett fåtal gäster? De flesta väljer någonting mittemellan, men det har egentligen ingen betydelse - ni väljer det som känns rätt för er, oavsett om det innebär 5, 25 eller 50 gäster.
Skicka ut inbjudningskort i god tid
När är det läge att skicka ut inbjudningarna? Det här kan vara lite klurigt, eftersom gästerna gärna ska få inbjudningskortet i god tid men inte så tidigt att de hinner glömma bort det. Några månader innan brukar vara lagom, men det beror också lite på när dopet eller namngivningen äger rum.
Om ni ska ha det under sommaren kan det vara en god idé att skicka ut inbjudningskort ännu tidigare, kanske fyra månader innan. Just under sommaren planerar de flesta ofta in väldigt mycket, och genom att skicka inbjudningskortet i god tid ger du gästerna en chans att tacka ja innan de har bokat in något annat på just det datumet.
Annars är ett par månader ofta lagom; det är inte allt för långt fram i tiden, men det är inte heller allt för kort varsel. Det ger också gästerna tillräckligt med tid för att OSA och meddela om dom kommer.
Tänk på hur mycket tid ni behöver på er för att anpassa kalaset efter antal gäster, och sätt ett sista datum för OSA.
Om det är mycket som ska planeras eller förberedas innan kan ni även be dem höra av sig en månad innan, och då kanske även skicka ut inbjudningskortet tidigare.
Juvale Vykort Inbjudningskort
Vad ska vi bjuda på?
Som vi nämnde tidigare så finns det många olika alternativ här - ni kan välja att baka bullar och kanske köpa några paket kakor, koka kaffe och köpa en flaska saft. För er som har en stor familj och vill bjuda på fika är det en utmärkt idé att be några närstående hjälpa till att baka.
Eller så beställer ni catering. Eller också så gör ni något däremellan; bjuder på flera olika sorters kakor och bullar samt tårta, eller på någon lättare mat - eller trerätters.
Det finns helt enkelt inga rätt och fel. Om ni vill göra det så billigt som möjligt så kan ni baka själva, men vill ni hellre göra det så enkelt som möjligt så beställer ni tårta eller catering - eller köper fikabröd.
Om många gäster behöver åka långt så kan det vara omtänksamt att bjuda på någon lättare mat, till exempel kallskuren buffé, smörgåstårta eller liknande. Skriv gärna på inbjudningskortet att det bjuds på lättare mat, så att gästerna vet om det.
Vill ni bjuda på mat så är buffé ofta ett bra alternativ, av många anledningar. Sannolikheten är stor att det finns något för alla då, oavsett vad gästerna gillar eller om de har någon allergi. Skriv gärna små lappar vid varje rätt och berätta vad det är och vad de innehåller, så behöver inte alla fråga flera gånger.
Detsamma gäller om ni bjuder på många olika kakor, bakelser och tårtor. Variera så mycket som möjligt, så att det finns något för alla, och skriv gärna lappar om det behövs. Var framför allt noggrann med att skriva om det finns nötter i något. Eller undvik allra helst nötter helt om du är osäker, eftersom många nötallergiker kan reagera på det utan att äta det.
Kurtzy Muffinsstativ
Exempel på aktiviteter
Så vad kan ni då göra på dopet eller namngivningen? Ska vi inte bara fika och prata? Jo, självklart kan ni göra så. Men, om ni vill, kan ni även planera in roliga aktiviteter, tävlingar och liknande att underhålla gästerna med.
Om ni tänker er en lite längre tillställning, mer än någon timme, så kan det vara en bra idé att planera in åtminstone en sak att göra för barnen på kalaset. Det kan till exempel vara en tävling, till exempel en tipspromenad eller frågesport med frågor om barnet - gärna med något litet pris till vinnaren.
Det kan även vara en bra idé att se till att det finns något stillasittande för dem att göra också. Det behöver inte vara så avancerat egentligen, men försök anpassa det efter barnens ålder. Om det är mindre barn kan ni till exempel ställa fram lite leksaker, eller papper och pennor så att barnen kan rita.
Colortime Creativ Kartong
Kommer det många barn så kan det vara en bra idé att ordna med någon lite större aktivitet åt dem också, till exempel en tipspromenad eller frågesport som är anpassad för yngre deltagare eller en fiskdamm eller liknande.
Köp gärna en gästbok som gästerna kan skriva i, och som ni kan spara till barnet. Det finns speciella gästböcker för barn där gästerna svarar på frågor och ger tips för framtiden, men det går förstås även bra med en vanlig bok där de kan skriva liknande saker.
Partykungen Molntavla Gästbok Babyshower
Dopklänning eller dopkostym?
Det finns massor av fina dopklänningar och dopkostymer. Vad ni väljer att klä på barnet under ceremonin är helt upp till er. Det ni bör tänka på är dock att packa med ett fint och bekvämt ombyte till barnet, så hen kan fortsätta att vara finklädd på kalaset - utan att för den delen vara fast i dopklänningen.
Här kan du läsa om våra rekommendationer för dopkläder.
En urgullig babykostym är ett riktigt fint klädval till den lilla, om ni inte vill ha dopklänning. Se bara på den här mjuka och stilrena kostymen från Jocko:
Jocko Kostym Klädset
Sammanfattning
Att planera ett dop eller namngivning är roligt, men också tidskrävande och det kan kännas svårt. Men det behöver det inte vara. Det man behöver planera är vart ska vi vara, när ska vi ha dopet eller namngivningen, vilka ska vi bjuda och vad ska vi bjuda på?Därtill kan ni även planera in aktiviteter och utse faddrar om ni vill, men inget av detta är något måste. Om ni planerar en namngivning så är det lite mer man behöver tänka på; var ni ska vara, och vem som ska hålla i det. Men det behöver egentligen inte vara så avancerat då heller.
Hur avancerat det är att planera och hålla i ett dop eller namngivning beror egentligen enbart på hur avancerat ni väljer att göra det. Ni kan skicka ut inbjudningskort, baka bullar och sätta på kaffe - och så är det klart. Eller så bokar ni lokal och officiant, beställer catering eller lagar massa mat själv, planerar in tävlingar och aktiviteter och så vidare.
Det finns hur många sätt som helst att planera ett dop eller en namngivning, men det finns inga rätt eller fel. Oavsett hur mycket eller lite man planerar, och hur mycket eller lite ni betalar för det hela, så lär det ändå bli en speciell och vacker dag att minnas.