Recension: Puky Springcykel – Balanscykeln som har det mesta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

5/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Köpguide

Springcyklar har blivit väldigt populära och det är inte konstigt. Det är nämligen ett utmärkt sätt att träna balans - och dessutom är de roliga. Springcyklar kallas även för balanscyklar och namnet balanscyklar passar kanske bättre egentligen.

Det är ju långt ifrån alla barn som springer med springcykeln och syftet är att träna balansen - därför passar namnet balanscykel bättre. 

Men det är väl egentligen en smaksak och man kan kalla dem precis vad man vill. Balanscykel eller springcykel - en väldigt bra och smart produkt är det i alla fall.

Vanligtvis börjar man med en balanscykel när man är omkring 2 år, men det är förstås individuellt. En del barn kanske inte alls är intresserade av en sådan vid den åldern, men börjar uppskatta den något år senare.

Modellerna är dock anpassade efter olika åldrar, men det finns oftast möjlighet att justera höjden så att de ska kunna användas ett tag.

Om man är osäker på om barnet skulle uppskatta en balanscykel så är det en bra idé att kolla i en butik först, eller besöka en bekant som har en balanscykel.

Om barnet inte är intresserad kan man avvakta något år och då köpa en för rätt ålderskategori - om barnet är mer intresserad senare, vill säga.

Puky Springcykel

Har du haft funderingar på att köpa en balanscykel? Då har du hittat helt rätt. Vi har nämligen kollat närmare på just balanscyklar, och framför allt ett märke - Puky springcykel.

Här kommer du att få veta allt du behöver veta om just den, och därefter kunna avgöra om det är rätt val för er. Du kommer också få veta mer om balanscyklar i allmänt och vad du ska tänka på när du ska köpa en balanscykel.

Och inte minst så kommer du att få veta alla för- och nackdelar med just Puky springcykel, samt vem den passar för. Så om du är på jakt efter den perfekta balanscykeln, då är det här helt rätt ställe att börja med.

Vad är en springcykel?

En balanscykel eller springcykel är en cykel utan trampor, helt enkelt. Barnet använder fötterna för att ta fart och för att bromsa och får på så sätt träna balansen.

Puky Springcykel
Puky Springcykel

Detta tycker de flesta barn är roligt, så för barnet blir det mer en lek än träning - men det är ett perfekt sätt att träna upp balansen.

Det är även ett bra komplement till en klassisk trehjuling eftersom en trehjuling låter barnet träna på en annan viktig del - att trampa - men inte kräver någon balans. Genom att använda balanscykel regelbundet så blir det helt enkelt lättare för barnet är lära sig cykla på vanlig cykel.

Puky springcykel

Puky har flera olika springcyklar, men vi kommer att försöka ge en rättvis bild av alla dessa på samma gång. Detta är alltså en allmän recension av Pukys springcyklar eftersom de är väldigt likvärdiga, men med lite extra fokus på Puky LR M.

Det här kommer förhoppningsvis att ge dig en uppfattning om Pukys springcyklar, men om du känner att det här är rätt märke för just er så kan du sedan kolla på olika modeller för att hitta den som passar bäst utifrån ålder och liknande.

Pris

Prismässigt ligger Puky högt. Lite väl högt, enligt oss. Det finns nämligen likvärdiga balanscyklar som kostar betydligt mindre; även från kända märken eller med motiv av barnens favoritkaraktärer.

Puky Springcykel

Självklart hade vi ändå kunnat anse att priset är okej, om vi hade kunnat säga att den är värd ett högre pris, men det kan vi tyvärr inte riktigt göra.

Det finns som sagt många balanscyklar som är likvärdiga, eller till och med bättre, och som ändå kostar mindre. Puky känns helt enkelt inte prisvärd.

Design

Men utöver priset har vi egentligen inte mycket att klaga på, faktiskt. Pukys springcyklar är bra och har till och med några fördelar om man jämför med andra.

Designen är väl knappast den snyggaste, de har en väldigt annorlunda design; men det är förstås en smaksak. Dock är det en väldigt smart design - de är nämligen designade på ett sådant sätt att det blir enkelt för barnet att kliva upp på den.

Puky Springcykel
Puky Springcykel

Detta är någonting som inte många andra tillverkare av balanscyklar har tänkt på, kanske inte någon annan. Så att den ser lite rolig ut kan vi faktiskt ha överseende med eftersom det helt enkelt är värt det när den blir enklare för barnet att använda.

Kvalitet och livslängd

När det kommer till kvalitet och livslängd så är det svårt att säga exakt hur hållbar den är, men vi har egentligen ingenting att anmärka på. På den här punkten, och många andra punkter, känns det som om Puky är likvärdig med andra balanscyklar.

Överlag så håller dock Pukys produkter en hög kvalitet, så vi får anta att det även gäller deras balanscyklar och de har dessutom varit med länge, så vi ser ingen anledning att tvivla på det.

Vi hittar som sagt ingenting att anmärka på när det gäller kvaliteten och hållbarheten, så våran gissning är att cyklarna från Puky kan användas i många år - och till många barn.

Vad ska man tänka på när man köper en springcykel?

När man ska köpa en balanscykel så bör man egentligen tänka på ganska många saker; det är betydligt mer att tänka på än vad man kan tro. Storlek, vikt, däck, geometri, bromsar, fotstöd, styrstopp, rammaterial, och handtag bland annat.

Låter det avancerat? Ja, det gör det väl, men det är inte så svårt som man kan tro. Mest handlar det om att avgöra vad man vill ha och inte vill ha, och vad man föredrar.

Vilken balanscykel man än väljer så kommer barnet att träna upp balansen, men hur lång tid det tar och hur upplevelsen blir för barnet kan variera.

Puky Springcykel

Om vi tar bromsar som exempel, så finns det såväl modeller med bromsar som utan. Bromsarna sitter på handtaget och kan förstås vara en stor fördel, och säkerhet. Men det beror även på hur och vart man använder cykeln, och hur gammalt barnet är.

En 2-åring skulle kanske inte ens förstå syftet, eller komma ihåg att använda dem, och dessutom är man förmodligen alltid precis intill när barnet använder cykeln.

Till ett lite äldre barn kan det dock vara en fördel, för även om man håller sig i närheten så kan det gå lite väl fort ibland. När det gäller hjulen så handlar det om vad man föredrar; luft eller foam?

Storleken är såklart viktigt, och det är även viktigt att inte stirra sig blind på vilken ålder cykeln är anpassad för. Utgå istället från längden och se till att den varken blir för liten eller för stor - och allra helst att barnet kan använda samma cykel ett tag, förstås.

När du har köpt en balanscykel så ska du även ställa in höjden på sadel och styre så att det blir rätt höjd för barnet. Även vikten är bra att tänka på, undvik att välja en tung cykel.

En del balanscyklar har fotstöd, andra inte, så även här får man avgöra vad man föredrar. Det finns även olika material på ramen och olika för- och nackdelar med de olika materialen, så det kan vara bra att fundera på vilket material man föredrar.

Vem passar Pukys springcykel för?

Puky springcykel passar för den som vill ha en smart och lättanvänd springcykel och som inte har något emot att betala lite extra.

Vi skulle vilja säga att den passar extra bra till mindre barn eftersom den smarta designen gör det lätt för barnen att komma upp på den, vilket är perfekt för lite mindre barn.

Puky Springcykel

Pukys springcyklar har enkla, men smarta designer och är likvärdiga med andra balanscyklar, men har några smarta egenskaper som inte alla har. Därav passar den bra för den som vill ha en enkel, smart, och lättanvänd balanscykel.

Om man inte vill spendera så mycket pengar så finns det dock bättre alternativ som är likvärdiga med denna, men ändå betydligt billigare.

Då får man dock räkna med att man kanske inte hittar någon med samma smarta design som är lika enkel att komma upp på, men i övrigt kan man få allting.

Fördelar

 • Smart design som gör det lätt för barnet att sätta sig på balanscykeln
 • Fotbräda; kanske inte en fördel eller ett måste för alla, men för många
 • Låg vikt, vilket är en stor fördel
 • Har säkerhetshandtag
 • Högkvalitativa skumdäck; huruvida man föredrar skumdäck eller inte är förstås individuellt, men det har vissa fördelar
 • Kräver inget direkt underhåll, tack vare skumdäcken och kullager i hjul och styre (istället för kedja)
 • Säkert styre som dels har en “spärr” på handtaget så att barnets händer inte glider av, samt att styret lägger sig platt mot marken om barnet ramlar med cykeln, vilket förhindrar att barnet gör sig illa på styret

Nackdelar

 • Väldigt dyr, med tanke på att den inte är så olik andra balanscyklar
 • Möjligen något kort användningstid för varje modell

Produktfakta

 • Vikt: 3,3 kg 
 • Maxvikt: 25 kg
 • Total längd: 73 cm
 • Ålder: 2 år/från 85 cm
 • Mått axel till axel: 50 cm
 • Mått från mark till sadeltopp: 9 cm (lägsta)
 • Finns i färgerna: Svart, grå, blå, röd, gul, grön, rosa, lila

Sammanfattning

En balanscykel är väldigt användbar och förutom att de är roliga så tränar barnet även upp balansen när de använder balanscykeln.

Det gör att det blir lättare för barnet att börja med en tvåhjulad cykel och (förhoppningsvis) inte behöver stödhjul när det är dags för det. En balanscykel är helt enkelt ett enkelt och roligt sätt att träna upp balansen och de kan användas redan från 2-års ålder.

Pukys balanscyklar är på många sätt likvärdiga med andra balanscyklar. De är enkla i sin design och även enkla att använda. Vikten är låg, vilket är bra eftersom det gör det lättare för barnet att använda balanscykeln.

Just Pukys balanscyklar har fotbräda och skumhjul, detta varierar mellan olika balanscyklar och det är även olika vad man föredrar. Fotbräda kan vara bra när barnet är lite äldre och verkligen har lärt sig att använda balanscykeln, men till yngre barn är det kanske inget måste.

När man väljer balanscykel handlar det mycket om vad man föredrar, därför är det svårt att säga om Pukys balanscyklar är bra eller inte - eller rättare sagt hur bra de är.

Självklart är de bra och de har många fördelar. För många är detta förmodligen en perfekt balanscykel, om det är en sådan här balanscykel man söker.

Om man inte har några särskilda krav utan kanske kollar mer på priset, då är Puky inte rätt väl däremot. Den är nämligen ganska dyr och det finns många billigare modeller som ändå är väldigt likvärdiga.

Något som är en stor fördel här och som är väldigt svårt att hitta på andra balanscyklar är den smarta designen. Designen gör det lättare för barnet att sätta sig på balanscykeln, vilket förstås måste ses som en väldigt stor fördel.

Att den dessutom väger lite gör den väldigt enkel att använda, inte minst för yngre barn. En annan fördel är det smarta, och säkra, styret och handtaget.

Styret lägger sig platt mot marken om barnet skulle ramla med cykeln, vilket förhindrar att barnet gör sig illa på det. Handtaget har dessutom en “spärr” längst ut som förhindrar att barnets hand glider av handtaget.

Pukys balanscyklar har helt enkelt många fördelar och den enda nackdelen är egentligen priset. Vill man inte spendera så mycket pengar på en balanscykel så kan man hitta många likvärdiga till lägre pris.

Om man däremot tycker att priset är okej så blir man förmodligen väldigt nöjd med den här balanscykeln och man får en säker och högkvalitativ balanscykel som barnet förmodligen kommer att älska. Och som man kan använda i många år, eller rättare sagt till många barn, dessutom.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals