Roliga historier för barn 2024 – Skrattstunder för alla tillfällen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att skämta och skratta tillsammans med barn är bland det härligaste som finns. Här kan du läsa mer om hur barns humor utvecklas med åldern, och få tips på riktigt roliga historier som kommer få ditt barn (och dig) att kikna av skratt!

Faktum är att roliga historier för barn som berättas idag i skolan eller på förskolan är i stort sett detsamma som det var för några decennier sedan. Klassikern “Det var två tomater som skulle gå över en väg. Den ena blev påkörd varpå den andra sa: Kom nu ketchup så går vi”, är fortfarande en riktig klassiker och berättas bland många av Sveriges barn.

Roliga historier för barn anpassas till åldern

Yngre barn gillar ofta ordvitsar av det enklare slaget och äldre barn blir mer avancerade allt eftersom. Barnen tenderar även att bli intresserade av tabubelagda ämnen, såsom våld, fördomar och död.

Att berätta roliga historier för barn kräver viss koll på barnets humor i den fasen i livet som barnet befinner sig i. Enkla ordvitsar går hem hos de allra yngsta. Det växande barnets humor utvecklas allteftersom.

Skoja, skratta och skämta med ditt barn

Glädjande nog finns det mycket barnböcker idag anpassat för ålder och nivå på barnets humor. Det gör det möjligt att hitta åldersanpassade humorböcker, som garanterat lockar fram många skratt och fniss.

Den numera klassiska Bajsboken är till exempel en sådan som passar väldigt bra i den åldern, när barnen gillar den typen av humor.

Du kan som förälder själv skapa en en gladare tillvaro tillsammans med barnet genom att regelbundet bestämma dig för att ha skoj tillsammans med ditt barn.

Skippa ironi

Notera att ironi sällan går hem hos små barn. Barnet kanske förstår, men uppskattar det helt enkelt inte. Ironi och hånfulla skämt kan helt ta bort lusten och glädjen att skämta för ett barn. 

Men uttrycket ett gott skratt förlänger livet kan definitivt appliceras på barn också, och skratt har många positiva hälsofördelar - det kan bland annat minska obehagskänslor och oro.

Självkänslan spelar roll

Barn behöver också kunna vara trygga i sin relation med en vuxen för att kunna uppskatta skoja och skämta själva. Osäkra barn med låg självkänsla har nära till hands att tro att humor handlar om att man driver med och skämtar om den.

Som vuxen är det därför viktigt att anstränga sig, för att se att barnet hänger med. Så att du kan se att barnet skrattar tillsammans och inte tror att ni skrattar åt hen. Barn som utsätts för hånfulla skämt har ofta lägre självkänsla än andra.

Roliga historier för barn - åldersfaser

Faktum är att du kan börja skoja med det lilla barnet väldigt tidigt. Redan så tidigt som vid 6 veckors ålder visar barnet en tydlig vilja att le mot omvärlden. Bebisar älskar att leka tittut, och skratta åt tokiga ljud och ansiktsuttryck. 

Vid cirka ettårsåldern är kurragömma en lek som barnet uppskattar, tillsammans med personer hen är trygg med.

Roliga historier for barn

Förtjusningen över kiss- och bajsskämt brukar komma i två- till treårsåldern. Barnet skrattar i den här åldern åt sådant som de är väldigt bekanta med. De har lärt sig att kiss och bajs och att lära sig gå på toa är en stor del av livet i den här åldern. 

Även sådant som har med kläder att göra, som till exempel att sätta skorna på fel fot, eller vinterjackan bak och fram, tycker barn är väldigt roligt. En garanterad skrattstund får ni om du låtsas att inte veta hur jackan, byxan eller plagget ska sitta på, så att barnet får hjälpa till att förklara för den tokiga föräldern. 

Barn i den här åldern älskar att få känna sig duktiga och en sån här lek bjuder verkligen in till skratt.

Roliga historier för skolbarn

När barn kommer i skolåldern så börjar de förstå enklare ordvitsar och här är böcker med roliga historier perfekta. Om barnet så smått har börjat läsa själv, kan just roliga historier vara ett sätt att få igång läsandet på allvar. Att ha ett ämne som verkligen intresserar och som barnet tycker att roligt gör det lättare att lära sig.

Roliga historier för barn i bokform är också perfekta för högläsning och skapar mysig samvaro och många glada skratt.

Tips för den som vill göra humor och roliga historier till en del av umgänget med barn:

1. Barn i förskoleåldern tycker att konkreta och enkla skämt är roliga.

2. Barn vill gärna höra samma roliga historier om och om igen. Du kommer att märka att de skrattar lika innerligt varje gång.

3. Var uppmärksam på att barnet skrattar äkta och inte skrattar för att du skrattar. Då fyller inte de roliga historierna sin funktion.

4. Skratta alltså tillsammans med barnet. Var väldigt lyhörd så att hen inte tror att du skrattar åt den.

5. Tänk på ett skämt endast är roligt om om både den som lyssnar och berättar tycker att det är roligt. Detta är också en viktig lärdom för barnet.

Roliga historier för barn i bokform

För att också dela med oss av lite konkreta verktyg, så vill vi tipsa om några riktigt roliga böcker för barn i olika åldrar. Det här är böcker som ni kan läsa om många gånger tillsammans och som definitivt kommer att bereda många härliga skratt.

Kul och Knasigt: Roliga historier om Bellman, Norrman, Snåla Skottar och en och annan doktor

Sammanställd av: Peter Gissy

Här har vi alla Bellman- norrmän- och “kom ketchup”-skämt samlade i en och samma bok. Som vi redan nämnde i inledningen, är det många skämt som är tidlösa. Boken kompletteras med roliga illustrationer till historierna och i slutet av boken finns några kluriga rebusar barnet kan kan öva sig på.


En Himla Massa Gåtor

Sammanställd av: Maria Matcher

Gåtor är någonting som barn tycker det är väldigt roligt. Den här boken passar bäst för 9 till 12-åringar och här finns både extra kluriga, roliga, långa och korta gåtor. Boken har också flera sidor med olika bildgåtor. 

Upphovskvinnan bakom boken är Maria Matcher, som tidigare varit redaktör på Barnens Bokklubb. Den är rikt illustrerad av Jojo Falk, som också jobbat för Kamratposten. Boken har totalt 100 sidor med gåtor av varierande slag.


1117 Knäppa Gåtor & annat kul att klura på

Sammanställd av: Reid Persson

Knepiga ordlekar, knasiga och roliga gåtor och tankenötter. Här kan barnet och du ge er in med liv och lust i en massa kul läsning, tillsammans med dribblande korpar, snorklande elefanter, med mera. 

Barnet kan lösa gåtorna på egen hand eller köra dem tillsammans med en familjemedlem eller kompis. Ni kan också dra ihop ett helt gäng och köra gåtor som är fulla av roliga utmaningar. Boken innehåller också många roliga illustrationer.


Berts Dassbok: Hej, Halloj - Toaskoj!

Författare: Anders Jacobsson, Sören Olsson, Måns Gahrton

För det äldre barnet som tycker att det är skönt att låsa in sig och vara för sig själv en stund, finns en underbart rolig dassbok för alla Bert-fans. Det gäller sannolikt många i kategorin 10 till 13 år. 

Bert skriver här ner sina allra hemligaste tankar och erfarenheter i dagboken. Här finns livsviktiga topplistor och de allra sämsta roliga historierna som skrivits i världshistorien. En oumbärlig bok för alla som gillar Bert!


Låt roliga historier bli en del av av dig och ditt barns vardag

Humor är ett sätt att hantera många saker i livet på; både mot och medgångar. Att bädda för att barnet får utveckla sin humor och ha roligt på en nivå som passar barnet, gör inte bara att ni tillsammans kommer att ha underbart roligt för stunden, utan också att barnet får ett extra verktyg för att klara sig i livet.

Att läsa roliga historier tillsammans är ett jättebra sätt att umgås på och som även stärker gemenskapen mellan dig och och dina barn. Och inte minst mellan barn sinsemellan, som tack vare din guidning nu kan skoja tillsammans!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals