I början kan det kännas som om bebisen alltid sover; och så är det, nästan. Fast hur mycket en nyfödd sover varierar väldigt mycket, men omkring 16-20 timmar per dygn.
Därefter minskar det ständigt, och innan du vet ordet av så är det bara en tupplur under dagen och sisådär tolv timmar på natten som gäller.
Men där är du kanske inte ännu. Kanske sitter du där med en nyfödd i famnen, som sover gott, och funderar över hur länge det kommer dröja innan barnet är vaken längre stunder eller bara sover halva dygnet.
Ja, det sistnämnda kommer förmodligen dröja - uppåt ett åt, åtminstone. Men självklart kommer stunderna då bebisen är vaken öka för varje månad, samtidigt som sovtiden minskar. Och du är definitivt inte den första som har funderat över det här, och knappast den sista heller.
Därför har vi gjort en djupdykning i ämnet för att kunna berätta hur mycket din lilla bebis kommer att sova kommande månader - och lite annat smått och gott som kan vara intressant, eller bra, att veta om bebisens sömn.
Men kom ihåg, som alltid när det gäller bebisar och barn så är sömnen ytterst individuell. Redan från början kan det skilja sig mycket åt, och det fortsätter det att göra länge - ja, hela livet. Alla människor har olika sömnbehov, och det är helt normalt.
Men det är ändå viktigt att påpeka att om du upplever att din bebis sover alldeles för lite eller nästan aldrig är vaken, så kan det vara bra att kontakta BVC eller en vårdcentralen.
Speciellt om barnet skriker väldigt mycket, har svårt att äta, eller har andra besvär. Då kan det helt enkelt vara så att barnet har ont någonstans.
Men om barnet bara sover lite för mycket eller för lite och mår bra i övrigt så är det ingenting man behöver oroa sig för, i vissa perioder kan barnet behöva mer eller mindre sömn och det är inte alltid exakt samtidigt för alla barn.
Första månaden
Om du frågar hur mycket en nyfödd bebis sover så kan du få helt olika svar beroende på vem du frågar. Oftast hör man 16-18 timmar, eller 16-20 timmar, och ibland till och med upp till 21 timmar.
Oavsett vilket som stämmer bäst så är en sak säker; det varierar en hel del mellan olika barn - och kanske rentav olika dagar. En nyfödd vaknar vanligtvis bara för att äta, och somnar sedan om igen.
Vanligtvis sover barnet 2-4 timmar per gång, innan det är dags att äta igen. Under natten kan det hända att barnet sover något längre i sträck än under dagen, men det är inte alls säkert att det är så - en del bebisar vaknar faktiskt var tredje eller till och med varannan timme även under natten.
Första tiden kan alltså vara väldigt påfrestande. Du har säkerligen redan fått tipset att försöka sova när bebisen sover - även under dagen. Att följa bebisens sovrutiner, helt enkelt.
Det kan kännas svårt, speciellt om man vill passa på att göra andra saker - till exempel själv äta - medan barnet sover. Men som tur är så behöver ju vuxna inte lika mycket sömn som en bebis, så förmodligen kommer du inte behöva sova varje gång ditt barn sover.
Men det faktum att du aldrig får sova mer än några timmar åt gången kan göra att du behöver mer sömn än annars. Försök att tillåta dig själv att sova när bebisen sover, även om det så blir nästan hela tiden i början.
Om ni ger ersättning kan det bli lättare eftersom din partner kan avlasta dig. Om ni inte ger ersättning kan man förstås pumpa ur mjölk och flaskmata ibland.
Många mammor vill gärna undvika det, och en del barnmorskor och andra inom vården kan rekommendera att man undviker det eftersom barnet kan bli förvirrad av att få både nappflaska och bröstet.
Dock fungerar det oftast väldigt bra, och många nappflaskor har dessutom nappar som är utformade att efterlikna mammans bröst, och på så sätt blir det ingen större förvirring för barnet.
Om man dessutom ger barnet napp så bör det fungera med nappflaska också eftersom nappens konstruktion oftast är likvärdig med nappen på nappflaskor.
Andra månaden
När bebisen är mellan en och två månader har sömnen oftast minskat markant och barnet är förmodligen vaken mycket mer än tidigare.
Ungefär 17 timmar per dygn sover barnet nu, kanske uppåt 19 timmar, eller kanske bara 15 eller 16 timmar. Som sagt är det väldigt individuellt.
Sömnen styrs fortfarande till stor del av hunger, barnet vaknar alltså för att äta. Men nu är barnet förmodligen vaken längre stunder efter att den har ätit.
En del barn har någorlunda rutiner när det gäller mat och sömn redan från början, alltså att de vaknar vid ungefär samma tidpunkter under dagarna och nätterna.
Andra barn är betydligt mer oregelbundna och kan vakna lite när som helst, sover olika länge varje gång och dagarna kan se olika ut.
Tredje månaden
Nu sover barnet förmodligen omkring 14-18 timmar per dygn, men det kan vara såväl mer som mindre än så. Nu börjar barnet märka skillnad på dagar och nätter, och sömnen är inte längre lika kopplad till hunger och mättnad.
Kanske behöver barnet bara sova middag ett par gånger på dagarna nu, och börjar sova längre stunder på natten.
Det här är lite av en övergångsperiod och den kan se ut hur som helst; en del barn sover fortfarande flera kortare stunder på dagen, andra sover ett par längre stunder och är vaken resten av tiden.
En del barn vaknar ofta på nätterna, medan andra sover längre stunder och kanske bara vaknar ett par gånger. Med andra ord kan det vara dags att börja lägga barnet vid en bestämd tid på kvällen, och införa kvällsrutiner.
Kanske badar man en stund på kvällen och tar på pyjamas för att sedan ligga i sängen och sjunga en vaggvisa, eller så gör man på något helt annat sätt.
Hur man lägger barnet, vilka kvällsrutiner man har, och om man ligger nära tills barnet somnat eller bara bäddar ned och säger godnatt är helt upp till var och en.
Fjärde månaden
När bebisen har blivit fyra månader har sömnen förmodligen minskat till omkring 14-17 timmar per dygn, och förmodligen sover barnet två gånger på dagen.
Vanligtvis sover barnet mellan 9 och 12 timmar på natten, och hur långa tupplurarna är beror delvis på hur länge barnet sover på natten, men det varierar även mellan olika barn och beror på barnets sömnbehov.
Kanske behöver man justera sovtiderna på dagen, om man märker att det blir svårt att lägga barnet på kvällen. Man kan till exempel behöva korta ned andra tuppluren om den är för sen. Man kan även behöva väcka barnet tidigare på morgonen för att barnet ska kunna sova middag tidigare på dagen.
Femte månaden
När bebisen är fem månader gammal sover den upp till 17 timmar per dygn, varav 2-5 av dessa timmar är under dagtid - det vill säga två tupplurer som är mellan 1-3 timmar långa.
Barnet vaknar fortfarande under natten, och kommer att göra det länge till. Fram tills barnet är ett halvår kommer den dessutom att behöva äta på natten. Nu vill barnet kanske sova ungefär samma tider på dagarna, och då är det en bra idé att följa detta.
Om du märker att barnet blir trött vid en specifik tidpunkt på dagen så kan du helt enkelt lägga barnet då, eller vara extra lyhörd så du märker om barnet är trött. Försök helt enkelt låta barnet sova när den är trött, även på dagtid.
Sjätte månaden
Bebisar som är mellan 5 och sex månader gamla sover vanligtvis 11 eller 12 timmar på natten, och ett par tupplurar på dagen. Under dagen sover barnet förmodligen ett par timmar per gång, men det kan variera - det kan vara en timme per gång, tre timmar ena gången och en timme andra och så vidare.
Nu kanske barnet sover längre stunder på natten, och kanske bara vaknar någon enstaka gång för att äta. Men detta är förstås olika mellan olika barn, och kan också vara olika i olika perioder - eller variera från natt till natt.
Bebisens sömn: 6 till 12 månader
Barn mellan 6 och 12 månader sover vanligtvis 14-16 timmar per dygn. Oftast sover de mellan 11 och 12 timmar på natten, och två gånger på dagen. På dagen sover de vanligtvis en eller ett par timmar per gång.
När barnet har blivit ett halvår så sover den förmodligen längre stunder på natten, omkring 5-6 timmar, och vaknar kanske bara en gång under natten.
Efter ett år är det vanligt att man minskar ned sovstunderna på dagen, och att barnet bara sover middag en gång per dag. En del väntar dock tills barnet är två år.
Oftast märker man när det är dags för det, det brukar vara tydligt att det inte behövs två tupplurar på dagen och kanske somnar barnet helt enkelt bara en gång.
När barnet sover mindre på dagen, och sedan slutar sova middag helt - vanligtvis när de är omkring tre år - så brukar de istället sova mer på natten.
Det spelar egentligen ingen större roll hur man fördelar timmarna, det viktiga är att barnet sover så många timmar som just han eller hon behöver. Var lyhörd för barnets behov och gör det som fungerar bäst för er.