Så planerar du en rolig resa med barnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att resa är helt fantastiskt. Att resa med sina barn är ännu bättre. Och som förälder vill du förstås alltid att resan ska bli så rolig som möjligt för barnen. Hitta det bästa resmålet, roligaste aktiviteterna och se till att det blir så lyckat som möjligt. Ett minne för livet för hela familjen, och någonting som barnen - och föräldrarna - kan leva på länge.

Platser i Sverige att besöka med barnen

Egentligen är det inte så svårt, och det viktigaste är sällan destinationen eller aktiviteterna. Det viktiga är att ni får tid tillsammans, och att ni har roligt. Om det blir för mycket stress kring en resa, eller under resan, så leder det ofta till dåligt humör vilket kan förstöra ganska mycket.

Men med det sagt så skadar det ju inte att faktiskt välja ett roligt resmål, och när allt kommer omkring så vill du oftast göra det. Därför har vi kollat närmare på just roliga ställen i Sverige att besöka med barnen. Vi har även kollat på roliga hotell som gör resan extra kul för barn - och vuxna - och andra sätt att planera in en rolig resa för barnen.

Låt barnen vara med och planera

Förmodligen vet du redan vad dina barn tycker är roligt, och självklart är det detta du ska utgå ifrån när du planerar resan. Men det kan bli ännu roligare om barnen faktiskt får vara med och planera, komma med förslag på vart ni kan åka och vad de vill göra, och kanske även själva leta upp alternativ på olika resmål och/eller aktiviteter.

Hur mycket och på vilka sätt barnen kan hjälpa till beror förstås på hur gamla de är, och hur delaktiga de vill vara. Ett sätt kan vara att bara diskutera resan med barnen vid något eller några tillfällen, fråga dem vad de tycker skulle vara roligt att göra. På så sätt kommer barnen definitivt att se fram emot resan ännu mer.

Ett annat sätt kan vara att ta hem olika broschyrer från diverse resmål, och kolla i dem tillsammans. I dag använder du oftast internet när du kollar sådana saker, men det kan bli lite roligare att få kolla på det sättet. Då blir det mer något ni gör tillsammans, och även lite yngre barn kan vara med. Låt barnen välja ut sina favoriter.

Det svåra med att låta barnen vara med och planera är förstås att de kanske vill åka till helt olika ställen, och att det inte går att kombinera. 

Det kan du lösa på flera olika sätt, men ett sätt är att helt enkelt förklara att ni väljer det som alla barn vill göra - och sedan fortsätta leta tills ni hittar något som får ett “ja” från alla. Du kan även lägga fram ett antal förslag och sedan låta barnen rösta på två eller tre förslag. Det förslag som får flest röster vinner.

Poängen är att de ska få känna sig delaktiga, och att de ska se fram emot resan ännu mera.

Gör vägen dit rolig

Oavsett hur och hur långt ni reser så är det även viktigt att vägen dit blir rolig. Om du till exempel spenderar fem timmar så måste du ju förstås göra det bästa av den tiden. Ta med leksaker som barnen kan leka med, och kanske papper och pennor om de gillar att rita. Eller varför inte en pyssel- eller målarbok?

Sa planerar du en rolig resa med barnen

Låt barnen turas om att välja musik, och om det blir för långtråkigt kan ni kanske låta dem se en film. Och det finns förstås en del lekar du kan leka, även när du sitter i bilen. Beroende på barnens åldrar så kan du till exempel leka “vilket djur tänker jag på”, “frukter som börjar på A” eller att du ska kolla efter bilar i en viss färg. Eller varför inte bingo!

Sedan är det förstås även viktigt att stanna regelbundet, och hellre korta stopp ofta än få och långa stopp. Det kan vara en bra idé att ta med en fotboll eller badminton eller liknande, så att barnen har något att roa sig med - eller att stanna vid en lekplats eller badsjö. Att ta med dricka är förstås också viktigt, och gärna fika eller matsäck att äta vid något stopp.

Här kan du läsa 11 tips för en lyckad roadtrip tillsammans.

Roliga aktiviteter behöver inte kosta mycket

När du planerar en resa, och inte minst en resa med barnen, så tänker du ofta på djurparker och nöjesfält och liknande. Men om du inte kan eller vill spendera så mycket pengar på just aktiviteterna så finns det faktiskt många alternativ som inte kostar mycket alls - eller till och med är helt gratis.

På sommaren är det förstås allra enklast. Mini-zoo finns lite överallt i Sverige, och ännu flera 4H-gårdar. Fina badstränder finns det också gott om i Sverige, liksom lekplatser. En picknick är också ett mysigt alternativ, och passar bra att kombinera med allt det andra. Det finns en del museum som har fritt inträde, och flera av dem är roliga även för barn.

Under vintern är skidresor kanske det självklara valet, vilket kan bli ganska kostsamt. Men skidorter erbjuder så mycket mer än bara skidåkning; pulkabackar, badhus och aktiviteter för barn (och vuxna). Därför kan skidorter vara ett bra val även om du inte har lust att spendera pengar på liftkort och skidhyra.

Lekland är ett billigt och bra alternativ som passar bra oavsett årstid och väder, och det kan faktiskt vara extra roligt att passa på att besöka lekland under semestern eftersom alla lekland är lite olika. Utomhusbad är roliga på sommaren, och under andra årstider är badhus och inte minst äventyrsbad ett bra alternativ.

Bibliotek kan också vara ett roligt alternativ, och inte bara för att läsa böcker. På många bibliotek, inte minst i större städer, finns det mycket mer att göra - pyssla, klä ut sig, leka och så vidare. Dessutom har de ofta roliga aktiviteter för barn. 

Dessutom passar bibliotek bra oavsett vilken årstid du reser. Kolla på kommunens hemsida för att se vad biblioteken erbjuder i just den eller de städer som ni ska besöka.

Välj ett roligt hotell

Ett roligt hotell - eller stuga, vandrarhem, camping eller motell - kan faktiskt räcka för en rolig resa. Ja, tro det eller ej, men det finns så pass roliga och annorlunda semesterboenden i Sverige att du inte behöver någonting annat. Åtminstone inte för en kortare vistelse, men även om du ska stanna längre så kan det vara roligt med ett annorlunda boende.

Om vi börjar med roligt och väntar lite med det annorlunda så skulle vi säga att Scandic ofta har de bästa hotellen för barn. Dock kan dessa hotell variera en hel del, så det gäller ju i så fall att välja ett roligt. En del hotell har pool, andra har lekrum - och en del har båda och. Roliga mattor i korridoren, bra mat för barnen och restaurangen och att hotellen överlag är väldigt barnvänliga gör det såklart ännu mer perfekt.

Vill du hellre ha något lite annorlunda så finns det ett stort utbud av det också. På Norrqvarn i Lyrestad kan du bo i svampar och stubbar, i Harads som ligger nordväst om Luleå kan du bo i hotellrum uppe i träden, i Sala Silvergruva kan ni övernatta 155 meter under marken och så har vi förstås ishotellet i Jukkasjärvi.

Ja, listan kan göras hur lång som helst nästan. Det finns gott om annorlunda boenden i Sverige, och dessa är perfekta när du reser med barn. Vilket alternativ som passar bäst beror förstås på hur gamla barnen är, och vad de tycker är roligt. Men hur roligt vore det inte att säga till barnen att ni ska sova i ett träd, i en svamp eller under marken?

Populära saker att göra i Sverige

Nöjesparker är ofta en stor favorit bland barnen. Många nöjesparker har karuseller, andra lockar med annat roligt. Vad du än väljer så brukar nöjesparker vara ett säkert kort, och de flesta passar dessutom för barn i alla åldrar. Förutom nöjesparker så finns även en hel del vattenland, djurparker och mycket annat roligt. Inträdet kan vara dyrt på en del ställen, men kolla gärna efter erbjudanden på olika ställen - det kan du spara en hel del på.

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby

Det här stället är väldigt populärt och välbesökt under sommaren, så du kan med fördel boka in besöket under lågsäsongen. Här kan barnen se teaterföreställningar och leka på många ställen. Dessutom kan du träffa karaktärerna från Astrid Lindgrens sagor ibland. 

Sa planerar du en rolig resa med barnen

Och självklart passar det extra bra för barn som älskar filmerna om Emil, Karlsson på taket, Pippi Långstrump och alla andra fantastiska filmer.

Liseberg i Göteborg

Det här är den största nöjesparken i Norden, och den behöver väl knappast någon närmare presentation? Här finns massor att göra, inte minst åka karuseller förstås. Passar kanske allra bäst för lite äldre barn, men även yngre barn kan ha väldigt roligt här. Tänk dock på att det även här kan vara mycket folk under högsäsongen.

Gröna Lund i Stockholm

Om du nämner Liseberg så måste du förstås även nämna Stockholms motsvarighet, Gröna Lund. Här finns karuseller för alla åldrar, och en hel del annat roligt. Ibland är det föreställningar för såväl stora som små, och så kan du förstås försöka vinna ett stort gosedjur eller en gigantisk chokladkaka.

Junibacken i Stockholm

Junibacken brukar ofta jämföras med Astrid Lindgrens Värld, fast mindre och inomhus. Precis som Gröna Lund så ligger det på Djurgården i Stockholm, och det är en fantastisk plats för barn i alla åldrar. Här kan du åka det mysiga sagotåget, leka och se på föreställningar.

Furuviksparken i Gävle

Det här är en perfekt kombination av djurpark och tivoli, men lite mindre än större djurparker och tivolin. Här brukar det vara lite lugnare än på andra ställen också, vilket kan vara skönt för både föräldrar och mindre barn. Här kan du se massa olika djur och åka roliga karuseller.

Sagovärlden Tomteland i Mora

Det bästa med Tomteland är att det håller öppet året runt, inte bara under vintern och inte heller enbart under sommaren som andra nöjesparker. Och det passar faktiskt lika bra på sommaren som på vintern. En mysig sagovärld som kan förtrolla både yngre och äldre barn - och vuxna.

Kneippbyn på Gotland

Gotland är som bekant ett populärt resmål under sommaren, och för den som har barn är Kneippbyn ett givet val. Här hittar du faktiskt Pippi Långstrumps hus Villa Villekulla - det riktiga huset, från filmerna. 

Sa planerar du en rolig resa med barnen

Förutom det så är Kneippbyn ett sommarland, ett vattenland och en äventyrspark - allt på samma gång. Här kan du åka karuseller, bada, se på Pippiteater, hoppa trampolin och mycket annat!

High Chaparral i Småland

Det här är verkligen ett fantastiskt ställe att besöka, kanske framför allt för lite äldre barn. Här är det Vilda Västern på riktigt (nästan) och du kan vara med om tågrån, vaska guld och se spännande föreställningar. Det finns även ponnyridning, pooler och har du tur så får du träffa Lucky Luke eller självaste sheriffen i stan.

Andra alternativ

Vill du hellre besöka ett vattenland så finns det också mycket att välja mellan. Skara Sommarland, Leksand Sommarland och vattenlandet i Kneippbyn till exempel. 

Och under andra årstider än sommaren passar det förstås bättre med äventyrsbad inomhus - till exempel Kokpunkten i Västerås, Lost City i Örebro och Nordpoolen i Boden.

Djurparker är också ett väldigt populärt alternativ, och roligt för både barn och vuxna. I Sverige finns det flera fina djurparker och de mest kända är Kolmården i Norrköping, Parken Zoo i Eskilstuna, Ölands djur- och nöjespark och Borås Djurpark

I Stockholm kan Skansen vara ett alternativ, det är visserligen inte en djurpark utan ett friluftsmuseum, men där finns en del djur och även mycket annat roligt - till exempel karuseller.

Andra populära resmål i Sverige är till exempel lådbilslandet i Nykvarn, eller det på Öland. Perfekt för barn som älskar bilar och kanske framför allt lådbilar. Science Centers har blivit väldigt populära, och passar perfekt för barn i alla åldrar - men kanske allra bäst för barn i skolåldern. De finns bland annat i Trollhättan, Borlänge och Stockholm.

Sammanfattning

Att resa med barn i Sverige är fantastiskt, och utbudet är stort när det gäller aktiviteter - inte minst under sommaren. Djurparker, vattenland, lådbilsland, sagovärldar och Vilda Västern - det finns verkligen något för alla smaker och för barn i alla åldrar. Och även om du har barn i varierande åldrar så är det lätt att hitta något som passar alla.

För att göra resan ännu roligare så kan du låta barnen hjälpa till att planera resan. Man kan även välja ett roligt boende under semestern - en del boenden är så roliga att det faktiskt inte ens behövs mer än så. Det finns även många aktiviteter som är billiga eller helt gratis, men ändå kan vara lika roliga som dyrare alternativ.

Men det viktigaste är ändå att koppla av och ha roligt, och att njuta av tiden tillsammans. Det är trots allt det som är anledningen till att du åker bort, att du vill spendera tid med dem som betyder allra mest. Och semestern ska inte innebära stress eller ångest, utan tvärtom - avkoppling och glädje. 

Vi hoppas att detta har hjälpt er med användbara tips och inspiration till nästa resa med familjen, och att ni får en fantastisk resa tillsammans!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals