Så skyddar du ditt barn från solen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nordicfeel.se och Lyko.se

Solen skiner och barnen vill självklart ut och leka i det fina vädret. Det är härligt att spendera tid i solen, men vi får inte glömma bort är att det är viktigt att skydda både sig själv och sitt barn från solens skadliga strålar.

​Som många av er kanske redan vet så är hudcancer den vanligaste cancerformen i Sverige idag och eftersom att barn är känsligare för solen än vuxna så behöver de ett bättre solskydd. Med ett bra solskydd, kläder, hatt, och skugga kommer man långt!

Olika typer av strålning

Det är viktigt att använda ett solskydd som skyddar mot både UVA och UVB-strålning, då de är två olika typer av strålning. UVA-strålning tränger ned djupare i huden än UVB-strålning och det är den som gör att vi blir bruna, medans UVB-strålning gör så att vi bränner oss. Båda strålningarna är cancerframkallande och det är därför det är så viktigt att skydda sitt barn och se till så att barnet inte bränner sig.

Inom EU finns vissa lagar och rekommendationer vad gäller solskyddsmedel, vilket innebär att alla solskyddsmedel som säljs i Sverige är testade och följer EU:s reglemente. Det kan vara tryggt att veta att oavsett vilket solskydd du väljer så uppfyller det vissa krav och ska ge ett bra solskydd både för dig och ditt barn, så länge du väljer ett högt SPF och smörjer in rikligt och ofta.

När är solen som starkast?

Utöver att man ska använda solkräm så finns det några fler tips som man kan använda sig av för att minimera risken för att skadas av UV-strålning. Solens strålning är som starkast mellan klockan 11-15 på dagen och därför rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att barn inte ska vara i solen under denna tid.

Det bästa är att försöka spendera så mycket tid som möjligt i skuggan och inte utsätta barnet för direkt solljus. Det går att använda kläder som solskydd (men var uppmärksam på att olika material ger olika skydd) och glöm inte att använda solhatt.

Viktigt knep för både dig och barnen

Det finns även ett litet knep man kan lära sitt barn, det talar om när solen är för stark. Det är nämligen så att din skugga talar om när det är dags att gå iväg från solen. En lång skugga visar på att solen är svagare medan en kort skugga innebär att solen är stark.

Oavsett vilken tid det är på dagen så är det viktigt att alltid använda solskydd på barnen. Detta gäller molniga dagar och vissa dagar under vintern när solen tittar fram. Den vita snön reflekterar solen, så en fin vinterdag kan solen vara riktigt stark, värt att tänka på i pulkabacken.

För att förstå hur mycket solkräm man faktiskt behöver så kan man tänka på att Läkemedelsverket rekommenderar sex teskedar solkräm för en vuxen person för ett fullgott skydd. Det är nog inte många som tänker på att det faktiskt behövs så pass mycket solskydd. Så ta mycket solkräm och smörj in ofta, speciellt om ditt barn badar mycket.

Solskydd

Men vilket solskydd är egentligen bäst? Det finns så många olika typer av solskydd att välja bland och det gäller att hitta det som passar dig och dina barn bäst. Viktiga faktorer som spelar roll för mig i valet av solskydd är att det ska vara lätt att applicera, ge bra täckning, vara vattenfast, och med lång hållbarhet.

Kemiskt solskydd

Dessa tre solskyddsprodukter innehåller alla kemiskt solskydd. Ett kemiskt solskydd går ofta lättare in i huden och kan därför uppfattas som enklare att smörja in. Ett kemiskt solskydd absorberar och omvandlar UV-strålningen i en kemisk reaktion så att den blir oskadlig. Den andra typ av solskydd som finns är fysiskt solskydd, det lägger sig utanpå huden och reflekterar bort UV-strålningen.

Nivea Kids Coloured Moisturising Sun Spray SPF30

Nivea Kids Coloured Moisturising Sun Spray SPF30

Nivea har en färgad solskyddsspray vars gröna färg gör det enkelt att se vart du applicerat solskyddet. Detta kan vara smidigt att använda på barn som hellre vill springa iväg och leka än stå still och bli insmord med solkräm.

Färgen försvinner efter en stund. Sprayen är vattenfast i upp till 80 minuter och om barnet stannar på land och leker täcker den i upp till 2 timmar.


ACO Kids High Protection Sun Stick SPF 50

ACO Kids High Protection Sun Stick SPF 50

I min strandväska finns alltid ett solstick och denna från ACO är ett prisvärt solstick som är vattenfast och håller länge. Bra för små näsor, läppar, och axlar som ofta utsätts för mycket sol.


Piz Buin Allergy Face Cream SPF 50+

Piz Buin Allergy Face Cream SPF 50

Eftersom barns hud är väldigt känslig så kan det vara bra att använda produkter som är utvecklade för just känslig hud. Det klassiska solskyddsmärket Piz Buin har tagit fram en solkräm tillsammans med hudläkare som skyddar och lugnar känslig hud.

Denna kräm är avsedd för ansiktet men går att använda över hela ditt barns kropp. Den är även vattenfast vilket är perfekt både för mig som mamma och för barnen.

Fysiskt solskydd

De fysiska solskydden har ofta en mer naturlig innehållsförteckning och många produkter är ekologiska. Om du vill minimera påverkan på miljön och utsätta ditt barn för så lite syntetiska kemikalier som möjligt så kan det vara bra att använda denna typ av solskydd.

Eco Cosmetics Baby Solkräm SPF/LSF 50

Eco Cosmetics Baby Solkram SPF LSF 50

Eco Cosmetics har flera olika solkrämer och denna är 100 % naturlig. Krämen absorberas snabbt och ger ett bra skydd. Den innehåller även lugnande och återfuktande ingredienser.

Oavsett vilket solskydd du använder så är det viktigt att applicera en stor mängd solkräm för att uppnå den SPF som produkten avser. Det är ett väldigt vanligt misstag att man tar alldeles för lite solkräm.


Korres Yoghurt Cooling After-Sun Gel for Face & Body 150ml

Korres Yoghurt Cooling After Sun Gel for Face Body 150ml

Ett klassiskt husmorsknep jag tror många utav er hört tidigare, är att man kan smörja in sig med yoghurt på den brända huden. Ett väldigt enkelt litet knep om oturen har varit framme och man har lyckats bränna sig trots solskydd.

Med tanke på detta lilla husmorsknep så har det grekiska företaget Korres tagit fram den ultimata after-sun gelén. Den svalkar skönt efter en dag i solen och innehåller antiinflammatoriska egenskaper.

Perfekt för att återfukta, lugna, och återställa huden. Den fungerar bra att använda även om man inte bränt sig, det är alltid bra att återfukta huden efter en dag i solen.

Ut och njut!

Nu hoppas jag att du och ditt barn är redo för många härliga dagar i solen! Vad vi inte får glömma bort mitt i denna djungel av olika solskydd och SPF:er är att faktiskt njuta av solen också, och lära våra barn att skydda sig från solen på ett lärorikt och roligt sätt. Allt som behövs är lite sunt förnuft och kanske då och då en mamma som tjatar om solkräm!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals