Recension: Safekid Sport 4G – Klockan som ger större frihet, trygghet och är ett alternativ till en mobiltelefon

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Många föräldrar känner en viss oro när barnet börjar röra sig fritt, exempelvis när det är dags att börja gå hem från skolan på egen hand. Mobiltelefoner för yngre barn kan vara ett komplicerat kapitel och är väldigt lätta att både slarva bort och tappa i marken. 

Med klockan Safekid Sport 4G får du inget mindre än en mobiltelefon inklusive klocka som sitter på barnets handled. I den här produktrecensionen ska vi gå in i detalj på vad Safekid Sport 4G är och dess samtliga funktioner. 

Klockan hänger helt enkelt med det där barnet är, och ger ditt barn möjlighet att lära sig ta ansvar och röra sig ute på egen hand. Samtidigt som du kan känna dig tryggare. En riktig win-win helt enkelt!

Köpguide

Safekid Sport 4G gör att du som förälder lättare kan låta barnet röra sig mellan skolan hemmet och ta sig till och från fritidsaktiviteter. Med hjälp av GPS:en har du koll på var barnet befinner sig och du vet att hen enkelt kan ringa upp dig vid behov. 

Klockan går alltså att använda precis som en vanlig mobiltelefon för att ringa samtal med. Med den skillnaden att du kan förprogrammera in nummer som barnet kommer åt med ett knapptryck. Ingen utomstående kan heller ringa till klockan. Endast på förhand inlagda nummer kommer fram. 

Eftersom klockan har en funktion som gör att den kan ställas in på tyst läge under skoldagen eller på fritidsaktiviteter, utgör den heller inget störningsmoment som pedagoger och fritidsledare kan finna olämpliga. 

Safekid har flera modeller av GPS-klockor för barn, men i den här produktrecensionen ska vi enbart titta närmare på Safekid Sport 4G. Klockan är en av de mest avancerade modellerna i deras sortiment och ersättare till den populära klockmodellen SK400X. 

Safekid Sport 4G

Safekid Sport 4G har alltså en GPS-spårare med mobilfunktion, vilket gör att barnet enkelt och smidigt kan ringa direkt från klockan och du behöver därmed aldrig oroa dig för att barnet ska tappa bort sin mobiltelefon.

Safekid Sport 4G lanseras som en sportigare och mer robust klocka som klarar det slitage som kan uppstå när en klocka bärs av ett barn. Den här klockan ska klara av stötar och slag, men ändå sitta säkert på handleden. 

Klockans display har ett förstärkt glas som gör skärmen hållbar och risken att den spricker eller går sönder är minimal. Safekid Sport 4G finns i färgerna rosa och svart/grön.

Analog och digital visare

Ett plus med klockan är definitivt att den har både en analog och digital skärm att visa tiden med. För många barn är det svårt att lära sig klockan med en digital display och det analoga uret kan vara till större hjälp för barn som ska lära sig klockan. 

Då är det förstås utmärkt att den analoga funktionen finns, så att barnet lättare kan förstå vad klockan är. För det äldre barnet som kanske tycker att det är coolare och snyggare med en digital klocka, är det enkelt att ställa in den funktionen också.

Vattentäthet

Klockan klarar enklare vattenlekar och regndroppar, men ska inte användas vid simning, bad eller dusch. Om klockan utsätts för mer vatten än vad som rekommenderas minskar vattentätheten. Företaget rekommenderar att du tar av dig klockan vid bad och vattenlek, men för fukt och regnskurar finns det alltså ingen anledning att oroa sig.

Batteriet i Safekid Sport 4G

Beroende på hur mycket batteriet används räcker en laddning 1-3 dagar. Det är viktigt att inte överladda batteriet för att det ska bibehålla sin effektivitet och du vill aldrig ladda den mer än 3-4 timmar åt gången. 

Safekid Sport 4G
Safekid Sport 4G

Det är alltså inte bra för batteriet att ladda den över natten och det bästa är att ladda upp den en stund under kvällen för att inte batteriets livslängd ska minska drastiskt.

Ringfunktionen i Safekid Sport 4G

Samtalsfunktionen används med ett valfritt antal förprogrammerade nummer, som du själv lägger in via appen. Du väljer också vilka nummer som kan ringa upp till klockan. I appen finns även en funktion som gör att barnet kan ringa vilka nummer som helst, om du någon gång skulle vilja ändra den förprogrammerade funktioner.

SOS knappen på Safekid Sport 4G

Klockan är utrustad med en SOS-funktion, vilket innebär att barnet kan ringa ett förvalt nummer med ett enda knapptryck. I den SOS- funktionen kan tre stycken telefonnummer programmeras in och när SOS-knappen trycks in ringer klockan upp det första namnet på listan. Svarar ingen på det numret ringer den nästa förinställda nummer. 

En smart och enkel funktion särskilt passande för de yngsta användarna, som snabbt kan nå sina föräldrar vid behov.

Positioneringen med Safekid Sport 4G

Safekid Sport 4G använder sig av GPS och 4G-nätet för att ge exakt positionering. På klockan ställer du in hur ofta den ska positionera sig. Möjligheten att använda både GPS och mobilmast säkerställer att klockan aldrig hamnar utanför ett positioneringssystem. Via appen kan du se all information om barnets position och rörelsemönster.

Safekid Sport 4G
Safekid Sport 4G

Appen till Safekid Sport 4G

För att hålla kostnaden nere för inköpet av en Safekid Sport 4G, har företaget valt att inte själva utveckla en applikation. Därför använder sig Safekid av spårningen SeTracker. Det här finns det förstås både för- och nackdelar med. Ett minus är att SeTracker har en bristfällig svensk översättning och det är bäst att du använder appen med engelska inställningar.

Vilka åldrar passar Safekid Sport 4g för?

Safekid Sport 4G är lämplig att använda för barn från 7 år och uppåt. Safekid har en enklare modell för de yngre barnen, så har du ett barn mellan 3-7 är det bättre att du tittar på den modellen.

Menyerna i Safekid Sport 4G

Menyerna är lättmanövrerade och det går att ställa in klockans bakgrunder på olika teman för att att ge det utseende som ditt barn föredrar. I menyerna går det också att justera ljudnivå och ringsignaler. Notera att språket i klockan endast är engelska. Det finns alltså inga svenska menyer i klockan.

Videofunktion i Safekid Sport 4G

Med klockan kan ni också kommunicera via videosamtal om ni vill. Du använder dig då av appen där barnet syns och barnet kan se dig i klockans skärm.

Tyst läge i Safekid Sport 4G

Om barnet ska kunna ha telefonen på sig hela dagen, är det också viktigt att klockan inte stör när barnet är i skolan. Du kan ställa in klockan när du vill att den ska vara ett viloläge, så att den inte kan störa under skoltid. 

Du kan fortfarande avläsa GPS-positioneringen i din egen app och klockans ljudsignaler slår automatiskt på vid det klockslag du har ställt in. En perfekt funktion som gör att barnet kan använda klockan hela dagen, utan att det blir ett problem i skolan.

Övervakningsfunktion

Klockan är också utrustad med övervakningsfunktion. Det innebär att du kan ringa upp klockan utan att avge signaler och avlyssna ljud från klockans omgivning.

Simkort

För att du ska kunna använda Safekid Sport 4G krävs ett sim-kort. Sim-kortet ska ha ett saldo som gör det möjligt att överföra data och ringa samtal. Du kan använda klockan både med kontantkort och abonnemang. Använder du kontantkort måste du komma ihåg att ha noggrann kontroll på vad som finns på saldot. 

De flesta svenska mobiloperatörer fungerar för klockan. Safekid rekommenderar dock att köparen inte använder sig av Telia, då värdet och saldot snabbt tar slut hos dem. För att få en mer kostnadseffektivt användning är det alltså bra att använda sig av någon annan operatör.

Safekid Sport 4G
Safekid Sport 4G

En tjänst som Safekid erbjuder är att de vid köp av en av deras klockor, hjälper till med installationen av ett simkort. Om du väljer till produkten “installationshjälp vid köp” så monterar Safekid in sim-kortet, fyller på saldo och gör alla inställningar klara, innan de skickar klockan till dig.

Mått och tillverkningsmaterial på Safekid Sport 4G

Armbandets längd kan justeras mellan 12,5-18 cm. Storleken är 45 x 48 mm. Armbandets bredd är 20 mm. Med i köpet får du en laddkabel, men däremot ingår ingen nätadapter.

Övriga funktioner

Klockan har en mängd små finesser som gör den rätt avancerad. Stegräknare, ficklampa, kalender och påminnelsefunktion är några av dem. Klockan kan kopplas upp mot ett wifi-nätverk också. Låt oss titta lite närmare på de övriga extrafunktionerna.

Chatt

Håller användaren nere en inspelningsknapp på sidan, går det att spela in ett meddelande och skicka iväg det till en utvald mottagare. Meddelandet kan vara högst 15 sekunder långt och det går också att skicka korta, skrivna meddelanden på under 30 tecken med funktionen.

Geofence

Safekid Sport 4G erbjuder en geofence-funktion, som avger en signal om barnet rör sig utanför det område på kartan som du angett. Det minsta området är en area på 200 meter och du kan även installera tre olika säkerhetszoner. Du får då en signal varje gång barnet rör sig in i eller utanför den uppgivna säkerhetszonen.

Historik

Appen sparar lokaliseringsdata och du kan välja att den sparas i upp till 90 dagar. Du kan därmed kontrollera barnets rörelsemönster i efterhand.

Datainsamlingsintervaller

med den styra upp batteriåtgången, så att du får en bra balans mellan uppdateringsintervaller och klockans batterianvändning. 

Safekid Sport 4G

Den förinställda datainsamlingen är var tionde minut och på batterisparläge sker uppdateringen en gång i timmen. Det som tar mest batteri är realtidspositioneringen som uppdateras varje minut.

Nattfunktion

Du kan ställa in klockan så att den helt slås av från GPS och wifi mellan 22-06.

Telefonbok

Upp till 15 kontakter kan installeras i telefonen. Du kan också para ihop Safekid Sport 4G med en annan likadan klocka. Då går det även att ringa från klocka till klocka.

Kamera

Med den inbyggda kameran används videofunktionen och du kan också ta bilder med den.

Alarmklocka

Det går att använda Safekid Sport 4G som en vanlig alarmklocka. Tre stycken olika alarm kan installeras.

Fördelar

Den klart största fördelen och viktigaste funktionen med Safekid Sport 4G att du kan ha kontakt med ditt barn och hålla reda på var hen befinner sig, utan att att behöva använda dig av mobiltelefoner. 

För många barn är det här med mobiltelefon ett stort ansvar och det är lätt att den går sönder, glöms kvar i skolan eller tappas bort. Då är verkligen Safekid Sport 4G ett perfekt alternativ. Eftersom den egentligen innehåller allt det väsentliga som en mobiltelefon har, finns det heller inga funktioner du behöver sakna. 

Möjligheten att göra förinställningar innebär också att barnet kan kontakta dig snabbt och lätt och även använda en SOS-funktion. 

Safekid Sport 4G

Att klockfunktionen är både analog och digital är helt klart en fördel för de yngre barnen, som behöver lära sig klockan via en urtavla. Sedan är det lätt att ställa om klockan till digitalt när barnet är moget för det. 

Safekid Sport 4G har också roliga funktioner som gör det tilltalande för barn att använda klockan. Att ställa in olika bakgrunder, ta bilder och använda sig av stegräknaren är sådana exempel.

En annan klar fördel är att den går att ställa in i viloläge under de perioder som klockan inte får störa. Det här brukar i första hand gälla timmarna i skolan. Klockan kan då sitta kvar på armen som en helt vanlig armbandsklocka under dagen, utan att riskera bli ett irritationsmoment i undervisningen.

Nackdelar

En nackdel är att mobilen inte har någon meny på svenska. Alla menyer och inställningar är på engelska, vilket inte passar alla. Köparen bör alltså vara medveten om att alla inställningar kommer att göras på engelska och det gäller också att vara säker på att barnet kommer att kunna lära sig de grundläggande funktionerna trots detta. En svensk meny hade naturligtvis varit optimal. 

Används telefonen till äldre barn, finns integritetsaspekten att hänsyn till. Barn från 10 år och uppåt kanske inte nödvändigtvis tycker att det är jätteroligt att du har 100 % koll på var barnet befinner sig hela tiden, än mindre uppskattar att få reda på att du använder dig av tyst uppringning för att lyssna av barnet. 

Det här är viktigt att kommunicera med barnet kring och göra en gemensam överenskommelse, eftersom du vill vara helt säker på att barnet inte tar av sig klockan för att slippa bli övervakad. Att tillsammans komma överens om vilka funktioner som ska användas och sedan hålla sig till det, är något som kan underlätta tilliten.

Produktfakta

 • För åldrarna 7 år och uppåt
 • 1.4 tums pekskärm
 • Möjlighet att ringa valfria nummer från klockan
 • Stegräknare
 • SOS knapp för 3 förvalda nummer
 • Mobiltelefon med förvalda telefonnummer
 • Geo Fence
 • Tyst läge under exempelvis skoltid
 • Klocka med datum
 • Alarm
 • Kalender
 • Material: ABS och PC
 • 240 x 240 dpi skärmupplösning
 • WIFI
 • Kamera
 • GPS noggrannhet 3-10 m
 • G4 noggrannhet 100-500 m
 • App för iPhone och Android
 • CE-certifierad
 • SIM/Nano SIM-kort
 • Videosamtal
 • Vanligt samtal
 • SOS samtal
 • Ficklampa
 • Analog urtavla med visare
 • Ring tyst till klockan och avlyssna ljud från klockans omgivning

Sammanfattning

Det är viktigt för barn att få röra sig fritt utomhus, hänga med kompisar och gradvis upptäcka världen under trygga förhållanden. Som förälder är det här inte alltid helt lätt att släppa på och idag kan världen kan kännas extra otrygg.

Det är många föräldrar som oroar sig när barnet är utomhus eller ska ta sig till och från aktiviteter och träningar på egen hand. Då är den här klockan en perfekt kompromiss, eftersom om den ger barnet frihet och föräldrarna trygghet. 

Mobiltelefoner är dessutom något som inte passar för alla barn och det är oerhört lätt att de tappas bort eller går sönder. En GPS-klocka på handleden kan inte glömmas kvar någonstans och är med när barnet rör sig från en plats till en annan.

Med Safekid Sport 4G slipper du också mobiltelefonens övriga funktioner i form av spel och andra underhållningsappar. Investeringen är inte heller särskilt stor och Safekid Sport 4G är ett mycket billigare alternativ i jämförelse med en smart telefon.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals