Saker att göra med barn hemma – Tips för en rolig vistelse inomhus

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

En del dagar vill, eller måste, man spendera inomhus. Det kan bero på dåligt väder, förkylning, sömnbrist, eller att man helt enkelt vill vara inomhus. Eller också så har man redan spenderat flera timmar ute, men barnen har fortfarande energi kvar. Som tur är så finns det många roliga saker man kan göra hemma!

Så om ni av en eller annan anledning inte kan lämna hemmet behöver det inte innebära att det blir en tråkig dag – tvärtom! Vi kan garantera att det finns många roliga aktiviteter som kan sysselsätta er hela dagen. Här kommer många roliga tips och oavsett om ni vill göra något enkelt men ändå kul eller något mer avancerat och riktigt roligt kommer ni att hitta någonting som passar. Chansen är stor att ni kommer att planera en ny hemmadag inom kort.

Baka någonting tillsammans

Att baka är roligt och dessutom är det extra roligt att äta någonting som man har gjort själv. Och det finns verkligen hur mycket som helst att välja bland – småkakor, muffins, chokladrutor, sockerkaka, godis, chokladkaka, kladdkaka, brownies, tårta, bröd, pepparkakor, och mycket annat. Så ta på förkläden, tvätta händerna, och plocka fram alla ingredienser som behövs!

Saker att gora med barn hemma

Någonting som är såväl enkelt som roligt att baka, och dessutom brukar vara populära att äta, är chokladbollar. En annan fördel är att man inte behöver använda ugnen och att de kan ätas direkt. Och även lite mindre barn kan vara med och lär definitivt tycka att det är roligt att rulla bollar av degen. Och som sagt – det är väldigt enkelt att göra dem och krävs inte särskilt många ingredienser.

Såhär bakar ni chokladbollar:

Blanda ihop 150 gram rumsvarmt smör och 1,5 deciliter socker. Därefter blandar ni i 3 matskedar kakao, 1 tesked vaniljsocker, 2 matskedar vatten (eller kallt kaffe), och 4 deciliter havregryn. Sedan börjar det roligaste – att göra chokladbollarna!

Rulla runda bollar och rulla dem sedan i kokos, mandel, pärlsocker, sesamfrön, eller strössel. Om ni har svårt att bestämma vad ni ska välja så kan ni göra flera olika sorter. Förvara dem i kylskåpet och låt dem gärna stå där en liten stund innan ni äter dem – men det går givetvis bra att äta dem direkt också, om man inte orkar vänta.

Ha en inomhuspicknick

Vem har sagt att en picknick måste vara utomhus? Man kan faktiskt ha en väldigt mysig picknick inomhus också. Det är ett perfekt sätt att äta lunch, middag, eller mellanmål – och förena nytta med nöje! En picknick är dessutom ett bra tillfälle att passa på att prata med varandra ordentligt – om vardagliga saker, livets stora frågor, minnen, framtidsplaner, eller precis vad som helst.

Läsa böcker

Böcker är ofta populärt bland barn och ett bra sätt att utveckla barnens språk och ordförråd. Så plocka fram några bra böcker och ha högläsning.

Ha en filmkväll

Nu måste det ju givetvis inte vara kväll för att man ska se på film, en mysig filmstund på dagen fungerar också. Dra för gardinerna, släck lampan, ställ fram popcorn, och ha en mysig filmstund tillsammans.

Vill ni göra det lite extra roligt så kan ni leka biograf. Gör biobiljetter, ställ iordning en liten kiosk med dricka och popcorn och eventuellt andra alternativ och gör ordning i ”biografen”. Låt sedan barnen lämna över biobiljetter vid ingången, köpa dricka och popcorn i kiosken, och sätta sig i biografen. Definitivt ett roligare sätt att ha en filmkväll!

Leka lekar

Vem gillar inte att leka? Förmodligen gillar alla det – även vuxna. Och det finns dessutom många lekar att välja mellan; Kurragömma, Viskleken, Simon säger, Inte nudda golv, Hela havet stormar, och många flera! Låt barnen turas om att välja lek, om de inte kan enas om vad ni ska leka.

Ha disco

En bra fest går alltid hem! Släck ned och tänd några mindre lampor, ljus, eller allra helst en discolampa. Sätt på bra musik, plocka fram snacks, och dansa! Om ni vill kan ni dessutom leka lekar och ha tävlingar som extra underhållning under discot.

Pyssla och måla

Få saker kan roa barn så länge som pyssel och det finns många olika sätt att pyssla på. Färglägga, måla porträtt av varandra, måla med vattenfärg eller fingerfärg, göra pärlplattor, göra smycken, måla koppar, göra egna ljusstakar av tomma glasburkar, klippa och klistra, pyssla med glitter och klistermärken, och så vidare.

Saker att gora med barn hemma

Och så får vi såklart inte glömma lera! Det finns många olika leror man kan tillverka själv. Om man gör en trolldeg så kan man dessutom ställa in skapelserna i ugnen sedan och måla dem. Jättekul att tillverka egna skålar, figurer, prydnadssaker, eller vad som helst. Dessutom är trolldeg väldigt enkelt att göra.

Såhär gör du en trolldeg:

Blanda ihop 1 deciliter varmt vatten, 2 deciliter mjöl, 1 deciliter salt, och 1 matsked olja. Du kan prova dig fram tills degen har en bra konsistens – är den kladdig kan du ta i mer mjöl, till exempel. Man kan även blanda i några droppar karamellfärg om man vill ha olika färger på degen.

När ni har ”bakat” klart så ställer ni era konstverk på ett bakplåtspapper på en plåt och ställer in dem i ugnen i 1-4 timmar på 100 grader. Hur länge de behöver vara inne beror på storleken och tjockleken, så en del kan även behöva komma ut tidigare än andra. Låt dem svalna och sedan kan ni måla dem med hobbyfärg.

Spela sällskapsspel

Att spela spel ger också en mysig stund och garanterat några skratt. Om ni har svårt att enas om vad ni ska spela så kan ni välja varsitt spel. Och har ni kanske bakat innan så blir det ännu bättre – då kan ni ju mumsa på era goda chokladbollar, eller vad ni nu bakade, under tiden.

Ha skattjakt

Sysselsätt barnen genom att låta dem gå på en spännande skattjakt! Det här kan ni göra på många olika sätt, men börja med att gömma någonting som de kan leta efter – en liten present eller något gott som de kan ha till filmkvällen senare, till exempel.

Därefter kan du antingen göra en karta som leder fram till skatten, göra ”fågel, fisk, eller mittemellan” och berätta när det ”bränns” eller ge dem ledtrådar så att de får klura på vad de betyder och vart skatten kan vara gömd någonstans.

Vill du göra det lite mer avancerat kan du även gömma ledtrådarna och låta varje ledtråd leda fram till nästa, och den sista ledtråden leder fram till skatten. Börja med att ge dem en första ledtråd och sedan får de helt enkelt leta – igen, och igen, och igen, och slutligen hitta skatten.

Klä ut er

Vem behöver bli inbjuden till en maskerad för att ha en anledning att klä ut sig? Ordna er egen lilla maskerad och plocka fram hattar, sjalar, roliga plagg som ligger undangömda, och allt möjligt kul ni kan hitta. Garanterat uppskattat!

Lägg pussel

Pussel är inte bara roligt utav även väldigt bra hjärngympa – och hjärngympa är viktigt! Plocka fram alla pussel ni har och lägg allihopa.

Bygg Duplo (eller vanligt Lego)

Duplo är kul för både stora och små och kan hålla småttingarna sysselsatta länge. Om barnen är lite äldre går givetvis vanligt Lego lika bra. Tävla om vem som kan bygga det högsta tornet eller samarbeta för att få det så högt som möjligt. Eller bygg en hel stad med Duplo/Lego. Möjligheterna är oändliga!

Saker att gora med barn hemma

Bygg en koja

Plocka fram filtar, kuddar, och allt möjligt som kan behövas för att bygga en mysig koja. Använd ett bord eller några stolar. Sedan kan ni fika, mysa, eller berätta spökhistorier inne i kojan.

Gör en hinderbana

Det här fungerar för nästan alla åldrar, även om svårighetsgraden såklart måste anpassas efter åldern. Placera ut olika föremål som pallar, rockringar, bord, stolar, mattor, kuddar – ja, vad som helst. Sedan ska man ta sig igenom hela hinderbanan på olika sätt; bord kan man till exempel krypa under och andra saker kanske man ska klättra över, eller gå zick-zack genom.

Sätt upp en teaterföreställning, en musikal, eller en cirkusföreställning

Detta är en rolig aktivitet som garanterat kan hålla er sysselsatta länge! Hitta på en egen teater, cirkusföreställning, eller musikal, öva på den tillsammans, och ha sedan en föreställning – för den andra föräldern, för mormor och morfar, farmor och farfar, eller vem som helst!

Gör om hemma

Gör en makeover hemma. Möblera om, dekorera, och så vidare – och passa kanske på att städa eller rensa på samma gång. Organisera i garderober, i skåp, och på hyllor. Byt plats på möbler, prydnadssaker, och annan inredning. Byt gardiner, mattor, och dukar. Ni kanske till och med kan måla om någonstans? Att göra om är roligt och omväxling förnöjer.

Ha en talangtävling

Låt alla göra ett eget nummer och träna på, och visa sedan upp era färdigheter för varandra. Kanske ett dansnummer, akrobatik, sång, stand up, trolleri, eller någonting helt annat. Jättekul både att få visa upp det man själv är bra på eller tycker om och även att få se andras framträdanden.

Bjuda hem vänner

Desto fler, desto roligare, heter det ju. Så varför inte bjuda hem vänner, eller släktingar? Då behövs egentligen inte mer än så – trevligt sällskap räcker långt. Men vill ni göra det ännu roligare så kan ni förstås bjuda in till någon av alla aktiviteter vi har tipsat om, eller någonting annat.

Kanske kan ni laga mat och äta middag tillsammans? Då blir det roligare både att laga maten och ännu roligare om alla hjälps åt med det, och dessutom blir middagen roligare med flera vid bordet. Sedan kan ni ju fortsätta med bakning, talangtävling, en föreställning, disco, pyssel, eller filmkväll!

Sammanfattning

En dag hemma kan bli minst lika rolig som en dag utomhus eller någon annanstans – allting blir ju vad man gör det till. Och oavsett om man har lite eller mycket tid och lite eller mycket energi så finns det massor att göra. Leka, pyssla, dansa, baka, och spela är bara några av alla roliga saker ni kan hitta på tillsammans.

Såväl vuxna som barn kommer definitivt att få en rolig stund tillsammans och mysig kvalitetstid med varandra. För ibland är inte det bästa att åka iväg långt eller göra någonting tidskrävande och dyrt – ibland behöver man bara ha kul tillsammans. Och det viktigaste är faktiskt inte vad man gör, utan att man gör det tillsammans. Det är då det verkligen blir roligt!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals