Saker att göra med barn i Stockholm – De bästa upplevelserna och utflykterna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det kan ibland vara svårt att komma på saker att göra med barn på lov eller helger, men i Stockholm finns det många aktiviteter och upplevelser för nyfikna barn. Oavsett ifall familjen föredrar att spendera en dag i en park med matsäck och en boll, är nyfikna på ett av stadens museum eller föredrar att titta på djur på Skansen finns något för alla smaker. På sommaren kan det vara lite lättare att planera utflykter än på vintern, men här nedan kan ni läsa om de bästa sakerna att göra med barn året om.

Det finns många roliga saker att göra med barn i Stockholm. Ta med familjen till Skansen för att hälsa på djur, till en barnteater i stan, eller till ett barnvänligt museum. Packa matsäck och spendera en dag i Vasaparken eller Humlegården.

Att göra utflykter med barn kräver ofta lite extra planering för att allting ska gå så smidigt som möjligt. Det är mycket som ska packas; extra ombyten, matsäck, och så en vagn för trötta små ben i slutet av dagen. Oavsett om man föredrar kortare utflykter eller en heldag borta finns det tillräckligt många saker att göra med barn i Stockholm för att det ska räcka hela loven.

Upplev de teknologiska utställningarna på Tekniska Museet, som ligger nedanför Östermalm, för att lära er mer om e-spel, matematik, och för att få följa med ned i gruvan via en video där hela familjen kan lära sig mer om mineralernas resa genom jorden. Söderut på Djurgården finns det mycket att upptäcka för barn i alla åldrar under hela året. Här kan nyfikna barn bland annat uppleva Astrid Lindgrens värld med en tur på sagotåget, med teaterföreställningar, och sagostunder.

Saker att gora med barn i Stockholm

I norra Stockholm ligger Naturhistoriska Riksmuseet med djur- och naturutställningar och Cosmonova som med sina guidade turer och filmer får både barn och vuxna att förundras. Runt om i Stockholm finns dessutom lekplatser och badplatser för sommarnöjen, isbanor och skidbackar för vinteraktiviteter, promenadstråk och museum för regniga höstdagar och så 4H-gårdar för att på våren bli glad av kossornas glädjeskutt när de blir utsläppta i hagen.

Ta spårvagnen eller båten till Djurgården

Spårvagnen från Norrmalmstorg går till Djurgården och för lite större barn kan själva spårvagnsfärden vara ett helt äventyr i sig. På Kungliga Djurgården finns bland annat Gröna Lund, Skansen, och Junibacken som alla erbjuder upplevelser för barn utomhus.

Skansen

På Skansen finns årstidsbaserade upplevelser som exempelvis luciafirande och julmarknader på vintern. Här kan både barn och vuxna sitta vid en varm eld och lyssna på julberättelser, få hjälp med att skapa egna juldekorationer, eller fånga en fin julklapp bakom en fiskdamm. På somrarna kan istället heldagar på Skansen avslutas med den klassiska allsången som gjort platsen känd.

Gröna Lund

Gröna Lund är öppet från tidig vår till sen höst och erbjuder underhållning i världsklass för lite större barn. Här finns inte bara karuseller för alla smaker utan även konserter, 5-kamper, och trolleriföreställningar. Hit kan man även ta en båt från Slussen och börja dagens äventyr på Mälaren.

Junibacken

Junibacken är ett måste för alla Pippi-tokiga barn. Här finns sagotåget som tuffar igenom hela Astrid Lindgrens värld och sagostunder för högläsning ur böcker om Madicken, Mio min Mio, och Bröderna Lejonhjärta. På Junibacken finns både caféer och plats för att äta egen matsäck.

Parker i Stockholm

I någon av Stockholms parker finns det saker att göra i både värme och kyla. De allra flesta av stadens parker erbjuder öppna gräsytor som är perfekta för en picknick på sommaren eller snögubbe-byggande på vintern. Det brukar även finnas lekplatser och fotbollsplaner att underhålla sig på. På vintern kan det finnas isrinkar att åka skridskor på och även små kullar - perfekta för att åka utfören pulka eller stjärtlapp.

Några av de bästa parkerna att besöka:

Tegnérlunden

Tegnérlunden må vara en av Stockholms mindre parker, belägen på en kulle ovanför norra bantorget, men den är ett perfekt utflyktsmål på sommaren. Kombinera utflykten med högläsningen av Mio min Mio, då det var i Tegnérlunden han försvann. Den lilla forsen som rinner ned för kullen kan underhålla barn i flera timmar och på varma dagar kan små fötter svalkas i plaskdammen.

Vasaparken

Vasaparken är en stor park med många aktiviteter för barn. På vintern finns där en stor isrink för skridskoåkning och när det är lite varmare kan de lite större barnen underhålla sig på fotbollsplanerna, de lite mindre på lekplatsen och föräldrar kan njuta av en kopp kaffe från något av de små caféerna i närheten av parken.

Vitabergsparken

På Södermalm i Stockholm ligger Vitabergsparken där bland annat Parkteatern håller till i Augusti. Under sommaren sätts teaterföreställningar upp på olika platser i Stockholm och detta avslutas med konserter och upplevelser för både barn och vuxna i ”Vitan”.

Det finns alltid något nytt att kolla på i den här parken och bland konstutställningar och teater finns det en klassisk lekplats med gungor och en amfiteater som är perfekt som picknickplats för en lunch al fresco.

Humlegården

Humlegården ligger på Östermalm och är känd för att vara en av de vackraste parkerna i Stockholm. Här är det mysigt att promenera oavsett väder och temperatur. Barn i alla åldrar kan springa fritt och upptäcka allt som parken har att erbjuda. I Humlegården finns även Kungliga Biblioteket som har ett mysigt café för en skön paus i utflykten.

Barnvänliga museer

På många museer i Stockholm finns det barnavdelningar och specialanpassade rum för de minsta besökarna. Dessutom är de allra flesta utrustade med skötrum och är tillgänglighetsanpassade för rullstolar och barnvagnar. Att göra en utflykt till ett museum är både spännande och lärofullt för de minsta.

Museum för barn

Naturhistoriska Riksmuseet

På Naturhistoriska Riksmuseet kan man spendera många timmar med att kolla på dinosaurieskelett och lära sig mer om djur och ädelstenar. På Cosmonova, som hör ihop med Naturhistoriska, visas bland annat filmer som både är informativa om djur eller vår planet och har en berättelse samtidigt. Cosmonova brukar dock ha en åldersgräns och passar därför inte till de allra minsta barnen.

Kulturhuset

Kulturhuset i centrum av Stockholm är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här finns, utöver konsertsalen och det vanliga biblioteket, Rum för Barn – ett bibliotek som är helt anpassat för barn mellan 0-9 år och där man inte bara kan låna hem de bästa barnböckerna, utan även roliga spel och vissa instrument.

Rum för Barn anordnar ofta sagostunder för barn i alla åldrar och på Kulturhuset finns många möjligheter för en heldag där hela familjen kan prova på en mängd olika aktiviteter. I huset finns även en biograf och restauranger.

Tom Tits

Söder om Stockholm, i Södertälje, ligger Tom Tits Experiment. Här kan barn lära sig om naturvetenskap och teknik genom att leka med manicker, förundras över illusioner, och utföra interaktiva övningar. Oavsett om man vill ta med egen matsäck eller äta i Tom Tits café finns det gott om plats för både barnvagnar och stora grupper.

Saker att gora med barn i Stockholm

Tekniska Museet

Nära Kaknästornet på Gärdet ligger Tekniska Museet. Här kan barn och vuxna besöka matematikträdgården, gruvan, och kolla in dataspelutställningar. I amatörradiostationen SKØTM kan man lära sig hur en riktig radiostation fungerar. Det här museet är mycket barnvänligt och passar barn i alla åldrar.

Andra aktiviteter för barn

Är du fortfarande osäker på vad det finns att göra med barn i Stockholm? Här kommer ännu fler tips på aktiviteter och upplevelser för barn i olika åldrar och i olika delar av huvudstaden.

Besök en 4H-gård

De fyra H:na står för Huvud, Hjärta, Hand, och Hälsa och på 4H-gårdar får barn möjlighet att lära sig mer om djuren som bor där samtidigt som de matas och sköts om. På de flesta gårdar finns djurskötargrupper för de barn som vill lära sig mer och även caféer för en kaffepaus under utflykten.

Ta en båttur

Att ta med barnen på en båttur är en roligt aktivitet för alla åldrar. Från Slussen går det båtar under sommarhalvåret till alla möjliga platser i Stockholms skärgård. Här kan man välja en kortare båttur, som till Gröna Lund, eller lite längre turer där lunch ingår. På många av de korta turerna kan man åka på sitt SL-kort.

Plocka svamp eller bär

På hösten kryllar skogarna utanför innerstan av bland annat blåbär och kantareller. Att ge sig ut till en skog med en korg och matsäck är ett bra sätt att underhålla uttråkade barn och samtidigt få frisk luft.

Kom ihåg att ta med en termos med varm choklad, en filt, lite varmare kläder, och stövlar till alla som ska traska runt - att bli blöt kan förstöra dagen rejält. Glöm inte att kolla så att marken inte är privat, då får man inte plocka svamp och bär utan tillåtelse.

Hyr kajaker

Under sommaren kan man hyra kajaker för en billig peng på flera olika ställen i Stockholm, bland annat på Långholmen. Det kan vara en mycket roligt upplevelse för lite större barn som gillar fysisk aktivitet och vatten. Det är viktigt att barnen kan simma och att alla har flytväst på sig.

Gå till kyrkan

Många kyrkor i Stockholm anordnar lek och sång för de lite mindre barnen. Hit är alla välkomna, oavsett tro, och det bjuds ofta på fika och kaffe mellan ramsor och sagoberättande. För småbarnsföräldrar kan detta också vara ett bra tillfälle att träffa andra med barn i liknande åldrar.

Bounce Trampolinpark

Vid Kungens Kurva hittar man en trampolinpark som taget direkt ur ett barns fantasier. Här finns upplevelser för alla, särskilt de med mycket energi och spring i benen. Här kan både stora och små studsa så länge de orkar – perfekt för en regnig dag.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals