Saker att göra med barn när det regnar – Frukta aldrig regnet!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

En ledig dag tillsammans med barnen och man hade tänkt passa på att hitta på någonting roligt tillsammans – kanske gå till en lekplats, åka och bada, besöka en djurpark, spela fotboll, eller gå en lång promenad och ha picknick. Men när man slänger en blick ut genom fönstret så upptäcker man att regnet öser ned därute. Så typiskt, och tyvärr inte allt för ovanligt. Men en regnig dag behöver inte betyda att det blir en tråkig dag – tvärtom! Det finns en hel del saker som man kan hitta på även när marken är blöt och regnet vägrar upphöra.

För det första kan man ju faktiskt gå ut ändå, för även om det är blött och otrevligt så är det åtminstone inte farligt. Och nästan alla barn älskar att leka i regnet, hoppa i vattenpölar, och så vidare. Man kanske inte vill spendera en hel dag på en djurpark eller sitta i regnet och äta picknick när det regnar, men det mesta går faktiskt att göra trots envist regn. Dra på regnkläderna, ta med paraply, och ge er ut i regnet och lek! Allting blir trots allt vad man gör det till, så djurparken eller picknicken kan vänta till en annan dag – men ni måste inte nödvändigtvis vänta med att gå ut.

Men om man verkligen inte känner för att gå ut i regnet, eller inte vill spendera hela dagen utomhus när det regnar – vilket är förståeligt – så finns det förstås mycket annat man kan göra. Vad som passar bäst beror förstås mycket på hur gammal barnet eller barnen är, men här kommer en hel drös med tips och du hittar definitivt någonting som passar alla. Låt inte regnet hindra er från att ha en rolig dag!

Saker man kan hitta på hemma

Det är faktiskt helt okej att ta en dag hemma ibland, speciellt när vädret inte lockar en till att gå ut. Och att man väljer att vara hemma behöver inte betyda att man sitter i varsitt rum och ägnar sig åt olika saker, slökollar på tv, eller slänger åt barnen en surfplatta medan man själv städar.

Passa istället på att ha en mysig hemmadag tillsammans med en eller flera roliga aktiviteter. När magen börjar kurra kan ni även hjälpas åt att laga maten, äta tillsammans, och sen fortsätta med roliga aktiviteter och andra påhitt. Allting blir ju såklart roligare när man gör det tillsammans.

Picknick på golvet

Om regnet förhindrar en planerad picknick utomhus, så låt den äga rum inne istället! Det är ju egentligen ingenting som säger att man måste gå ut för att ha en picknick. Lägg ut en filt på golvet i vardagsrummet och lägg upp smörgåsar, kakor, frukt, en sallad, eller precis vad ni vill.

Fördelen med att ha en picknick hemma är att det är så mycket enklare, vilket gör att man kan göra en ordentlig picknick utan större ansträngning – och om ni glömmer någonting så är det bara att springa iväg och hämta det. Extra roligt blir det kanske om ni packar allting i en korg, precis som om ni ska iväg på en picknick utomhus, och sedan plockar upp allting på filten. Och självklart kan barnen hjälpa till att förbereda matsäcken.

Saker att gora med barn nar det regnar

Det finns många detaljer man kan lägga till för att picknicken ska bli ännu mysigare. Släck ned lamporna och tänd massa ljus runt om i rummet, alternativt ett fåtal mindre lampor som ger ett mysigare sken. Sätt på någon lugn musik – eller mindre lugn musik, om ni föredrar det. Ja, en picknick hemma kan göras på många olika sätt. När ni sedan sätter er för att äta kan ni passa på att prata om veckan som har varit, vad ni ska hitta på framöver, framtidsplaner, det roligaste ni gjort den senaste tiden, eller något annat kul.

Ni kan även leka lekar som inte kräver att ni ställer er upp, till exempel turas om att gissa vad dem andra tänker på eller i turordning säga det ord som föregående talares ord får er att tänka på. En annan klassiker är att välja ett tema och därefter ska man säga någonting som hör ihop med temat, men som även slutar på sista bokstaven av föregående ord. Varje ord får bara sägas en gång och den som kan fortsätta längst har vunnit.

Baka

Att baka är roligt och att göra det tillsammans är ännu roligare. Att resultatet dessutom blir något man kan äta upp är ännu bättre! Så kavla upp ärmarna, ta på er förkläden, och plocka fram ingredienserna. Vill man baka någonting enkelt som även mindre barn kan hjälpa till med så passar chokladbollar bra, dessa brukar även vara populära bland barn – såväl att baka som att äta!

Men självklart kan man baka precis vad som helst – chokladkaka, muffins, sockerkaka, kladdkaka, bullar, småkakor, bröd, chokladrutor, eller kanske en tårta? Eller varför inte en av varje? Efteråt dukar ni upp bakverket, eller buffén av bakverk, och fikar tillsammans. Två aktiviteter i en, och dessutom både mysigt och gott!

Pyssla

Att pyssla brukar vara en favorit för många barn och det kan dessutom göras på många olika sätt. Vill man göra det lika enklare kanske man nöjer sig med att plocka fram papper, pennor, och målarböcker. Man kan även bygga pärlplattor, måla med vattenfärg eller fingerfärg, klippa och klistra, göra smycken, måla muggar, göra ljuslyktor av gamla glasburkar, eller göra en trolldeg och låta barnen tillverka föremål som ni sedan sätter in i ugnen. Kreativt, och väldigt roligt – även för vuxna!

Se en film och ät popcorn

Nu kanske film inte känns sådär överdrivet roligt och annorlunda, men det är mysigt att krypa upp i soffan och se en film tillsammans en regnig dag. Eller också så kan man aktivera barnen först och sedan avsluta den regniga dagen med en filmkväll och massa popcorn.

Välj en rolig eller spännande film tillsammans, poppa popcorn (eller köp färdiga), och mys tillsammans. Om ni bakade tidigare under dagen så blir filmkvällen extra lyxig med chokladbollar, sockerkaka, eller kanske till och med tårta.

Leka lekar

Något annat roligt är förstås att leka, speciellt om alla är med. Om det råder delade meningar om vilken lek som ska lekas så kan man helt enkelt välja varsin gång, eller turas om att välja. Och det finns många lekar att välja mellan. Vad sägs till exempel om klassikern kurragömma? Den knäppa viskleken? Hela havet stormar? Inte nudda golv? Gömma nyckeln?

Som sagt, det finns många lekar att välja mellan, och barnen kommer definitivt på ännu fler! Varför inte hitta på en egen lek också, antingen kan alla vara med och bestämma hur leken ska gå till, eller också får alla hitta på en varsin lek – och sedan leker man alla nya lekar, förstås!

Spela sällskapsspel

Att sitta ned tillsammans med familjen och spela roliga spel är oslagbart. Nästan alla, unga som gamla, gillar att spela spel och det brukar dessutom bli många skratt. Även här kan man låta alla välja ett varsitt spel, om man inte kan enas om ett.

Saker att gora med barn nar det regnar

Det spelar heller ingen roll om det är dag eller kväll, att spela spel fungerar när som helst – och kanske extra bra när det regnar. Plocka fram lite godis, popcorn, bullar, eller smörgåsar för att göra det ännu mysigare!

Bjud hem vänner

Att umgås med andra passar utmärkt en regnig dag. Detta funkar förstås extra bra om familjen har barn i samma åldrar, men så länge barnen kommer bra överens och har roligt tillsammans så funkar det.

Här krävs egentligen inte så mycket mer än bara det trevliga sällskapet, barnen får kul och de vuxna har trevligt. Men om man vill kan man givetvis bjuda över sina vänner för något specifikt, till exempel en filmkväll eller spelkväll eller för att baka eller laga mat tillsammans.

Aktiviteter inomhus – fast inte hemma

Även om det regnar så måste man förstås inte stanna hemma – men man behöver inte heller vara ute i regnet. Åtminstone inte någon längre stund. Om man har bil är det enkelt att åka iväg till ett roligt ställe och fly från det trista regnet.

I annat fall kan man ta med paraply och skynda iväg till busshållplatsen eller gå om det inte är allt för långt. Sedan kan man spendera flera timmar med lek och bus och när det är dags att bege sig hemåt igen så har regnet förhoppningsvis lättat.

Lekland

Ett besök på ett lekland blir så gott som alltid en succé och dessutom passar det barn i alla åldrar. Och även vuxna, såklart! För vem blir inte sugen på att leka när man ser massa olika klätterställningar, roliga rutschkanor, olika saker man kan snurra på, överdimensionerade klossar och bollar, studsmattor, och allt man kan tänka sig? På ett lekland är det lätt att få tiden att gå och om man blir hungrig brukar det även finnas ett ganska bra utbud av mat och smörgåsar. Eller goda bakelser, om man föredrar det.

Badhus

Även detta brukar vara ett säkert kort och någonting som kan roa barnen i många timmar. Ett vanligt badhus räcker långt och har ofta såväl vattenrutschkana som barnpool och kanske även bubbelpool, men vill man göra det ännu roligare kan man välja ett äventyrsbad. Garanterat kul för såväl barn som vuxna!

Bio

Det sägs att film ses bäst på bio och det kan nog stämma. Och förmodligen är det ännu roligare för barn, då hela bioupplevelsen blir ett litet äventyr. På dagarna går ofta filmer för små barn och har man äldre barn kan det vara något senare – men ändå inte allt för sent. Många biografer visar ibland flera barnfilmer samtidigt, vilket kan passa bra om man har flera barn som vill se olika filmer och man har möjlighet att dela upp sig.

Museum

Ordet museum får en kanske inte riktigt att tänka på lek och bus, utan snarare på tråkiga utställningar som knappast passar barn. Men många museum passar perfekt att besöka med barn – det finns till och med många som riktar sig till just barn. Och även museum som inte är anpassade för enbart barn brukar ha avdelningar för dem, och kanske till och med en lekhörna. Äldre barn kan dessutom tycka att utställningarna är intressanta också.

Saker att gora med barn nar det regnar

Utöver museum finns många andra ställen som är roliga att besöka – fjärilshuset och Junibacken till exempel, om man bor i eller i närheten av Stockholm, och Universeum om man bor i eller nära Göteborg.

Besöka biblioteket

En sådan enkel sak som ett besök på ett bibliotek kan faktiskt vara väldigt kul, kanske allra mest för lite mindre barn. Exakt vad som finns där är lite svårt att säga eftersom det kan skilja sig en del mellan olika bibliotek, men ofta finns det åtminstone en liten hörna för barn med lite leksaker. Ja, och så kan man ju givetvis hitta några böcker som man kan sätta sig och bläddra i.

Det finns även bibliotek som har lekhörnor med lite mer saker och kanske även möjlighet att rita då det ibland finns det även enkom rum där barnen kan måla och rita. Dessutom är det vanligt att bibliotek anordnar olika aktiviteter för barn – teater, musikstund, kurser, högläsning, och så vidare. Så titta in på närmsta bibliotek, eller kolla deras hemsida, och ta reda på om de har någon rolig aktivitet.

Ta en fika på ett mysigt café

Att gå på café är väldigt trevligt även när man är vuxen, men för barn blir det extra speciellt och lyxigt. Och så finns det ju massor utav goda bakelser att välja mellan. Så istället för att deppa över regnet så kan ni ta tillfället i akt och unna er en mysig fikastund och låta de goda bakelserna höja humöret.

Köpcentrum

Att besöka ett köpcentrum med barn känns kanske inte som den bästa idén – eller det låter väl åtminstone inte som något som skulle roa dem särskilt mycket. Men det kan det visst göra! För det första så brukar det ofta finnas minst en leksaksaffär, och om man inte ska handla någonting så kan de åtminstone få titta lite och få inspiration till önskelistan. Ibland finns det även bibliotek, eller till och med lekland, och då kan man förstås passa på att gå dit på samma gång.

Många köpcentrum har även små lekhörnor för barn, som en liten lekplats inomhus. Och när man sedan blir hungrig finns det många caféer och restauranger att välja mellan. På ett köpcentrum kan man med lätthet få några timmar att gå.

Sammanfattning

Det finns otroligt mycket man kan göra även när regnet öser ned. Och om man faktiskt vill gå ut, då ska man inte låta lite regn hindra en! Men om man föredrar torrare aktiviteter så finns det mycket att välja bland, oavsett om man vill stanna hemma eller dra iväg på ett litet äventyr.

Hemma kan man till exempel baka, leka lekar, spela spel, eller ha en inomhuspicknick. Om man hellre vill åka iväg någonstans kan man till exempel besöka ett lekland, bada i badhus, eller gå till biblioteket. Så låt inte regnet förstöra dagen, eller humöret. Och kom ihåg det trötta gamla talesättet – som faktiskt är sant; efter regnet kommer solsken!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals