Saker att göra med barn på nyår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det finns ett fåtal dagar under året som är extra speciella för såväl stora som små – och kanske framför allt för barnen. Påsk, midsommar, födelsedagar, julafton, och nyårsafton toppar ofta listan. För nyårsafton är ju en speciell dag även för barn trots att den ofta förknippas med party och champagne.

Men ofta är det just sådant som party och alkoholhaltiga drycker som kommer upp i huvudet när man funderar över aktiviteter för nyårsafton – något självklart sätt att fira med barn finns egentligen inte. Så när man har lagt partyhatten på hyllan och vill fira en lugn nyårsafton med barn, då kan det vara svårt att komma igång med planeringen. Men behöver det egentligen vara så svårt?

För barnen är oftast tolvslaget det mest spännande, kanske får man stanna uppe så länge bara just den kvällen. Och den långa väntan kan kännas spännande, men samtidigt allt för lång. Men egentligen behöver det inte vara så avancerat när man firar nyår med barn och det finns faktiskt mycket roligt att hitta på även med barn.

Hemma eller borta

Först bör man förstås bestämma sig för vart man vill spendera nyårsafton. Hemma, hos släktingar eller vänner, på ett mysigt hotell, i en hyrd stuga i till exempel fjällen, utomlands, eller kanske rentav i husvagnen? Ja, det finns faktiskt många sätt att fira nyårsafton på – och många platser att fira den på.

Väljer man att åka iväg så blir bara det ett äventyr och då behövs kanske inte så mycket mer än så. Spenderar man nyår i fjällen eller övernattar i husvagnen – eller både och – så kan dagen spenderas med skidåkning eller i pulkabacken. Kanske finns det platser i närheten man kan besöka eller aktiviteter man kan göra. På kvällen äter man en god middag tillsammans och myser i stugan, på hotellrummet, eller i husvagnen. Och väntar in tolvslaget, förstås!

Hemma, eller hos nära eller kära, kan firandet se ut på ungefär samma sätt. Eller så ordnar man helt enkelt en liten fest för alla barn som är med (och även vuxna förstås) med snacks, lekar, ballonger, musik, tävlingar, och så vidare.

Sällskapet är alltid viktigast

Som alltid är sällskapet det viktigaste. Och det innebär förstås inte att man måste vara många, utan att man firar med de som är viktigast. Kanske firar man själv med sin partner och barn, men det behöver inte vara tråkigt för det. Tvärtom! Det blir lugnt och mysigt, men man kan ändå göra det speciellt och roligt för alla.

Eller så firar man med mor- eller farföräldrar, kusiner, vänner, eller andra nära och kära. Firar man tillsammans med andra barnfamiljer räcker det ofta väldigt långt för barnen för att kvällen ska bli lyckad och oftast behövs ingen större planering. Att äta middag tillsammans, umgås, och skåla in tolvslaget kan räcka för ett lyckat firande. Barn är ofta bra på att hitta på lekar själva, speciellt i sällskap med andra barn, men självklart kan man planera in någon lek eller tävling för att göra det extra skojigt och festligt för barnen.

Saker att gora med barn pa nyar

Är man få personer är det oftast lättare att planera in aktiviteter som passar alla, men är man många kan man istället dela upp sällskapet ibland. Är barnen i olika åldrar kan man helt enkelt anpassa aktiviteterna efter olika åldrar. Om det även är tonåringar med kan de till exempel få en egen hörna att hänga i och lyssna på musik, prata, eller spela medan de yngre kan hålla till någon annanstans och aktiveras med spel och roliga lekar – gärna med nyårstema.

En lång väntan

Få dagar känns så långa som nyårsafton. Även om den dagen inte är känd som årets längsta kan det ändå kännas som den är det. Speciellt för barn, som kanske gärna vill stanna uppe till tolvslaget, men inte är vana vid att vara vakna så länge. Dessutom är ju även tolvslaget det man ofta tycker är viktigast, och det kommer sist, därför kan det kännas som att man bara väntar hela dagen.

Så behöver det inte vara! För att göra väntan mer uthärdlig och sluta tänka på tiden kan man helt enkelt hitta på någonting under dagen. Man kan göra en utflykt någonstans. Eller så kan man gå på en tur i skogen och ta med varm choklad, leka i snön, bygga snögubbar, och åka pulka i flera timmar.

Man kan även planera in en träff med vänner, så barnen får leka av sig med vänner. Då går klockan definitivt fortare. Även om man inte ska fira tillsammans under kvällen kan det ofta vara en bra idé att ses på dagen, för ofta har man planer för just kvällen, men har kanske tid att ses på dagen. Så ring och fråga, säkerligen har någon annan barnfamilj tid att ses några timmar och uppskattar säkert också att ha någonting att göra i väntan på kvällen.

Även på kvällen kan det förstås vara jobbigt att vänta. Men då behöver det inte vara så avancerat egentligen. Många gillar till exempel att spela bingolotto på nyårsafton, vilket kanske passar bra om man har lite äldre barn. Att spela spel tillsammans är en annan bra aktivitet. Dessutom kan man faktiskt se en film under kvällen, även om det är nyårsafton.

En meny som passar små magar

Nyårsmiddagen är såklart viktig även för barnen. Vill man gärna äta någonting som inte faller barnen i smaken så kan man enkelt planera en liknande meny för barnen, en barnanpassad variant av menyn helt enkelt.

Ett annat alternativ är att duka upp en buffé med lite smått och gott. Då finns det definitivt någonting som barnen kan äta också, oavsett ålder. Detta passar även perfekt om man är ett större sällskap eftersom alla sällan gillar samma mat, men med en buffé finns det något som passar alla. Då kan man dessutom hjälpas åt med maten och ha lite knytkalas, alla kan ta med sig några rätter var. En bra idé är dock att stämma av med alla vad de ska bidra med, så att man inte sitter där med fyra stora pajer men ingenting annat.

En trerätters middag brukar annars passa bra även för barn och där kan man ju också välja fritt vad man ska laga. Låt gärna barnen vara med och välja vad menyn ska bestå av, på så sätt blir middagen ännu mer speciell även för dem.

Aktiviteter på kvällen

Som sagt kan dagen, och även själva kvällen, kännas oändligt lång. Men det finns massor utav aktiviteter som passar bra för nyårsfirandet. Vilka aktiviteter som passar bäst beror förstås på sällskapet; vilka intressen man har, deltagarnas åldrar, och hur många man är som firar tillsammans.

Firar man hemma i lugn och ro, bara familjen, kanske man kan se en film tillsammans, spela sällskapsspel, pyssla, eller leka lekar. Och allting kan självklart göras med nyårstema om man vill det. Eller varför inte ha en liten skattjakt? Göm någonting roligt; en liten present, godis, eller snacks som kan ätas under kvällen eller något spel eller pyssel som kan roa barnen när de har hittat det.

På samma sätt kan man fira om man är många som firar tillsammans, men då kanske aktiviteterna får anpassas något efter flera smaker – och eventuellt efter flera olika åldrar. Roliga tävlingar kan också intressera barnen. Danstävling, frågesport, eller något annat som de tycker är roligt. Utgå från vad barnen är intresserade av och även deras ålder förstås.

En mini-nyårsafton för de minsta

Mindre barn kanske inte orkar vara vakna till tolvslaget, men självklart kan man få hela nyårsfirandet ändå. De mindre barnen kan avrunda kvällen tidigare, men på samma sätt som dem andra. Om de till exempel ska sova vid 21, så kan de få räkna ned till 21, för att då skåla in sitt nyår. Kanske kan de även vara med och tända tomtebloss.

Saker att gora med barn pa nyar

Om man har planerat in aktiviteter för kvällen får de givetvis delta i dessa innan deras nyårsafton avslutas och efter det kan man fortsätta med aktiviteter som passar mer för äldre barn (om man även har äldre barn med vill säga).

Egna traditioner

Att starta en nyårstradition är roligt och definitivt något som barnen lär minnas och se fram emot att göra igen. Vad det är för tradition spelar egentligen ingen roll, hitta någonting som passar just eran familj.

Ni kan göra någonting väldigt unikt och eget, kanske låna idéer från andra högtider och deras aktiviteter, men göra det i en nyårstappning? Runt midsommar dansar man runt midsommarstången och på julafton runt julgranen, kanske finns det någonting man kan dansa runt på nyårsafton? Eller en variant av julklapparna på julafton, men då behöver det inte nödvändigtvis vara presenter man ger varandra. Eller så ger man presenter man gjort själv, eller skriver/säger något fint till varandra?

Eller varför inte ha en egen talangshow, eller något liknande, på nyårsafton? Detta behöver nödvändigtvis inte vara en tradition ni inför utan kan bara vara en aktivitet, men det finns goda chanser att ni vill göra om det och då blir det kanske en tradition för just nyår.

Annars kan ni även välja något lite mer välkänt. Kanske kan ni varje nyårsafton skriva ett brev till er själva som ni kan läsa nästa nyår (eller ännu längre fram), eller gör tidskapslar som ni gräver ned eller gömmer? Eller spelar in filmer som ni kan se kommande nyårsaftnar – filmen kommer bli längre för varje år och förmodligen allt roligare att se på för varje år!

Sammanfattning

Ja, det finns många sätt att fira nyårsafton på – oavsett om man vill göra det så enkelt som möjligt eller om man vill lägga ned lite tid och energi på planeringen. Men det viktigaste är ändå att alla, inte minst barnen, har roligt och att man är tillsammans med människor man tycker om och har roligt med.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals