Den ultimata babyvaktsguiden (Uppdaterad 2024) – Tänk på det här innan du köper babyvakt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

När du bestämt dig för att köpa en babyvakt kommer du sannolikt snabbt att märka att det är lättare sagt än gjort. Marknaden är stor, tekniken är avancerad och det kan verkligen vara svårt att veta vilken typ av babyvakt du ska välja. Inte minst kan det vara svårt att veta vilka funktioner som kan vara bra och vilka som kan vara lite onödiga.

En babyvakt är ett redskap för dig som vill känna dig tryggare med att lämna bebisen för sömn och vila i ett rum medan du vistas i ett annat. Med hjälp av den kan en orolig förälder koppla av lite mer och finns det äldre syskon blir det också enklare att göra annat medan bebisen sover.

För att underlätta valet av rätt babyvakt för våra läsare har vi sammanställt vår stora guide om babyvakter. Vi redogör för vilka funktioner en babyvakt kan ha och vilka som är viktigast för dig att satsa på.

Här hittar ni vår artikel om bästa babyvaktern 2024.

Vad är en babyvakt?

En babyvakt består av minst två delar: en mottagarenhet och en sändare, ibland även flera mottagare. Dessa delar hjälper föräldrar att övervaka och hålla koll på en bebis med ljudsensorer och ibland även också rörelsesensorer. Vissa babyvakter har även inbyggd video så att du kan installera sändaren på en plats där du kan se se din bebis. 

Många nyblivna föräldrar med spädbarn känner sig osäkra den första tiden, inte minst med saker som har med sömn att göra. Det kan kännas osäkert att lämna bebisen att sova på egen hand i en spjälsäng och själv vistas i ett annat rum. Samtidigt är det ohållbart i längden och inte realistiskt att hålla ögonen på bebisen varenda vaken stund av dygnet. 

Då kan babyvakten vara en trygghet för dig som förälder och dessutom ge dig en möjlighet att korta stunder ägna dig åt annat.

Grundläggande funktioner hos en babyvakt

Som inledningsvis nämndes fungerar en babyvakt  med hjälp av en sändare och minst en mottagare. Sändaren placerar du enligt anvisningarna i närheten av den sovande bebisen, i spjälsängen, vaggan eller kanske barnvagnen. och mottagarenheten har du med dig hela tiden. 

Ofta finns det möjlighet att använda flera mottagare och vissa babyvakter fungerar också med mobiltelefoner via en app och då kan både du och din partner ha varsin mottagarapplikation på era respektive mobiler. Är mottagaren en separat enhet som ingår i köpet finns det ofta möjlighet att köpa en till om ni anser att det behövs flera stycken. 

En babyvakt ska kunna placeras på olika ställen och det är viktigt att sändaren och en eventuell mottagare är robusta och slagtåliga. Lägger du ifrån dig en mottagarenhet någonstans och har fullt upp, exempelvis med ett äldre barn kan det vara mycket lätt hänt att enheten stöts till och faller i golvet. Att den då är tålig är alltså väldigt viktigt. 

Ska babyvakten även användas där det är hög luftfuktighet, exempelvis på en solsemester utomlands, är det viktigt att babyvakten klarar av både temperaturskillnader och hög luftfuktighet. Detsamma gäller förstås om du ofta har enheten med dig i badrummet eller liknande.

Varför bör man köpa en babyvakt?

Som inledningsvis nämndes vill de flesta föräldrar med ett spädbarn ha god koll på barnets sömnmönster. Plötslig spädbarnsdöd har förvisso minskat kraftigt decennium efter decennium men för en nybliven förstagångsförälder är det här förstås ett känsligt ämne och en babyvakt kan vara till stor hjälp och bidra till att föräldrarna kan koppla av mer när barnet sover.  

Den kan användas länge och passar från det att barnet är nyfött och tills barnet är äldre och har fått etablerade sovrutiner med nattsömn och dagsvila. Har du då en babyvakt kan du frigöra lite mer välbehövlig tid till dig själv och resten av din familj. Dessutom sover barnet sannolikt bättre om du inte tittar till hen alltför ofta, eftersom det gör att bebisen då riskerar att vakna. 

En babyvakt har dessutom flera användningsområden. När ni är på besök hos familj och vänner och det innebär en del socialt umgänge kan det vara praktiskt att ha en babyvakt med. Då kan du ha koll på barnet medan du umgås med andra vuxna i rummet bredvid. 

Om du låter barnet sova ute i vagnen på dagarna, exempelvis på altanen eller balkongen, är det smidigt att ha en babyvakt placerad i vagnen så att du slipper gå ut lika ofta och störa barnets sömn. Att ha en bra babyvakt kan alltså fylla flera funktioner och är helt enkelt väldigt praktisk.

Olika funktioner som kan finnas i babyvakter

Tvåvägskommunikation

Tvåvägskommunikation är en funktion som är intressant och som innebär att du kan prata med barnet via din mottagare. Märker du att hen rör sig mycket och kanske vaknar till har du möjlighet att tala lugnande till bebisen via monitorn.

Kameraövervakning

Kameraövervakning är en annan funktion som finns på vissa babyvakter.  Då gäller det att du monterar upp sändaren på ett bra ställe där du verkligen kan se barnet. Men kom ihåg att det är viktigt att babyvakten alltid är på ett säkert avstånd från barnet så att hen inte kan få tag på den eller att den riskerar falla ner på golvet om ett litet äldre barn stöter till den.

Temperatursensor

Avancerade babyvakter kan också vara utrustade med temperatursensorer. Då kan babyvakten avmäta temperaturen i rummet och även varna dig om mätvärden du ställt in blir för höga eller låga.

Rörelse- och andningssensor

En annan verkligt avancerad teknik är de babyvakter med både rörelse- och andningssensor. Det här kan förstås vara en stor trygghet och väldigt praktiskt om ni har ett prematurt spädbarn eller en nyfödd bebis som har någon form av sjukdom eller värden som inte är i balans.  

En rörelsesensor fungerar med en mjuk platta som ska ligga under barnet. Om sensorn uppfattar att bebisen inte rör sig överhuvudtaget (här räknas också naturliga andningsrörelser in) på ett visst antal sekunder kommer den att larma. 

Vissa exklusiva babyvakter placeras på barnet i form av en liten åtsittande strumpa och kan även mäta barnets kroppstemperatur, syreupptag och rörelsemönster. Det finns alltså gott om lösningar för den som vill ha riktigt avancerade funktioner.

Nattlampa och lugnande ljud

En del babyvakter har också inbyggd nattlampa, vilket kan vara praktiskt för dig som har en bebis som inte gillar att vara ensam när det är helt mörkt. Många av dagens moderna babyvakter har också förinspelade vaggvisor eller andra lugnande ljud som du kan spela upp för barnet och sedan stänga av från din monitor när du vill det.

Olika larmtyper

En babyvakt är utrustad med någon typ av larmfunktion som meddelar dig om något avviker inne hos barnet. Det gör att du inte behöver hålla koll på monitorn varenda sekund utan du kan ägna dig åt annat medan barnet sover. 

Via inställningarna justerar du hur känslig du vill att babyvakten ska vara och när den ska larma. Det kan alltså vara rörelser och ljud eller temperaturförändringar om babyvakten är tillräckligt avancerad. 

Här är det förstås viktigt att babyvakten har rätt känslighet och varken larmar för sällan eller för ofta. Vid dålig känslighet så upptar den inte barnets rörelsemönster eller ljud och du blir inte meddelad om vad som händer inne hos bebisen. Är det för känslig sätter den däremot igång alldeles i onödan och skapar stress för dig. 

Av den anledningen är det viktigt att justera den ordentligt innan ni tar den i användning. Det gör du tillsammans med din partner eller med en annan vuxen som provar ut den i olika rum och med olika ljud. Det tar en stund att göra det men är definitivt värt besväret eftersom det ger dig sinnesro då du vet att babyvakten fungerar precis som du vill att den ska göra. 

Det finns också babyvakter med timer som föräldrar kan använda för att exempelvis bli påminda om amning, andra måltider eller medicinering. Räckvidden är förstås också otroligt viktig och en bra babyvakt larmar när mottagaren och sändaren är för långt ifrån varandra och håller på att tappa kontakten. Men låt oss också gå mer in på just räckvidd och vad det innebär.

Babyvaktens räckvidd

Räckvidden på en babyvakt är alltid viktig att beakta och läsa på om innan köpet. De flesta babyvakter har en räckvidd på 200-300 meter, men notera att det är när det inte är något i vägen mellan mottagare och sändare. De allra mest optimala förhållandena med andra ord.  

Finns det väggar och dörrar mellan monitor och sändare påverkas mottagningen avsevärt. Hur tjocka tak, väggar och golv är påverkar sändarens förmåga att nå fram till föräldraenheten. Signalerna har särskilt svårt att ta sig igenom tjocka betongväggar medan tunna väggar av gips eller trä är lättare. 

Metaller av olika slag stör signalöverföringen avsevärt. Armeringsjärn i väggar, plåttak och liknande minskar räckvidden. Andra störningsmoment är också annan typ av elektronik, särskilt trådlös sådan. Routrar, trådlösa datormöss, mobiltelefoner, elektriska leksaker och radioapparater är exempel på föremål som kan leda till sämre räckvidd för en babyvakt.

Strålning och signalteknik

Fram till för något decennium sedan har analog signalöverföring varit det allra vanligaste när det gäller babymonitorer. Det innebär alltså att de fungerat på radiovågor, precis som en walkie talkie gör. De senaste åren har dock de flesta tillverkare har gått över till digital signalöverföring och det har sina givna fördelar. 

Den digitala tekniken är mindre känslig än den analoga och exempelvis mindre mottaglig för störningar av annan elektronik. Digitala signaler har oftast också längre räckvidd och i dagsläget är det i stort sett endast de allra billigaste babyvakterna som använder sig av analog teknik. 

En sådan babyvakt med analoga signaler kan dock ändå fungera om det inte finns så mycket andra störande signaler i närheten. 

Vad du väljer beror sist och slutligen på var och i vilket syfte du ska använda babyvakten. För de allra flesta är det väl värt investeringen att köpa en babyvakt med digital signalöverföring. 

De flesta av oss omges av mycket elektronik och digital teknik och då är en babyvakt med digital signalöverföring det allra säkraste och tryggaste om du vill vara 100 % säker på att överföringen ska vara stabil och att det inte finns risk för att signalerna bryts hela tiden. 

Vi vill också tillägga att vissa avancerade babyvakter är också med en ny typ av teknik som kombinerar digital och analog signal. Det här ska ge en stabilare överföring och även ge mindre strålning. 

När det gäller strålningen är det många som undrar om huruvida det kan vara skadligt för barnet och för dig. I dagsläget finns inget som helst vetenskapligt underlag för att radiovågorna från en babyvakt skulle vara skadliga för någon.

Men vissa personer har det här i åtanke eftersom det sist och slutligen inte finns några långtidsstudier på hur strålning i förlängningen påverkar oss och för dessa personer är det förstås relevant att skaffa en babyvakt som har så lite strålning som möjligt.

Batteritid

En babyvakt är batteridriven, vilket förstås är nödvändigt om den ska kunna användas på ett praktiskt sätt och placeras exakt där du vill ha den. Därför är drifttid och batteristyrka förstås avgörande. Hur tillverkaren har löst det här med batterierna varierar.  

Det kan antingen ingå inbyggda batterier som ska laddas upp eller så drivs babyvakten med vanliga AA-batterier och då är det förstås det smartaste att ha sådana som du kan ladda upp själv mellan användningarna. 

Batteriernas styrka är givetvis viktigt för hur länge en babyvakt kan användas innan den behöver laddas men även apparaternas egna energiförbrukning påverkar batteriets livstid väldigt mycket.

Många babyvakter med modern teknik har ett batterisparläge, vilket innebär att de kan gå i viloläge när sensorerna inte visar på någon aktivitet. Kom ihåg att ju mer avancerad en babyvakt är, desto mer energi förbrukar den också. Babyvakter med videofunktion drar till exempel mer batteri än vad en utan video gör.

Placering och montering av basenheten

En babyvakt ska kunna fästas på ett sätt som gör att den är praktisk att använda. Går det att enkelt fästa den på sängen, väggen eller på en hylla är det förstås en stor fördel. Särskilt om du har babyvakt med videofunktion eftersom den då behöver vara placerad på exakt rätt ställe för att bebisen ska vara i bild hela tiden.

Moderna babymonitor är små och smidiga i storleken och brukar vara lätta att hantera och bära omkring på, vilket förstås är en förutsättning för att den ska vara praktisk.

Läs alltid instruktionerna noggrant och läs igenom dem innan du börjar använda babyvakten. En bra och lättläst manual där alla funktioner framgår på ett lättbegripligt sätt är viktigt så kontrollera alltid att detta ingår. Notera att vissa tillverkare har kompletterande information och mer avancerade manualer på sin hemsida.

För- och nackdelar med babyvakt med videofunktion

En babyvakt med videofunktion är väldigt praktiskt på olika sätt men kan också förstås ha sina svagheter. Fördelen är att du, förutom att höra barnet, också kan se din bebis och följa rörelsemönstret och om barnet ligger bra och sover gott. 

Det finns avancerade babyvakter med mörkerseende som gör att du kan se barnet trots att ingen belysning är på. Då slipper du alltså störa barnet med en extra lampa trots att du använder videofunktionen. 

Nackdelen är att det krävs avancerad teknik för att signalöverföring ska fungera bra och att videofunktionen verkligen fungerar i praktiken. Både mottagare och sändare behöver ha hög kvalitet och mottagarenheten ska ha god skärmupplösning. En babyvakt med video drar också mycket mer batteri än vad en babyvakt utan video gör, vilket användaren måste ta i beaktande.  

För att en videofunktion ska fungera tillfredsställande måste köparen vara beredd på att välja en av de dyrare babyvakterna eftersom det krävs mer avancerad teknik för att den ska fungera bra och därmed får den givetvis också ett högre pris.

En annan nackdel är att man inte blir lika flexibel i vart barnet ska sova. Det är inte lika lätt att montera sändarenheten i barnvagnen när man är ute i parken. Så det blir nästan ett måste att köpa 2 babyvakter. En med videofunktion som används på kvällar och nätter när barnet sover i sin säng och en annan enhet som kan användas i barnvagnen eller när man är borta.

Garantitiden från tillverkaren

De flesta försäljare av elektronisk utrustning har någon typ av garantitid och ett år brukar vara vanligt. Inom EU har vi dessutom något som heter reklamationsrätt och i Sverige har vi beslutat att den ska gälla i tre år efter inköpstillfället. 

Det innebär att om du upptäcker ett fel på apparaten inom en 3-årsperiod och den går sönder utan att du förorsakade det på något sätt har du rätt att reklamera produkten och få pengarna tillbaka eller en ny produkt. 

Reklamationsrätten gäller oavsett om det finns garantitid eller inte. Konsumentens ansvar här är att reklamera produkten så snabbt som möjligt, efter att felet har upptäckts.

Babyvakter med flera mottagarenheter

De flesta moderna babyvakter som är tillverkade under det senaste decenniet kan användas med flera föräldraenheter. Som tidigare nämndes fungerar många babyvakter idag med mobilapplikationer och dessa kan du ladda ner till din mobil eller läsplatta. Då fungerar dessa som mottagare och apparna kan du ladda ner och aktivera och på flera enheter.

Vanliga frågor om babyvakter och babymonitors

Vad är en babyvakt och hur fungerar den?

En babyvakt är en elektronisk apparat som låter dig övervaka ett barn trots att du inte vistas i samma rum. Den fungerar med en sändare som är placerad i närheten av barnet och en eller flera mottagarenheter som används av de vuxna.

Varför ska jag använda babyvakt?

Kort och gott så skapar det trygghet för dig som förälder och gör att du kan vistas i ett annat rum än ditt spädbarn när hen ligger och sover. Du kan ha viss kontroll över barnet utan att du behöver titta till det lika ofta som när du inte har en babyvakt.

Den kan också vara en välkommen hjälp när ni är på besök hos släkt och vänner och babyn ska sova medan ni är vakna. En babyvakt är också mycket funktionell om du är en nybliven föräldrar som tycker det är väldigt obehagligt att lämna barnet ensam i ett rum när hen sover.

Då utgör babyvakten en hjälp för dig att kunna koppla av lite mer och ägna dig åt annat, vilket är utmärkt inte minst om det finns äldre syskon i familjen som också behöver din odelade uppmärksamhet.

När kan jag börja använda babyvakt?

En babyvakt kan du börja använda från att barnet är nyfött.

När kan jag sluta använda babyvakt?

Det finns inga specifika regler för det men det är alltid viktigt att du ser till att babyvakten aldrig kan nås av barnet, vilket är särskilt viktigt om barnet är tillräckligt gammalt för att sitta eller till och med stå upp i spjälsängen och kan sträcka sig efter den.

De flesta slutar använda babyvakten när bebisen blivit större och risken för plötslig spädbarnsdöd anses vara absolut minimal. Har du ett barn med en åkomma eller som av någon anledning behöver övervakas extra noga dygnet runt ska du förstås alltid konsultera insatt och kunnig vårdpersonal om saken.

Är det värt att köpa en babyvakt med videoövervakning?

Det beror helt enkelt på omständigheterna och det kan absolut vara värt att ha en babyvakt med videoövervakning. Dock bör köparen vara väldigt medveten om att det krävs en dyrare typ av babyvakt för att den ska fungera på ett effektivt sätt. En babyvakt med video är också dyrare i drift eftersom den drar mer batteri.

Behövs verkligen en babyvakt?

Vissa använder babyvakt väldigt mycket medan andra familjer aldrig ens investerar i en sådan. Det beror helt enkelt på familjesituationen och vilka behov ni har. Är du osäker så diskutera det tillsammans med din partner om huruvida det kan vara praktiskt eller inte.

Bor ni i en liten lägenhet kanske det inte finns någon akut anledning att investera i en babyvakt. Men bor ni till exempel i en stor villa och det finns storasyskon till bebisen som också behöver tid och uppmärksamhet kan det vara väldigt praktiskt med en babyvakt.

Var ska babyvakten placeras?

Följ monteringsanvisningarna i handboken innan du placerar babyvakten. Den måste alltid stå på ett stadigt underlag och den får aldrig riskera trilla ner i babyns säng. Ett äldre barn som själv kan greppa efter saker ska aldrig kunna nå babyvakten på något sätt.

Hur lång räckvidd har en babyvakt?

När räckvidden anges av tillverkaren handlar det alltid om direkt räckvidd, utan några hinder i form av väggar eller störande elektronik. Står det att räckvidden är 300 meter kommer den alltså inte i de allra flesta fall att vara det i praktiken.

Bor du i ett nyproducerat flerfamiljshus med tjocka betongväggar behöver du ha en babyvakt med god räckvidd för att den ska klara av att gå igenom dessa. Detsamma gäller förstås om ni bor i en villa och det är flera rum mellan sändaren och dig som bär på mottagaren.

Antalet störande moment i form av metaller och trådlös teknik påverkar också. Det är med andra ord av betydelse hur mycket elektronik ni har hemma. Finns det många datorer, mobiltelefoner, routrar och tv-spel behöver ni ha en babyvakt med bättre signalstyrka än om ni exempelvis använder den i en liten stuga på landet utan el.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals