Bästa babyvakten 2024 – Trygghet och smidig vardag för småbarnsföräldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Väntar ni smått och du funderar på att investera i en bra babyvakt? Då önskar vi dig hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om just babyvakter!

Här kommer du att kunna läsa om allt som är värt att veta inför en investering av en babymonitor. Vi delar med oss av information om vad du behöver tänka på inför köpet och ger även tips på riktigt bra babyvakter.

Om du känner dig smått förvirrad inför valet av en babyvakt, behöver du inte känna dig ensam. Det kan vara oerhört komplicerat att sätta sig in i de produktfakta som finns i det stora utbudet. Digital teknik, analog kommunikation, dataöverföring, MHZ och tvåvägskommunikation, är begrepp som kan göra de flesta snurriga och överväldigade.

Av den anledningen har vi sammanställt vår stora köpguide om babyvakter. Det finns en hel del att ta ställning till inför ett köp.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Neonate BC-8000DV är den babyvakten. Utrustad med mängder av smarta funktioner som tvåvägskommunikation, både ljud och bild, temperatursensor och möjlighet till flera föräldraenheter så anser vi att denna babyvakt är bästa valet.

Testvinnare – Bästa babyvakten (2024)

  1. Bästa babyvakten i premiumsegmentet: Neonate BC-8000DV
  2. Bästa babyvakten i mellansegmentet: Capidi Babyvakt
  3. Bästa babyvakten i budgetsegmentet: Parvel GO Babyvakt
  4. Parvel HOME Babyvakt
  5. Motorola MBP855 Connect Babyvakt
  6. Motorola MBP55 Babyvakt
  7. Philips Avent Babyvakt SCD506/01
  8. Padwico 850
  9. Motorola Babymonitor Video MBP483
  10. Belkin WeMo Baby

1. Bästa babyvakten i premiumsegmentet: Neonate BC-8000DV

Neonate BC-8000DV är en mycket avancerad modell, som har de flesta funktioner du kan tänka dig. Den har också mycket lång räckvidd och når i ostört läge 800 meter för räckvidd med ljud och 300 meter, när det gäller videosignalens räckvidd. Babyvakten har också en temperatursensor och meddelar dig om det blir för kallt eller varmt i rummet.

Du kan också ställa in den på flera olika sätt. Du kan använda dig av både ljud och bild, enbart ljud eller bara video utan ljudöverföring. Du kan också justera belysningen på babyenheten från din egen enhet, utan att behöva gå in i rummet och riskera att väcka barnet.

Med i köpet får du en extra föräldraenhet, vilket gör att båda föräldrarna kan ha en var, eller så kan du ha dem placerade i olika rum. Du kan ansluta upp till fyra enheter till mottagaren.

Både föräldra- och barnenheten drivs med uppladdningsbara och kraftiga litiumbatterier. Batterierna har en standbytid på upp till 25 timmar, vilket är mycket i sammanhanget. Med i köpet får du också ett fäste, som gör att du smidigt kan fästa babyenheten i vagnen, på väggen eller på ett lämpligt ställe i spjälsängen.

Överföringen är digital, vilket generellt ger ett bättre ljud än ett analogt ljudupptag. Babyvakten har en tvåvägskommunikation och du kan också prata med din bebis i din enhet, med ett klart och tydligt ljud. Föräldraenheten är också utrustad med en pekskärm med knapplås och är lätt och intuitiv att använda.

Enheten har en smidig storlek och är bekväm att hålla i handen. En nackdel modellen har, är att den inte har en vibration eller ljudsignal som larmar när barnet rör sig eller gråter. Du måste helt enkelt ha ljudnivån på tillräckligt högt, så att du själv kan höra när barnet rör sig eller låter.

2. Bästa babyvakten i mellansegmentet: Capidi Babyvakt

Capidi Babyvakt är en stabil monitor som gör en automatisk kanalsökning på MHz-nivåerna 863-870. Det garanterar bästa möjliga förutsättningar för en störningsfri överföring. Det kompenserar det faktum att den inte har lika många funktioner och finesser som premiumvinnaren. Den har också en väldigt lång räckvidd på hela 800 meter!

Babyvakten fungerar endast med ljud och har ingen bildskärm. Capidi Babyvakt är lättmanövrerad och du kommer igång med endast några knapptryckningar. Så fort barnet ger ett ljud ifrån sig, startar sändningen till din föräldraenhet. Förutom att meddela med en signal, har också mottagaren LED-lampor som slås på när ljud hörs i barnrummet.

Babyvakten larmar också om avståndet är för långt mellan enheterna, samt om batterinivåerna börjar bli låga. Du kan själv justera volymen och vibrationsläget. Batterierna är mycket starka och har en batteritid på upp till 109 timmar. Laddningstiden är ungefär 4 timmar. Capidi Babyvakt levereras med en USB-laddare för smidigare och mer flexibel laddning.

3. Bästa babyvakten i budgetsegmentet: Parvel GO Babyvakt

Parvel GO Babyvakt är den moderna babyvakten, som dessutom är en svensk uppfinning! Parvel GO är en liten och smidig babyvakt, utan trassliga sladdar eller med lång laddningstid. Den drar väldigt lite batteri (räcker i upp till 2 år) och har en gratis app som ingår, där du övervakar barnet via din mobil eller surfplatta.

Den fungerar med rörelsesensor som avger ett larm till din mobila enhet när bebisen rör på sig. Den hjälper dig också att hålla koll på temperaturen i rummet där din bebis sover – en funktion som är särskilt användbar om din bebis sover utomhus i sin vagn. Tack vare sitt kompakta format placeras Parvel GO t.ex. Innanför overallen eller under täcket/filten och kan på så sätt övervaka den temperatur som barnet faktiskt utsätts för, inte bara den omgivande lufttemperaturen.

Det här är en mycket praktisk och smidig lösning där enheten är liten och behändig. Appen är enkel att manövrera och det blir också lätt att justera känslighet på rörelsesensorer samt övriga inställningar.

I appen får du även en bra överblick över hur/när barnet sovit tack vare den inbyggda kalendern som loggar varje sovpass. Det ger dig som förälder bra insikter om ditt barns sömn. Appen innehåller även en rad andra funktioner, som alla är gratis, exempelvis en sömncoach som med konkreta råd och tips hjälper dig hitta en bra sömnrutin för ditt barn.

Monitorn är också exceptionellt liten och smidig på endast 4,4 cm. Den har en räckvidd på ca 30 meter och dessutom marknadens, troligen, lägsta strålning.

4. Parvel HOME Babyvakt

Parvel HOME
Parvel HOME App Store
Parvel HOME Google Play

Parvel HOME babyvakt är verkligen en specialare i ordets sanna bemärkelse! Företaget som utvecklat babyvakten Parvel GO; vår budgetvinnare i den här köpguiden, har också utvecklat sin app till att vara en babyvakt i sig. Med appen kan du enkelt förvandla din mobiltelefon eller surfplatta till en babyvakt babyvakt. Du behöver alltså inga enheter eller mottagare, annat än två mobiltelefoner / surfplattor.

Du laddar helt enkelt och gratis ner appen på två mobila enheter. En av dessa kommer att fungera som mottagare och den andra som babymonitor. Efter att du installerat appen och loggat in på båda enheterna, kan du placera den ena mobilen eller surfplattan nära babyn och i den andra enheten sköter du övervakningen.

Du kan också koppla upp flera mobiltelefoner och/eller surfplattor om du vill. Det gör att båda föräldrar kan övervaka det sovande barnet.

Appen gör det möjligt att använda ljud och bild i HD-kvalitet. Appen kommunicerar via WIFI eller mobilnätet för obegränsad räckvidd. Det här tar verkligen funktionen med en babyvakt till nästa nivå! Det är också väldigt smidigt, eftersom du har din övervakning i mobiltelefonen och slipper bära omkring på en extra enhet i hemmet.

Appen har praktiska extrafunktioner; som exempelvis en digital sömncoach och en sömnlogg som hjälper dig att etablera goda sovrutiner för babyn. Du får också statistik på barnets sömnmönster, vilket gör att du snabbt kan få en översikt över hur ditt barn egentligen sover. I appen kan du även logga när och hur mycket ditt barn ätit samt följa ditt barns tillväxtkurva.

5. Motorola MBP855 Connect Babyvakt

Motorola MBP855 Connect Babyvakt fungerar med wifi-anslutning. Babyvakten är utrustad med HD-kamera och ger notiser till mottagarenheten, om ljud hörs i rummet där bebisen sover. Den meddelar också om temperaturen i rummet ändras. Babyvakten är laddningsbar och sladdar medföljer. Den har många nöjda användare, som också tycker att mottagningen fungerar utmärkt.

Motorola MBP855 Connect Babyvakt kan justeras i olika lägen för att få en bra vinkel, så att barnet syns ordentligt. Babyvakten har endast en föräldraenhet, men du kan också använda din mobiltelefon som mottagare, om du laddar ner en tillhörande app.

6. Motorola MBP55 Babyvakt

Motorola MBP55 Babyvakt är snarlik modellen här ovan, förutom att du inte har möjligheten att koppla upp den till en mobiltelefon. Men föräldraenheten har en högkvalitativ LCD-skärm och via den kan du vända på kameran och zooma in bilden.

Enheten har också infrarött mörkerseende, vilket gör att du kan titta på barnet utan att störa hen med onödig belysning. Den har också tvåvägskommunikation, vilket gör att du kan prata med ditt barn. 

7. Philips Avent Babyvakt SCD506/01

Philips Avent Babyvakt SCD506 är en babyvakt med tvåvägskommunikation och räckvidd inomhus på upp till 50 meter. Utomhus och utan störningar i form av byggnader och liknande, är räckvidden cirka 300 meter. Babyvakten är konstruerad med datakryptering, vilket ger en privat och säker anslutning. Du kan alltså vara säker på att du är den enda som hör ditt barn med monitorn.

När ljud uppstår i barnets rum, blinkar lampor på föräldraenheten. Fler lampor tänds när ljudnivån stiger. Det är en smart lösning, som gör att du blir uppmärksam på om något händer i barnets rum, även om du har enheten på ljudlöst.

Eko-funktionen i babyvakten anpassar strömförbrukningen utifrån avståndet och minskar därmed den totala elförbrukningen.

Enheten drivs med nätström, men behöver 4 batterier, som backup för störningar i nätdriften. Du vet därmed att du har den i kontinuerlig användning hela tiden när den är påslagen. 

8. Padwico 850

Padwico 850 är en babyvakt som använder sig av en bandbredd mellan 863-870 MHz för bästa möjliga drift utan störning. Tekniken är i övrigt digital och har flera avancerade funktioner. På barnenheten finns en justerbar mikrofon, vilket gör att du kan ställa in känsligheten på den på ett sätt som fungerar optimalt för er.

Tvåvägskommunikationen ombesörjer att du också kan kommunicera med barnet om du vill.

När föräldramottagaren förflyttas utom räckhåll för barnenheten, går ett ljud- och ljuslarm igång. På barnenheten finns även nattlampa. Båda enheterna är utrustade med ett automatiskt strömreduceringssystem, som minskar strömförbrukningen och strålningsnivåerna.

Uppladdningsbart batteri och laddarehållare medföljer. Handenheten är ganska liten, vilket gör att den kan kännas svår att hantera. 

9. Motorola Babymonitor Video MBP483

Babymonitor Video MBP483 är ytterligare en babyvakt från Motorola. Den här modellen har en färgskärm på 2,8 tum och en zoom på kameran, som du styr från föräldraenheten. Den har också infrarött nattseende, som gör att du kan se barnet även när det är mörkt i rummet.

Babyvakten är utrustad med temperatursensor och tvåvägskommunikation. Den har dessutom förinställda vaggvisor som du kan spela för din bebis. 

10. Belkin WeMo Baby

Belkin WeMo Baby är en babymonitor som kopplas upp till mobiltelefon eller surfplatta. Den används med bostadens wifi-uppkoppling och är stabil så länge wifi-uppkopplingen är det. Den är lätt att konfigurera med hjälp av appen.

Du kan använda telefonen som vanligt, eftersom appen körs i bakgrunden och meddelar om något händer i barnrummet. Kritiken som produkten fått, är de problem med säkerheten den har, eftersom den inte använder sig av krypterad teknik. Det skulle alltså kunna göra det möjligt för andra att avlyssna er via babyvakten. 

Köpguide babyvakt – allt du behöver veta

En babyvakt är ett utmärkt hjälpmedel när du vill kunna vistas i ett annat rum, samtidigt som bebisen sover. En babyvakt gör det enklare att koppla av och känna att du har koll, då du hela tiden kan ha barnet under uppsikt när du vistas i en annan del av bostaden.

Kanske har ni sovrummen på övervåningen eller så tycker du det är skönt att kunna sitta ute i trädgården på sommarkvällarna efter att ert lilla barn somnat. Eller kanske gör en babyvakt det enklare för dig att syssla med andra saker på dagarna när bebisen sover. Babyvakten kan du ha med dig medan du stökar i köket eller kopplar av med något annat en stund.

Ja, användningsområdena är väldigt många och en babyvakt skapar både en större trygghet och lite större frihet under den intensiva spädbarnsperioden. 

Hur används en babyvakt?

En babyvakt består för det mesta av två enheter: basenheten och föräldraenheten. Ofta finns det mottagarenheten att koppla till, så att fler vuxna kan ha varsin enhet.

Det finns också babyvakter där ens egen mobil utgör mottagaren och då kan flera stycken använda samma funktion i sina egna mobiltelefoner. I de här fallen laddas en app ner till mobilen som ska användas.

Enheten placeras nära barnet, men ändå på ett säkert avstånd, så att bebisens rörelser inte kan välta enheten, trassla in sig i sladdar och liknande. Babyenheten är ljudkänslig och när barnet rör på sig så aktiveras enheten och skickar vidare informationen till föräldraenheten.

Det finns babyenheter med video, så att du kan se barnet när enheten är på. Det ger ytterligare en förbättrad koll för föräldern, som då lättare kan avgöra huruvida hen måste gå in till barnet eller inte. 

Vem behöver en babyvakt?

Det är väldigt många som har stor glädje av en bra babyvakt. Om du är en föräldrar som känner dig orolig när din bebis sover och vill kolla att bebisen har det bra så ofta att det blir ett stressmoment, så är en babyvakt perfekt. Babyvakten ger dig då möjlighet att koppla av lite mer under kvällarna och på dagarna medan din bebis sover.

Om ni ofta besöker släkt och vänner på helger och ledigheter, är en babyvakt också väldigt praktisk. Det gör att du har större frihet att umgås med dina nära och kära efter att bebisen har lagt sig.
Bor du i ett hus med flera våningar och till exempel har sovrummet på övervåningen är en babyvakt nästan nödvändig. En babyvakt med videofunktion blir då som en säkerhetskamera placerad i barnets rum.

Hitta den bästa babymonitorn – vilken babyvakt passar just dina behov?

Det finns en mängd olika modeller av babymonitorer och de har ett stort antal olika funktioner. Som nämndes inledningsvis finns det babyvakter med enbart ljud och också med video.

Föräldraenheterna är sladdlösa och kan det fungera på två sätt; antingen är de laddningsbara eller så drivs de med utbytbara batterier. Vissa modeller används på hushållets wifi, medan andra kommunicerar via radiovågor och MHZ, som en slags walkie talkie. Som all trådlös teknik har avger babyvakter en viss mängd strålning och det är förstås av vikt att dessa är så låga som möjligt.

Babyvakter har också varierande grad av känslighet i sina sensorer. Var i rummet och på vilket avstånd till bebisen du kan placera babyenheten, beror på modellen. Kvaliteten på ljud och ljus varierar också med olika modeller.

Det finns särskilt avancerade babyvakter som till exempel meddelar dig om temperaturen blir för låg eller hög i barnrummet. Det finns också modeller med tvåvägskommunikation där du kan prata med bebisen. 

Tänk på det här innan du bestämmer dig

Nu när du vet mer om alla funktioner som en bra babyvakt kan ha, så kan du fundera på exakt vilka behov du har och vad du behöver få ut av en babyvakt.

Fundera också över vilka typer av funktioner som du verkligen behöver och som är viktiga för dig innan du bestämmer dig. Här är det definitivt bättre att satsa en slant på en babyvakt, som du verkligen vill ha, än att hitta en till lägsta pris. 

Är en babyvakt säker?

Det finns definitivt flera olika säkerhetsaspekter att ta i beaktande när det gäller en babyvakt. För det första kan en babyvakt aldrig till 100 % ersätta din egen förmåga att avgöra om barnet mår bra eller inte. En babyvakt ska användas som ett komplement.

Många babymonitorer används också med wifi-uppkoppling idag. Här krävs det förstås att uppkopplingen i hemmet är stabilt och klarar av all internettrafik i hushållet. Är det störningar i wifit, så blir det också störningar i mottagningen mellan enheterna. Ljudet upptas inte och bilden i videoskärmen kan börja hacka och till och med frysa.

Du bör också själv kontrollera mottagningen mellan enheterna, oavsett vad tillverkaren säger om avståndet den klarar av. Hur mottagningen i praktiken fungerar, beror på tjockleken i bostadens väggar, hur många rum bostaden har, wifi-uppkopplingens effektivitet och andra störningar.

Testa alltid ut din babyvakt från alla platser i hemmet där du vistas, så att du har 100 % koll på vad den klarar av eller inte.
Sist men inte minst funderar många föräldrar också över strålningen, som tidigare nämndes. Mätningarna som gjorts av Strålskyddsmyndigheten har dock visat att babyvakterna på marknaden klarar de lägstavärden som krävs ur säkerhetssynpunkt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Missa inte dagens deals