Bästa GPS-klockan för ditt barn 2021 – En stor trygghet för småbarnsföräldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

GPS-klockor för barn är något som har blivit allt vanligare och många vill nu köpa en GPS-klocka för en ökad känsla av trygghet och säkerhet. I denna artikel hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta den GPS-klockan eller smartklockan som passar dig och ditt barn.

En GPS-klocka förhindrar naturligtvis inte att ditt barn springer bort eller försvinner. Men det kan minska oron för dig och skulle det verkligen hända att ditt barn smitit iväg någonstans kan du snabbt få koll på var barnet befinner sig och försäkra dig om att det hela får ett lyckligt och tryggt slut.

Givetvis ska du aldrig lämna ditt barn utan uppsikt, klockan är endast ett extra hjälpmedel om något skulle hända. Men det tror vi också att alla föräldrar förstår.

Efter många timmars efterforskning så har vi kommit fram till att Xplora X5 Play är den bästa GPS-klockan för barn. Utrustad med mängder av smarta funktioner som geofence, inbyggd kamera och en stegräknare som får våra barn att röra mer på sig.

Testvinnare – Bästa GPS-klockan för barn (2021)

 1. Bästa GPS-klockan för barn i premiumsegmentet: Xplora X5 Play
 2. Bästa GPS-klockan för barn i mellansegmentet: Safekid Rocket 4G
 3. Bästa GPS-klockan för barn i budgetsegmentet: Safekid Junior T6
 4. Safekid SPORT 4G
 5. Spectrafence GPS Klocka Cmee 2C
 6. MiniFinder Nano GPS Säkerhetsklocka
 7. North 13.5 Vattentålig GPS-klocka
 8. Safekid SAFE23

1. Bästa GPS-klockan för barn i premiumsegmentet: Xplora X5 Play

X5 Play GPS klocka från Xplora är en robust armbandsklocka som passar för barn från fyra års ålder och uppåt. Modellen har ett flertal funktioner som de flesta barn tycker är roliga, men framförallt har den smarta klockan säkerhetsfunktioner som gör föräldrarna tryggare. Så låt oss börja med att titta lite grann på just dessa funktioner.

Appen som laddas ner i samband med att du sätter igång klockan är kompatibel med både iPhone och Android-telefoner. Via appen följer du barnets position och i den kan du också ställa in en så kallad geofence-funktion. Det innebär att du kan markera särskilda områden på en karta och i samma ögonblick som barnet rör sig utanför den trygga zonen du  markerat, får du en notis i mobiltelefonen.

Du kan lägga in upp till 50 egna telefonkontakter i X5 Play via appen. Dessa måste registreras av dig som vårdnadshavare och är alltså ingenting som barnet kan lägga in själv direkt i telefonen. Det är bara kontakterna i telefonboken som kan ringa till klockan.

Det går inte att installera sociala medier som exempelvis Instagram eller Tiktok i klockan, vilket förstås ytterligare är en extra trygghet för dig som förälder. Klockan är vattentät ner till 1,5 meters djup, men notera att tillverkaren inte rekommenderar användaren att bada med den. Det kan ändå förstås vara skönt att veta att klockan håller om den skulle åka i vattnet någon gång eller glömmas på i duschen.

Xplora X5 Play har också en särskild SOS-knapp som barnet kan trycka på och den ringer då direkt ett utvalt nummer. När barnet är i skolan kan ni använda er av funktionen “tyst läge” och klockan kommer då att endast fungera som en vanlig klocka och riskerar inte att störa undervisningen.

En mycket smidig lösning som gör att barnet aldrig behöver lämna ifrån sig klockan på samma sätt som sker med mobiltelefonerna i skolan.

Smarta funktioner i Xplora X5 Play:

 • Tyst läge då den fungerar som en vanlig klocka
 • Låg månadskostnad
 • Inbyggd stegräknare som uppmuntrar till mer fysisk aktivitet
 • Lättnavigerad skärm
 • Fungerar med 2G, 3G och 4G-nätet
 • Standby-läge på 72 timmar och och 5 timmars samtalstid

För att göra det så enkelt för köparna som möjligt levereras klockan med ett färdigt installerat sim-kort som i skrivande stund kommer från Telenor. I den ingår fria samtal och sms inom hela EU. Abonnemanget för med sig en månadskostnad på ca 100 kr, vilket inte är särskilt mycket med tanke på hur stor trygghet och säkerhet som följer med klockan.

Så till funktionerna som säkert är extra roliga för barnet. För det första är Xplora X5 Play lätt att hantera. Den har en 1,4 tums skärm, vilket är precis lagom storlek för att små fingrar smidigt och snabbt ska kunna navigera i skärmen. Klockan har också en inbyggd kamera som gör att barnet kan ta bilder och även skicka till dig. Klockans upphovsmän vill uppmuntra barn till att röra på sig mer. Av den anledningen har Xplora X5 Play en inbyggd stegräknare, där barnet kan samla Xplora-mynt som via funktionen Go Play används för att handla roliga priser eller delta i tävlingar. Funktionen är utvecklad i samarbete med bland annat Playstation och Sony.

2. Bästa GPS-klockan för barn i mellansegmentet: Safekid Rocket 4G

Rocket 4G från Safekid är deras nyaste GPS klocka för barn. Som en utveckling av deras klassiker Safe4G har de valt att satsa på en ännu bättre modell som både känns tryggare och smidigare att använda. 

Med GPS klockan har barnet alltid en mobiltelefon med sig runt handen som möjliggör direktkontakt till och från varandra oavsett position. Allt för att både stor och liten ska få en tryggare vardag då barnet ska ut på egna äventyr. 

Rocket 4G har inte bara fått en nyare och snyggare design. De har även satsat stort på att få till en ännu bättre hårdvara som förbättrar användningen och gör den tryggare för både barn och föräldrar. Den nya hårdvaran erbjuder bättre signal och tydligare GPS- positionering, det vill säga även om uppkopplingen är svag. 

Klockan är även bekvämare för barnet att ha på sig och använda på olika sätt. Utseendet är överlag snyggare och mer stilrent, samtidigt som klockan nu har menyer på svenska. 

Andra smarta funktioner med nya Safekid Rocket 4G är:

 • Tydligare skärm
 • Enklare montering av simkort
 • Vibration
 • Fler startbilder
 • Telefonbok med möjlighet att lägga in bilder på kontaktpersonerna 

Den nya uppdateringen gör att den här GPS klockan för barn känns som en riktig vinnare! 

Klockan är trygg, smidig att använda och enkel att bära. I inställningarna kan du enkelt justera ljudnivå, ringsignal, språk, bakgrundsbild, tema, kontakter, uppkoppling och så vidare. Vi kan garantera dig att GPS klockan Rocket 4G ger er en tryggare vardag i alla lägen. Finns i två snygga designer; blå och rosa.

3. Bästa GPS-klockan för barn i budgetsegmentet: Safekid Junior T6

Här har vi Safekids uppdaterade variant av deras Junior GPS klocka för barn. Den nya modellen Junior T6 är uppdaterad vad gäller både utseende och funktioner som gör den lättare att använda.

Tack vare att den här nya modellen har touchskärm, är vattentät och har en mer stilren och tydlig design gör den sig väldigt bra som både vardagsklocka och säker GPS klocka. Vi gillar också det faktum att den är försedd med svenska menyer som både är tydliga och rättframma, både vad gäller inställningar och möjliga justeringar som du vill göra.

När vi är inne på justeringar så kan du själv också snabbt och enkelt ändra ringsignal och volym som du önskar, samt göra diverse andra val som kan vara nödvändiga. Klockan är lätt att hantera överlag och den känns smidig och tillgänglig.Safekid Junior T6 har justerbart armband, analog urtavla, stegräknare, realtidsspårning med GPS, SOS knapp för tre valfria nummer, telefonbok för upp till 15 nummer, Geofence områdesbegränsning, datum, stör-ej läge, alarm och en tillhörande app.

4. Safekid SPORT 4G

Det som skiljer just den här modellen från många andra är inte bara att den är utrustad med en riktig vass 4G uppkoppling. GPS-klockan är också riktigt behaglig att ha på sig, och den är både tålig och praktisk.

Oavsett vad barnet ska ut på för äventyr så kan GPS-klockan följa med på handleden, så att du alltid kan hålla koll! Det bästa är att du bara behöver ladda ner tillhörande appen, SeTracker, och sen styra all spårning därifrån.

Utöver att klockan är extra bekväm att ha på sig så är den lätt att använda. Det gör att barnet snabbt och lätt kan lära sig hur allt funkar, och därmed känna sig säker på att ni alltid kan nå varandra från båda håll. Menyerna är tydliga och simpla, men trots det finns det många funktioner att ta del av. 

 • Olika bakgrunder och teman
 • Justerbar ljusstyrka och ljudnivå
 • Videosamtal mellan klocka och app
 • Ficklampa
 • Uppkoppling till WiFi
 • Kalender/ påminnelser

Något vi däremot vill påpeka är att språket i den här klocka är på engelska, vilket vi gärna hade sett en ändring på. En fördel är å andra sidan att barnet kan försöka lära sig engelska med klockan, vilket blir en naturlig inlärning. 

Vi är som vanligt väldigt nöjda och anser att vår specialare från Safekid kan passa de allra flesta barn som ofta är ute och rör på sig. Det märks tydligt att klockan är ordentligt genomtänkt, och den nyare versionen gör verkligen sitt!

5. Spectrafence GPS Klocka Cmee 2C

Det här är Spectrafence GPS klocka Cmee 2C. I testet finns även den lite enklare modellen C1 av samma märke och den kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Det som den här klockan stoltserar med är extra funktioner samt ett effektivt vattenskydd plus en kamera. Den har dessutom fått en analog urtavla, vilket är superbra för de barn som ska lära sig klockan.

Det här är verkligen inte vilken GPS-klocka som helst utan fungerar faktiskt också som en mobiltelefon. Du kan alltså ha talkontakt med barnet. Du kan lägga in en telefonbok i den, så att ditt barn lätt kan ringa upp.

Med knappsatsen går det också att ringa upp andra nummer än de lagrade om man vill det. Den har också en inbyggd chatt, om det skulle vara att föredra. GPS-telefonen Cee 2C har också andra funktioner som gör att den påminner om en mobiltelefon.

Bland annat finns ett matematikspel inbyggt och även ett fotoalbum där du kan lagra bilder som tas med den inbyggda kameran. Även stegräknare och möjligheten att lägga till vänner finns i klockan.

Telefonen använder sig av GSM och 2G nätet. Du behöver inte ett separat abonnemang, utan kan själv lägga in ett valfritt simkort. Om du redan är ansluten till en operatör kan du bara beställa ett extra simkort på ett familjeabonnemang så hamnar allting på en och samma faktura.

Du använder telefonen tillsammans med en app och den kan du ladda ner både i Appstore och Google Play. Klockan är försedd med touchscreen för enkel manövrering och armbandet är tillverkat i silikon, vilket gör den mjuk och smidig att bära.

Med i köpet får du både svensk och engelsk meny.

6. MiniFinder Nano GPS Säkerhetsklocka

Om ni tidigare inte hört talas om MiniFinder och deras personliga trygghetslarm är det dags att ni gör det nu. Den här modellen, MiniFinder Nano, är ett GPS klocka som kan användas av såväl barn och vuxna. 

Det gör att klockan i sig blir mer av en prisvärd investering som kan hålla i flera år. Priset är otroligt lyxigt för att vara ett trygghetslarm, men å andra sidan så kan det faktiskt rädda liv.

Något vi däremo vill poängtera är att MiniFinder Nano inte är riktigt som en vanlig GPS klocka med skärm eller olika underhållande funktioner, som videosamtal, spel, telefonbok, och så vidare. Utan det här är istället ett trygghetslarm som du kan använda för att spåra ditt barn, eller en annan person, i alla lägen. 

Klockan är såklart försedd med en del smarta funktioner som underlättar användning och som gör den än mer säker, så trots att den saknar de underhållande funktionerna som finns i smartklockorna är den väldigt välgjord och genomtänkt. Den kan kopplas till Blutetooth och Wifi för utökad användning, och den sitter också bekvämt och tryggt runt handleden. 

Andra funktioner är att klockan larmar om den avlägsnas från bärarens handled, vilket gör att du direkt får en varning om barnet skulle ta av eller tappa klockan. Det finns även en pulssensor, en fallsensor, tvåvägskommunikation från och till klockan, samt rörelsespårning.

Till råga på allt så hittar du också en panikknapp där du direkt kan larma till kopplat larmmottagare i en nödsituation. Dessutom har klockan en riktigt lång batteritid som gör att den kan användas länge. Vid behov har du möjlighet att avlägsna själva larmet och fästa det någon annanstans, så som i bilen eller på ett föremål. 

Kort och gott är det här en GPS klocka som både du och barnet kan använda vid behov, vilket i sig gör att den blir mer prisvärd och användarvänlig trots dess väldigt höga pris. Vi anser att MiniFinder har lyckats riktigt bra med sin GPS klocka Nano, den är faktiskt helt fantastisk. Kom bara ihåg att du måste ladda ner deras app för att få tillgång till spårning och karta när den ska användas, annars är den väldigt lätt att förstå sig på och känns smidig och praktisk på samma gång.

7. North 13.5 Vattentålig GPS-klocka

Här har vi en väldigt praktisk och smart GPS klocka från North 13.5, närmare bestämt deras vattentåliga variant. Den här klockan har fått höga betyg och goda omdömen från både föräldrar och barn, där den precis som deras icke vattentåliga modell ger ökad trygghet och säkerhet för både stor och liten. 

Det bästa med just den här modellen är just det faktum att den är vattentålig, vilket innebär att den här alltid kan följa med på äventyr, utflykter och aktiviteter utan att du riskerar att den går sönder eller slutar fungera.

Den här GPS klockan är försedd med en smart app som är kopplad till din telefon och läsplatta. Via appen kan du hålla kontakten med ditt barn när och var du vill, samtidigt som barnet kan känna sig trygg med att du alltid finns tillgänglig.

Tack vare den här appen behöver du inte heller oroa dig för att kontakten ska brytas efter ett visst avstånd, utan här skickas alla information direkt via mobilnätet och alltså är räckvidden obegränsad. Du kan alltid ringa och smsa barnet via klockan, och barnet kan också ringa eller smsa upp till 10 nummer som ni lägger in via appen.

Det finns även möjlighet att lägga in 3 nödnummer som barnet snabbt kan nå via SOS-knappen. 

Andra smarta detaljer som gör klockan till ett riktigt bra alternativ är att den har funktioner som stegräknare, geofence områdesbegränsning, varning vid lågt batteri, svenska menyer och bekväm utformning för bra passform och hög komfort.

Något som höjer betyget på GPS klockan från North 13.5 är att du inte behöver ansluta dig till något speciellt abonnemang eller köpa ett simkort för att den ska fungera. Så länge du har ett abonnemang med surf och möjlighet att ta kontakt så funkar det lika bra att använda det eller ett kontantkort. 

8. Safekid SAFE23

Investerar du i en sådan här klocka till ditt barn kan du alltid vara säker på att du kan hålla koll på var barnet håller hus. Precis som med andra GPS-klockor så finns här även funktionen om att du kan följa var barnet befinner sig. Utöver det kan du även:

 • Ringa valfria nummer (utöver kontaktlistan)
 • Lägga in upp till 15 mobilnummer
 • Analog klocka och datum
 • Alarmfunktion

Med Safe23 kan barnet få mer frihet att röra sig på egen hand, utan att du som förälder får mindre kontroll. Det är hur smidigt som helst att koppla upp sig till den tillhörande appen SeTracker. Där hittar du allt från ringsignal till spårning!

Kvalitén på klockan är riktigt bra, men det som gör att vi faller lite extra för just den här modellen är att dess nya design även kommer med svensk meny. Det hör inte till vanligheterna, och det är en funktion vi verkligen uppskattar.

Vad gäller funktion och användning så är den försedd med riktigt bra ljud och en klar skärm, som då möjliggör för barnet att alltid kunna höra bra och se tydligt utan störningar. Oavsett om du ringer till barnets klocka eller om barnet ringer upp dig från klockan är kommunikationen på topp! Inga störningar, ingen dålig signal.

Vi är verkligen nöjda med den här. För att vara en så pass välgjord GPS-klocka anser vi att priset inte alls är farligt. Snarare så kan du komma undan rätt bra och samtidigt kunna bidra till att både du och barnet kan känna er trygga.

Dessutom är den här GPS-klockan vattentät och har lång batteritid, något som förbättrar och förenklar användningen. Barnet kan alltid ha den på sig runt armen utan att det finns en risk för att den tappas eller trillar av. 

Köpguide – Det här ska du tänka på innan du köper en GPS-klocka för barn

Det allra viktigaste att tänka på inför köpet av en GPS-klocka till ditt barn, är att den ska vara anpassad för barnets ålder. Är klockan för avancerad fyller den inte sin funktion. Det är alltså viktigt att kontrollera det här innan du väljer GPS-klocka till barnet, eftersom de olika modellerna riktar sig till olika åldersgrupper.

Övriga faktorer att beakta kan vara att fundera på exakt hur du vill att klockan ska användas. Om du vill att barnet ska kunna kontakta andra än dig på GPS:en, bör den ha en funktion där en kontaktlista kan installeras. Vill du ha meddelande när barnet rör sig utanför ett visst område, ska du köpa en GPS-klocka med så kallad geofence-funktion.

Olika funktioner hos en GPS-klocka för barn

Den grundläggande funktionen hos en GPS-klocka, är givetvis att du ska kunna hålla reda på var barnet är. Det kan vara ett bra verktyg som skapar trygghet, både för dig och ditt barn. GPS-klockan kan vara ett sätt för dig att lättare låta barnet göra saker på egen hand, utan att du behöver känna dig så orolig.

En GPS-klocka kan ha olika tilläggsfunktioner. Det vanligaste är en enkel uppringningsfunktion till några utvalda telefonnummer. Då kan barnet med en knapptryckning ringa dig eller någon annan familjemedlem, om det skulle behövas. Även du kan ringa upp barnet om du vill. 

På många modeller finns en SOS-knapp, som med en tryckning ringer upp alla de förinställda nummer som ställts in. 

En SOS-knapp till larmnumret finns också. En nödvändig funktion är att se till att det går att ställa in den på tyst läge, så att klockan inte stör på förskolan eller under lektionstid i skolan. Det här kan göras automatiskt, så att den slår går igång vid vissa klockslag.

Andra funktioner gps-klockor kan ha är bland annat:

 • Sömnmonitor
 • Alarmfunktion
 • Kalender
 • Stegräknare
 • Kamera
 • Tyst läge

Hur fungerar geofence?

Geofence är en smart och mycket populär funktion på GPS-klockor för barn. Med funktionen kan du ställa in ett specifikt område som du märker ut på en karta. När barnet rör sig utanför det markerade området, får du en signal till din mobiltelefon. 

För att det här ska fungera korrekt, krävs det förstås att ni bor och vistas i ett område där det är bra uppkoppling, så att signalerna går fram på ett korrekt sätt.

Behövs ett abonnemang för en GPS-klocka?

Till GPS-klockan behövs ett sim-kort. Du behöver däremot inte alltid skaffa ett abonnemang till det, utan det räcker oftast med ett kontantkort. Ibland har tillverkarna av gps-klockan erbjudanden på olika abonnemang, i samarbete med svenska operatörer.

I vilken ålder kan barn använda GPS-klocka?

Det finns enkla gps-klockor som är anpassade för barn från tre års ålder, men här rör det sig alltså om den enklaste GPS-funktionen. Många tillverkare rekommenderar sina klockor från sex år och uppåt.

Så kom vi fram till vilka GPS-klockor vi skulle recensera

Den svenska marknaden med godkända GPS-klockor, är än så länge inte jättestor. Det var därför relativt lätt att grundligt gå igenom de GPS-klockor som kan köpas. Urvalet har vi gjort på utifrån de tester och kundomdömen som vi tagit del av på nätet.

Fördelar och nackdelar med GPS-klockor för barn

Det finns förstås både för- och nackdelar med en gps-klocka. Fördelarna är många. Som tidigare nämndes, kan det ge dig som orolig förälder ett bra verktyg att låta barnet upptäcka världen på egen hand egen hand, vilket är viktigt för dess utveckling. 

Den är också praktisk om du tror att ditt barn inte redo för en egen mobiltelefon än. Här sitter kommunikationsmedlet säkert på barnets arm, så länge den inte tas av förstås. Klockan måste också ha bra mottagning och fungera med en kontinuerlig kontakt till GPS-mottagare och mobilnät.

Sammanfattning – GPS klockor till barn

En GPS-klocka är ett utmärkt verktyg som kan skapa stor trygghet i vardagen. Den kan ge barnet större frihet och möjlighet att röra sig mera fritt i området där ni bor. En GPS-klocka kan till exempel vara utmärkt att använda, när det är dags för barnet att börja gå hem från skolan på egen hand. 

Är du på arbetet kan du enkelt hålla koll på barnet och ni kan smidigt och lätt kommunicera vara med varandra. Du behöver inte vara orolig för att barnet ska glömma mobiltelefon i skolan eller tappa bort den. 

Å andra sidan krävs det förstås att barnet alltid har klockan på sig och inte tar av den under dagen. Det finns heller inga hundraprocentigt vattentäta GPS-klockor, även om flera modeller till viss del är vattentåliga. Det går alltså inte att bada eller duscha med klockan på.  

Det är också viktigt att att mobilsignalerna kan skickas ut från klockan på ett korrekt sätt. Är det dålig täckning eller om batteritiden är för kort, påverkas också klockans funktion och nytta.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Missa inte dagens deals