Den ultimata guiden till GPS-klockor för barn (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt GPS-klocka till ditt barn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

För att en GPS-klocka för barn verkligen ska utgöra den säkerhet och trygghet som du tänkt dig är det viktigt att du väljer ut en klocka som är åldersanpassad för ditt barn. Hen måste alltså kunna hantera den på ett adekvat sätt. 

En GPS-klocka får inte vara för komplicerad så att den blir svår att använda, men måste å andra sidan ha tillräckligt många intressanta funktioner så att den accepteras som ett alternativ till en mobiltelefon. Det är alltså viktigt att den tilltalar barnet på ett sätt som minimerar risken för att hen tar av sig klockan under dagen eller glömmer att ta på den på morgonen.

Här hittar ni vår artikel om bästa gps-klockorna för barn 2024.  

Vad är en GPS-klocka för barn? 

En GPS-klocka är för barn är en typ av armbandsklocka som låter dig hålla koll på exakt var barnet befinner sig med hjälp av GPS-signaler. Via en app som du installerat i mobilen kan du kontrollera var barnet är och även vilken rutt hen har tagit för att komma dit. Klockan har också en enkel samtalsfunktion, där barnet kan ringa upp utvalda kontakter som du lagt in. 

I GPS-klockan finns ofta en eller flera funktioner såsom geofence, kamera, alarm och påminnelser. I vår artikel ska vi titta närmare på de olika funktionerna och vilka av dem som är viktiga att ha med i klockan.

Varför ska mitt barn ha en GPS-klocka?

GPS-klocka för barn är ett funktionellt alternativ för alla småbarnsföräldrar som oroar sig när barnen är ute på egen hand. Den kan utgöra en extra trygghet vid den tidpunkt när det är dags för barnet att få börja pröva sina egna vingar och exempelvis gå hem från skolan utan vuxet sällskap. Med hjälp av GPS-klockan kan du som förälder både se var barnet befinner sig och även ringa samtal till klockan.  

Fördelar med GPS-klockor för barn

Det finns massor med bra anledningar att vänta så länge som möjligt med mobiltelefoner till barn. För det första är det väldigt lätt hänt för ett litet barn att tappa bort en mobil. Även begagnade mobiler kostar en del att köpa och för de flesta familjer finns det roligare saker att lägga pengarna på än att köpa nya mobiler för att barnen tappat bort sina. 

För det andra är det svårt för föräldrar att hålla koll på hur barnet använder sin mobiltelefon. Sociala medier, spel och annat slukar allt mer tid av både barn och vuxna och ju längre du kan skjuta på det här, desto bättre är det förmodligen för många barn.

Samtidigt är det alltmer nödvändigt att kunna ha kontakt med barnet snabbt och smidigt när ni inte är tillsammans. Numera jobbar oftast båda föräldrar och då finns det inte alltid möjlighet att närvara när det är dags att ta sig hem från skolan eller åka på fritidsaktiviteter. 

Med GPS-klockan kan du alltid ha kontakt med barnet och du behöver aldrig oroa dig för att mobiltelefonen skulle försvinna och du därmed inte kan få tag på ditt barn. Det finns alltså väldigt många fördelar med en GPS-klocka!

Nackdelar med GPS-klockor för barn

Att sätta sin tilltro till GPS-funktionen som ersättning för en vuxens närvaro är ingen bra utgångspunkt och det kan bli riktigt fel. Det finns för det första ingen garanti att GPS-funktionen fungerar i alla lägen. För det andra kan barnet också ta av sig klockan och kanske inte alls befinner sig där GPS-signalen visar att klockan är belägen. Det kan vara till stöd och trygghet för dig, men någon hundraprocentigt säker lösning är det absolut inte. 

Integritetsaspekten är också viktig. Det är betydelsefullt att barnet har vetskap om vad klockan har för funktion och vad den är till för. Ha alltid som utgångspunkt att i första hand ringa och fråga barnet var hen är, istället för att alltid per automatik kontrollera GPS:en.

GPS-klockor för de allra yngsta

Numera finns det GPS-klockor som är anpassade för yngre barn och det finns modeller som kan användas av barn från cirka 4 års ålder. Det här är väldigt enkla klockor och för äldre barn finns lämpligare varianter med kamera och andra funktioner som kan vara roliga när man blir lite äldre.

Givetvis kan en förälder förstås fråga sig om det verkligen är nödvändigt med en GPS-klocka i den åldern. I normalfallet är det sannolikt inte det, eftersom barnet hämtas och lämnas på förskola på vardagarna och barn i den åldern sällan är ute själva.

Men i vissa fall kan den faktiskt fylla en funktion även för yngre barn, allt beroende på familjens livsstil. Om ni är en stor familj med flera barn och älskar att vara ute i skog och mark, kan det vara en extra trygghet att barnen är utrustade med en klocka med GPS-funktion. 

Vi vill ändå påminna läsaren om att det bästa med GPS-klockan är att föräldrarna kan ringa till sitt barn för att ta reda på att vad hen gör och helt enkelt fråga var barnet befinner sig. Utan att barnet för den sakens skull behöver bära omkring på en mobiltelefon som kan tappas bort.

Olika funktioner som GPS-klockor för barn kan ha

GPS

Idén med att ha en GPS-klocka är förstås att du ska kunna få en position på var barnet befinner sig. Med hjälp av 2, 3, 4 eller 5G-nätet får du reda på var klockans position är. Hur ofta positionen uppdateras och hur exakt den är, beror bland annat på klockans konstruktion och den teknik som tillverkaren använder sig av.

Tänk på att GPS-klockor som endast är tillverkade för G2-nätet inte kan använda sig av 3G eller 4G. Däremot kan 4G använda sig av både 2- och 3G-nätet vid behov. Det är alltså alltid bäst att använda den senaste tekniken för att klockan ska ha så bra mottagning som möjligt.  

Säkerhetszon (geo fence)

En väldigt smart funktion som GPS-klockor kan ha. Du ställer själv in området på en karta där du tycker att det är okej att barnet rör sig. När barnet rör sig utanför den markerade zonen som du lagt in i den tillhörande appen, får du en notis.

Det här är en bra funktion som gör att föräldern kan koppla av mer och inte känner sig tvungen att hela tiden kolla av GPS-positionen på barnet.  

Telefonfunktion

Att kunna ha kontakt med barnet utan allt krångel och de risker som en mobiltelefon för med sig är ett annat stort plus vad beträffar GPS-klockan. Ingen utomstående kan ringa till klockan och barnet kan endast ringa dem som finns tillagda i telefonboken. 

En funktion som de flesta GPS-klockor har och som vi varmt rekommenderar att klockan ska vara utrustad med. Möjligheten att ringa är något som gör den till ett bra och säkrare alternativ till mobiltelefonen.  

Telefonbok

De flesta GPS-klockor för barn har en enkel telefonbok med några få utvalda namn som barnet kan ringa upp. Ibland går det också att ställa in så att bara de utvalda personerna kan ringa upp klockan. På andra modeller är det endast du som kan ringa upp klockan och ingen av de andra på telefonlistan kan alltså själva kontakta barnet. 

Hur många kontakter som kan läggas in varierar på modell och märke på klockan, vanligtvis mellan 5-10 stycken. En bra funktion som gör det lätt för barnet att kontakta familjemedlemmar.

SMS / Meddelande

Ofta finns det en SMS-funktion som gör att du kan skicka meddelanden till barnet som då kan läsa meddelandet på skärmen. Det är ingen klocka som kan skicka egenskrivna textmeddelanden tillbaka. På vissa modeller finns det förskrivna meddelanden som man kan svara med och andra modeller har stöd för att skicka röstmeddelanden. 

Det här inte en jätteviktig funktion och kan avvaras om klockan är bra i övrigt. 

Videosamtal

Vissa GPS-klockor har funktionen videosamtal där du kan kommunicera med barnet i bild. Kom ihåg att det kan tillkomma extra kostnader för videosamtal. Inte en absoklut nödvändig funktion och bildkvaliteten är begränsad.

Kan passa lite äldre barn som en sista klocka innan det börjar bli dags för vanlig mobiltelefon.

Kamera

Kamera i GPS-klockan är ett roligt sätt för barnen att kunna ta bilder och selfies på. Det är naturligtvis en extrafunktion som inte är direkt nödvändig, men vi kan rekommendera den ändå, eftersom funktionen gör det roligare att ha klockan på sig på dagarna. 

Kan var särskilt viktig om det finns kompisar som har mobiltelefoner. Då blir GPS-klockan ändå tillräckligt avancerad för att öka chanserna att barnet tycker det är okej att använda den istället för en mobiltelefon. 

Pulsmätare

GPS-klockor för de äldre barnen har ofta mer avancerade funktioner. Det är ett bra sätt att få barnet att acceptera klockan framför mobiltelefon, även högre upp i åldrarna. Pulsmätare är en mer ovanlig funktion, men den finns på vissa modeller. Sannolikt inte en särskilt viktig funktion som kommer att användas frekvent av barnet.

Sömnmätning

En kul funktion som vissa GPS-klockor har. Dessutom börjar det här bli allt mer relevant att hålla koll på, eftersom vår livsstil ofta gör att vi får mer och mer problem med sömnen. Även barn upplever det här. Sömnmätningen kan uppmuntra till bättre sömnvanor och är en funktion vi kan rekommendera, men självklart är det inte den allra viktigaste funktionen.

Stegräknare

En rolig funktion som även de yngre användarna brukar uppskatta. Vissa modeller har också appar för att inspirera till mer rörelse där man belönas ju mer steg man tar. En funktion som vi rekommenderar att välja till om det finns möjlighet, särskilt för stillasittande barn. 

Vibration

Vibrerar klockan kommer barnet lättare att kunna ha koll på att du ringer. I vissa lägen kan ringsignalerna vara svåra att höra för ett barn som är upptagen med annat. Vibrationen kan hjälpa till att påkalla barnets uppmärksamhet och vi kan rekommendera den här funktionen, särskilt för barn som gärna uppslukas av det de håller på med.  

SOS-funktion

Nästan alla GPS-klockor har någon form av SOS-funktion där hen kan kontakta ett utvalt nummer med ett enda knapptryck. Det är alltså ingen SOS-funktion som leder dig till SOS Alarm eller en larmcentral av något slag, utan endast till dig som förälder eller någon annan som finns registrerad på funktionen.

Att knappen är låttåtkomlig och aktiverar samtalsfunktionen med ett knapptryck kan absolut vara en trygghet. Du vet då att det faktiskt finns en funktion som gör det väldigt lätt för barnet att ringa dig om det skulle vara någonting.

Skolläge (tyst under skoltid)

För att klockan ska vara riktigt funktionell behöver den vara tyst och avstängd under skoldagen. I inställningarna kan du avaktivera klockan under vissa klockslag och den fungerar då endast som en en vanlig klocka. De flesta GPS-klockor för barn vi tittat på har den här funktionen och vi anser att den är nödvändig.

Wi-fi

Går det att koppla upp GPS-klockan mot wi-fi är det förstås en fördel, eftersom 4G-nätet inte behöver användas då, vilket minskar kostnaden för datatrafik. Det här gäller om klockan används hemmavid. För att GPS-funktionen ska fungera så bra som möjligt behövs 2, 3 eller 4G-nätet. Det här kan vara en bra funktion om det finns appar och spel i klockan som barnet gillar att använda.

Alarm och påminnelser

GPS:en kan vara utrustad med en alarmfunktion som gör att barnet själv kan ställa in alarmet när det är dags att stiga upp eller varför inte när det är läggdags. En bra funktion som lär barnet att bli mer självständigt. Kan bidra till att klockan känns viktig för barnet och är en bra funktion vi kan rekommendera, även om den inte är nödvändig.

Övervakningsfunktion (ringa med tyst läge)

Vissa GPS-klockor har en så kallad övervakningsfunktion, där samtalsfunktionen slår igång på klockan så att du kan höra barnet och dess omgivningar. Här vill vi understryka att integriteten för barnet måste respekteras och funktionen ska inte användas i onödan. Det är inte en nödvändig funktion och bör inte missbrukas. 

Det allra enklaste och bästa är i de allra flesta fall att helt enkelt ringa barnet och fråga vad hen gör istället för att använda en avlyssningsfunktion. Den kan förstås vara av värde om du som förälder tror att barnet är utsatt för fara på något sätt och vill lyssna vad som händer. 

Här måste man som förälder helt enkelt utgå från hur er vardag ser ut, hur sannolikt det är att funktionen verkligen skulle behövas och om det känns etiskt okej att använda den. 

Möjlighet att installera utvalda appar

Tillverkare av GPS-klockor erbjuder ibland kunderna särskilda appar som är roliga för barn att använda. Ofta har de med någon typ av inlärning att göra, för att kvaliteten på användningen av klockan ska hållas så hög som möjligt.

Vissa klocktillverkare erbjuder priser och dekaler i spelen som användaren kan samla på. Vi kan inte påstå att det är en nödvändig funktion direkt, men om du som förälder tycker det är en bra funktion är det bara att installera spelen eftersom barnet säkerligen kommer att tycka det är kul, i alla fall ett tag.  

Avisering om klockan tas av

Vissa modeller har en inbyggd sensor som kan känna av om klockan tas av från handleden. Om barnet tar av sig klockan skickas en notis via föräldraappen i din mobil. Alla GPS-klockor har inte den här funktionen men vi kan verkligen rekommendera att införskaffa en modell som har det, särskilt om du tror att risken finns att barnet kan få för sig att ta av sig klockan när hen leker eller har olika fritidsaktiviteter. 

Skärmstorlek

Skärmstorlekarna varierar mellan varumärken och modeller, men storleken brukar röra sig omkring 1.3-1.5 tum. Det är lagom för att den inte ska vara i vägen, men är ändå tillräckligt stort för att enkelt kunna navigera med. 

Vattentäthet hos GPS-klockor

I dagsläget finns, vad vi vet, inga GPS-klockor för barn som är helt vattentäta. Ska barnet duscha eller bada behöver alltså klockan tas av först. Däremot är de flesta GPS-klockor vattentåliga och klarar alltså utan problem vattenstänk och hög luftfuktighet. 

Batteritid

Batteritiden ligger i snitt på en standby-tid runt 3 dagar, beroende på märke och kapacitet på batteriet. När du köper GPS-klockan finns informationen med i produktbeskrivningen. Där kan du läsa dig till vilken batteritid den specifika klockmodellen har. GPS-klockorna laddas enklast under natten när barnet sover. 

Behövs ett abonnemang eller simkort till GPS-klockan?

Det behövs någon typ av abonnemang och ett simkort till en GPS-klocka. Vissa GPS-klockor för barn har ett medföljande abonnemang eller kontantkort. Med andra klockmodeller kan du själv välja operatör och införskaffar då alltså sim-kortet själv. 

GPS-klockan brukar dra mellan 1-2 GB per månad, men även detta måste kontrolleras med tillverkaren.  

Det bästa är att köpa en klocka som stödjer 4G-nätet och som kan koppla upp sig mot 2G och 3G-nätet vid behov. Väljer du en klocka som endast fungerar med 2G eller 3G-nätet kommer klockans GPS-position inte alltid att vara korrekt. 

Hur fungerar säkerhetszonen (geo fence)?

Med hjälp av funktionen geo fence markerar du ut en egen trygghetszon i applikationen i din mobil. Här anger du det område som du tycker är okej att barnet rör sig inom. 

När barnet rör sig bortom det avgränsade området du satt ut på kartan, meddelar appen dig med en notis. Du kan då ringa upp barnet för att höra vad som händer och att allt är okej. 

Föräldraapparna – Vilka finns det och hur fungerar de?   

När du köpt en GPS-klocka är det dags att ladda ner en applikation till din egen mobiltelefon, så att ni kan använda och hantera klockans funktioner. Vissa tillverkare av GPS-klockor har utvecklat egna mobilapplikationer, medan andra använder sig av gratis kartappar. 

Det här påverkar prisbilden på klockorna. Generellt har GPS-klockor med egenutvecklade mobilapplikationer också ett högre pris. Mobilapplikationerna ger dig å andra sidan möjligheten att sköta alla funktioner från din egen mobil, istället för att behöva göra det från flera olika appar eller direkt i klockan. 

Vi kan titta på två företag som löst det här med mobilapplikationen på olika sätt. Safekid har ingen egen en app eftersom företaget anser att klockorna då blir för dyra för konsumenten. Du får alltså en billigare klocka, men utan en speciellt anpassad app. Notera att det inte nödvändigtvis sänker kvaliteten på klockans funktion. Det är hanteringen och hur du sköter inställningarna som påverkas. 

I dagsläget använder Safekid apparna SeTracker2 och Wonlex. Köparen kan välja vilken som helst av dessa gratisapparna. SeTracker2 har dock integrerad reklam som du slipper om du betalar 50 kr för appen. Svenskan är bristfällig i de här apparna och smidigast fungerar de i sina engelskspråkiga versioner. I apparna, som du installerar på din egen mobil, ser du GPS-positionen för klockan och ställer in geo fence-funktionen. 

Xplora är ett annat svenskt företag som tillverkar GPS-klockor för barn, men i det här fallet tillsammans med en egen mobilapplikation. Den fungerar på svenska och kopplas ihop med GPS-klockan samtidigt som du installerar sim-kortet i klockan. I appen sköter du allt som har med klockan att göra, från geofence till tyst läge samt installerar kontakter som barnet kan ringa. 

Det var några exempel på hur mobilapplikationerna kan fungera med GPS-klockor. Tillverkarna har alltså olika lösningar och inför köpet av en GPS-klocka för barn är det viktigt att du sätter dig in i hur den fungerar. Läs alltid recensioner, tester och köpguider innan du bestämmer dig. 

Tänk på det här innan ni väljer GPS-klocka till era barn

Det viktigaste att tänka på inför köpet av en GPS-klocka för barn är att se till att tekniken i den är uppdaterad. För att klockan ska vara effektiv behöver den kunna användas med 4G-nätet och vi rekommenderar inte att ni köper en klocka som bara kan användas med 2G-nätet, även om de är billigare.

Som förälder behöver du också läsa på noga om vad klockan har för funktioner, så att du får med dem som du tycker är absolut viktigast. 

Det är förstås också nödvändigt att kontrollera att klockan inte har funktioner som du inte vill att barnet ska ha tillgång till. Det kan handla om spel, kamerafunktioner eller annat som du tror kan distrahera. Vi vill påminna om att roliga extrafunktioner kan utgöra ett incitament för att barnet ska vilja använda klockan och tycka den är rolig. Så funktioner av olika slag är inte alltid av ondo. 

En mycket viktig funktion på klockan är också det tysta läget. För att barnet ska kunna ha klockan på sig i skolan är det nödvändigt att den fungerar endast som en vanlig klocka under skoldagen. Funktionen ska inte kunna manövreras av barnet själv, utan vara något som bara du kan styra från appen. 

Du ställer då in klockslagen för tyst läge en gång och funktionen aktiveras sedan automatiskt tills du ändrar inställningarna. Flera varumärken erbjuder också olika färger och stilar på armbanden, vilket förstås gör att du kan anpassa utseendet på klockan på ett sätt som tilltalar ditt barn. Det i sin tur gör också att sannolikheten för att klockan stannar på armen under dagen ökar betydligt.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals