Bästa GPS-klockan för barn (Uppdaterad 2024) → 17 Bäst i Test-utmärkelser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I det här testet ska vi ta reda på vilken GPS-klocka för barn som är bäst på marknaden idag. En bra GPS-klocka ska vara tålig och klara av de strapatser som den kan utsättas för när den bärs av ett barn. Men hittar du rätt klocka för just era behov är det här ett utmärkt alternativ till en mobiltelefon som gör att du är mer trygg när du ska låta barnet upptäcka världen på egen hand. 

Efter många timmars efterforskningar och insamlande av fakta har vi kommit fram till att Safekid Nova är den bästa GPS-klockan för barn. Den har genomgående hög standard, inte minst på GPS-funktionen. Det ger klockan bra täckning och den har dessutom roliga extrafunktioner som gör den tilltalande för barnet att använda.

En bra GPS-klocka kan ha många olika funktioner, eller vara väldigt enkel och grundläggande. Vissa funktioner är dock viktiga för alla klockor av den här typen och en bra GPS-klocka för barn bör vara utrustad med:

 • Dataroaming som klarar av 4G-nätet
 • Ett armband som sitter som sitter stadigt på handleden
 • Lättåtkomliga knappar och funktioner
 • Enkla instruktioner som är lätta för barn att förstå
 • Lättläst skärm
 • En bra förvaringsask
 • Långlivat batteri
 • Slagtålig skärm som inte blir repig
 • En föräldraapplikation av bra kvalitet

Här hittar ni vår stora guide med allt du behöver tänka på innan du köper en GPS-klocka för barn.

🏆 Bästa GPS-klockorna för barn 2024

1. Safekid Nova 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn 🏆 – Bästa GPS-klockan från Safekid 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med simkort 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med telefonfunktion 🏆 – Mest prisvärda GPS-klockan för barn 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med SMS-funktion 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med videosamtalsfunktion

Safekid Nova är en GPS-klocka för barn som vi anser är så komplett som det överhuvudtaget är möjligt när det gäller den här typen av produkter. Klockan är lämplig för barn från ca 6 års ålder och uppåt, vilket för många familjer är den tidpunkt när barn börjar kunna röra sig ute lite mer på egen hand.  

Även om det bara gäller att gå över till kompisen eller vara ute och leka på gården med andra jämnåriga, utgör Safekid Nova en stor trygghet för föräldrar som vill låta sina barn känna friheten att utforska världen på lämplig nivå. Samtidigt som du som förälder kan bibehålla välbehövlig kontroll över var barnet är. 

Den stora fördelen med Safekid Nova är att den är otroligt flexibel och kan anpassas precis efter era egna önskemål och behov. Ett exempel på det är SIM-kortet. Safekid Nova kan nämligen användas med antingen kontantkort eller ett valfritt mobilabonnemang.  

Safekid erbjuder själva ett skräddarsytt abonnemang för den som föredrar det, men det går alltså precis lika bra att använda ett kontantkort som du köper från någon av våra svenska operatörer. 

Tänk på att välja ett pålitligt bolag med bra täckning och inte fastna för det billigaste erbjudandet här. Du har inte så stor nytta av GPS-klockan om du får problem med täckningen, så här är det verkligen väl värt att lägga ner en extra slant på abonnemanget. 

Extra applikationer

Safekid Nova är den GPS-klocka som erbjuder flest funktioner. Det finns flera roliga och nyttiga appar som barnet kan använda tillsammans med klockan, vilket kan passa bra för äldre barn eftersom det gör klockan mer attraktiv och ett alternativ som känns okej att använda istället för en mobiltelefon. 

Men de viktigaste funktionerna är förstås att kunna ringa samtal, skicka SMS och använda er av klockans GPS. En av fördelarna med GPS-klockor för barn är kontrollen du kan ha över de kontakter som kan ringa till barnet och vice versa. I klockans telefonbok ställer du in de personer som barnet enkelt kan ringa upp och som också kan kontakta barnet via samtal, chatt eller sms. 

Safekid Nova har en videosamtalsfunktion så att barnet och uppringaren kan se varandra. Det är också möjligt att lägga till en bild till kontakterna, så att barnet enkelt kan se vem som ringer upp. 

Dessutom går det att installera applikationen WhatsApp i klockan vilket gör att ni också får en smidig chattfunktion. Precis som med SMS och uppringning fungerar den endast med förinställda kontakter. Barnet kan själv inte lägga till någon via telefonen utan det sköter du från Safekids föräldraapplikation. 

Safekid Nova har också en funktion för snabbuppringning där du kan lägga in valfritt nummer. Med endast en knapptryckning kan barnet då ringa upp dig eller någon annan som du vet att alltid kan finnas tillgänglig. 

I den föräldraapplikation du har installerad i mobiltelefonen kan du se var barnet befinner sig för tillfället med hjälp av GPS:n. De täta uppdateringsintervallerna gör att du enkelt kan hålla koll på vart barnet är på väg. 

Safekid Nova har också en så kallad geofence-funktion. Den är ett praktiskt verktyg för alla som är oroliga att barnet plötsligt ska ta sig för långt bort från hemmet och närområdet. 

Med geofence kan du markera ut ett område på kartan där barnet har tillåtelse att röra sig. Det här är ett väldigt praktiskt verktyg som också gör att du kan slappna av och slipper kontrollera appen lika ofta när ni inte är tillsammans. 

Safekid Nova har en standby-tid för batteriet på ca fem dagar och klockan larmar när batteriet håller på att ta slut. Det mest praktiska är att alltid se till att ladda den nattetid när barnet sover. Då är den alltid klar att användas på morgonen när det är dags att gå till skolan.

I skolvärlden är det här en pryl som är att jämställa med en mobiltelefon. De flesta skolor har förbud mot mobiler och samlar in dem inför lektioner eller hela skoldagen. Så hur ska ni då göra med GPS-klockan? Jo, den slipper barnet lämna ifrån sig genom att den har en inställning för så kallad skoltid. 

Det innebär att klockans samtalsfunktioner avaktiveras de timmar som du ställ in i appen. Under de här förinställda tidpunkterna fungerar klockan precis som en helt vanlig armbandsklocka och anger endast tiden. 

Tyst uppringning

Safekid Nova har också en så kallad tyst uppringning. Med den funktionen kan du ringa upp klockan och den slår igång högtalaren, utan att barnet märker det. Här vill vi precis som tillverkaren poängtera att det är en känslig sak ur integritetssynpunkt och det är förstås viktigt att föräldrar inte missbrukar funktionen. 

Men däremot kan det vara bra om du misstänker att att något inte är som det ska och du vill kontrollera i vilket sammanhang som barnet befinner sig. Men kom ihåg att använda den här funktionen med respekt för barnet. 

Kapslingsklass

Det finns i dagsläget inga GPS-klockor som är helt vattentäta. Men Safekid Nova har en hög vattentäthet, eller kapslingsklass, som det heter på fackspråk. Safekid Nova är klassad med IP67, vilket innebär hög tålighet för vatten och damm. Klockan tål vattenstänk och regn, men ska inte duschas eller badas med. 

Roliga tilläggsfunktioner

Extrafunktioner som gör att klockan uppmuntrar till användning är ett antal pedagogiska och roliga spel som kan installeras. Matte- och språkspel är två exempel. Safekid Nova har också en inbyggd stegräknare, där barnet kan kontrollera hur långt hen går varje dag. 

På det stora hela tycker vi alltså att det här verkligen är en komplett GPS-klocka för barn, som dessutom passar lite äldre användare. Ett stort plus är att den kan anpassas efter tycke och smak, eftersom det går att byta ut armbandet och det finns flera fina färger att välja mellan.  

Barnet kan också själva bestämma hur displayen ska se ut genom att välja en egen bakgrund på urtavlan. Safekid är ett svenskt företag och har därmed också svensk support.

🔎 Därför valdes Safekid Nova

Safekid Nova är en GPS-klocka för barn som har allt som du överhuvudtaget kan tänkas vilja ha ut av en sådan här produkt. Den har en roaming-funktion som når både 2,3 och 4G-nätet, vilket ger klockan god täckning på de flesta platser. 

Du kan själv välja mobiloperatör och du kan också använda den med kontantkort om du vill. Många föräldrar tycker det här med tekniken är en av nackdelarna och att det är svårt att komma igång med prylar av det här slaget av den anledningen. Därför har Safekid en komplett lösning där du även kan köpa klockan tillsammans med ett abonnemang. 

Det finns en extra installationstjänst för de tekniskt ointresserade, vilket innebär att när du får hem klockan är SIM-kortet redan installerat och klockan är färdig att användas.

Applikationen som du ska använda klockan med hittar du i Google Play eller i iOS App Store. Den laddas ner precis som vilken app som helst och kopplas sedan ihop med klockan när du installerat och kommit igång med appen. Bruksanvisningen är på svenska och är lätt att följa. Dessutom har Safekid svensk support och vad vi kunnat se på deras hemsida är kunderna nöjda med supporten.  

Den har både chatt, SMS och videosamtal förutom den grundläggande samtalsfunktionen. Det här är helt klart en fördel för dig med äldre barn som behöver funktioner i klockan som kan locka barnet att använda en sådan här klocka istället för en mobiltelefon. 

Det går att göra mycket i telefonen som också kan göras i en mobil. Utan att du som förälder behöver oroa sig för att barnet skulle surfa på nätet och komma i kontakt med olämpliga sidor eller olika sociala medier.  

När barnet är i skolan kan du avaktivera alla samtalsfunktioner och signaler, så att den fungerar som en helt vanlig klocka då. Allt det här sköter du i din mobilapplikation och kan ändra det när du vill. Det är en komplett GPS-klocka, helt enkelt.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Safekid Nova för?

 • Föräldrar som vill kunna se sitt barn med en videosamtalsfunktion
 • De som vill ha roliga appar som uppmuntrar till användandet av klockan
 • Alla som vill ha en geofence-funktion på klockan

💎 Utmärkande egenskaper för Safekid Nova

 • Många extrafunktioner som spel, chatt med mera
 • Videosamtal
 • Bra kamera

📐 Safekid Nova specifikationer

TypGPS-Klocka
PrisklassPremium
Passar barn i åldernFrån 6 år
FärgerSvart
Skärmstorlek1.4″
Batteritid
VattentätIP67
SIM-kortJa
AbonnemangValfritt
Trådlös kommunikation4G, 3G, 2G och WIFI
VibrationJa
FöräldraapplikationWonlex, SeTracker och SeTracker2
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionJa
Videosamtal Ja
KameraJa
TelefonbokJa
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Ja
PulsmätareNej
StegräknareJa
Skolläge (tyst under skoltid)Ja
Alarm och påminnelserJa
Avisering om klockan tas avNej
SömnmätningJa
Möjlighet att installera apparJa

2. Xplora X5 Play 🏆 – Bästa vattentäta GPS-klockan för barn 🏆 – Bästa GPS-klockan från Xplora 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med kamera 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn med stegräknare

Xplora X5 Play är en av företagets mest avancerade GPS-klockor och i deras utbud tycker vi definitivt att det här är det bästa alternativet. 

Klockan har några funktioner som sticker ut, till exempel har den en relativt avancerad kamera på hela 2 megapixel som tar riktigt bra bilder. Det blir garanterat kul för barnet att skicka selfies till mormor och morfar från fotbollsträningen eller vad det nu kan vara. 

Klockan har också ett antal roliga och pedagogiska spel. Ett exempel på det är deras stegräknare där barnet vinner priser och Xplora-mynt som sedan kan bytas in mot olika produkter.   

Xplora X5 Play är också den klocka som har den högsta vattentätheten av alla och klassificeringen ligger på hela IP68. Du behöver alltså inte oroa dig för att klockan skulle ta skada av vattenstänk från blöta cykelfärder hem i ösregn eller liknande. Det kommer klockan att klara utan problem. 

GPS med geofence-funktion

GPS:n är förstås en av de absolut viktigaste funktionerna och här finns allt du behöver för att på ett mer säkert sätt kunna ha kontroll över var ditt barn är vid utelek eller till och från skolan. 

Precis som med vår testvinnare Safekid Nova kan du använda dig av en geofence-funktion i föräldraappen som larmar när barnet rör sig in eller ut ur den trygghetszon som du skapat i din app. 

Xplora X5 Play levereras med ett förinstallerat mobilabonnemang som Xplora själva tillhandahåller. Abonnemanget aktiveras på företagets hemsida och när du gjort det är det bara att börja använda klockan. Via appen i din mobil kan du godkänna upp till 50 kontakter som barnet kan kommunicera med. 

Xplora X5 Play är konstruerad på ett sätt som gör det enkelt att ringa eller svara på ett samtal. Det enda barnet behöver göra är att svajpa över displayen så aktiveras samtalet, både när hen ringer själv eller blir uppringd. 

Klockan har också en chattfunktion där det finns ett flertal roliga, förinstallerade meddelanden med emojis som gör att barnet utan krångel och snabbt och smidigt kan svara dig när du tar kontakt i chatten. 

Kamera av hög kvalitet

Så några ord om kameran som vi nämnde i inledningen. Klockan kan lagra upp till 1 000 bilder utan att du behöver oroa dig för att de hamnar i orätta händer, eftersom bilderna inte lagras i något moln utan direkt i klockan. Vill barnet ha en personlig stil på klockan går det även bra att använda en av bilderna som bakgrundsbild på skärmen. 

Xplora vill uppmuntra till fysisk aktivitet och nyfikenhet på omvärlden. Det var det som var utgångspunkten när de skapade företagets aktivitetsplattform som de kallar för GOPLAY.  Där ingår bland annat en stegräknare där barnet samlar Xplora mynt som det sedan går att handla för eller byta in mot roliga priser.  

Vilka priser som finns varierar men Xplora har samarbetat med bland annat Spy Racers, Playstation och Sony i sammanhanget. Observera att Xplora X5 Play inte ger tillgång till några sociala medier eller surf på nätet. Det är du i din föräldraapp som bestämmer vad som ska finnas i klockan och det gäller också de appar som företaget tillhandahåller.  

Du behöver alltså inte installera dem om du inte vill. Men däremot kan de vara ett bra alternativ att ta till om barnet inte känner sig motiverad att använda en GPS-klocka. Då utgör de här extrafunktionerna ett incitament för att väcka intresse för klockan hos de barn som är lite äldre.

🔎 Därför valdes Xplora X5 Play

Xplora X5 Play är den klocka på den svenska marknaden som har den högsta kapslingsklassningen för vattentäthet, nämligen IP68. Det går att installera flera typer av roliga spel som uppmuntrar barnet att röra på sig, till exempel genom att det går att vinna fysiska priser i olika tävlingar. 

GPS-klockan har också en högupplöst kamera på 2 megapixel. Det är en riktigt bra bildkvalitet, särskilt med tanke på att klockan är så liten som den är.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Xplora X5 Play för?

 • Alla barn från 6 år och uppåt
 • De som vill ha en extra tålig klocka
 • Föräldrar som vill uppmuntra barn att röra på sig

💎 Utmärkande egenskaper för Xplora X5 Play

 • 2MP kamera
 • Vattentäthet/kapslingsklassning på IP68
 • Inbyggd stegräknare

🎬 Demonstration av Xplora X5 Play

📐 Xplora X5 Play specifikationer

TypGPS-Klocka
PrisklassPremium
Passar barn i åldernFrån 4 år
FärgerBlå, Rosa, Svart
Skärmstorlek1.4″
Batteritid3 dagar
VattentätIP68
SIM-kortJa
AbonnemangXplora Mobile, från 99 kr / mån
Trådlös kommunikation4G, 3G, 2G och WIFI
VibrationJa
FöräldraapplikationXplora
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionJa
Videosamtal Nej
KameraJa
TelefonbokJa
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Nej
PulsmätareNej
StegräknareJa (med app för belöning vid mer rörelse)
Skolläge (tyst under skoltid)Ja
Alarm och påminnelserJa
Avisering om klockan tas avNej
SömnmätningNej
Möjlighet att installera apparNej

3. Cmee Play 🏆 – Bästa GPS-klockan från Cmee

Cmee Play är en avancerad GPS-klocka som är kompatibel med både 2, 3 och 4G nätet och som kan kopplat upp sig mot det nät som är tillgängligt. Den här stabila funktionen minskar risken för att klockan hamnar utanför täckning och på det viset blir den mycket pålitlig. Du kan själv välja operatör på klockan och den är alltså inte knuten till något abonnemang. 

Cmee Play har också valt att utveckla en egen plattform för datalagring. Den skyddar all data som kunderna registrerar via telefonen i en egen, krypterad databas. Allt detta för att höja säkerheten på klockan när det gäller integritet och barnets säkerhet. 

Cmee Play är en väldigt genomtänkt GPS-klocka som är utvecklad för att kunna hänga med när barnet växer och inte kännas för barnslig efter ett tag. Urtavlan sitter i en infattning i armbandet och hela den delen kan bytas ut mot en annan färg vid behov. 

Variera klockans utseende

Det gör att du kan ändra färg och stil på hela klockan när barnet tycker det är dags för variation. På det sättet undviker du att barnet växer ifrån klockan rent stilmässigt. Det går också att uttrycka sin individuella stil och smak genom att välja en egen bakgrundsbild på displayen. Det går att göra med förinställda, coola bilder eller fotografier som barnet tar själv med klockan. 

Med föräldraappen går det att registrera upp till 50 mobiltelefonnummer och det är endast dessa kontakter som sedan kan kommunicera med barnet. De flesta kommer förstås inte att använda så här många kontakter alls, utan endast ha en handfull personer som barnet kan ringa till.  

Utrymmet är ändå bekvämt att ha tillgång till eftersom det så småningom kan komma att bli aktuellt med fler nummer såsom fritids, kompisar med mera. Då kan det förstås vara bra att ha marginal när det gäller telefonkontakter. 

Även i den här klockan finns det möjlighet att ställa in trygghetszoner med en karta i föräldraappen. I den kan du också ställa in uppdateringsintervaller och på det viset bestämma hur ofta du vill ha att klockan signalerar var barnet är. 

Det här är en stor fördel eftersom du själv kan balansera mellan exakthet och batteriåtgång.  Har du tätare intervaller på uppdateringen går det åt mer batteri än annars. 

Skoltid med aktiverad SOS-knapp

Den har också en skoltidsfunktion där den avaktiveras och fungerar då som en vanlig armbandsklocka. Undantaget här är SOS-knappen (som alltså inte går till 112 utan till ett förvalt nummer) som alltid är på. 

Vi kan förstås tycka att det är något av en svaghet att SOS-knappen inte går att stänga av när funktionen skoltid är aktiverat. Det gäller här att barnet kan låta bli att använda den under skoltid i onödan med risk för att klockan då inte får användas i skolan. 

För ett litet barn kan funktionen bli lätt att ta till om konflikter med kompisar upptstår i skolan och då kan förstås också klockan då likställas med en mobiltelefon. Av den anledningen skulle vi gärna se en funktion som gör att även SOS-knappen gick att stänga av när klockan är inställd på ”skoltid”.

🔎 Därför valdes Cmee Play

Cmee Play är en av de nyare aktörerna när det gäller GPS-klockor för barn och deras klocka Play tillför definitivt ännu ett bra alternativ till marknaden för den här typen av produkter. Den har snabbt blivit populär och är ett bra alternativ för föräldrar som vill ha en GPS-klocka som alternativ till en mobil för lite äldre barn.  

Klockan är stilren och har inget av det barnsliga utseende som många klockor av den här typen kan ha. Displayen kan barnet själv byta ut mot egna motiv.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Cmee Play för?

 • Barn från 6 år och uppåt
 • De som inte vill ha en för barnslig klocka
 • Föräldrar som har extra höga krav på säkerhet och integritet av data

💎 Utmärkande egenskaper för Cmee Play

 • Möjlighet att byta armband och utseende på klockan
 • Enkel att manövrera sig fram i menyerna
 • Använder sig av Cmees egen databas

🎬 Demonstration av Cmee Play

📐 Cmee Play specifikationer

TypGPS-Klocka
PrisklassPremium
Passar barn i åldernFrån 4 år
FärgerRosa, Blå, Svart
Skärmstorlek1.4″
Batteritid1-4 dagar
VattentätNej
SIM-kortJa
AbonnemangValfritt
Trådlös kommunikation4G, 3G, 2G och WIFI
VibrationJa
FöräldraapplikationCmee Online
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionJa
Videosamtal Nej
KameraJa
TelefonbokJa
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Nej
PulsmätareNej
StegräknareJa
Skolläge (tyst under skoltid)Ja
Alarm och påminnelserNej
Avisering om klockan tas avNej
SömnmätningNej
Möjlighet att installera apparNej

4. Safekid Junior.T6 🏆 – Bästa billiga GPS-klockan för barn 🏆 – Bästa GPS-klockan för barn utan kamera

Safekid Junior.T6 är en enklare typ av GPS-klocka med liknande grundfunktioner som vår vinnare Safekid Nova. Den fyller samma grundläggande funktion men är utan flera av de tekniska finesser och extrafunktioner som systerklockan Safekid Nova har. Av den anledningen är det här också en GPS-klocka som passar för våra allra yngsta och är lämplig från 4 år och uppåt. 

Så om vi för enkelhetens skull tar och jämför den med Safekid Nova kan vi börja med att berätta vilka funktioner som skalats bort här i jämförelse med Nova. Safekid Junior T6 har exempelvis ingen kamera. Den har heller inga extra appar och spel i telefonen och det finns ingen chattfunktion. Stegräknaren finns dock med. 

Safekid Junior.T6 är utrustad med samtalsfunktion och möjligheten att skicka SMS. Precis som vanligt fungerar samtalsfunktionen med förinstallerade telefonnummer. Som förälder använder du samma föräldraapplikation som till Safekid Nova för att göra inställningar på klockan. 

Volymen på ringsignalen går att justera och barnet kan välja om hen vill ha en digital eller analog urtavla. Klockan finns i färgerna rosa, rosa/gul samt svart. 

Tyst läge under skoltid

Safekid Junior.T6 har en klasstidsfunktion som kan aktiveras under de klockslag som du ställer in i den mobila applikationen. Det är då endast klockan som fungerar och ringsignaler, påminnelser och liknande funktioner är då inaktiva. Barnet kan alltså ha den här klockan på sig under skoldagen också och behöver inte ta av den för att lämna in den när mobiltelefonerna samlas in inför skoldagen. 

GPS-funktionen är enkel att använda och med några knapptryckningar ställer du in trygghetszonen som givetvis också meddelar om barnet skulle röra sig utanför den zonen.  Även på den här telefonen finns en larmknapp som är kopplad till ett specifikt nummer. Med den kan barnet nå dig eller någon annan vuxen med en enda knapptryckning, om det är något som hänt eller om barnet känner sig osäker på något sätt. 

Valfri mobiloperatör

Du behöver inte använda ett av Safekid förvalt simkort, utan kan själv välja vilken mobiloperatör du vill använda dig av. Men kom ihåg att sim-kortet behöver ha ett eget telefonnummer och även vara laddat med surf. 

Det här är en perfekt klocka för alla som vill ha en GPS-klocka för yngre barn. En fyraåring rör sig knappast ute på egen hand men vistas du exempelvis på landet eller reser ofta och har ett barn som är rörligt och äventyrligt, kan det vara en stor trygghet att ha den här typen av klocka på barnet.  

En mobiltelefon är ett alldeles för stort ansvar för ett yngre barn och risken är väldigt stor att den tappas bort. Med Safekid Junior.T6 på armen kan barnet alltid nå dig och du kan enkelt kontrollera var hen befinner sig om ni skulle tappa bort varandra. 

Klockan har en vattentäthet med kapslingsklass IP67.  Det är samma som Safekid Nova och innebär att klockan klarar av vattenstänk och regndroppar utan att skadas. Men den bör inte användas vid simning eller dusch, eftersom den då kan utsättas för väta längre tid än vad den klarar av. Vi ska också komma ihåg att vattentätheten minskar i takt med klockans slitage och åldrande. 

Tillverkaren rekommenderar att du laddar GPS-klockan i max 3-4 timmar för att hålla batteriets livslängd intakt så länge som möjligt. Överladdning sliter nämligen på batteriet och förkortar livslängden på det. Därför är det alltid bra att ta ut laddaren direkt när batteriet är fulladdat. I klockan finns en indikator som visar när batteriet laddats upp.

🔎 Därför valdes Safekid Junior.T6

Om du gillade Safekid Nova men känner att den är för avancerad för ditt barn och gärna skulle vilja ha en i grunden samma klocka men i något enklare utförande, är svaret Safekid Junior.T6! Den här klockan har alla de grundläggande funktionerna som Nova har, men här finns ingen chatt, ingen kamera och inga extra appar. Det gör att den blir enklare att använda och den är också billigare än Safekid Nova.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Safekid Junior.T6 för?

 • Barn från 4 år och uppåt
 • Alla som inte vill ha för många funktioner på GPS-klockan
 • De som vill ha svensk support

💎 Utmärkande egenskaper för Safekid Junior.T6

 • Har geofence-funktion
 • Snabb uppladdning på ca 3 timmar
 • Analog eller digital urtavla

🎬 Demonstration av Safekid Junior.T6

📐 Safekid Junior.T6 specifikationer

TypGPS-Klocka
PrisklassBudget
Passar barn i åldernFrån 4 år
FärgerRosa/gul, Rosa, Svart
Skärmstorlek1.3″
Batteritid2-3 dagar
VattentätIP67
SIM-kortJa
AbonnemangValfritt
Trådlös kommunikation2G
VibrationNej
FöräldraapplikationWonlex, SeTracker och SeTracker2
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionJa (bara från App till klocka)
Videosamtal Nej
KameraNej
TelefonbokJa
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Nej
PulsmätareNej
StegräknareJa (ej exakt)
Skolläge (tyst under skoltid)Ja
Alarm och påminnelserJa
Avisering om klockan tas avNej
SömnmätningNej
Möjlighet att installera apparNej

5. Forever Care Me KW-400 🏆 – Enklaste GPS-klockan för barn

Forever är ett polskt teknikföretag som tillverkar smarta mobillösningar för privata hushåll och företag. Deras GPS-klocka för barn Care ME KW-400 är anpassad för barn från 7 år och uppåt. Den är utvecklad med en avancerad teknik som enligt tillverkaren har god mottagning och också fungerar bra där mobiltäckningen kan vara dålig, som till exempel i parkeringshus eller i liknande byggnader. 

En speciell funktion som vi är väldigt förtjusta i är att klockan har en sensor som skickar signaler till föräldraappen när den tas bort från handleden. Det gör att du kan ha koll på om barnet tar av sig klockan eller glömmer den efter sig någonstans, vilket förstås ger en extra dimension till tryggheten för dig som förälder. 

Fungerar utomlands

Forever har utvecklat 4G-funktionen så att den är kompatibel med i stort sett de flesta mobiloperatörer i hela Europa.  Det här är alltså en klocka som du också kan ta med dig på utlandssemestern och känna dig trygg med att den fungerar. En helt suverän funktion tycker vi och klockan passar jättebra för dig som ofta reser utomlands med hela familjen. 

Det är en enkel klocka med ett tufft utseende som är väl anpassad för äldre barn och här finns ingen risk för att en 10-åring tycker att klockan ser för barnslig ut. Klockan kan väljas i färgerna svart, rosa, ljusblått och en cool kamouflagefärg. Här finns alltså en stil som passar alla. 

Skärmen är väl tilltagen och avviker i sin funktion från de andra i och med att den styrs med knappar och inte med en touchskärm. Forever Care ME KW-400 fungerar alltså mer som en vanlig armbandsklocka i den bemärkelsen. Den har utrymme för ett antal förinstallerade kontakter som barnet kan ringa till. Här finns dock ingen SMS-funktion utan det är telefonsamtal som gäller.  

Geofence-funktionen finns inbyggd i föräldraappen och där kan du ställa in en eller flera områden som säkra zoner och få ett meddelande till din applikation när barnet rör sig utanför området.

🔎 Därför valdes Forever Care Me KW-400

Forever Care ME KW-400 är en armbandsklocka som är lätt att använda och det finns inga extra appar och funktioner att tappa bort sig i. GPS-klockan passar för alla som behöver en riktigt enkel klocka med de allra mest basala och viktiga funktionerna.

Det är visserligen en enkel klocka men det gör också att användaren löper mindre risk att stöta på teknikproblem. Klockan är en bra lösning för föräldrar som inte känner sig jättebekväma med avancerad digital teknik utan vill ha något enkelt och funktionellt som fungerar för alla. 

Det är förstås också en klocka som passar väldigt bra för barn som har behov av riktigt enkla och basala funktioner för att kunna hantera klockan.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Forever Care Me KW-400 för?

 • De som inte vill ha en touch-screen
 • Passar små barn bra
 • Alla som vill få de basala funktioner på klockan

💎 Utmärkande egenskaper för Forever Care Me KW-400

 • Kan användas i mobilnätet inom hela EU
 • Stor och lättavläst urtavla
 • Ser ut som en vanlig klocka

🎬 Demonstration av Forever Care Me KW-400

📐 Forever Care Me KW-400 specifikationer

TypGPS-Klocka
PrisklassBudget
Passar barn i åldern
FärgerBlå, Rosa, Svart
Skärmstorlek1.4″
Batteritid3 dagar
VattentätNej
SIM-kortJa
AbonnemangValfritt
Trådlös kommunikation2G, WIFI
VibrationNej
FöräldraapplikationForever Care & Forever KidsCare
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionJa
Videosamtal Nej
KameraNej
TelefonbokJa
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Ja
PulsmätareNej
StegräknareJa
Skolläge (tyst under skoltid)Nej
Alarm och påminnelserNej
Avisering om klockan tas avJa
SömnmätningJa
Möjlighet att installera apparNej

6. Minifinder Nano 🏆 – GPS-klockan för barn med längst batteritid

Den intressanta och prisbelönta GPS-klockan Minifinder Nano är en avancerad GPS-klocka rent tekniskt. Men den är enkel i sin funktion och utan en massa extra finesser. Den passar en bred grupp individer och används inom äldreomsorgen, likväl som inom polisen. 

För den som vill ha en avancerad teknisk lösning när det gäller just GPS-funktionen är det här ett bra alternativ. Data-roamingen i klockan rör sig fritt mellan olika mobilnät för att ge den bästa, kontinuerliga dataåtkomsten, utan avbrott och glapp.

Minifinder Nando har en stor, synlig knapp som tar kontakt med förinställda telefonnummer när användaren trycker på den. Svarar inte ett nummer så fortsätter den ta kontakt med nästa, registrerade nummer. 

Smart karta med satellitbild

Föräldraenheten kan användas av flera användare till samma klocka. Både du och din partner kan alltså ha appen installerad på era egna mobiltelefoner.

Kartfunktionen i applikationen har både en vanlig funktion och en satellitbild. Den senare kan vara till god hjälp om barnet rör sig i städer och tätorter eftersom du då kan se exakt var på en gata barnet befinner sig, något som kan vara svårt att få grepp om i detalj med en vanlig karta.  

Ringfunktion till larmcentral

Ringfunktionen har en tvåvägskommunikation, precis som vilken mobiltelefon som helst. Det som skiljer den här klockan åt från de andra är att med Minifinder Nano kan du koppla klockan till en larmcentral, exempelvis 112. 

GPS-funktionen är avancerad och eftersom den är utrustad med både wifi och bluetooth har den här GPS:n också möjlighet att lokalisera en person inomhus. Minifinder Nano fungerar i över 190 länder och det är alltså en perfekt GPS-klocka att ta med sig som extra trygghet på en resa med familjen. 

GPS:n kan läsa av användarens rörelsemönster i realtid och du kan alltså se exakt hur bäraren av klockan rör sig. Du ser också rörelsemönstret bakåt i tid och var personen har befunnit sig tidigare. 

Inbyggt fallarm och pulsmätare

Två funktioner som först kanske kan verka mer lämpade för användargruppen seniorer, är klockans inbyggda pulsmätare och fallarm. Vid första anblicken tänker nog de flesta att det här är funktioner som främst lämpar sig för äldre personer. Men faktum är att de här finesserna kan vara väldigt användbara även för dig som småbarnsförälder. 

Ett larm i din mottagarappliktion utlöses när användaren faller och inte kan larma på egen hand. Pulsmätaren larmar om den över- eller understiger särskilda värden som du själv ställt in i föräldraenheten. Genom de här två funktionerna kan du snabbt få en överblick över barnets fysiska tillstånd när något händer eller om en krissituation för barnet har uppstått på något sätt. 

Det är verkligen ett bra och tryggt hjälpmedel för dig som har barn som till exempel cyklar till och från skolan på egen hand, utan en vuxens sällskap. Händer något utöver det vanliga kommer du att få ett larm i telefonen direkt. 

Den larmar även om klockan skulle förlora kontakten med GPS-signalen och hamna i radioskugga. Detsamma händer om klockans batteri håller på att ta slut. 

Klockan är tillverkad i ett bekvämt men slitstarkt silikonmaterial. Den kan också plockas ur sitt silikonhölje och bäras som ett halsband. Det finns ett speciellt hänge som du kan köpa från tillverkaren som är speciellt anpassat för klockan. Just för barn är dock sannolikt armbandsklockan det mest praktiska.  

Batteri av hög kvalitet med lång användningstid

Enheten har ett speciellt batteri som är framtaget för att minimera energiförbrukningen och eftersom den inte har några extra finesser eller en display, drar den också relativt lite batteri när den är i användning.

Det gör att klockan har ett standby-läge på 120 timmar och hela 24 timmars aktiv användning. I köpet ingår en laddarsladd och du kan ladda upp telefonen snabbt och smidigt när du behöver det.

🔎 Därför valdes Minifinder Nano

Minifinder Nano är den som skiljer sig mest från de andra klockorna i det här testet. Den har har inte någon tavla utan endast en larmknapp i mitten av klockan. Den trycker användaren på för att nå de nummer som är registrerade i mobilen. Svarar då inte den personen kopplar den upp sig till nästa nummer.

Minifinder Nano är som tidigare nämndes utrustad med fallarm och larmar alltså dig om barnet trillar från en klätterställning eller från cykeln. 

GPS-funktionen är också avancerad och letar kontinuerligt efter ett ledigt mobilnät att koppla upp sig mot. På det viset är den pålitlig och det blir sällan avbrott i uppkopplingen med den här klockan.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Minifinder Nano för?

 • Familjer som har behov av en GPS-klocka med endast en enkel larmfunktion
 • Alla som vill ha en enkel GPS-klocka på resor med mera
 • Passar bra för barn och vuxna med funktionshinder som behöver en lösning som är extra enkel att hantera

💎 Utmärkande egenskaper för Minifinder Nano

 • Pulsmätare
 • Avancerad teknik
 • Endast en knapp och ingen skärm

🎬 Demonstration av Minifinder Nano

📐 Minifinder Nano specifikationer

TypPersonlarm
PrisklassPremium
Passar barn i åldern
FärgerSvart, Vit, Vit/Grå, Grå
SkärmstorlekIngen skärm
Batteritid5 dagar
VattentätNej
SIM-kortJa
AbonnemangAbonnemang från Minifinder (0-24 mån bindningstid)
Trådlös kommunikation2G och WIFI
VibrationNej
FöräldraapplikationMiniFinder GO
TelefonfunktionJa
MeddelandefunktionNej
Videosamtal Nej
KameraNej
TelefonbokNej
GPS-staket (geofence)Ja
SOS-funktionJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)Nej
PulsmätareJa
StegräknareNej
Skolläge (tyst under skoltid)Nej
Alarm och påminnelserNej
Avisering om klockan tas avNej
SömnmätningNej
Möjlighet att installera apparNej

🔎 Jämförelse av GPS-klockor för barn

Produkter
Safekid Nova
Xplora X5 Play
Cmee Play
Safekid Rocket 4G
Safekid XL17
Minifinder Nano
Xplora XGO2
Safekid Sport 4G
Safekid Sport 2G
Forever Care Me KW-400
Safekid Junior.T6
Safekid Safe23
PrisklassPremiumPremiumPremiumPremiumPremiumPremiumMellanMellanBudgetBudgetBudgetBudget
Passar barn i åldernFrån 6 årFrån 4 årFrån 4 årFrån 6 årPassar äldre barnFrån 4 årFrån 6 årFrån 4 årFrån 4 årFrån 4 år
FärgerSvartBlå, Rosa, SvartRosa, Blå, SvartBlå, Rosa, SvartSvartSvart, Vit, Vit/Grå, GråRosa, SvartRosa, SvartBlå, Rosa, SvartBlå, Rosa, SvartRosa/gul, Rosa, SvartBlå/Vit, Röd/Vit, Rosa, Svart, Svart/Röd
Skärmstorlek1.4″1,4″1.4″1.4″1.4″Ingen skärm1,4″1.4″1.3″1.4″1.3″1.3″
Batteritid3 dagar1-4 dagar3 dagar1-2 dagar5 dagar3 dagar3 dagar1-3 dagar3 dagar2-3 dagar1-2 dagar
VattentätIP67IP68NejIP67IPX7NejIP67IP67IP67NejIP67IP67
SIM-kortJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
AbonnemangValfrittXplora Mobile, från 99 kr / månValfrittValfrittValfrittMinifinderXplora Mobile, från 99 kr / månValfrittValfrittValfrittValfrittValfritt
Trådlös kommunikation4G, 3G, 2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI4G, 3G, 2G och WIFI2G2G, WIFI2G2G
VibrationJaJaJaJaJaNejNejNejNejNejNejNej
AppWonlex, SeTracker och SeTracker2XploraCmee OnlineWonlex, SeTracker och SeTracker2Wonlex, SeTracker och SeTracker2MiniFinder GOXploraWonlex, SeTracker och SeTracker2Wonlex, SeTracker och SeTracker2Forever Care & Forever KidsCareWonlex, SeTracker och SeTracker2Wonlex, SeTracker och SeTracker2
TelfonfunktionJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
MeddelandefunktionJaJaJaJaJaNejJaJa (bara från App till klocka)Ja (bara från App till klocka)JaJa (bara från App till klocka)Ja (bara från App till klocka)
VideosamtalJaNejNejJaJaNejNejJaNejNejNejNej
KameraJaJaJaJaJaNejJaJaJaNejNejNej
TelefonbokJaJaJaJaJaNejJaJaJaJaJaJa
GPS-staket (geofence)JaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
SOS-funktionJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Övervakningsfunktion (ring med tyst läge)JaNejNejNejJaNejNejJaJaJaJaJa
PulsmätareNejNejNejNejJaJaNejNejNejNejNejNej
StegräknareJaJa (med app för belöning vid mer rörelse)JaJa (ej exakt)JaNejJa (med app för belöning vid mer rörelse)Ja (ej exakt)Ja (ej exakt)JaJa (ej exakt)Ja (ej exakt)
Skolläge (tyst under skoltid)JaJaJaJaJaNejJaJaJaNejJaJa
Alarm och påminnelserJaJaNejJaJaNejNejJaJaNejJaJa
Avisering om klockan tas avNejNejNejNejNejNejNejNejNejJaNejNej
SömnmätningJaNejNejJaJaNejNejNejNejJaNejNej
Möjlighet att installera apparJaNejNejJaNejNejNejNejNejNejNejNej
RecensionSafekid Nova recensionXplora X5 Play recensionCmee Play recensionMinifinder Nano recensionForever Care Me KW-400 recensionSafekid Junior.T6 recension
Se prisSafekid NovaXplora X5 PlayCmee PlaySafekid Rocket 4GSafekid XL17Minifinder NanoXplora XGO2Safekid Sport 4GSafekid Sport 2GForever Care Me KW-400Safekid Junior.T6Safekid Safe23

Vad ska jag tänka på vid köp av en GPS-klocka för barn?

Nu när vi gått igenom de klockor som vi anser vara bäst på marknaden just nu märker du att de skiljer sig från varandra en del i funktion. Den gemensamma nämnaren är naturligtvis GPS:n och ringfunktionen, även om dessa också kan skilja sig åt när det gäller detaljerna. 

Är priset en viktig fråga för dig och du vill ha en budgetvariant kan vi rekommendera Safekid Junior.T6. Det är den billigaste varianten, samtidigt som den har alla grundläggande funktioner som krävs för att klockan ska uppfylla sin funktion när det gäller spårning och samtal.  

Safekid Junior.T6 är helt enkelt en bra klocka som för den sakens skull inte är onödigt lyxig och för med sig en massa extrakostnader. Dessutom kan du själv välja abonnemang till klockan vilket många tycker är en fördel. 

Har ditt barn behov av en större och mer lätthanterlig skärm är Forever Care Me KW-400 ett bra alternativ. Fördelen med den är också att den har ett alarm som meddelar dig om klockan tas av armen. 

Forever Care Me KW-400 kan också mäta sömnen, vilket kan vara en bra funktion som främjar och inspirerar barnen till att lära sig vila och sova tillräckligt mycket. Helt enkelt en bra funktion när så många är uppkopplade till stressande skärmar en stor del av dagen. 

Har du ett barn som är synskadat, har en funktionsnedsättning eller ADHD är det bra att välja en riktigt enkel klocka som exempelvis Minifinder Nano. Klockan blir ett extra stöd i vardagen och gör det även lätt för er att tillsammans komma ihåg viktiga klockslag, såsom medicinering eller andra vardagsrutiner som är viktiga att hålla koll på.

Inkludera barnet i valet av GPS-klocka

När du bestämmer dig för att du vill att ditt barn ska använda en GPS-klocka kan det vara bra att i ett tidigt skede inkludera barnet i köpet. Många barn får numera en mobiltelefon tidigt och det kan krävas en del övertalning för att få barnet entusiastisk över en GPS-klocka, särskilt när kompisarna har en mobiltelefon. 

Börja med att prata positivt om klockan och alla fördelar med den, i jämförelse med en mobiltelefon. När barnet förstår att en klocka är mycket svårare att tappa bort än en mobil, kan det vara en sak som gör att barnet tycker den är intressant. Många barn är stressade över just den faktorn och är rädda att tappa bort sin mobil och det kanske din son eller dotter har märkt. 

Om den GPS-klocka du funderar på att köpa har olika armband och utseenden kan det vara smart att låta barnet själv välja färg. Titta också på vilka appar som ingår och planera för de roliga saker som ni kan göra med dem. Har klockan en kamera kan det definitivt vara en faktor som lockar barnet att använda klockan. 

Vad är kapslingsklassning?

Kapslingsklass är facktermen för vattentäthet. Elektroniska produkter förses med olika märkningar för att definiera hållbarheten och när det gäller kapslingsklass registreras den med bokstäverna IP samt en sifferkombination. IP står för Ingress Protection och det är det vi på svenska kallar för kapslingsklass. 

Det är en internationell standard och den sätts på alla typer av elektroniska prylar, från smarta telefoner till batterier. Även då GPS-klockor för barn. 

Siffrorna i beteckningen indikerar hur vatten- och dammtäta produkterna är. IP67 är en vanlig nivå för GPS-klockor och det innebär att klockan klarar av att blötas ner helt och hållet, ner till en meters vattendjup. 

Det betyder dock inte att användaren ska duscha och bada med klockan eftersom den inte får vistas för länge i vattnet. Slitage och användning sänker också IP-standarden på klockan och ju äldre en produkt är, desto sämre kan den stå emot damm och väta. Kom ihåg att alltid följa anvisningarna i manualen noggrant när det gäller hantering och skötsel av GPS-klockan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av GPS-klockor för barn:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals