Att få barn sätter press på de flesta relationer. Helt plötsligt finns det en ny person i familjen som kräver all uppmärksamhet och borta är nätterna med åtta timmars sömn. Kroppen förändras, sexlusten är spårlöst försvunnen, och sömnbristen kan skapa irritation och missförstånd. Läs mer för att få veta hur vanligt det är att man separerar efter barn och hur man kan förebygga en separation genom att jobba på förhållandet.
Enligt en undersökning från Statistiska Centralbyrån separerar 30% av föräldrar efter att de fått barn, många innan barnet har hunnit fylla 4 år. Par i samborelationer separerar i dubbelt så många fall mot de som är gifta.
Enligt en studie som gjorts på Göteborgs Universitet är de främsta orsakerna till en separation efter barn bland annat själva föräldraskapet och påfrestningarna som kommer med det, brist på ett sexliv, dålig kommunikation, att man är olika som personer, och att man inte vårdar relationen. Känslan av att livet går för fort och att ens egna drömmar inte hinns med är också en del av varför småbarnsföräldrar väljer att gå isär.
Enligt en undersökning från SCB är det hela 30% av föräldrar som separerar, en väldigt hög siffra. Undersökningen visade också att par som inte var gifta separerade i dubbelt så många fall mot de som var gifta. En separation med barn inblandade kan vara särskilt svår att gå igenom och det är inte ett beslut som ska tas lättvindigt. Ett tips är att gå och prata med någon professionell som även kan vara opartisk innan ett beslut om separation tas.
Att bli en familj
Det är en enorm omställning att gå från att vara ett par till att bli en familj. Det sätter relationen på prov på alla möjliga vis och det kan skapa kommunikationsproblem och missförstånd om allt möjligt. När man får barn är det lätt att glömma bort både sina egna och sin partners behov. Genom att vårda relationen och förbereda sig själv och varandra långt innan barnet kommer kan man bli bättre förberedd på hur relationen kommer att förändras.
Med det sagt så kan man nog aldrig förbereda sig på allt vad det innebär att få barn, men det man kan göra är däremot att gå in i föräldrarollen som en enad kraft. Genom att prata mycket, dela sina tankar, uppskatta och uppmuntra varandra kan risken för missförstånd minskas markant.
Tips för att undvika en separation
För att undvika en separation krävs det att båda föräldrarna tar hand om relationen och är snälla mot varandra. Ett tips är att tillsammans bestämma att inga stora beslut ska tas inom en viss tid efter det att barnet har kommit, ett år brukar vara en rimlig tid. Det kan innefatta en stor flytt, byte av jobb, eller en separation. På det viset tar man inga förhastade beslut när man är trött och slutkörd utan får fundera på saken först.
Under det första året kan det generellt vara bra att inte göra stora förändringar alls, det tar ofta en längre tid att vänja sig vid den nya familjedynamiken än vad man tror och livet kommer ju faktiskt aldrig mer blir det samma igen.
Det är vanligt för föräldrar som får sitt första barn att försöka hålla fast vid livet som det var innan bebisen, att helt enkelt försöka för mycket och ha för höga förväntningar på föräldraskapet. Det bästa tipset är att slappna av, att låta sig själv vara ett vrak under särskilt jobbiga perioder och att släppa skammen över att ha på sig mjukisbyxor för tredje dagen i rad.
- Fatta inga stora beslut under det första året
- Släpp prestigen i föräldraskapet
- Kom överens om att uppskatta varandra
Det kan vara lätt för den förälder som är hemma med barnet att ta på sig allt ansvar och för den förälder som är på jobbet att släppa det. För jämställdhetens skull kan det vara bra att dela upp ansvaret så att den föräldern som är på jobbet i veckorna går upp med bebisen en av nätterna på helgen eller tar ut bebis på en promenad så att den andra föräldern får vila och vara lite själv.
Det är viktigt att få en lugn stund för sig själv, att dricka en kopp te i tystnad, och att få tid att återhämta sig. Det är även väldigt viktigt att göra saker tillsammans som en familj. Att gå till ett café och dricka en kaffe tillsammans medan man sitter och pratar kan göra underverk för relationen. När barnet blir lite äldre kan det vara en bra idé att skaffa barnvakt i några timmar och hitta på något roligt tillsammans.
- Dela på ansvaret
- Låt den hemmavarande föräldern få en lugn stund för sig själv
- Hitta på roliga saker tillsammans hela familjen
- Lämna bort barnet till någon ni litar på i några timmar och gå på en dejt
Kommunikation
Att ha en bra kommunikation sinsemellan är viktigt i alla relationer, men kanske speciellt hos småbarnsföräldrar. Genom att prata igenom saker, förväntningar och förhoppningar, både innan barnet kommer och efteråt kan det minska pressen och oron som många känner. Att dela sina tankar med den som står närmast kan göra underverk för både relationen och den egna självkänslan.
När man har ett litet barn kan det vara svårt att ta sig tid att sitta ned och prata, men det är väldigt bra att göra det. Tvätten och disken kan faktiskt vänta och att prata om hur man känner kring relationen är väldigt bra i längden.
Genom att vara öppen med sina känslor kan man lättare komma på lösningar på problem tillsammans och minska missuppfattningar som annars kan ställa till det rejält när man är trött och grinig. Det kan också vara bra att kommunicera kring framtiden. Det är nyttigt att prata om framtida drömboenden, resor, och annat som är roligt att se fram emot och jobba för.
- Ta er tid att prata med varandra
- Genom att vara öppen med känslor blir det mindre missuppfattningar
- Planera framtiden tillsammans
Tips för separation med barn
Om det trots allt känns som att gå isär är en bra idé så ska man göra det. Kom ihåg att man aldrig ska stanna kvar i någonting som inte gör att man mår bra. Det är okej att släppa prestigen och känslan av att ha misslyckats med någonting. En separation behöver inte vara något dåligt för familjen, det kan också vara något positivt och som får alla inblandade att må bra. När det kommer till en separation med barn finns det flera saker som är bra att tänka på.
Var ärliga med barnen
Barn förstår mycket mer än vad man tror, även väldigt små barn märker av förändringar hos föräldrarna. Att vara ärliga med barnen och förklara allt som kommer att hända kan göra att de känner sig lugnare när det väl händer. Det är också viktigt att berätta att föräldrarna separerar från varandra, inte från barnen.
Var noga med att inte baktala den andre föräldern
Beroende på anledningarna till separationen kan det ibland vara lockande att baktala den andre föräldern som kan ha betett sig illa. Det är alltid bra att vara ärlig med barnen, men att tala illa om mamman eller pappan kan få barn att känna skuld och skam när de längtar efter den föräldern.
Försök att inte älta
De första månaderna kan vara de värsta och oavsett om man känner sorg eller en lättnad över separationen är det en livsomvälvande händelse som måste bearbetas. För att inte trötta ut vänner och familj är det bra att inte älta separationen. Finns det ett stort behov av att reda ut saker och förstå andra finns det samtalsterapeuter som är specialiserade på ämnet.
Lös boendefrågor och umgängesrätt
Om ni inte är överens om separationen, har svårt att själva lösa boendesituationen, eller hur ofta barnet/barnen ska vara hos varje förälder kan familjerätten och socialstyrelsen hjälpa till. Små barn har exempelvis ett större behov av att vara hos mamman och det kan ofta vara jobbigt att direkt hoppa in i en varannan vecka-situation.
Bodelning och ekonomin
En separation innebär ofta att ekonomin blir lite rubbad och det kan vara bra att budgetera för den nya livssituationen så att det inte går ut över barnen. Är man gift och inte har något äktenskapsförord delas alla tillgångar och skulder på mitten vid en så kallad bodelning. Har man istället varit sambos gäller sambolagen.
Håll ut!
Livet är tufft under småbarnsåren och trots att många separationer sker i samförstånd mellan föräldrarna finns det relationer som hade kunnat lagats med rätt verktyg. Man kan inte förstå hur tufft det är förrän man själv har varit i den situationen. När det känns som tuffast är det ändå bra att anstränga sig för att visa uppskattning, ge komplimanger, och stötta varandra. Det är de små sakerna som kan hjälpa mest i slutändan och det krävs inte stor ansträngning.
- Berätta för din partner att du uppskattar hen
- Uppmuntra varandra
- Pussas så ofta som möjligt
- Håll varandras händer på promenader
- Kramas mellan andra sysslor
Om relationen känns skakig kan det vara bra att prova tipsen ovan. Genom att röra mer vid varandra och säga fina saker ger man sin partner lite bättre självkänsla och stärker banden tillsammans. Även sexlivet kan gynnas av detta då ni vänjer er vid att röra vid varandra ofta, vilket kan leda till att sex känns mer naturligt istället för att vara något ovant.
Sammanfattning
Antalet föräldrar som separerar efter att ha fått barn är många. Ibland har separationer en bra anledning, men lika många kan förhindras genom kommunikation, uppskattning, och många pussar och kramar. Att få barn gör familjedynamiken annorlunda väldigt fort och man kan egentligen aldrig förbereda sig för vad långa vaken-nätter med skrik och gråt kan göra mot en relation, men genom att kommunicera med varandra kan de värsta missförstånden lösas relativt fort.
På så vis kan de värsta skadorna mot relationen förhindras och en separation kan kanske undvikas. Ta er tid att umgås med varandra – själva eller med barnen, för att stärka banden. Skulle en separation vara nödvändig är det istället viktigt att inte älta eller baktala den andre föräldern, vara ärlig med barnen, och lösa situationer på ett konkret och bra sätt.