Ska man ge sitt barn febernedsättande eller inte?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Feber är helt enkelt när kroppstemperaturen är högre än normalt. Det är ett av kroppens naturliga sätt att försvara sig mot bakterier och virus på och feber är i sig ingen egen sjukdom utan endast ett symptom på sjukdom.

I normalfallet är det en infektion eller ett virus av något slag. Man brukar säga att feber är när kroppstemperaturen blir högre än 38,0 grader. Barn får mycket lättare feber än vuxna även om det inte behöver betyda att de är jättesjuka.

Feber hos barn beror ofta på vanliga infektioner som läker av sig själva. Det är alltid bra att ringa sjukvårdsupplysningen för konsultation om man är osäker och själv så ska man alltid först och främst hålla koll på hur barnet mår som helhet.

När barnet har feber finns det alltid saker man kan göra för att underlätta och göra det bättre för barnet. Du kan till exempel klä barnet svalt och låta barnet själv helt och hållet bestämma när det vill vara aktivt alternativt vill vila.

Det är bara att hålla koll på hur mycket barnet orkar så reglerar det sig själv. När barnet sover kan det vara bra att höja huvudändan på sängen till exempel med ett par böcker under sängbenen. Det minskar svullnaden och även risken för problem med bihålor och öron.

Febernedsattande eller inte

Hög feber i kombination med halsont eller ont i örat bör kollas upp av läkare med en gång så att svåra sjukdomar kan uteslutas och även så att rätt medicin kan sättas in vid behov.

Öronvärk hos barn kan vara oerhört plågsamt och väldigt utmattande för hela familjen. Det är alltid bra att försöka få kontroll på situationen så tidigt som möjligt.

Ska man använda febernedsättande eller inte på ett litet barn?

Om det är dags för febernedsättande eller inte måste man även här avgöra och ta hjälp av sjukvården om man är osäker. Det spelar stor roll om barnet mår bra utöver febern eller är väldigt påverkad.

Får barnet väldigt hög feber på kort tid kan det vara bra att ge febernedsättande medicin för att undvika att barnet till exempel ska drabbas av feberkramper. Verkar barnet må bra trots feber finns det ingen anledning att ge febernedsättande.

Nackdelen kan vara att medicinen minskar kroppens egen funktion att göra sig av med infektionen i kroppen. När det finns risk för feberkramper, men läkare har rekommenderat medicin så ska du naturligtvis ta det.

Ge barnet mycket att dricka

Ett barn som har feber förlorar väldigt mycket vätska och behöver därför dricka mycket. Att dricka lite hela tiden är bättre än att dricka mycket på en gång och sedan ingenting alls.

Tycker du att det är svårt att få i barnet vätska är det bättre med en matsked än ingen vätska alls. Tveka inte att ta till små knep som att till exempel servera isglass, som ju också är vätska fast i frusen form.

Du kan vara trygg med att barnet har fått i sig tillräckligt mycket vätska när barnet kissar flera gånger per dag, vilket är det normala. Kissar barnet inte så har den fått i sig alltför lite vätska och du bör även här konsultera sjukvården.

Att ta tempen på ett barn med feber

Barn som varit fysiskt aktiva får snabbt högre temperatur, så har barnet lekt eller om det kommer utifrån, vänta en halvtimme innan du tar tempen för att få så korrekt temperatur som möjligt.

Spädbarn ska helst vara avklädda när du kollar tempen eftersom varma kläder lätt höjer temperaturen. Mät också alltid på samma ställe på kroppen och med samma termometer för att vara säker på att du får ett konsekvent resultat.

Febernedsattande eller inte

Idag finns en mängd olika termometrar på marken på marknaden och i princip kan man säga att du får vad du betalar för. Vill du ha en termometer som mäter i pannan eller i örat är de mer avancerade varianterna det som ger resultat.

Febern följer du genom att ta tempen på morgonen och på eftermiddagen. Är du extra orolig och vill ha noggrann koll, så kan du ta den på kvällen också.

Vilken typ av febernedsättande ska jag ta?

Barn och ungdomar ska undvika acetylsalicylsyra som till exempel Treo, Bamyl, eller aspirin. De vanligaste febernedsättande läkemedlen för barn får sägas vara Alvedon eller Panodil som innehåller paracetamol.

Här finns det olika varianter, som stolpiller, flytande medicin, eller som tabletter. Ibuprofen som till exempel Ipren, kan du ge från ett halv års ålder.

Följ alltid läkarens anvisningar noggrant när du medicinerar med febernedsättande. Mediciner sliter på de inre organen och kan vara skadligt för njurarna, därför gäller det att inte slentrianmässigt ge febernedsättande.

När barn har feber så kan de trots detta ändå ha ork för lek och aktivitet. Men barnet måste ändå få vara hemma och vila från dagis och skola eftersom hen har en infektion i kroppen. Det bra att uppmuntra till lugnare aktiviteter som till exempel pyssel eller bokläsning.

Kom ihåg att uppmuntra till vattendrickande hela tiden. Feber gör också att man kan bli både varm och frusen med täta intervaller och det här är det bara att anpassa efter hur barnet mår.

Febernedsattande eller inte

Fryser barnet är det skönt med något varmt att dricka eller ligga inbäddad i ett täcke. När barnet börjar svettas ut febern och känner sig varm kan du ge en glass och bara låta barnet ha på sig ett tunt lakan vid vila.

40 graders feber hos små barn

Har du ett spädbarn hemma ska du kontakta vården genast när barnet får feber, det vill säga allt över 38 grader. Är det ett lite större barn som till exempel är 6 månader eller äldre måste du kontakta vården senast när febern ligger på 39 grader.

Ett bra sätt att vara förberedd är att mäta temperaturen regelbundet och skriva ner var temperaturen ligger vid specifika klockslag. Du har då en konkret och bra referens när du talar med läkaren.

Så kom ihåg att feber i grunden faktiskt är någonting positivt och betyder att kroppen själv jobbar för att bli av med sjukdomstillståndet i kroppen.

Sedan måste man naturligtvis vara noggrann med att ha koll på vilka sjukdomar det är och hur se febermönstret ser ut.

Vad ska jag göra när barnet som har feber inte äter?

Precis som vi vuxna människor kan göra så kan också småbarn tappa aptiten när de är riktigt sjuka. Ett sjukt barn kan äta dåligt i flera dagar och det är ingenting ovanligt alls.

Här får man helt enkelt undvika att drabbas av panik och fokusera på att ge sådant som barnet tycker om. Det kan också fungera att ge barnet lite mindre portioner för att det ska tilltalas mer av maten. Att få i barnet vätska är trots allt det viktigaste och det ska man också fokusera på.

Febernedsattande eller inte

Går det ett tag och du inte får i barnet något alls är det bättre att ta till sådana livsmedel som är mindre lämpliga i normalfallet, till exempel glass, saft, och kakor. Att få upp energinivåerna en gång kan räcka för att barnet ska kunna få mer kraft och få tillbaka sin normala aptit igen.

Är det ett spädbarn som ammar behöver du inte ge någon extra vätska alls utan bara se till att du ammar bebisen så mycket som möjligt så att hen får i sig så mycket vätska som det går.

Värkmediciner till barn

Det är viktigt att använda sitt sunda förnuft när det kommer till febernedsättande för barn och när det handlar om lindriga infektioner, så klarar kroppen oftast att själv ta hand om febern.

Är det däremot sådant som halsvirus eller öroninflammationer så kan smärtan blir väldigt svår och det kan vara bra att ta till febernedsättande.

Detsamma kan vara svåra symtom på någon av våra barnsjukdomar som till exempel vattkoppor. Då kan det vara skönt för barnet att få något som lindrar jobbiga symptom. Det bästa är att alltid konsultera med vårdupplysningen och med din läkare.

Stiger barnets feber väldigt fort måste du också vara uppmärksam på det och kontrollera att inte febern blir mer än 39 grader. Har du inte konsulterat läkare innan så måste du göra det senast i det skedet.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals