Slipp hektiska och struliga morgnar!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Om det är en sak som de flesta av oss med barn har gemensamt är det väl ändå att morgnarna under vardagarna är ganska kaos, eller vad säger ni? 

Det är mycket som ska hinnas med på kort tid och det är, i alla fall i vårt fall, 4 personer som ska göra sig iordning för dagen på en och samma gång. 

Som tur är så är varken jag eller min man särskilt krångliga av oss när det kommer till morgonrutiner, utan vi blir klara ganska snabbt. Det är inget ”finsmink” och locka håret, direkt. 

Istället är det upp med en snabb hårknut, på med kläder, lite snabbsmink, borsta tänderna, och frukost. 

Barnens morgonrutin

Sedan kommer vi till den stora utmaningen och det är naturligtvis att sätta igång med att få ordning på det lilla kaos som kidsen skapar direkt när de vaknar. 

Alla barn är ju olika, men vi har fått livliga små krabater som vill göra en hel massa spännande saker innan det är dags att packa iväg till dagis. 

Slipp hektiska och struliga morgnar

Det är ju inte alltid så kul att vara tvungen att avbryta en rolig lek bara för att man måste iväg till jobb och dagis.

Usch, jag måste säga att det knyter sig i magen ganska ofta och jag önskar att de skulle få leka vidare istället för att tvingas iväg, även om jag vet att de kommer att ha det jättekul på dagis. 

Jag kommer ihåg att jag läste om en mamma när jag gick på gymnasiet och hon hade en ganska ovanlig teknik när det kom till just morgonrutiner med sitt barn. 

Hon var ytterst noga med att barnet skulle få göra saker och ting i sin egen takt på morgonen utan att hon avbröt och jag önskar att jag kunde göra detsamma, för ibland känner jag att det är orättvist att de ska behöva stressa så bara för att vi lever på det sätt vi gör idag. 

Förberedelser och rutiner

En trist och grå rubrik, eller hur? Det spelar ingen roll hur trist det låter, för rutiner och förberedelser är det enda som får det hela att funka. När man är ett par stycken i familjen är det ju mycket som ska funka, det säger sig självt. 

Att det också är på det viset att vi vuxna behöver ha en ”bra” morgon varje morgon är en annan förutsättning för att allt ska gå i lås. 

Nu är det ju aldrig så att vi vaknar på rätt sida varje morgon, så dessvärre är det ofta så att saker och ting absolut inte går i lås, utan faktiskt tvärtom! 

Enkla förberedelser för sig själv kan man ju göra kvällen innan och här snackar vi förberedelser som nästan känns löjliga, som att till exempel ställa matlådan allra längst fram i kylen så att man slipper ödsla 20 sekunder på att få fram den. 

Slipp hektiska och struliga morgnar

De där 20 sekunderna kan nämligen vara ytterst viktiga att ha användning för av en annan anledning, så kom ihåg att inga förberedelser är för små eller löjliga!

Man kan även passa på att tvätta håret på kvällen, lägga fram sina kläder, kolla vädret så att alla eventuella regnkläder eller dylikt redan finns framtagna i hallen och så vidare. 

Barnen och deras kläder kan man ju försöka förbereda, men de kläder som kändes kul kvällen innan är inte alltid det de vill ha på sig på morgonen. 

Vi är av den uppfattningen att de ska få ett stort utrymme att utveckla sina egna personligheter så för oss är det viktigt att de får välja kläder med mera, så den kampen har vi aldrig. 

Vad spelar det för roll om det är tyllkjol eller pyjamas, omaka strumpor, eller oborstat hår? 

Ta det lite lugnt och ta bort en massa olika alternativ

Om jag och min man skulle stressa omkring skulle det ju såklart bli så att barnen fick ett ganska trist uppvaknande och det är onödigt. 

Ta för vana att stiga upp aningen tidigare så att du är i balans och har druckit en kopp kaffe innan du väcker barnen. Då är du på bra humör och kan mysa lite med barnen istället för att väcka dem som om de vore militärer!

Se till så att barnen inte är medvetna om att det finns 3 olika salamisorter, olika ostar, bröd med mera. 

För att det ska bli lätt med frukosten är det bästa att visa dem att det endast finns ett bröd, en yoghurt, en sorts müsli/flingor, en ost och så vidare. 

Ska det börja väljas mellan en massa godsaker förvandlas vardagsfrukosten till en helgfrukost och det finns det helt enkelt inte tid till. 

Musik och lek

Låt era morgnar bli lite av en fest där ni lyssnar på musik och leker medan ni gör allt det som ska göras. Man behöver inte göra tråkiga saker som att borsta tänderna tråkiga, utan man kan göra det till en lek med musik och en massa annat! 

Var påhittig och utgå ifrån dina barn. Gillar de kanske Rihanna? Spela hennes musik då! Gillar inte du Rihanna? Spelar ingen roll, låt barnen komma i rätt stämning så kommer de troligtvis också göra det som ska göras snabbare och med ett leende på läpparna! 

Glöm det dåliga samvetet och kom ihåg att barn gör som du gör

Om du känner att du gör livet trist för barnen genom att ha en massa ”trista” rutiner är det nog värt att tänka om, för det är som så att det är en nödvändighet för att saker och ting ska klaffa. Ju tidigare ni börjar med bra rutiner, desto bättre blir det. 

Man kan göra det lite extra mysigt även under vardagens morgnar om man bara tänker till det lite. 

Slipp hektiska och struliga morgnar

Det viktigaste för att det ska bli mysig stämning är att man tar ett steg tillbaka själv och skyndar sig med sina egna bestyr så att barnen hamnar i första rummet. Ju trevligare de har det, desto lättare är det att få en morgon där alla mår bra! 

Att barn inte gör som du säger, utan som du gör vet vi alla vid det här laget. Att leva efter den devisen och att komma ihåg att så är fallet är dock inte alltid så lätt. 

Kan du lyckas med att alltid få in det i ditt tänkande så att det blir likt ett ”mantra” kommer saker och ting också att gå mycket lättare, så tänk på det! 

Slutord

När du känner att allting går lite väl stressigt till på morgonen, kom ihåg ditt mantra ‘slipp hektiska och struliga morgnar’ så att du alltid kan komma i balans, både för din skull och dina barns. 

En stressig morgon här och där gör väl inget, men som vanligt när det gäller vårt välmående är det alltid bäst att få till en så bra rutin så tidigt som möjligt. Lista ut och ta vara på det som passar bäst för dig och din familj. Lycka till!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals