Spara till barnen – Saker att fundera över

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Idag är det mycket som är förändrat från förr och sättet som vi sparar till barn ser lite annorlunda ut idag om vi jämför med hur det var för några generationer sedan.

Precis som det här med att foton idag är någonting helt annat då vi har dem i telefonen istället för i de gamla vanliga albumen är det också lite dåligt med klassiska sparbössor.

Det finns olika möjligheter för olika familjer att spara pengar till sina barn. Vissa kan spara undan barnbidraget plus extra pengar utöver det varje månad, medan andra inte kan spara undan ens en 100-lapp.

Oavsett hur man har det ekonomiskt är det bra att försöka spara undan minsta lilla till sina barn. Det är nämligen något som kommer att ge dem en bra start i sitt vuxenliv och det vill man såklart ge dem!

Konkretisera vad pengar är för något

Jag kommer själv ihåg hur kul det var att stoppa pengar i sparbössorna man hade i rummet och det som var så kul var att man kunde spara ihop själv till något man ville ha.

Detta gjorde att pengar blev något konkret som man kunde ta på och man kunde också se pengar ”förvandlas” till en kanin eller vad det nu kunde vara man ville ha.

Spara till barnen

Idag är det mindre av de gamla konkreta sakerna så som foton att ta på och pengar som man även som liten kan förstå sig på. Nu använder vi nästan alltid kort när vi betalar, vilket gör att barn tror att det bara är att dra det närhelst man vill ha någonting.

Jag tycker inte att det är en bra idé att de inte får något begrepp om pengar, så vi kör på sparbössor hemma för de mindre slantarna och när mor- och farföräldrar ger de lite större summorna.

Om det handlar om summor som överstiger en tusenlapp sätter de in på kontot, men upp till 1000 kronor låter vi barnen stoppa ner själva i sina sparbössor.

Hur en hundralapp i månaden blir hundratusentals kronor!

Som nämnt ovan är det olika för alla hur mycket man kan spara till sina barn. Att se till så att man sparar så mycket som möjligt är naturligtvis att föredra, men det kan vara svårt om man inte vet hur man ska gå tillväga.

Det finns många olika sätt att spara, men det som är smidigast för personer som sparar lite mindre summor är att ordna det så att det dras en viss summa från lönekontot varje månad. Då märks det inte av på samma sätt och det blir en del av de månatliga utgifterna.

Att spara till sitt barn är också en av de roligaste utgifter man har eftersom det innebär att man redan från första början ser till så att de kommer att ge sig ut och resa efter gymnasiet, ta körkort, ha insats till sin första lägenhet, och så vidare.

Spara till barnen

Även om det endast är en hundralapp som dras från ditt konto varje månad för att sättas in på ditt barns konto kommer det att resultera i en bra summa pengar när ditt barn är 18 år.

Spara i ditt eller barnets namn?

En fråga många ställer sig handlar om huruvida man ska spara i eget namn eller om man ska spara i barnets namn.

Om man gör så att man sparar i sitt eget namn är pengarna dina, vilket innebär att du disponerar över dem. Detta är bra främst för att det då är du som bestämmer när barnet ska få pengarna.

Om man sparar i barnets namn blir pengarna deras samma dag som de fyller 18 år. Är ditt barn moget nog för att kunna ta det ansvaret?

Kanske är det så, men många är inte redo, vilket kan leda till att pengarna som du kämpat på för att spara endast försvinner på fest och kläder.

Det tycker man såklart som förälder inte känns helt stabilt utan man hade hellre sett att pengarna använts till att köpa boende eller något annat mer ”ordentligt”.

Om du sparar i barnets namn är det viktigt att bestämma hur det ska se ut med uttag. Ska det finnas en möjlighet för dig som förälder att ta ut av pengarna?

Ska det vara så att det är ett konto med spärr? Det finns ett flertal olika sätt att spara och det är endast du som förälder som vet hur du vill ha det.

Tänk igenom det noga

När man är gravid och nybliven förälder är det mycket att tänka på. Pengar och sparande kanske inte känns som det mest viktiga då, utan man har annat att fokusera på.

Det är dock på det viset att ju fortare man kommer igång med ett sparande desto mer pengar kommer man att kunna spara ihop till sitt barn.

Undersök möjligheterna på din bank för att se vilka val som finns och sitt gärna ner och jämför olika alternativ. Det finns ingen anledning att skynda in i ett sparande, utan låt det ta ganska många timmar av research innan du bestämmer dig.

Spara till barnen

Kanske är det så att ni som är föräldrar har konto i olika banker? Då är det en god idé att jämföra vilken av dessa banker som har de bästa alternativen för sparande till ert barn.

Alla sparar olika

Om du vill satsa på obligationer, aktier, fonder, eller bara sätta undan på ett vanligt sparkonto är upp till dig. Som tidigare nämnt är det viktigt att göra research själv så att man vet vad som gäller.

Visst är det så att man får bra hjälp på banken, men det är alltid bra att ha kött på benen när man ska göra sådana här val i livet. Ett tips är att fördela sparandet på olika sätt.

Du behöver inte spara allt på ett sparkonto, utan du kan spara undan en del av pengarna i exempelvis aktier och andra pengar i obligationer. Hur du än gör kommer du att ha sparat undan pengar till ditt barn och det är det viktigaste!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals