Stor guide till Leos Lekland

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

På lediga dagar är lekland ett perfekt alternativ. Det passar för barn i alla åldrar, och det finns något för alla smaker. Dessutom får barnen röra på sig och vara aktiva, vilket såklart är jätteviktigt - och roligt. 

I Sverige, och faktiskt i hela Norden, är Leos Lekland den största leklandskedjan. Många föräldrar besöker Leos regelbundet med sina leksugna barn, men om ni inte har gjort det ännu så är det kanske hög tid att göra ett besök där snart.

Vi har tagit fram den ultimata guiden för dig som funderar på att besöka Leos Lekland - eller den som redan har varit där, men vill veta lite mer om detta otroligt populära lekland. Här kommer vi att besvara bland annat:

  • Varför är egentligen Leos Lekland så roligt? 
  • Vad finns det att göra där? 
  • Vilka dagar och tider är det bäst att besöka Leos Lekland? 
  • Är det någon skillnad mellan olika Leos? 
  • Och vad är skillnaden mellan Leos och andra lekland?

Det, och mycket annat, kommer ni att få veta här.

Klätterställningar, rutschkanor, bollhav och mycket annat

Ja, vad finns det att göra på Leos Lekland? En bättre fråga är kanske; vad finns det inte där? Leos Lekland har allt som kan behövas för många timmars skoj och lek. Och det finns något för alla åldrar, också. 

Varje gång ni besöker ett lekland så kan ni nästan garanterat se en hel del föräldrar som har minst lika roligt som barnen. Visst väljer en del föräldrar att ta det lugnt, dricka kaffe, jobba lite eller kolla ned i telefonen medan barnen utforskar det stora leklandet. Men de som väljer att klättra i klätterställningarna och åka rutschkana med barnen har definitivt roligare!

Klätterställningar och rutschkanor hela vägen upp till taken

Just klätterställningar är väl kanske det första ni kommer att tänka på när ni tänker på lekland. Och visst finns det många och, inte minst, stora klätterställningar - men det finns mycket mer än så.

Stor guide till Leos Lekland

Rutschkanor är minst lika populärt, och här finns de i alla tänkbara former och längder. Det finns kortare rutschkanor för mindre barn, och långa och branta för de lite äldre och modigare barnen. Det finns även rutschkanor som ni kan tävla i, och se vem som kommer ned först.

Bollhav, bollkanoner och megabollar

En annan favorit, inte minst för de lite yngre barnen, är bollhaven. Här finns både vanliga bollhav och bollhav som ligger nedanför rutschkanor så att ni kan åka rakt ned bland alla bollar. 

Bland lite äldre barn är bollkanonerna en favorit. Dessa ligger ofta tillsammans med piratskeppet, och kanoner finns såväl på skeppet som runt om - riktade mot skeppet. Här skjuter ni med mjuka bollar, men om ni träffar någon på nära håll så kan det kännas lite ändå. 

Detta passar alltså bäst för lite äldre barn, inte minst då både kanonerna och andra saker däromkring kan låta en del, och tillsammans med flygande bollar kan det bli lite skrämmande för yngre barn.

Megabollarna uppskattas av både äldre och lite yngre barn. Vuxna känner igen dessa bollar från gym och liknande, då kallade gymbollar. Här kan de dock vara ännu större, och de ligger inträngda i en mindre hörna - tillsammans med alla andra megabollar. Att försöka klättra upp på dessa är väldigt roligt, men svårt.

Sportarena med flera alternativ

En annan favorit bland alla åldrar är förstås trampolinerna. För alla barn, och vuxna, gillar väl att hoppa på studsmattor?

Lite äldre barn och tonåringar, och självklart yngre också, kan roa sig på sportarenan. Där kan ni spela fotboll, innebandy och basket.

Huvudattraktionen - vulkanen

Och så får vi såklart inte glömma den stora favoriten bland barn i alla åldrar, som finns på nästan alla lekland - nämligen vulkanen. Det här är en lång och brant rutschkana som går fort, men för att åka den så måste ni ta er upp för vulkanen - och det är inte enkelt. 

Stor guide till Leos Lekland

På vissa lekland finns det andra vägar till rutschkanan, men många barn väljer ändå den svåra vägen, för det är ju trots allt roligt att klättra uppför en vulkan (och att åka nedför den också, om ni inte kommer hela vägen upp).

Småbarnlek

För mindre barn finns en småbarnshörna. Dessa är anpassade för barn upp till 3 eller 4 år, exakt vilken ålder varierar lite mellan olika lekland. 

Vad som finns i småbarnshörnan varierar också mellan olika lekland, men bland annat kan ni hitta en liten variant av de större klätterställningarna. En liten rutschkana finns såklart också, och mindre studsmattor.

Nästan allting som finns för större barn finns för de mindre också, men i mindre varianter och färre till antalet. Ibland finns även en liten låtsasvärld med bank, café och liknande. Och de jättestora och lite mjukare legoklossarna brukar också vara en favorit. 

Vad finns att äta på Bistro Leos?

När ni blir hungriga och det är dags för matpaus så finns det en bistro. Där finns förstås även fika för den som hellre vill ha det, samt glass och lite annat smått och gott. 

Nackdelen är att priserna ofta är lite väl tilltagna, och utbudet är väl knappast det bästa. 

Det positiva är att verkligen har tänkt på de yngre gästerna, men det är väl knappast konstigt då det trots allt är ett lekland. Här finns barnmenyer med barnens favoriter hamburgare och pommes, nuggets, pannkakor och korv med pommes.

Utbudet är som sagt knappast det bästa, men det brukar åtminstone vara enkelt att hitta något som barnen gillar. Dessutom kan det kännas skönt att kunna äta något innan ni åker därifrån, eller bara ta en paus från leken för att äta och kunna fortsätta leka sedan. 

Ibland känns det värt det, trots att priserna som sagt inte är särskilt låga och utbudet inte särskilt stort. Dessutom finns det gott om sittplatser, och om barnen blir klara först så kan ni se delar av leklandet därifrån.

Bra dagar och tider att besöka Leos

Så när är det bäst att besöka Leos Lekland? Det beror lite på vad ni tycker är viktigt. Leos Lekland är som sagt väldigt populärt, så det är sällan lugnt under helger och lov. Dock är det väl oftast då ni har möjlighet att åka dit, om barnen går på förskola eller i skolan på dagarna och ni själv jobbar. 

Öppettiderna är ganska generösa, vanligtvis till 19, så om ni har tid och ork så kan en eftermiddag en vardag vara ett bra alternativ om ni vill ha det lite lugnare.

Stor guide till Leos Lekland

Som lugnast är det dock dagtid på vardagar, så för den som är föräldraledig eller av annan anledning är hemma med barn på dagarna så kan det vara en bra tid att besöka leklandet. Ljudnivån är oftast lägre då, och det är lite lättare att leka när det inte är fullt på leklandet. 

Men om det bara är helger och lov som fungerar så finns det förstås fördelar med det också - till exempel att självaste Leo kommer på besök. Han brukar dyka upp 11:00, 13:30 och 15:30 men tiderna kan variera lite mellan olika lekland. På hemsidan kan ni se när Leo dyker upp på olika lekland.

Skillnaden mellan Leos Lekland och andra lekland

Leos Lekland är som sagt den största leklandskedjan i Norden, men det finns andra lekland i Sverige. Det finns såväl andra kedjor som en del mindre och privata lekland. På många sätt är leklanden lika, klätterställningar finns nästan alltid och likaså rutschkanor. I övrigt kan det variera lite vad som finns, och hur mycket som finns. 

Enklast är egentligen att jämföra Leos med andra leklandskedjor, men där finns det faktiskt inga större skillnader - förutom möjligtvis att en del leklandskedjor har karuseller och radiobilar. I övrigt finns det i stort sett samma upplevelse som bjuds.

Leos Lekland i olika städer

Ser Leos Lekland alltid likadant ut, oavsett vilket Leos ni besöker? Svaret är nej. Ingen Leos är exakt den andra lik, varje lekland är faktiskt unikt. Men det är inga jättestora skillnader. Det finns alltid en hel del klätterställningar, det finns alltid rutschkanor och bollhav. 

En småbarnshörna finns också på alla Leos Lekland. Det mesta finns helt enkelt på samtliga Leos, även om de kan se olika ut - och även om det ofta finns någonting som är unikt för just det leklandet.

Leos Lekland finns i Borlänge, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö, Göteborg, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

Priser på Leos Lekland

Vuxna och barn under 1 år går in gratis på Leos Lekland. För 1-åringar kostar det 89 kronor, och är ni mellan 2 och 17 år så kostar det 159 kronor på vardagar och 179 kronor på helger och lov. Priserna kan dock variera mellan olika lekland

De flesta lekland har även något de kallar för “Pep-dagen” på tisdagar, och då kostar inträdet bara 99 kronor. ni behöver dock bli medlem, vilket är gratis, och visa upp streckkoden som ni får när ni loggar in på deras hemsida. Pep-tisdagen gäller inte på lovdagar, och exakt när det gäller kan variera mellan olika orter.

För den som besöker Leos Lekland ofta så kan det vara värt att köpa ett årskort eller ett 5- eller 10-kort. För 1-åringar finns bara årskort, och det kostar 1590 kronor. Ett årskort för barn och tonåringar mellan 2 och 17 år kostar 2490 kronor. 

Ett 5-kort kostar 760 kronor, och ett 10-kort kostar 1430 kronor. 5- och 10-korten gäller i 2 år från inköpsdatum.

Kalas på Leos lekland

Något som har blivit väldigt populärt senaste åren är att ha kalas på lekland. På Leos Lekland kan ni välja mellan tre olika kalas; Leos Glassfest (lilla), Glassfest med Korv (mellan) och Glassfest och Pannkaksparty (stora). Priserna är 188 kronor per barn för lilla, 203 kronor per barn för mellan och 213 kronor per barn för stora. 

Till alla alternativ ingår entré till leklandet och lek så länge ni vill, ett eget kalasrum i en timme, en kalasvärdinna, popcorn, saft, glassbomb, present till födelsedagsbarnet, godispåse till alla barn och kaffe till två vuxna. I mellan ingår även varmkorv med bröd till alla barn, och i stora ingår istället pannkakor till alla barn.

Stor guide till Leos Lekland

Om ni vill ha någonting annat så kan de även skräddarsy ett kalaspaket utifrån vad ni vill bjuda på under kalaset. Bland annat så kan ni lägga till nuggets, hamburgare eller slush. 

Och det som kanske är allra roligast är att ni får välja ett eget kalasrum som ni får ha under en timme, och där finns många olika teman. Exakt vilka kalasrum som finns varierar mellan olika lekland.

Sammanfattning

Leos Lekland finns något för alla, oavsett ålder och oavsett vad ni gillar. Det finns allt från klätterställningar och rutschkanor till trampoliner och bollhav - och förstås en massa annat roligt. 

För mindre barn finns en egen hörna där allting är mindre, och mjukare. 

På Leos Lekland kan både barn och vuxna ha roligt i många timmar. Och när ni blir hungriga så finns en bistro, där utbudet visserligen inte är särskilt stort och priserna kan vara en aning väl tilltagna, men barnen brukar bli nöjda med utbudet. 

Vill ni besöka ett lekland när det är lite lugnare så är vardagar ett bra alternativ, även om det förstås inte fungerar för alla - och det är väl just därför det är som lugnast under vardagar också. Men under helger och lov så kommer Leo på besök istället, vilket brukar uppskattas av barnen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals