Recension: Thule Chariot Cross 2 – Perfekt vagn för den aktiva familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Är du på jakt efter en cykelvagn, joggingvagn, eller kanske en multifunktionell vagn? Då har du kommit rätt, för här recenserar vi populära Thule Chariot Cross 2.

Allt sedan Thule Chariot Cross 2 lanserades har den vunnit många föräldrars hjärtan, och i vår produktrecension kommer du att få reda på varför! Vi kommer att gå igenom vagnen och dess funktioner del för del, så att du får en komplett bild av den multifunktionella cykelvagnen.

Som de flesta vet finns det ingen vagn som är perfekt, om inte annat eftersom alla familjer har egna specifika behov och en vagn kan inte uppfylla alla dessa. Vi kommer att gå igenom för vilka småbarnsföräldrar den här vagnen kan passa allra bäst, och även vilka för- och nackdelar vagnen har rent generellt. 

I texten går vi också igenom alla tekniska specifikationer cykelvagnen har och hur den kan omvandlas för olika aktiviteter. 

Vi önskar dig hjärtligt välkommen till vår stora recension om Thule Chariot Cross 2!

Köpguide

Thule är ett svenskt företag som designar och producerar produkter för aktiva småbarnsföräldrar och andra friluftsintresserade. Deras barnvagnar är mycket omtyckta av föräldrar som löptränar, eftersom de har modeller som är designade för att kunna springa med.

Thule Chariot Cross 2 är en av deras populära allroundvagnar, som är utformad för promenader och joggingturer, likväl som cykling och skidåkning. Så låt oss titta lite närmare på vagnens funktioner.

Funktioner på Thule Chariot Cross 2

Det som skiljer Thule Chariot Cross 2 från Thule Chariot Cross är att modellen har plats för två barn

Bredden är 80 cm med bakhjulen inkluderade och vagnen väger 14,5 kg. Den ryms alltså genom de flesta standarddörrar och behöver du ta dig igenom en smalare öppning, går det lätt att klicka av ett av bakhjulen och på så vis enkelt få in vagnen ändå.

Det finns föräldrar som har valt att köpa den här vagnen, även om de endast har ett barn, eftersom prisskillnaden är mycket liten. Dubbelvagnen ger då mer lastutrymme och barnet som åker längre sträckor dagligen, sitter bekvämt och har plats med sina egna saker i vagnen också. 

Thule Chariot Cross 2
Thule Chariot Cross 2

En annan fördel med att investera i dubbelvagnen från start, är att du redan har en transportlösning klar när familjen växer.

Vagnen har en viktkapacitet på 45 kilo. Det räcker med god marginal för de flesta och det är inga problem att exempelvis transportera en fyra- och en sexåring i vagnen.

Åldersrekommendationen är från 6 månader och uppåt. Sitthöjden är 68 centimeter, vilket gör att även längre barn kan sitta och luta sig bekvämt tillbaka. Har barnet cykelhjälm på i vagnen så tar detta förstås även aningen mer utrymme på höjden. Men här finns det alltså plats för detta.

Sitsarna på Thule Chariot Cross 2

Vagnen är rymlig även om det sitter två barn i den. Golvet består inte av en hård bottenplatta, utan av vadderad slitstark textil, vilket är en av orsakerna till att modellen är lätt i vikt. Sitsarna har extra vaddering och är bekväma för barnen att sitta i längre stunder. 

Selen är justerbar och över spännet finns mjuk vaddering, som du kan justera så att det sitter på ett sätt så att låset inte skaver mot barnet. Det är extra viktigt under de varmare sommarmånaderna, när barnet inte har så mycket kläder som skyddar. 

En annan smart funktion är att du inte behöver para ihop spännena i axelbanden först, innan du klickar i dem i låset som sitter i grenen. På selen kan du istället smidigt och enkelt klicka fast låsen ett i taget. 

På sidorna av sitsarna finns förvaringsfickor där det går att sätta saker som barnet vill ha till hands under åkturen, exempelvis vattenflaska, napp eller gosedjur.

Ryggstöd på Thule Chariot Cross 2

Ryggstöden är individuellt ställbara på de två sitsarna. De ställbara ryggstöden är smidiga om du har barn i olika åldrar och det yngre ska sova, medan det äldre barnet inte vill göra det. Här är det enkelt att anpassa ryggläget till varje barns behov. 

Det finns föräldrar som har valt att köpa den här vagnen, även om de endast har ett barn, eftersom prisskillnaden är mycket liten. Dubbelvagnen ger då mer lastutrymme och barnet som åker längre sträckor dagligen, sitter bekvämt och har plats med sina egna saker i vagnen också.
Thule Chariot Cross 2

Det är godkänt att använda ryggstöden i viloläge när du cyklar med vagnen, vilket är en stor fördel för dig som cyklar längre sträckor med ditt barn dagligen och där barnet har en tendens att somna under cykelfärden. Smidigt också för den som vill ta ett cykelpass när det är dags för barnets middagsvila! 

Ryggstöden fälls ner via ett handtag som trycks in på baksidan av vagnen. Det kan du göra med en hand och du kan ställa in stödet i två vilolägen.

Inbyggt insektsnät

Thule Chariot Cross 2 har ett insektsnät som rullas ut från vagnens ovansida. Det här är också ett skydd som alltid ska vara nerdraget när du cyklar med vagnen. Det är för att skydda barnet från småsten och skräp som kan sprätta upp från cykelhjulen. 

Skyddet är en mycket viktig funktion som förhindrar barnet från att i värsta fall skadas av grus, som kommer flygande in i vagnen. 

Nätet stängs med två dragkedjor i sidorna på vagnen. Vid fotänden fäster du nätet i öppningarna i ramen, så att nätet sitter stadigt som det ska. Promenerar du med vagnen och inte vill använda skyddet, rullar du upp det och stoppar in det på vagnens ovansida, så är det inte i vägen.

Regnskydd och solskydd

I köpet medföljer också löstagbara regn- och solskydd. Regnskyddet är i klarplast och placeras över cykelvagnens öppning. Det fäster du med hjälp av elastiska snoddar som går snabbt att trä på och ta av. Plasten är helt transparent som nytt, men förlorar sin transparens med tiden och är efter en viss tids användning inte fullt så genomskinligt. 

Solskyddet är praktiskt när solen skiner rakt i barnets ansikte. Det har tryckknappar som du fäster på ramen. Solskyddet är justerbart, vilket gör att du kan ställa in det så att den ger skugga till barnets ansikte, men skymmer utsikten så lite som möjligt. 

Eftersom båda de här skydden är löstagbara gäller det komma ihåg att alltid förvara dessa i vagnen, så att du inte kommer på dig med att det ligger hemma när du behöver det på utflykten.

Förvaringsutrymmet på Thule Chariot Cross 2

Förvaringsutrymmet lämnar en del att önska på Thule Chariot Cross 2. Vagnen är inte avsedd att gå och storhandla med och under den ryms en liten matkasse, men inte mer. 

Finns det en sittplats ledig i vagnen går det förstås att ställa in påsar där. På baksidan av vagnen hänger en förvaringsväska där du kan lägga en del småsaker. En smart funktion är att du kan fälla upp väskan med hjälp av ett fäste på handtaget. På så vis får du själv benutrymme om du exempelvis är ute och joggar med vagnen. 

Thule Chariot Cross 2

Som extra tillbehör kan du också köpa ett slags takräcke som monteras på vagnen, vilket gör att packning kan läggas ovanpå den. Det du lägger där får inte väga mer än 2,3 kilo och är inte avsett för matkassar och liknande, utan passar mer för stora och lätta saker som handdukar, filtar, plastleksaker och liknande.

Hjulen på Thule Chariot Cross 2

Thule Chariot Cross 2 har en väl utarbetad fjädring och gör åkturen mjuk och följsam för barnen. Du kan själv justera fjädringen utifrån hur tungt vagnen är lastad. Hjulen har symboler där du själv kan läsa av vilken fjädring du ska ställa in vagnen på, för att den ska vara optimalt bekväm för barnen att åka i. 

Hjulen är enkla att klicka av med hjälp av gummiknappen mitt på hjulnavet. Cyklar du med vagnen använder du endast de stora bakhjulen och fäster vagnen på cykeln med hjälp av den medföljande ramen. 

För promenader och joggingturer ska du också använda promenadhjulen. Dessa klickas på framdelen av vagnen.

Thule Chariot Cross 2 är inte någon utpräglad terrängvagn, men fungerar absolut att köra med på grus, gräsmattor och i snö, inte minst eftersom du då kan balansera upp vagnen på bakhjulen och på det viset ta dig över de flesta hinder.

Fälla ihop Thule Chariot Cross 2

Thule Chariot Cross 2 har i recensioner ofta fått mycket beröm för att den är så lätt att packa upp och ihop. Spärrarna är lätthanterliga och det finns inga komplicerade inställningar som gör den krånglig att fälla ihop. 

Det finns föräldrar som har valt att köpa den här vagnen, även om de endast har ett barn, eftersom prisskillnaden är mycket liten. Dubbelvagnen ger då mer lastutrymme och barnet som åker längre sträckor dagligen, sitter bekvämt och har plats med sina egna saker i vagnen också.

På sidorna av vagnen finns knappar, som du trycker in samtidigt för att vika ihop chassit. För att undvika risken att vagnen ska kunna fällas ihop medan ett barn sitter i, har den ena knappen ett plastskydd över. Du måste alltså först plocka av plastlocket på den ena knappen, för att sedan kunna trycka in båda samtidigt och vika ihop den. 

En enkel och smart lösning, som ytterligare ökar säkerheten på vagnen. Vagnen tar liten plats när den fälls ihop och för att spara ännu mer utrymme klickar du av hjulen.

Koppla Thule Chariot Cross 2 till en cykel

Många skaffar Chariot Cross 2 för att att de vill kunna cykla med barnen. Det är alltså väldigt viktigt att vagnen snabbt och enkelt kan fästas på en cykel. Den medföljande cykelramen säkras med en sprint och ett fäste på cykeln. 

Det finns en extra säkerhetsrem som du kan använda för ytterligare säkerhet. Samma typ av lösning finns i andra änden, som du fäster i vagnen. Thule fokuserar mycket på säkerhetsaspekter och ergonomi i sin tillverkning. Det märks också när du cyklar med Thule Chariot Cross 2, eftersom vagnen svänger följsamt med cykeln.

Thule Chariot Cross 2 som jogging- och promenadvagn

Att jogga med vagnen är lika bekvämt som att cykla med den. Handtaget kan vinklas i flera lägen, för att personer av olika längd ska kunna promenera med den på ett bekvämt sätt. 

Den är lättstyrd och rullar bra på olika underlag. Handtaget kan vikas hela vägen in mot vagnen, vilket också gör att den tar mindre det utrymme när den skall parkeras och förvaras.

Thule Chariot Cross-Country Skiing Kit

Med ett paket som du köper separat kan du förvandla din Thule Chariot Cross 2 till en Bekväm pulka! I kitet ingår två lättviktsskidor, som du snabbt klickar fast i vagnen. Barnet är placerat ovanför mark och kan alltså bättre hålla värmen i vagnen, än om hen sitter i en pulka direkt på marken. 

Med ett midjebälte med två teleskopskaklar fäster du sedan vagnen på dig själv och du är redo för en skidtur!

Vad är skiljer Thule Chariot Cross 2 från andra Thule Chariot?

Thule Chariot finns i olika modeller. Gemensamt för dem är att det är en multifunktionsvagn som passar för aktiva föräldrar och dem som vill ta sig fram utan bil.

Thule Chariot Cross 2

I serien finns flertal modeller anpassade med fokus på specifika användningsområden, även om de alla har den gemensamma funktionen att de går att skida, cykla och jogga med. Thule Chariot Cross 2 har sin specialitet i att du kan använda den med två barn. 

Modellen finns också som lättviktig och den passar särskilt bra för dig som har löpträning eller skidåkning som intresse.

Thule Chariot Cross 2 och andra cykelvagnar

Det finns flera olika märken av cykelvagnar som är bekväma att köra med. Det som skiljer Thule Chariot 2 från många andra modeller, är att den är otroligt snabb och smidig att fälla ihop och även jätteenkel att konvertera till promenadvagn.

Vem har nytta av Thule Chariot Cross 2?

Det finns väldigt många kategorier av föräldrar som har har stor glädje av en Thule Chariot Cross 2. Vagnen är vanlig bland familjer i storstäder, där det mest är opraktiskt och bökigt att ta sig runt i bil. Att kunna cykla till förskolan eller skolan med barnen och sedan fortsätta till jobbet, är något som många tycker är en både praktisk och miljövänlig lösning. 

Vagnen är också perfekt för dig som gillar att vara ute och röra på dig och vill ha en vagn som du kan använda på joggingturen eller powerwalken. Eftersom den snabbt går att konvertera till promenadvagn passar den bra både för dig som bor i storstaden och för dig som bor på landet eller på en mindre ort. 

Thule Chariot Cross 2 är för dig som vill ha en multifunktionsvagn, där du får plats med två barn. Men eftersom skillnaden mellan singel- och dubbelvagnen endast ligger på någon tusenlapp, är det många som köper den större modellen trots att de endast har ett barn.

På så sätt kan de ha mer förvaringsutrymme i vagnen. Dessutom är barnvagnsköpet då redan gjort, om familjen så småningom växer.

Fördelar

Thule Chariot Cross 2 är en omtyckt vagn och för den som vill ha en bekväm och ergonomisk cykelvagn, är den det självklara valet för många. Cykeln är väl anpassad för dig som till vardags cyklar mycket med barnen och där det kanske till och med är det främsta transportmedlet. 

För dig som joggar och skidar och vill ha barnen med är den optimal. Eftersom sittdelen är genomtänkt i designen, sitter barnet också bekvämt under längre stunder och är väl skyddat från både grusstänk, gassande sol och regn. Barnet kan ta tupplurar eller sova middag i vagnen bekvämt tillbakalutad.

Nackdelar

En av nackdelarna ligger definitivt i att regn- och solskyddet är helt löstagbara och på det sättet måste du alltid komma ihåg att lägga tillbaka dem i vagnen, om du tar in och tvättar delarna. Annars kan du stå utan skydd om det plötsligt börjar regna på cykelturen. 

För den som vill ha en smal och liten cityvagn bör den här vagnen kanske inte vara förstahandsvalet. Även om handtaget går att fälla ihop så att den tar mindre utrymme, är det ingen vagn som det är bekvämt att dagligen åka buss, tunnelbana eller spårvagn med. 

Även om vagnen är exceptionellt snabb och lätt att fälla ihop, så tar den mer utrymme än många andra vagnar ihopfälld och passar kanske inte heller för dig som ofta behöver packa ihop vagnen, för att den ska få plats i bilens bagageutrymme. Då finns det andra mer kompakta lösningar, även från samma märke.

Ingår i köpet:

 • Myggnät
 • Väska
 • Regnskydd 
 • Solskydd

Finns att köpa separat:

 • Skidutrustning
 • Takräcke

Produktfakta

 • Maxvikt: 45 kg med packning
 • Vikt: 14,5 kg
 • Mått ihopfälld: 87 x 80 x 37,5 cm
 • Sitthöjd: 68 cm
 • Åldersrekommendation: 6 månader och uppåt
 • För ett eller två barn
 • För cykling, löpning, promenader och skidåkning

Sammanfattning

För småbarnsfamiljer som vill hitta en lösning där de slipper använda bilen varje dag och kunna cykla till jobbet via förskola/skola, är det här en utmärkt lösning. Den är enkel att använda som transportmedel, eftersom funktionerna är genomtänkta. Du kan snabbt också omvandla den efter dina behov. 

Med tanke på den relativt stora storleken och att den har ett minimalt packningsutrymme, är det här inte vagnen för dig som gillar att strosa i butiker eller gå och storhandla med barnvagnen. Använder du den med ett barn, har du mer plats för packning i den och många föräldrar väljer också att köpa syskonvagnen även om de endast har behov av singelvagnen, på grund av den ringa prisskillnaden.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals