11 Tips för en lyckad roadtrip med barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Dags att ge er ut på vägarna? En roadtrip med barn - oavsett lång eller kort - kan vara både spännande, rolig, jobbig, stressig, härlig, tröttsam och alldeles underbar. Här är våra bästa tips för en lyckad resa!

En roadtrip kan göras på väldigt många olika sätt, och anpassas helt efter familjen och ålder på barnen. Ni kan göra en längre roadtrip ut i Europa och besöka olika länder, eller hålla er inom Sveriges gränser. Och även inom Sverige finns förstås många alternativ. 

En kortare roadtrip under några dagar, en lång roadtrip under flera veckor eller någonting däremellan. Och det fungerar faktiskt att åka på roadtrip när som helst under året, även i Sverige.

Roadtrip är ett perfekt sätt att resa med barn. Känns det nervöst så kan ni börja med en kortare resa, kanske bara någon enstaka natt på ett hotell ett par timmar hemifrån. Därefter kan ni utöka det till några fler nätter, och snart är ni förmodligen redo att ge er iväg långt bort i flera veckor.

Om ni bilat så mycket tidigare så är det klart att det kan vara svårt att planera. Därför har vi satt ihop en liten guide, och här kommer du att få veta allt du behöver veta om roadtrip med barn - och lite till. Du kommer att få veta vad du ska tänka på och hur du planerar en roadtrip - och du kommer att få 11 tips för den perfekta roadtrippen.

1. Låt barnen vara med och planera

Om du har lite äldre barn så kan det vara en bra idé att engagera barnen i resan. Prata om den kommande resan. Fråga barnen vart de skulle vilja åka någonstans, vad de vill göra under resan och så vidare. Barnen känner sig delaktiga, och samtidigt blir det lättare för dig att planera in resan.

Dessutom blir det betydligt mer lätthanterligt för barnen, när de vet vad som ska hända och när. Många barn har svårt för att bryta rutiner, och därför är det jätteviktigt att ni pratar om era planer med barnen.

2. Välj rätt hotell (eller vandrarhem/stuga/motell/camping)

Det måste givetvis inte vara hotell utan det kan lika gärna vara motell, vandrarhem, bed and breakfast, stuga, camping eller vad som helst. Det är en bra idé att välja ett boende som erbjuder något mer än bara en säng, till exempel pool eller lekrum. 

11 Tips for en lyckad roadtrip med barn

Berätta för barnen var ni ska övernatta, hur det kommer att se ut, vad som finns att göra och allt annat nödvändigt. Det är alltid pirrigt för barn att sova borta, så förklara hellre för mycket än för lite.

3. Packa smart

En roadtrip ska kännas rolig och enkel. Så hur ska du packa för att det ska bli så enkelt som möjligt? Det är egentligen flera saker att tänka på, och det finns flera olika metoder att använda.

  • Packa för olika behov

Ett sätt kan vara att packa en väska för varje behov, till exempel en väska för övernattning och en annan att ta fram om ni stannar för att bada, en tredje om ni stannar för att fika och sträcka på benen, och så vidare. I väskan för övernattning packar ni till exempel tandborstar, ombyten, en bok att läsa vid läggning och så vidare. 

Väskorna behöver förstås packas om efter varje gång, badkläder behöver tvättas och fika behöver fyllas på och så vidare. Men när ni väl behöver en väska för övernattning, bad eller fika så kommer det att kännas väldigt smidigt att de finns där. 

  • Banta ned er packning

Vi vet att det är svårt att veta exakt hur mycket kläder som används och vad som kommer att behövas. Men ofta slutar det med att mycket inte ens används, och du har släpat runt på alla väskor i onödan.

  • Gör en packningslista

Gör en packningslista innan du sätter igång med packningen. Skriv ned hur många par byxor, tröjor och så vidare som varje familjemedlem behöver för den tiden ni ska vara borta. Skriv också ned allt annat som ska packas - mobilladdare, kanske några leksaker, ritpapper och tuschpennor, eventuella mediciner, plåster och så vidare. 

Fundera över vad som är viktigast, och stryk det som inte behövs.

4. Ha roligt i bilen!

En längre bilresa kan lätt bli ganska tråkig för barn, och att sitta stilla är förmodligen inte en favorit för något barn. Försök göra bilresan roligare med olika saker som barnen kan leka med i bilen, eller sjung tillsammans. Lyssna på ljudböcker eller musik som barnen gillar, eller sätt på en rolig film på surfplattan.

Den här anordningen kan underlätta för många föräldrar och barn, surfplattan placeras säkert och barnet kan titta på film utan att behöva hålla den i händerna (och samtidigt ha snacks nära till hands).

Jojoin Resebord

Att leka lekar är också en bra idé, även i bilen. För mindre barn passar förstås enklare lekar bäst, som att kolla efter bilar i olika färger eller räkna bilar.

Det finns också mängder av aktivitetsleksaker som passar för barn i olika åldrar. Klistermärken och piprensare gillar de flesta barn. Maskeringstejp kan tejpas fast överallt i bilen utan att lämna märken efter sig. För äldre barn passar korsord, sudoku, rubiks kub, etc.

Ett smart tillbehör är en förvaringsanordning som hängs på sätets ryggstöd, där kan barnet förvara sina saker inom räckhåll, som pysselgrejer, surfplatta, vattenflaska, snacks, osv. Vi gillar den här smarta från Safety 1st:

Safety 1st Back Seat Organiser

5. Ta med mellanmål eller matsäck

Det är en väldigt bra idé att ha med mellanmål eller matsäck, speciellt till mindre barn. Det kanske inte alltid går att hitta någonstans att äta just när barnen är hungriga, och då är det perfekt att kunna stanna och plocka fram matsäcken. Se också till att det finns sådant som kan ätas som mellanmål. 

Ta också med mycket att dricka, speciellt om ni åker på bilsemester under varma sommardagar. En spillfri vattenflaska är perfekt för mindre barn. Då kan de dricka själva i bilen, utan att ni behöver stanna och byta blöta kläder. 

Den här otroligt fina vattenflaskan från Everyday Baby är både spillsäker och tillverkad i säkert glas.

Everyday Baby Sugrörsflaska

Ett annat bra alternativ kan vara att kolla ut restauranger och liknande längst vägen. Ni behöver inte bestämma innan när ni ska äta, men det kan vara bra att veta vilka alternativ som finns och vart. På så sätt vet ni vad som finns att välja på när det börjar bli dags att äta.

Ta även med något som passar att mumsa på i bilen, som frukt, godis eller kex. Det kan hjälpa till att hålla åksjukan borta och humöret i schack (för både föräldrar och barn).

6. Stanna regelbundet

Att åka långt kan bli jobbigt för alla, men inte minst för yngre passagerare. Se därför till att stanna regelbundet, att få chans att sträcka på sig och få lite luft emellanåt är väldigt viktigt. Och stanna hellre korta stunder men ofta, så att det aldrig hinner bli jobbigt för barnen - eller de vuxna - att sitta i bilen. 

Tänk på detta redan när ni planerar resan. Om ni vill vara framme en viss tid så gäller det att åka i god tid, så att ni inte behöver stressa eller åka längre sträckor utan paus. Räkna ut hur långt ni ska åka och hur lång tid det tar, och lägg sedan till så mycket tid som ni vill ha över - till bensträckare, lunch eller middag, fika, bad, lek eller vad ni kan tänkas vilja göra.

7. Kolla upp aktiviteter på vägen

Om ni vill göra något längre stopp så är det perfekt att kolla upp roliga saker att göra längst vägen. Kolla vilka städer ni passerar och vad som erbjuds där, eller kolla efter fina badstränder, naturreservat eller lekplatser. 

Tänk på att även mindre orter ibland kan erbjuda roliga aktiviteter, och passa gärna på att besöka något som inte finns där ni bor eller göra något som ni inte har gjort tidigare.

11 Tips for en lyckad roadtrip med barn

Tänk också på att det finns många aktiviteter som inte kostar någonting. En promenad i en vacker skog är en perfekt bensträckare för hela familjen. Roliga lekplatser passar utmärkt efter en längre stund i bilen, och att stanna till vid en badplats är perfekt en varm sommardag. 

Hittar ni ingenting så kan ni planera in en picknick på någon mysig plats, ta gärna med en fotboll eller badminton eller liknande.

8. Ha ombyten till hands

Alla som har barn vet att det är viktigt att ha med ombyten, men det kan ändå vara värt att nämna. Se till att väskan med kläder inte ligger nedbäddad under alla andra väskor. Lägg ut ett ombyte i bilen, och blir det inte använt så kan det ligga kvar där. Under en roadtrip är risken stor att de kommer behövas någon gång, av en eller annan anledning. 

Se också till att annat ni kan tänkas behöva finns i bilen, för såväl de längre resorna som de kortare. Plåster, leksaker, solskydd, servetter och så vidare.

9. Handväska eller skötväska?

Även om barnen är äldre så kan det faktiskt vara perfekt att ha en typ av skötväska eller en större handväska - speciellt under resor. Lägg ned plåster, servetter, eventuellt något ombyte, solskydd, laddare, papper och penna - allt som ni kan tänkas behöva. När ni går ut kan du passa på att fylla på med dricka och något mellanmål - en frukt, smörgåsrån eller vad som helst.

Det här är den perfekta handväskan/skötväskan för föräldrar på resande fot. Den har USB-laddare, värmeisolerad ficka, massor av utrymme, den är riktigt snygg och har över 7000 positiva recensioner från användare runt hela världen. Dessutom kan du använda den som ryggsäck, som tote, eller hänga på vagnen.

Upsimples Skötväska

10. Planera - men var flexibel

Det som är svårt med att åka på roadtrip är att vara flexibel, men samtidigt försöka planera. Det är förstås inget måste, men det är samtidigt en stor fördel - och det gör hela resan mycket smidigare. Problemet är bara att de flesta av oss antingen gillar att planera, eller är mer spontana. Det bästa är alltså en kombination av både och.

Försök att planera in så mycket som möjligt innan ni åker, men utan att hugga det i sten. Planera är egentligen kanske fel ord, men kolla upp så mycket du bara kan. Läs på om platserna ni ska besöka, kolla vad som finns att göra där ni ska bo och i närheten.

Men när ni väl åker så försöker du istället vara öppen och flexibel. Var beredd på att det kanske inte blir exakt så som du hade tänkt. Använd planeringen som utgångspunkt, men ta det som det kommer. 

Barnen kanske inte alls känner för att göra det du har planerat in precis den dagen, och en annan dag kanske ni råkar hitta något jätteroligt ni vill göra istället för det du hade tänkt. Låt allt bli som det blir och ta det som det kommer, så blir det ändå bra.

11. Se till att ha gott om tid

En viktig sak att tänka på är att alltid se till att ha gott om tid, och att undvika att stressa. Syftet med en semester är ju ändå att komma bort och ha roligt, och då passar stress inte in. Åk i god tid, stanna ofta, ta sovmorgon, låt allting ta sin tid och försök att bara koppla av och ha roligt. 

Att koppla av är väl knappast det lättaste för föräldrar, men resan blir roligare för alla om ni föräldrar är lugna.

Tänk på att det inte spelar någon roll om ni kommer fram till nästa hotell en timme senare än vad ni hade tänkt, eller om ni inte hittar till den badplats ni hade tänkt besöka - ni hittar kanske något annat istället, och det kommer garanterat flera badplatser.

Sammanfattning

Vi hoppas du haft nytta av våra 11 bästa tips för en lyckad roadtrip med barn. 

Att resa med barn är oförutsägbart och det är bra att hålla alla dörrar öppna, packa smart, glöm inte fika och att ladda surfplattorna. 

Som sagt, ta det som det kommer och låt det bli som det blir. Var förberedd på att vad som helst kan hända, och försök njuta av äventyret!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals