Tips inför dopet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Om det är så att ni planerat att döpa ert barn har ni troligtvis haft er några funderingar innan beslutet fattades.

I ett så sekulariserat land som Sverige är det så att många står i mitten av tradition och gammal vana och nytänkande idéer där man lämnar kyrkan utanför sina stora högtider.

Detta är inte endast gällande för dop, utan det är även på det viset att det är gällande när det kommer till bröllop.

Nya traditioner

Numera är det inte alls så vanligt att vi går på kyrkbröllop och dop, utan istället är det borgerliga vigslar och namngivningsceremonier vi går på till störst del, men visst dyker det upp inbjudningar även till kyrkliga bröllop samt till dop.

Det beror ju såklart också på om man själv är kristen eller inte, men då majoriteten av den svenska befolkningen inte är det blir det mer av icke-religiösa tillställningar vi går på.

Hur funkar det med dop?

Om du inte tidigare varit på ett dop vet du kanske inte riktigt vad som gäller och är det dessutom så att du inte är van vid att vara i kyrkliga sammanhang kan det vara lite svårt att veta vad som gäller.

Det är inget konstigt med det, utan så känner såklart alla som inte har erfarenhet av kyrkan. Det är dock inte svårt att få reda på hur ett dop fungerar och vill du döpa ditt barn har du troligtvis äldre släktingar att fråga om du själv är lite vilsen.

Är det så att du vill det så kan du ju alltid fråga prästen, för om någon vet hur det går till så är det ju dopförrättaren själv!

När man ska boka ett dop ringer man församlingsexpeditionen och man bokar ett samtal med prästen samtidigt som man bokar in en lämplig tid för dopet.

I detta samtal med prästen går man igenom hur dopet kommer att gå till och på så vis kan ni föräldrar dels fråga om saker och dels förstå hur det hela kommer att se ut.

Här kan man också komma med egna förslag så att dopet blir så mycket eget och individuellt som man vill ha det.

Saker att tänka på

Om man ska döpa ett barn är det ju bra att veta lite vad det går ut på så att man vet vad olika saker betyder och symboliserar.

Exempelvis är det så att klänningen barnet har på sig är så stor som den är för att den symboliserar att människan som döps ska växa i sin tro.

Tips infor dopet

Klädseln är med andra ord en väldigt stark symbol för den kristna tron. Man behöver dock inte ha en dopklänning, utan det går även bra med andra kläder.

Man måste inte vara i kyrkan för dop, utan man kan be prästen att förrätta dopet i exempelvis trädgården eller liknande. Sedan är det också så att det är gratis att döpa ett barn, om ni undrar över det.

Dopfesten

När det kommer till själva festen, eller kalaset, efter det att barnet är döpt är det helt upp till var och en hur man vill göra med det. Man kan ha grillfest, man kan köra på smörgåstårta, eller så kan man köra på bara fika.

Det är bara att välja det som passar just er bäst och här ska ni inte tänka att ni måste göra som ”alla andra”, utan är det något särskilt ni vill ha med på festen för dopet så ska ni självklart ha med just det!

Huvudpersonen, som troligtvis är något mellan 3-5 månader, vilket är den vanligaste åldern vid dop, kommer ju inte vara sådär värst medveten om allt ståhej.

Tips infor dopet

Det kan därför vara en bra idé att se till att ens äldre barn och andra äldre barn på kalaset har det så roligt som möjligt på festen.

De kommer nämligen inte att ha haft det så kul i kyrkan eftersom det är trist att sitta stilla när man är liten.

Med barnvänlig mat och lite annat kul kan det bli så att det lilla syskonets dop blir en dag för de äldre barnen att minnas och det är ju lite kul för dem!

Kom ihåg-lista

Ni vet alla de där gångerna man kommit på sig själv med att ha glömt nappen, boken, tablettasken, eller någon annan ”muta” när den verkligen behövs? Den känslan är alltid lika jobbig!

När det kommer till just kyrkliga tillställningar är det lite extra jobbigt med ett skrikande barn och det har väl att göra med både att det på något vis känns malplacerat i en sådan vacker arkitektonisk miljö och att det, sedan gammalt, är ”fel” att skrika i kyrkan.

Det är dock helt okej och det kan man se på prästen själv som varit med om detta förr och inte ens störs av det längre!

Men för att vara på den säkra sidan är det ändå bättre att packa ner allt som kan göra de äldre barnen nöjda under dopet och att också placera dem där de trivs bäst, som hos mormor eller liknande.

Tips infor dopet

Sedan har vi såklart också napp till barnet som ska döpas som måste vara nedpackad, blöjor, man ska ha fixat en fotograf (antingen en kompis eller en proffsfotograf), ombyte av kläder både för bebisen och för äldre barn för att vara på den säkra sidan.

Allt runt omkring

Vi har redan varit inne på det här med fotograf och det tillhör ju de saker vi behöver ha fixat långt innan dopet.

Andra sådana saker är att bestämma kläder för resten av familjen och ha dessa redo, bestäm hur ni ska göra med festen, vart ni ska ha den och vad ni ska bjuda på, vem som ska fixa mat och fika med mera.

Det är mycket att hålla reda på och ju fler gäster ni har desto mer blir det att hålla reda på. Ett hett tips är att ta hjälp från någon som kan skriva upp vem som ger vilka presenter på ett diskret sätt. På så vis kan ni skicka tack kort där ni tackar för rätt present! 

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals