Tips på presenter till en blivande mamma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se och Lekmer.se

Att köpa presenter till en blivande mamma kan i vissa fall kännas självklart, men det är inte alltid lika självklart vad man ska köpa. Oftast köper man present om den blivande mamman är någon närstående; en syster, en nära vän, eller liknande.

Dock är det inget måste göra eller någon självklarhet att köpa en present bara därför, men ibland vill man ändå göra det. En babyshower kan vara ett annat tillfälle då man tar med en present till den blivande mamman.

Nu måste vi dock poängtera att man vanligtvis köper en present till bebisen, eller någonting som används till bebisen, när man ska gå på en babyshower. Det är ofta sådant som babykläder, blöjtårta, babyleksaker, och så vidare.

Så om du har blivit inbjuden till en babyshower och köpt något sådant så har du inte gjort fel. Men ibland köper man istället någonting till mamman, eller både och.

Det finns helt enkelt inga rätt eller fel och den blivande mamman kommer förmodligen att uppskatta presenten lika mycket oavsett om det är någonting till henne eller någonting till bebisen.

Men vad köper man då, om man vill ge en present till en blivande mamma? Ja, det är kanske inte alltid så enkelt – men det behöver inte vara så svårt heller. Därför har vi satt ihop en liten guide, så att du ska kunna hitta den perfekta presenten.

Men kom ihåg; precis som när man köper vilken present som helst så är det viktigaste att tänka på vem man ska ge den till. Fokusera mest på vad personen ifråga skulle uppskatta, och inte enbart på att hon väntar barn. Självklart vill man kanske ge någonting som har med graviditeten att göra, men det ena utesluter inte det andra.

Någonting hon gillar

Som vi var inne på tidigare – fokusera på vem hon är och vad hon gillar. Vad har hon för intressen, till exempel? Om hon gillar att läsa kan böcker passa bra, eller en film om hon föredrar det.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Men egentligen kan det vara precis vad som helst – prydnadssaker, doftljus, skönhetsprodukter, parfym, och så vidare. Det gäller egentligen bara att fundera lite och såklart använda lite sunt förnuft.

Även om hon gillar vin så kanske det inte är det mest passande just när hon är gravid, självklart kan man spara det, men det är förstås roligare med någonting hon kan använda direkt.

Och även om hon tidigare har sagt att hon skulle vilja ha ett husdjur så är det kanske inte rätt läge att ge henne en hundvalp eller kattunge – åtminstone inte utan att fråga innan.

Satsa då heller på ett fluffigt mjukdjur i form av en hund eller katt som hon kan gosa med i väntan på bebisen för att sedan ge till barnet.

Någonting till bebisen

Ja, nu skulle vi ju fokusera på presenter till mamman. Men faktum är att i princip alla mammor och blivande mammor skulle bli minst lika glada för någonting till bebisen.

Så om du inte kan komma på någonting annat eller om du väldigt gärna vill köpa gulliga små babykläder eller leksaker för bebisar, så gör det. Med största sannolikhet så kommer det att bli väldigt uppskattat, så det kan nästan inte bli fel.

Vad ska man tänka på här då? Om du köper kläder, så kör gärna på neutrala färger. Även om man vet vilket kön det blir så kan man inte vara hundra procent säker; det har faktiskt hänt att man sett fel på ultraljudet, och dessutom kanske föräldrarna ändå föredrar neutrala färger – eller helt enkelt inte bryr sig om det där med färger.

Men om man vet att det väntas en pojke, till exempel, och att föräldrarna gärna vill ha blåa kläder så kan man givetvis köpa sådant. I annat fall finns det väldigt söta kläder även i neutrala färger, även om det kan låta lite tråkigt.

Om du köper leksaker, så välj gärna någonting som bebisen kan leka med i början. Det är betydligt roligare att få någonting som kommer att användas ganska snart, istället för en leksak som kommer ligga på hyllan första året.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Utbudet är inte jättestort när det gäller babyleksaker, speciellt inte sådant som passar första månaderna, men det finns ändå lite att välja mellan.

Skallror och mjuka leksaker brukar vara populärt och om man vill köpa någonting lite större så kanske ett babygym eller en lekbåge passar bra. Eller varför inte en gullig sängmobil att hänga över spjälsängen?

Något personligt

En ”personlig present” är helt enkelt en present med en egen bild eller text. Och här finns det mycket att välja mellan – fina smycken, muggar, kläder, nyckelring, prydnadssaker. Nu tänker du kanske att detta passar bättre när bebisen väl är född och man kan använda bilder på bebisen.

Ja, självklart är det enklare när det finns massa bilder att välja mellan och bebisen även har fått ett namn. Då vet man även vilket datum man ska använda om man vill ge en present med barnets födelsedatum.

Men det fungerar faktiskt även innan bebisen har kommit. Om det finns ultraljudsbilder så kan man använda dessa. Det är ju inte helt omöjligt att du har fått dessa i ett sms, men annars kan du helt enkelt skicka ett sms och be att få se dem – eller be den andra blivande föräldern att scanna och skicka bilderna.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Om föräldrarna redan har bestämt barnets namn kan man beställa någonting med namnet – men då får man verkligen hoppas att de inte ändrar sig, eller att ultraljudet visat fel kön.

Om mamman har tagit gravidbilder som hon är väldigt förtjust i kan man givetvis trycka någonting med en sådan bild, då får hon någonting som kan påminna om graviditeten på ett fint sätt.

Eller kanske finns det någonting annat som har med graviditeten att göra som man kan använda, en bild eller någon text. Men det behöver såklart inte handla om graviditeten.

Du kan även välja ett citat som hon gillar, hennes eget namn, en bild på henne och hennes partner eller vad som helst. Oavsett vad man väljer så brukar en personlig present bli väldigt uppskattad.

Gravidkläder

Här är det en stor fördel om man känner den blivande mamman väl, så att man känner till hennes storlek och smak. Det är inte alla gravida som använder gravidkläder heller, en del föredrar vanliga kläder och kanske bara köper en storlek större eller någonting som sitter extra bekvämt.

Eller också använder man det man använde innan man blev gravid. Det är väldigt olika hur mycket man går upp i vikt och vilken typ av kläder man föredrar under graviditeten.

Men om hon använder gravidkläder och du vet vad hon gillar för kläder så kan detta såklart bli väldigt uppskattat. Är man osäker på vad man ska välja så kan man istället köpa ett presentkort eller ta med henne till butiken och låta henne välja något.

Smycken

Här är det framför allt ett specifikt smycke vi tänker på; bola. En bola är ett gravidsmycke i form av ett halsband. Förutom att den är vacker så ger den dessutom ifrån sig ett klingande ljud, och kedjan är lång så att denna klingande ”boll” ska ligga mot magen.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Varför, kanske du undrar? Jo, från vecka 20 i graviditeten så kan bebisen höra och även känna igen ljud. Det här svaga klingandet är rogivande och lugnande för barnet och dessutom kan barnet känna igen ljudet efter födseln. Då kan man hänga smycket över vagnen till exempel, så lugnar det barnet även då. Dessutom är det ett väldigt vackert smycke!

Gravidböcker att fylla i

Det finns många olika böcker där man kan fylla i och skriva om olika saker. Vad man får skriva om kan variera, men ofta handlar det om sådant som hur man fick veta att man var gravid, saker man har köpt till bebisen, hur man tänker kring olika saker som rör föräldraskap, hur man mår under graviditeten, känslor, vilka namn man funderar eller har funderat på, och så vidare.

Det finns även böcker om bebisen, ”min första bok” brukar dessa kallas. Här är principen densamma, man svarar på frågor och skriver om olika saker, men här handlar det istället om barnet. Om bebisens utveckling, favoriträtt, första ord, och så vidare.

Dessa fyller man ofta i en längre period under de första åren, men exakt hur länge är lite olika. Denna bok kan man förstås inte fylla i förrän bebisen har kommit, men det är en väldigt rolig bok att såväl fylla i och spara som minne.

Skönhetsbehandling

Det finns många skönhetsbehandlingar man kan göra även när man är gravid och förmodligen finns det få tillfällen då skönhetsbehandlingar uppskattas så mycket som just när man är gravid.

Alla gillar förstås inte sådant och en del som vanligtvis gillar det kanske inte gör det under graviditeten. Men om du vet att den blivande mamman gillar det så är detta en perfekt present.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Tänk dock på att välja en behandling som passar för gravida. När det gäller massage så finns det någonting som kallas ”gravidmassage” och som är anpassad för just gravida. En del behandlingar kanske fungerar bra i början av graviditeten, men inte senare, så kolla gärna upp det innan.

Du kan även köpa ett presentkort som hon kan använda till en valfri behandling eller helt enkelt låta henne välja på plats eller innan du bokar. Här finns förstås även möjlighet att gå tillsammans och få lite extra kvalitetstid tillsammans.

En rolig dag

Om du vill bjuda henne på någonting ni kan göra tillsammans, men inte känner för just skönhetsbehandlingar finns det förstås mycket annat man kan göra.

Gå på restaurang eller café, ett biobesök, en shoppingrunda, gå på museum, en picknick, en föreställning, teater – ja, bara fantasin sätter gränser.

Antingen kan du låta henne välja vad hon vill göra eller också så kan du själv planera in någonting som du vet att hon skulle gilla. Men tänk då på att anpassa det efter henne, om hon höggravid eller har foglossning eller liknande så kanske hon inte orkar så mycket.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Då är det kanske bäst att låta henne välja, kanske föredrar hon en mysig filmkväll eller spelkväll – eller också så har hon mycket energi och vill hellre komma ut en stund och gå på bio, shoppa, eller någonting helt annat.

En kurs eller föreläsning

Det finns många kurser och föreläsningar för gravida – om allt från själva graviditeten och förlossningen, till föräldraskap och allt däremellan.

Återigen är alla olika och en del vill veta allt och förbereder sig på det sättet, medan andra inte vill bli påverkad på något sätt och hellre tar allting som det kommer.

Här är det förstås en stor fördel om man känner den blivande mamman väl och vet vad hon är intresserad av att lära sig – eller om hon överhuvudtaget vill lära sig någonting.

Om man är osäker, men ändå vill ge en sådan här present så finns det kurser och föreläsningar som passar de flesta. Profylaxkurser brukar till exempel uppskattas av många, de handlar helt enkelt om att förbereda sig inför förlossningen och fokuserar ofta mycket på andningen.

Gravidyoga brukar också vara uppskattat och någonting som många tycker är användbart eller intressant att lära sig. Om man inte hittar några kurser i närheten eller om man är osäker på om den blivande mamman orkar gå på kurser så finns även många online.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Profylax är ett exempel på en kurs man ofta brukar kunna hitta online, men det finns även många andra. Fråga gärna innan om hon redan har gått någon kurs eller har bokat in någon, så att du inte råkar välja precis samma.

Du kan även fråga lite om vilka hon är intresserad av och vad hon känner att hon vill lära sig, så att du har lite koll och kan välja en kurs som hon kommer att uppskatta.

En gravidfotografering

Gravidfotograferingar har blivit väldigt populärt. Många vill föreviga den fina gravidmagen och då gärna med en fotografering som helt fokuserar på den.

En gravidfotografering hos en duktig fotograf, gärna någon som inriktar sig på just detta, kommer högst troligt att bli uppskattat. Om du själv är duktig på att fotografera och har en bra kamera kan du även erbjuda dig att själv ta bilderna.

Många känner sig dessutom mer avslappnade om det är någon de känner som står bakom kameran, plus att det kanske även blir lättare att bestämma tid och plats.

Fixa gärna lite rekvisita som kan användas eller använd någonting som hon har hemma – foton från ultraljudet, någon av bebisens saker, ett bebisplagg, eller liknande.

En hjälpande hand

Mot slutet av graviditeten kan många gravida ha ont om energi, känna sig otympliga, och kanske ha svårt att röra sig. Och även om energin finns så kanske man ändå inte har möjlighet att göra allting man skulle vilja eller behöver göra.

Ryggen eller benen kanske gör ont om man står för länge, man kanske har foglossning eller andra besvär och så vidare. Kroppen orkar helt enkelt inte lika mycket som den brukar. Då kan en omtänksam gest vara minst lika uppskattad som en present.

Tips pa presenter till en blivande mamma

Erbjud dig att laga mat, städa, gå och handla, eller vad som helst. Kanske finns det förberedelser kvar som behöver bli klara inför bebisens ankomst, men som man behöver hjälp med – då kan ni helt enkelt göra det tillsammans.

Men se till att vara uppmärksam och lyhörd och fråga vad du kan hjälpa till med – eller rättare sagt, om det finns någonting som du kan hjälpa till med. För en del betyder en hjälpande hand otroligt mycket, för andra känns det bara obekvämt eller kanske inte alls nödvändigt.

Sammanfattning

Att ge en present till en blivande mamma är inget måste – men kan förstås vara uppskattat. Det är helt enkelt någonting man gör om man själv känner att man vill göra det och ingenting som man förväntas att göra.

Och det finns väldigt mycket att välja mellan – i princip allting som man skulle ha gett till henne om hon inte var gravid fungerar fortfarande, och dessutom mycket annat!

Vill man ge någonting som har med graviditeten att göra så kanske ett gravidsmycke eller en kurs passar bra – eller varför inte en gravidbok som hon kan fylla i själv. Även presenter till bebisen, eller för bebisen, brukar uppskattas minst lika mycket.

Men vill man hellre ge någonting som hon själv har glädje av så ska man givetvis göra det. Och egentligen vet man förmodligen bäst själv vad man ska köpa, för det bästa är alltid att utgå från personen som ska få presenten och vad hon gillar.

Men vi hoppas att den här lilla presentguiden har gett dig någon idé om vad du ska köpa och vi håller tummarna för att presenten blir uppskattad!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals