Tips på saker att göra under föräldraledigheten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Många fantiserar om vad de vill göra under föräldraledigheten långt innan bebisen kommer, men när ledigheten väl börjar kan det se lite annorlunda ut. Att få en bebis kan vara lite av en chock och alla planer man har drömt om kan snart åka ut genom fönstret. När de nya rutinerna är satta och den värsta sömnbristen har lagt sig kan det vara dags att börja fundera på hur man vill spendera föräldraledigheten. Läs mer för att få massor av tips på saker att göra.

Det finns många saker att göra under föräldraledigheten. Passa på att åka utomlands en längre tid eller påbörja en ny hobby. Man kan göra det mesta tillsammans med en bebis, så länge man är beredd på att allt tar lite längre tid.

Att få en bebis förändrar livet, men det betyder inte att man måste ge upp allt man gillar att göra. Bebisar är väldigt portabla när de är små och gillar det mesta så länge de får vara med sina föräldrar. Under föräldraledigheten kan det vara lockande att stanna hemma i soffan och det ska man låta sig själv göra i början.

Det tar ett bra tag att vänja sig vid det nya livet med en bebis och det är viktigt att inte vara för hård mot sig själv och stressa iväg för tidigt. Man ska låta sig själv vara i en bebisbubbla och lära känna sin bebis och sin nya roll som förälder innan man kan börja tänka på aktiviteter under föräldraledigheten.

När man känner sig bekväm med att börja hitta på saker så finns det oändliga möjligheter, vart man än bor. Trots att det tar mycket tid att ta hand om en liten bebis går det alltid att kombinera med andra aktiviteter. Har du många böcker du sett fram emot att läsa? Läs dem högt! Bebisar älskar att höra sina föräldrars röster och bryr sig inte ett dugg om ifall de får höra Bamse eller Tjechovs samlade verk.

Saker att gora under foraldraledigheten

Vill du passa på att lära dig baka? Sätt bebisen i en bärsele och baka på! Bebisar älskar att vara fysiskt nära mamma eller pappa. Vill du få upp konditionen? Lägg bebisen i barnvagnen och ge er ut på härliga och snabba promenader. Det finns även runner-vagnar för de som föredrar att jogga. Att göra saker under föräldraledigheten är bra för hela familjen då bebisen får vara med sina föräldrar och föräldrarna känner sig inte så låsta som man lätt kan göra om man bara är hemma.

Med det sagt så kräver aktiviteter med småttingar en hel del planering. Att exempelvis se till att alltid ha en färdigpackad blöjväska med extra ombyten och många fler blöjor och våtservetter än vad man tror att man behöver, gör att man snabbt kan ge sig ut på en promenad eller utflykt. Det viktigaste är att aktiviteter inte ska vara ett stressmoment utan någon som både förälder och bebis tycker är roligt. Det kan också vara bra att börja smått med korta promenader, picknick i den närmaste parken, eller pulkaåkning på en kulle.

Aktiviteter under föräldraledigheten

Det kan vara bra för både kropp och själ att hitta på aktiviteter under föräldraledigheten. Ibland vill man träffa andra föräldrar med barn i samma ålder och ibland vill man bara umgås med sin bebis. Oavsett intresse finns det massor av roliga aktiviteter att hitta på som inte behöver vara allt för långt hemifrån.

Hitta en föräldragrupp att umgås med

Föräldragrupper är en mycket bra idé då man kan umgås med andra föräldrar som går igenom samma saker. Har man många singelvänner eller kompisar som inte skaffat barn ännu kan det vara påfrestande att vara den som alltid pratar om sin bebis.

Gå till öppna förskolan

Samma sak som i föräldragrupper gäller på öppna förskolan. Det finns överallt i Sverige och brukar innefatta lite fika med sång och lek för de minsta.

Gå till ett café

Om man har en bebis med sig så brukar det generellt inte stirras mycket när man sitter ensam på ett café med en bok som när man är helt själv.

Besök ett muséum

Låt inte en bebis hindra dig från att göra vad du själv vill och om du känner för att vara lite kulturell kan man besöka ett av stadens muséum. Ett hett tips är att ta med en bärsele eller en bärsjal för den lille eftersom barnvagnar oftast inte är tillåtna inne på museum.

Saker att göra under föräldraledigheten behöver dock inte betyda att man måste lämna hemmet. Det finns många aktiviteter som man inte ens behöver lämna soffan för. Ett tips är att redan innan bebis kommer göra en lista på filmer och serier man vill se, men aldrig hunnit se på. Passa på när vädret är lite sämre eller när bebisen håller på att få en tand för att kolla igenom alla tio säsonger av Vänner eller de åtta Harry Potter-filmerna.

Saker som är bra för både förälder och barn

Först och främst vill jag nämna att det är väldigt viktigt att ni som föräldrar ser till att ni mår bra. Om inte ni mår bra kommer inte bebisen att göra det heller. Med en sådan stor omställning som detta är så är det inte konstigt att saker och ting blir lite svåra, så det är inget att bli rädd för. Ni ska dock se till att ordna det så bra som möjligt för er så att ni har så mycket positiv energi som möjligt att ge bebisen och partnern under den här tiden.

Att hitta på saker som är bra för både dig och barnet ska handla om att du känner dig bekväm och att bebisen samtidigt har det bra. Exempelvis är ju häng med mor- och farföräldrar en mycket bra sak att göra under föräldraledigheten.

Babysim är en sådan sak som är bra att testa, förutsatt att du gillar att vara i vatten, förstås. Bebisar brukar trivas lika bra som fiskar i vatten och det är skönt även för dig. Överlag är det smart att testa sådana aktiviteter där babyskrik inte är ett hinder. Är man på babysim har man ju en bebis själv, så då är man van och blir inte irriterad. En perfekt liten fristad för dig och din bebis!

Saker att gora under foraldraledigheten

Spana också in så kallade babyvisningar som finns på muséum, barnteater, och barnvagnsbio. Även här är det så att lite babyskrik tillhör vanligheterna. Yoga med din bebis är ytterligare en perfekt aktivitet att testa på och inom samma segment hittar vi också barnvagnsgympa.

Saker att göra ensam under föräldraledigheten

För de som inte har föräldraledighet tillsammans finns det massor av saker att göra i hemtrakten under föräldraledigheten. Många vill hitta på saker själva med bara sin bebis och även då finns det roliga saker att hitta på:

 • Babyrytmik
 • Träna med bebis
 • Bebisfika
 • Bebisträffar på biblioteket
 • Gå på barnvagnsbio
 • Gå på babysim
 • Besök en 4H-gård
 • Ta en promenad och lyssna på en podcast

Saker att alltid ha i blöjväskan

Med en välpackad blöjväska kan man hitta på saker utan att vara orolig för att något ska fattas ifall det händer en olycka, bussen är försenad, eller om tiden drar iväg. Detta är bra att tänka på att packa ned i väskan:

 • Dubbelt så många blöjor som man tror att man behöver
 • Ett stort paket wet wipes
 • Två ombyten till bebis
 • Ett ombyte till dig själv
 • En handduk
 • En frukt eller chokladbit
 • En extra filt
 • En sele eller sjal
 • Förpackning med mat till bebis (om den inte ammar)
 • Nappar

Tips på hur man kan resa under föräldraledigheten

När man börjat vänja sig vid det nya livet som småbarnsförälder kan det vara dags att planera lite hur man vill spendera föräldraledigheten. För de som vill vara föräldralediga tillsammans kan föräldrar ta ut så kallade dubbeldagar i högst 30 dagar och innan barnet har fyllt ett år.

Har man dessutom semester sparat kan det betyda flera månader av ledighet med hela familjen. Var man vill spendera den är upp till var och en. Vissa vill bara vara hemma och njuta av att vara tillsammans och andra kanske vill passa på att åka till värmen för att slappna av.

Att resa under föräldraledigheten är lättare än man tror

Barn under två år flyger ofta väldigt billigt eftersom de inte har en egen plats på planet utan sitter i knät på sin förälder. Om man matar vid start och landning burkar det inte göra ont i bebisens öron och faktum är att många bebisar sover gott på flygplan eftersom de får vara nära mamma eller pappa.

Ett tips är att även här ta med en sele eller sjal att ha på planet. Ofta får man gå igenom säkerhetskontrollen med selen och bebis på sig och behöver inte stöka för mycket.

Att resa under föräldraledigheten gör att man kan släppa alla måsten

Även om själva resan kan vara besvärlig med ett litet barn kan det vara otroligt positivt att resa bort med hela familjen under föräldraledigheten. Genom att inte vara hemma så släpper man alla måsten och kan slappna av på riktigt. Om man dessutom kan kombinera semester med föräldraledighet och eventuella dubbeldagar kan man få till en riktigt härlig första tid med sin bebis hela familjen.

Passa på

För de som drömmer om en långresa med hela familjen kan det vara bra att passa på under föräldraledigheten. När kommer man någonsin ha tid och råd igen att åka iväg ett längre tag? Så länge man tänker smart och planerar en bit innan kan det bli ett minne för resten av livet.

Har man ändå tänkt att spendera större delen av föräldraledigheten i pyjamas kan man ju lika gärna gå runt i pyjamas på Bali. Det som är bra att tänka på är att åka mellan BVC-besök och bestämma sig för en destination med bra sjukvård ifall olyckan skulle vara framme.

Tänk på detta innan du reser

Föräldraledigheten är ett ypperligt tillfälle att åka ut och resa. Det som är bra att tänka på är att hela familjen har de rätta vaccinationerna ifall man ska åka utanför Europa. Det kan vara bra att vänta med att ge sig iväg tills efter att bebisen fått sitt tremånadersvaccin. Ibland går det att få vid 10 veckor om man har planerat en resa. Bebisen måste även ha ett pass. Det ansöker man om hos polisen i den stad man bor i och passet gäller i tre år.

Våga lite mer

Var inte rädd för den nya situationen, utan gör så att du ger dig in i världen så mycket som möjligt. Här gäller det att du vågar åka buss, tåg, eller att flyga ensam med en skrikande bebis. Detta är en jobbig situation, men det är en sak som man ska lära sig. Om man inte lär sig detta blir det en instängd tillvaro och det vill man såklart inte ha!

Saker att gora under foraldraledigheten

Ge dig ut på upptäcktsfärd med ditt barn för allting du redan kan kommer att bli någonting nytt efter att du har fått barn. Bara en sådan sak som att handla lite mat kommer att vara en helt ny sak, så förbered dig.

Men viktigare än förberedelser är att du ska våga ge dig ut i världen! Strunta i gamla sura gubbar som tittar snett på dig när bebisen är ledsen, de försvinner ju från ditt liv så fort de går av bussen, eller hur?

Sammanfattning

Att få en bebis gör att hela livet vänds upp och ned och först och främst är det bra att vila upp sig efter förlossningen. Det är bra att lära känna bebisen och sina nya roller som föräldrar innan man ens börjar tänka tanken på att hitta på saker. När man är lite varm i kläderna kan det dock vara bra för alla i familjen att packa ned blöjväskan i vagnen och ge sig ut från det trygga hemmet.

Faktum är att det är bra för bebisar att tidigt vänja sig vid ljud, att se andra människor och platser. Man kan hitta på saker som att gå till öppna förskolan, besöka sitt favoritmuseum, eller hitta en föräldragrupp att umgås med. Vill man hellre göra saker själv kan man gå och ta en kaffe på ett café eller se en ny film på barnvagnsbio.

Med en noga packad väska behöver man inte känna någon stress alls. Bebisar mår oftast bra varsomhelst så länge de får vara nära mamma eller pappa. Efter ett par månader kan man även ge sig iväg på en längre resa om man vill. Med rätt planering kan hela familjen följa med och det kan bli ett minne för livet samtidigt som man får lugn och ro medan man umgås med varandra.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals