Vad är babblarna? – Mer än bara roliga figurer för våra barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Babblarna är det härligt färgglada gänget som tagit Sveriges barn med storm. De hjälper våra minsta barn med sin tidiga språkutveckling i de olika lekar som sker i babblarnas värld.

Babblarna får barnen att härma deras egna ljud genom sång, dans, och olika rörelsemönster. På det här sättet utvecklar barnen sitt eget språk på ett effektivt sätt.

Var och en av Babblarna har sitt eget speciella språk, men trots detta så förstår de varandra väldigt bra ändå. Det alla Babblarna har gemensamt i sina språk är att de använder det talade språkets melodi och på så sätt tränas barnet i hur vårt språk låter samtidigt som det lockar barnet till att babbla själv.

I språkforskning vet man att det kan vara stimulerande för barn att komma igång med språkutvecklingen genom att få börja använda ett språk utan att använda ord. Att fånga språkets melodi och rytm blir en väldigt bra grogrund för att sedan börja jobba med ord.

Vad ar babblarna

Alla barn är olika och reagerar också givetvis olika till Babblarnas filmer och böcker. Men en sak verkar alla barn ha gemensamt och det är att de älskar babblarna förbehållslöst!

Förlaget bakom Babblarna rekommenderar böckerna från 0-5 år och filmerna och Youtube-klippen från 1-5 år. Även i böckerna är babblandet och pratandet en del av berättelsen och barnet har själv en aktiv roll i det.

Babblarnas historia

Babblarna ges ut av Hatten Förlag och är ett helsvenskt koncept från början till slut. Det språkpedagogiska konceptet är skapat av författaren Anneli Tisell i samarbete med Karlstadmodellens grundare, språkpedagog Irene Johansson. Bakom konceptet finns också ett gäng illustratörer, animatörer, och kompositörer som jobbat fram figurerna och deras värld.

Sång, rörelse, och ord

Idén till Babblarna föddes när Anneli Tisell fick en förståndshandikappad son som behövde extra träning för att lära sig prata. Anneli tittade då på den så kallade Karlstadmodellen, som utvecklas av Irene Johansson, som går ut på att man tillsammans med sång och rörelse lär sig ett språk och nya ord.

Vad ar babblarna

Forskning har visat att det här är ett otroligt effektivt sätt att lära sig nya saker på. Idag finns också språkkurser för vuxna med ett liknande koncept, det vill säga att man fokuserar på språkmelodi i kombination med rörelse.

De olika karaktärerna

Figurerna i Babblarna är från början utvecklade av Irene Johansson och Bibbi, Babba, Diddi, Dadda, Bobbo, och Doddo togs fram på 80-talet för att träna barn med kommunikationssvårigheter.

Språkljuden tränas in genom att barnen härmar ljuden och genom att använda betoningarna i namnen får man automatiskt en melodi med ljuden. Anneli Tisell uppdaterade 2006 Babblarna och gav dem nya färger och former.

Spel, musik, böcker, och filmer med Babblarna sprids genom förlaget Hatten, som Anneli Tisell grundade för just Babblarna. Idag finns också Babblarna på Youtube och det är en av Sveriges största kanaler med snart 200 miljoner visningar.

2017 fick Youtube-kanalen TV-galan Kristallens specialpris. Hatten Förlag har dock avsagt sig all reklam på Youtube-kanalen eftersom de anser att små barn inte ska exponeras för detta.

Babba

Babba är en brun, pratsam figur som älskar att diskutera olika saker och även att läsa sagor. Babba är en väldigt aktiv karaktär och gillar att arrangera olika aktiviteter som alla kan vara med på och har ofta den självklara ledarrollen när det händer grejer.

Vad ar babblarna

Bibbi

Bibbi är lite mer försiktig och stillsam och hennes gula gestalt tycker om att studera saker i lugn och ro. Bibbi tänker väldigt mycket och älskar att jobba på olika uppfinningar och klurigheter.

Vad ar babblarna

Bobbo

Bobbo är en sprallig och härligt röd figur med hett temperament. Han älskar äventyr, att röra på sig, dansa, och leva livet fullt ut!

Vad ar babblarna

Dadda

Så har vi gröna Dadda, en gosig och impulsiv figur som älskar att vara ute i naturen och är bra på att härma både djur och växtlighet.

Vad ar babblarna

Diddi

Den rosafärgade Diddi kan helt enkelt inte sitta still utan måste ständigt vara i rörelse för att få utlopp för sin energi och kreativitet. Diddi älskar att måla, hoppa, snurra, dansa, och är en riktig konstnärssjäl.

Vad ar babblarna

Doddo

Doddo är den stabila och lugna i gänget. En kompis som man kan lita på i alla väder. När någon känner sig utanför eller ledsen är det Doddo som genast ser det här. Doddo är blå och älskar också att sjunga.

Vad ar babblarna

Pedagogiken i Babblarna

Språkinlärningen är alltså en viktig grundläggande del i babblarnas pedagogik, men det är inte bara det. Att babbla och orda är visserligen tongivande i böckerna och filmerna, men det som också är viktigt är inlärning av olika begrepp, samt att samarbeta och att vänta på sin tur.

Filmerna är mycket enkelt gjorda så att det lilla barnets öga kan fånga figurerna och hålla kvar blicken. Karaktärernas rörelsemönster är tydliga och enkla att följa. Ibland får Babblarna kritik för att det är för enkelt och det vore roligt med lite mer dramaturgi i filmerna.

Men upphovsmakarna menar att det är just enkelheten som är det viktiga och som är framgångskonceptet eftersom det gör att barnen kan fokusera på figurerna och händelserna på deras egen nivå.

Att undvika snabba klipp och olika vinklar är alltså en del av det estetiska och pedagogiska greppet. Musiken är producerad av två kompositörer och är alltså ingen enkel, datoriserad musik utan genomtänkta melodier och låtar, vilket också har gjort melodierna älskade och många barn lyssnar om och om igen på låtarna.

Babblarna i förskolepedagogiken

Babblarna är numera väletablerad i våra svenska förskolor. Pedagoger har använt dem i sitt arbete med barnens språkutveckling ända sedan konceptet kom ut på marknaden.

Den fina musiken och poängen att alla ska få vara med och känna sig inkluderande har blivit ett tilltalande grepp som tilltalar många pedagoger på våra förskolor landet runt.

Hatten Förlag

Hatten Förlag satsar helt på Babblarna och deras mission är att ge varenda barn i vårt land ett språk att uttrycka sig med. Språkinlärningen ska vara inspirerande och rolig för alla barn, inklusive de vuxna omkring dem.

Hatten förlag ger ut barnböcker i första hand, men även leksaker, spel, och facklitteratur inom språkträning och teckenspråksgenren.

Vad ar babblarna

Deras utgivningar är till stor hjälp för barn med språk- och inlärningssvårigheter, men det har visat sig att Babblarna och de andra pedagogiska böckerna som Hattenförlaget ger ut är älskade av alla barn och stimulerar och inbjuder till lek och sång för alla som bekantar sig med dem.

Hatten Förlag samarbetar med ett flertal av Sveriges främsta språkexperter inom genren och även med Specialpedagogiska Skolmyndigheten.

Karlstadmodellen

Irene Johansson är en svensk professor och författare född 1947. Hon tog fram Karlstadmodellen, som är en inlärningsmodell för personer med språkliga inlärningssvårigheter.

Under hela sin karriär har hon fokuserat på språkets roll som förutsättning för att få ett fullgott liv och hur allas rätt till ett eget språk också ger ett mer jämlikt samhälle.

Under sjuttiotalet ledde hon arbetet med att ta fram Karlstadmodellen, som redan från grunden var en populär inlärningsmodell och som ständigt har utvecklats sedan dess.

Många av oss har i sin tidiga barndom till exempel sjungit Imse vimse spindel och det är en klassisk barnsång som används av Karlstadmodellens pedagoger.

Blinka lilla stjärna och Vipp på rumpan affär är två andra visor som är en del av konceptet. Karlstadmodellen är inte framtagen för barn med någon särskild diagnos utan passar för alla barn.

Metoden har haft en tongivande roll i svensk, pedagogisk forskning och både landsting och kommuner har samverkat kring kunskapsspridning och praxis kring den.

Annika Tisell tog i början på 2000-talet konceptet till en ny nivå som har blivit helt självklar bland många föräldrar och i olika familjer.

Musiken och figurerna är helt enkelt älskade av otroligt många av våra riktigt minsta, men också av många vuxna som märker att barnens språkutveckling får en rejäl skjuts, plus att den fina musiken är något som alla kan njuta av.

Babblarna och framtiden

Babblarna har kommit till oss för att stanna, det är något som de flesta av oss som kommit i kontakt med dem överens om.

Eftersom konceptet är en förlängning och vidareutveckling av Karlstadmodellen som redan innan varit en mycket väletablerad del av svensk pedagogik och lingvistisk forskning, så kommer Babblarna med stor säkerhet att ha en av de mest framträdande rollerna i många barns läsning och filmtittande.

Och Babblarna är verkligen tack vare sitt  genomtänkta uttryck och roliga historieberättande något som alla småbarnsfamiljer borde ta del av.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals